Aktualizácia 15.3. 2019

V poslednej dobe vyskočilo dosť veľa leteniek smerom do Malajzie. Ak sa práve nachádzate alebo ešte len balíte kufre smer Kuala Lumpur, určite oceníte rady ohľadom cestovania po meste, ktoré vám môžu v metropole Malajzie ušetriť peniaze. Trošku som ich aktualizoval, aby boli čo najčerstvejšie. My sme boli v meste Kuala Lumpur už 4x a určite sa tam ešte niekedy vrátime.

1 . AUTOBUS

GOKL fialový autobus ZADARMO

Mnoho ľudí o tom nevie, ale v meste Kuala Lumpur jazdí autobus, ktorý je ZADARMO.

Z informácií na internete sme sa dozvedeli, že až 85% miestnych ho využíva pri cestovaní za prácou, ďalších 10% sú prisťahovalci pracujúci v tejto metropole a zvyšných 5 % tvoria turisti.

Autobusy sú ľahko rozpoznateľné – majú fialovú farbu, sú moderné s wi-fi pripojením a jazdia pravidelne od 6:00 hod. ráno do 23:00 hod. večer. V čase špičky prichádzajú na zastávky v 5-minútových intervaloch od 7:00 hod. ráno do 10:00 hod. predpoludním a potom následne od 16:00 hod. do 20:00 hod. Ostatné hodiny premávajú v 10-minútových intervaloch. Nakoľko je však premávka v meste dosť hustá, môže sa stať, že si naň počkáte trošku dlhšie.

Insider TIP – Zastávky sú na znamenie. Preto treba na autobus zamávať, keď sa k vám približuje. Ak nezamávate, može sa vám stať, že bus nezastaví a pôjde ďalej.

Autobusy premávajú na 4 linkách – modrej, zelenej, fialovej a červenej. Spolu majú 65 zastávok a spájajú viac ako 30 hotelov s väčšinou pamiatok v meste, a taktiež stoja pri najväčších obchodných centrách.

Vôbec nie sú preplnené a zastávky sa nachádzajú po celom meste. My sme mali zastávku dvoch liniek priamo pred hotelom. Bývali sme v hoteli Concorde, čo bola ideálna poloha s ohľadom na dopravu a taktiež s ohľadom na množstvo miest v dochádzkovej vzdialenosti.

Hoci my radi spoznávame tie najzastrčenejšie uličky, kde sa začína obyčajný život domácich, a najradšej si všade prejdeme peši, autobus sme využili najmä pri dlhších presunoch a po celom dni chodenia, keď sme už naozaj nevládali a jediné po čom sme túžili bola sprcha a posteľ.

A nezabúdajte, že v Malajzii sa jazdí po opačnej strane.

2 . TAXI

Červený ,,budget“ taxík

Cestovať po Kuala Lumpure taxíkom môže byť zradné. Hneď po prílete sa môže stať, že sa necháte oklamať taxikármi práve cestou z letiska do hotela.

V prípade, že cestujete aspoň dvaja, viac sa oplatí vziať si do centra mesta taxík ako vlak. Lístok na KLIA EXPRESS totiž stojí 55 rmb/osoba (cca 12 eur), pričom cesta taxíkom do väčšiny hotelov v oblasti Bukit Bitang a KLCC stojí menej ako 100 rmb, ak nastúpite do toho správneho.

V Kuala Lumpure platí pravidlo, že červená farba je dobrá. Taxíky červenej farby sú totiž tzv. budget taxi a cesta v nich je o polovicu lacnejšia ako v tzv. premiere taxi, ktoré sú modré. Rozdiel v nich je len vo veľkosti. Modré taxíky odvezú viac ľudí, ale už na letisku ich ponúkajú neznalým turistom a oni potom (aj keď sú len dvaja alebo jeden) zaplatia dvojnásobnú cenu. Preto je veľmi výhodné hneď na letisku zakúpiť kupón na taxík.

Okienka, kde si tieto kupóny môžete zakúpiť, sa nachádzajú hneď za pasovou a colnou kontrolou na oboch letiskách KLIA, KLIA2. Pri okienku stačí povedať, že chcete kupón na budget taxi a nadiktujete adresu, kam chcete ísť. Pracovník vám povie cenu, vy zaplatíte a dostanete kupón. Následne opustíte letisko, pred ktorým už budú v rade čakať červené a modré taxíky. Vy nastúpite do červeného a vodičovi podáte kupón, na ktorom je uvedené, kam máte namierené. To však neznamená, že v taxíku bude hrobové ticho. Niektorí šoféri sú naozaj veľmi zhovorčiví.

Tento systém je veľmi jednoduchý, prehľadný a nestane sa vám, že vás hneď pri ceste z letiska oklame nepoctivý taxikár. Nás stála cesta z letiska do hotela Concorde pri Petronas Towers 84 rmb (18 eur). V prípade, že by sme využili vlak, tak by nás cesta na KL Sentral stála 110 rmb a cesta jednokoľajkou do hotela ďalších cca 7 rmb. Tým, že sme použili taxík, ušetrili sme cca 7 eur.

3 . VEREJNÁ DOPRAVA

Okrem taxíka a autobusov zadarmo určite vyskúšate i iné druhy dopravy. Najčastejšie budete používať vlak a metro. V meste Kuala Lumpur majú nadzemku a na jednotlivé jazdy sa používajú tzv. tokeny. Cena za jednu jazdu je približne 5rmb čo je asi 1 euro. Takýto token vám bude stačiť napríklad na cestu z KL Sentral do stanice v Batu Caves. Ak plánujete cestovať veľa, tak stojí za zváženie kúpa 2 dňovej neobmedzenej karty.Tá stojí 125rmb čo je približne 25 € a máte v nej okrem iného  v cene i cestu z letiska.

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur

4.  A ČO DODAŤ NA ZÁVER

Kuala Lumpur patrí medzi populárne miesta na prestup. Veľmi často sa objavujú akciové letenky práve týmto smerom. Určite stojí za zváženie, stráviť tu pár dní. Nedávno tak urobila napríklad naša kamoška Lenka, ktorá nie len o tomto meste napísala veľmi pekný článok. 

A keď tu už budete, tak sa každá ušetrená koruna počíta. A za ušetrené peniaze, môžete napríklad zbehnúť na nákupy do jedného z mnohých obchoďákov.

Tak šťastnú cestu a krásne zážitky!