Londýn nikdy nepatril do nášho zoznamu ,,must see“, ale nikdy nehovor nikdy. Najmä vtedy, keď už počuť plieskať korbáče a z kúpeľní cítiť lacné voňavky. Štyri dni voľna, šesť dní do Veľkonočného pondelka – je najvyšší čas nájsť niečo lacné a utiecť. A tak vznikol plán podniknúť Veľkonočný útek do Londýna. Pelikán (pelikan.sk) hovorí jasnou rečou – ,,moji zlatí, celá Európa má sviatok, na lacné letenky zabudnite“. Fááájn, hovoríme si, ale predsa len sa nevzdávame. Pre nás najvýhodnejšia letenka do Európy na víkend stojí 98 eur, bookujeme a o dva dni nasadáme do lietadla v Katoviciach smer ,,Betkino kráľovstvo“.

Londýn bol našim prvým tohtoročným výletom, ak nepočítame našu druhú cestu do úžasnej Ázie na prelome rokov. Rozhodnutie padlo až v piatok večer, letenky sme kúpili na nedeľné ráno z Katovíc. Áno, toto naozaj dokáže len pomyslenie na veľkonočnú šibačku.

Námestie v Katoviciach

Katovice

Deň v Katoviciach

Do Poľských Katovíc cestujeme v sobotu ráno s tým, že náš výlet začneme už v tomto meste. Po dvojhodinovej ceste autom zo Žiliny parkujeme v nákupnom centre. Obed, obchody, prechádzka mestom a deň zakončujeme presunom do približne 30 km vzdialeného hotela na letisku. Z Katovíc som ešte nikdy neletela, o to viac ma prekvapila poloha letiska.

Veľmi skoro ráno, 2 hodiny pred odletom, sa presúvame na parkovisko priamo pred terminál. Parkujeme na nevydláždenom, slabo osvetlenom parkovisku ešte  v polospánku za sprievodu žiariacich hviezd, a tak najskôr blúdime po colnici (tie ostnaté drôty a tabuľka nariaďujúca zákaz vstupu sa mne osobne moc nepozdávajú, ale pán tvorstva hovorí, že ideme dobre. Ale ten plot s tou ceduľkou si to nemyslia a ja teda tiež nie. Takže hľadáme inú cestu). Nakoniec však zbadáme veľký svietiaci nadpis TERMINÁL a vieme, že všetko dobre dopadne a my predsa len nakoniec poletíme.

Za dva dni parkovania na nespevnenom a najvzdialenejšom parkovisku platíme 4 zloté, čo je v prepočte asi 0,90 eur. Je to lacné a keďže letisko je malé, vzdialenosť k terminálu je naozaj krátka. Za takúto cenu môžete parkovať každý, stačí obsluhe na parkovisku povedať: ,,Som zo Slovenska/ Som z Česka“ (flysilesia.com). Jednoduché, však?

Londýn, sme tu!

Na londýnske letisko Luton prilietame 7:30 miestneho času a autobusom spoločnosti GreenLine / Terravision sa presúvame do centra mesta. Za spiatočnú cestu platíme 20 eur na osobu, ale ak kupujete lístky na autobus v dostatočnom predstihu, zaplatíte za jeden 1 euro so spoločnosťou National Express. Autobusy stoja pred východom z letiska a ak sa cítite stratení, personál usmerňujúci príchod a nástup cestujúcich vám rád pomôže. Autobusy jazdia každých 15 až 30 minút a stačí mať len lístok a stáť v rade na dobrom mieste, aby na vás vyšlo sedadlo. Cesta z letiska do centra trvá asi hodinu, podľa dopravnej situácie.
Hotel máme priamo v centre (približne 10 minút peši od londýnskeho symbolu Big Ben a približne 1 minútu od zastávky metra). Hotel Victoria Inn je veľmi útulný, moderný a čistý, no na raňajkách vzniká menšia tlačenica. Mali sme šťastie, že sme našli voľné sedenie v tejto miniatúrnej miestnosti a že sa nám ušlo pečivo a aj nejaký ten plátok šunky, syra a masla s džemom. Zatiaľ čo my raňajkujeme, o pár krokov ďalej údržbár opravuje dymiaci hriankovač. Ľudia v rade striehnu, kto odíde, takže žiadne posedávanie – dojeme, očistíme si ústa, strasieme omrvinky z trička a striedame sa s ďalšími hladošmi.

Typický londýnsky pohľad

Pohľad na Tower Bridge

Povinnou jazdou je Big Ben, London Eye, Tower Bridge, nábrežie Temže, Buckingham Palace, Hyde Park,  Trafalgar Square, Notting Hill, Victoria. Po meste sa presúvame pešo, lebo zbožňujeme túlanie sa po uličkách a pozorovanie miestnych ľudí a architektúry, ale zle zvolená obuv nás nakoniec núti vyskúšať aj jazdu autobusom a metrom. Počas dvoch dní máme v nohách už pekných pár kilometrov.
Stravujeme sa vo food trackoch, jedlo je veľmi chutné, ani nám nevadí, že začína poprchať, lebo sedíme, prežúvame chutné jedlo a pozeráme sa na Tower Bridge.

Celkové náklady na tieto tri dni boli 494 eur na dve osoby (benzín, parkovné, letenky, hotely, strava, suveníry, celodenné lístky na metro atď.)

Aj keď nás návšteva Londýna nikdy nelákala, nakoniec sme radi, že sme podnikli tento Veľkonočný útek do Londýna a pre nás najvýhodnejšie letenky boli práve do anglického kráľovstva. Londýn má počas jari naozaj niečo do seba. Všade naokolo voňajú rozkvitnuté stromy a my si to naozaj užívame. (Viac fotiek nájdete aj na našom instagrame.)