Cestovateľských zážitkov a skúseností má každý veľa, no aby ste na vaše cesty spomínali len v dobrom bez peňažnej či inej ujmy, spísali sme tie najčastejšie podvody, s ktorými máme nejakú tú empirickú skúsenosť.

Na potulkách svetom ste sa už určite stretli s tým, že vás chcel niekto okradnúť, prípadne oklamať. A možno sa vám to už aj stalo a ani o tom neviete. Aj najlepším z nás sa to môže stať, takže všetky oči sem, ideme rekapitulovať!

1. Pokazený taxameter

Taxi Vietnam

Najčastejšie táto„technická porucha“ postihuje 10 z 10 taxikárov, ktorých revírom sú letiská, železničné stanice, turistické pamiatky a iné miesta, kde je vysoká koncentrácia nič netušiacich cezpoľných baťôžkárov. Priebeh to má nasledovný: Vy si chytíte niekde nejaký dobre klimatizovaný taxík, do ktorého sa rýchlo nasúkate. Poviete kam máte namierené, ale taxikár vám s ľútosťou oznámi, že veď OK, rád vás tam odvezie, ale že má pokazený taxameter. A ak sa aj s takýmto technickým hendikepom necháte doviezť na miesto určenia, počítajte s tým, že na konci si od vás vypýta nehoráznu sumu.

Naše skúsenosti

S pokazeným taxametrom sa môžete stretnúť naozaj kdekoľvek, nielen na bratislavskej stanici. Pokusy sme na vlastnej koži zažili od Prahy až po Soul. Najčastejšie sa nás snažili oklamať v Thajsku.

Ako sa tomuto podvodu vyhnúť

O cene vyjednávajte ešte pred tým, ako nastúpite do taxíka. Ak to nie je možné, taxikár mlčí, nechce vyjednávať alebo nerozumie reči vášho kmeňa, nenastupujte a nájdite si iný taxík, kde bude vodič ochotný použiť taxameter.

2. Vypredaný alebo zatvorený hotel / pamiatka

„Zatvorený“ Grand Palace

Túto fičúru majú opäť patentovanú taxikári a dobrosrdeční miestni, ktorí vyzerajú ako členovia organizačného a bezpečnostného tímu a najčastejšie sa zdržiavajú okolo najnavštevovanejších turistických pamiatok. A ktorí vám chcú, samozrejme, len dobre.
Ak vám taxikár oznámi, že hotel, v ktorom sa chcete ubytovať je po á plný alebo po bé zatvorený a hneď vám ponúkne iný, lepší, je to prinajmenšom podozrivé. Pavučinky sú natiahnuté a on za vás ,samozrejme, dostane províziu. To isté platí aj pri usmievavých miestnych, ktorí majú určite radar a číhajú na turistov, aby im na uliciach v blízkosti najnavštevovanejších pamiatok ponúkli náhradné riešenia, pretože po á miestny oslavujú práve dnes sviatok a pamiatka je pre verejnosť uzavretá alebo po bé sa koná nejaká privátna akcia. Stačí sa mu však len pozrieť cez plece a všimnúť si turistov ako sa bez problémov dostávajú tam, kam chcete aj vy. Dobromil má hneď za rohom kamaráta tuk-tukára, ktorý hneď v momente ako súhlasíte s náhradným riešením vyrazí k vám a odvezie vás tam, kde je nejaká iná lepšia a najmä verejnosti prístupná pamiatka. Už na prvý pohľad podozrivé, nemyslíte?
Biznis je biznis. Dobro ešte určite existuje, ale je dobré byť podozrievavý. Turizmus je pre mnohých hlavnou zárobkovou činnosťou, tak na to treba myslieť.

Naše skúsenosti

Nejaké pokusy o zmenu hotela zo strany taxikárov na nás boli páchané, ale vždy sme mali hotel zarezervovaný vopred, a preto sme sa nikdy nenechali dotlačiť do nového ubytovania. Dokonca, niektoré hotely posielajú svojim hosťom inštrukcie určené taxikárom v ich rodnom jazyku a tiež informácie, na čo si ako turista dávať pozor.
S usmievavým Dobromilom sme sa prvýkrát stretli v Bangkoku a skoro sme mu aj uverili. Tá masa ľudí, ktorá sa hrnula cez bránu do Grand Palace mu dávala za pravdu, že asi sa tam deje niečo výnimočné, ale keď sme v dave zbadali aj neázijské typy, začali sme pochybovať. Ak máte nejaké pochybnosti, radšej sa choďte presvedčiť na vlastné oči. Nás pochybnosti donútili a dobre sme urobili. V opačnom prípade by sme nevideli toľkú nádheru, ale zas na druhej strane, nevieme kam by nás Dobromil poslal.

Ako sa tomuto problému vyhnúť

Rezerváciu v hoteli si ešte pred vycestovaním poriadne overte. Ak máte možnosť, nechajte si zabezpečiť dopravu priamo od hotela. My sme o dopravu z letiska do hotela napr. v kambodžskom hlavnom meste Siem Reap požiadali priamo pri rezervácii a na letisko po nás prišla rikša. V Kambodži je to bežný spôsob prepravy.
Pri pamiatkach si stačí na webe skontrolovať otváracie hodiny, prípadne sa ísť presvedčiť osobne.

