Krátky sprievodca ostrovom  Ko Phi Phi Don

Ostrov Phi Phi sa stal populárnym najmä vďaka filmu Pláž a odvtedy sem mieria davy turistov. Určite aj vás pri plánovaní dovolenky v Thajsku napadlo, že sa tam pôjdete pozrieť. Ostrov je známy najmä vďaka hlasnej  hudbe, alkoholu a celkovo párty rázu tohto ostrova. Napriek tomu sa však tomuto viete úplne vyhnúť.

My s Majkou tiež nie sme nejaké super párty typy, a preto sme volili počas nášho pobytu na tomto mieste trošku kľudnejšie činnosti.

Je tu toho naozaj mnoho, čo sa dá robiť a obdivovať.  Poďme ale po poriadku.

Doprava na ostrov

My sme na ostrov prišli z Krabi kam sme sa dostali z Bangkoku letecky so spoločnosťou Air Asia. Existuje však aj druhá možnosť a tou je presun z Phuketu. V oboch prípadoch sa na ostrov dostanete trajektom. Cena za túto cestu by mala byť cca 400 – 450 thajských bhatov (1 smer) čo je dohromady maximálne 900 bhatov (20-25€).  Z oblasti Krabi odchádza trajekt z Nopparat Thara Pier a z Phuketu je to Rassada Pier. Oba trajekty stoja na Phi Phi v oblasti Tonsai, konkrétne Tonsai Pier. Táto cesta trajektom trvá od 2 do 3 hodín v závislosti od počasia. Ideálnym pomocníkom pri plánovaní presunov je naša obľúbená stránka Rome2rio.

Na parníku (tak ja volám trajekty ako ste si mohli už viac krát všimnúť) si môžete kúpiť nejaké drobné občerstvenie a v kľude si posedieť vo vnútri, alebo sa môžete presunúť na strechu a obdivovať okolie. Nezabudnite sa však poriadne ponatierať opaľovacím krémom, aby ste sa nespiekli hneď v úvode.

Phi Phi – prístav

Doprava po ostrove

Po vystúpení z trajektu sa budete nachádzať v hlavnej dedine, kde je množstvo reštaurácií, barov, hotelíkov a podobne. Mnoho ľudí ostáva práve tu, aby zažili párty atmosféru ostrova. My sme si však zvolili ubytovanie v kľudnejšej časti priamo na najznámejšej pláži Long Beach.

Nakoľko sa na ostrove však nenachádzajú autá, všade sa budete presúvať peši a po vlastných. Ak chcete navštíviť aj okolité ostrovy (čo určite doporučujeme), zjednajte si long-tail boat. Ak si sledujete rozpočet, je fajn dohodnúť sa s niekým na spoločnom prenájme. Čo sa týka presunu do hotela, tak ubytovacie zariadenia v hlavnej dedine po vás niekoho pošlú aj s káričkou na batožinu. Samozrejme im musíte dať vopred vedieť, kedy dorazíte. To isté platí o vzdialenejších hoteloch. Oni po vás pošlú čln. Celkovo ostrov nie je nejako