3. Keď vám strčí niekto niečo do ruky, NIE JE TO ZADARMO

Coconut man

Nič nie je zadarmo – ani ruže, ani bižutéria, ani čistenie topánok a ani kokosy na pleci. Naozaj vám dnes nikto nič zadarmo nedá. A najmä, ak ste cudzinec.
Vysmiaty, bezstarostne a priateľsky vyzerajúci domáci vás rád pochváli, usmeje sa na vás, vy na neho a do ruky vám strčí nejaký darček. Samozrejme, akonáhle tento dar prijmete a poďakujete, začnú od vás pýtať peniaze a v prípade, že nesúhlasíte, začnú robiť navôkol vás rozruch, scény alebo vás budú prenasledovať a celú cestu presviedčať. Ak naozaj nemáte záujem, najlepšia taktika je ignorácia, aj keby vám ho/jej bolo naozaj ľúto. My friend, this is only for you, this is the best, good price. Poznáme, však?

Naše skúsenosti

S akciou ,,vtisnem ti ružu do ruky a od tvojho chlapa si idem vypýtať peniažky“ sme sa stretli v Ríme na Španielskych schodoch. V Paríži sme sa skoro skamarátili s predavačom náramkov priateľstva. Ale mať kamaráta v Paríži a občas ho prísť pozrieť by nemuselo byť až také zlé, či?
Najnovšiu skúsenosť máme z Vietnamu. Prvé dva prípady z Ríma a Paríža sme úspešne odrazili, ale Vietnamec nás dostal. Vysmiaty, s kokosmi na pleci zbadal, že máme foťák, a tak mi za jazdy hodil na plece svoju „kanceláriu“, aby ma Majka odfotila, čo samozrejme aj urobila. Veď nie každý deň máš na pleci kokosy a táto fotka nás stála jeden kokos so slamkou (keby sme ho včas nezastavili, naservíroval by nám ich aj dvadsať) v hodnote 5 eur, pričom bežná cena za kokos bola vo Vietname 0,50 eur.

Ako sa tomuto podvodu vyhnúť

Základom je nikomu nedovoliť, aby vám niečo pripevnil na ruku (náramok), a ak vám budú niečo vtískať do ruky, neberte si to. Akonáhle vy od nich prijmete to, čo ponúkajú, budete musieť platiť. Cena však bude aj s vysokohorskou prirážkou. Zlaté pravidlo je ignorovať týchto biznismenov a pokračovať v chôdzi.

4. Telesne postihnutí a žobráci

Forinty

Žiaľ, s týmto typom podvodu sa stretávame úplne všade. Vieme, že každý rád pomôže tým, ktorí sú na tom omnoho horšie ako my, ale hranie na city a vzbudzovanie ľútosti u druhých považujú niektorí za skvelý biznis plán a hoci to len hrajú, denne vyzbierajú viac ako my zarobíme za týždeň poctivou prácou.
Často vidíme žobrajúce deti, matky s deťmi a telesne či sluchovo postihnutých. Nezarábajú však sami na seba, sú to organizované skupiny, ktoré už niekoľkokrát boli pretriasané v médiách.

Naše skúsenosti

Chudobní sú všade, no ak nechcete byť oklamaní, je lepšie pomáhať takýmto ľuďom prostredníctvom overených organizácií. Keďže podvodníci používajú stále tie isté grify, hoci ich už aj média odhalili a veľa sa o tom popísalo, vieme, že minimálne v Európe sa im s ich biznisom stále darí veľmi dobre. Od Farských schodov v Žiline, cez Londýn až po grécke pláže.

Ako sa tomuto podvodu vyhnúť

Je prakticky nemožné uhádnuť, kto naozaj potrebuje pomoc a kto je obyčajný podvodník. Preto nedávame peniaze nikomu, ale radšej ponúkneme jedlo.

5. Charitatívna petícia

Najviac podvodníkov stretnete pri pamiatkach

Vy sa nadchýnate novými výhľadmi a menšia skupinka vás pristaví s tým, že zbierajú podpisy na petíciu. Niekedy predstierajú hluchotu alebo iné postihnutie. Často majú na papieroch logo známej organizácie, napr. UNICEF, a okrem podpisu si od vás vypýtajú aj príspevok do zbierky.

Naše skúsenosti

S takýmito skupinkami sme sa stretli už niekoľkokrát. Prvýkrát sa nám to stalo v Benátkach, kde nás zastavili asi 15-ročné dievčatá (tie vyzerali celkom dôveryhodne), no napríklad v Berlíne na Alexanderplatz sa od ľudí snažili peniaze vymámiť arogantné rómky, ktoré nadávali všetkým navôkol.

Ako sa tomuto podvodu vyhnúť

Petície v cudzích jazykoch nepodpisujte a najmä nie také, ktoré sú spojené so zbierkou.

Človek je tvor vynaliezavý, a tak hľadá stále nové spôsoby ako zarobiť peniaze. Môžete byť akokoľvek pripravení a aj tak sa vám môže stať, že vás oklamú. Preto si držte peňaženky pevne v hrsti!

Ak sa vám článok páčil, podporte ho zdieľaním s vašimi priateľmi a známimi. Možno o týchto podvodoch vedeli a možno nie a bude im prospešný. Ďakujeme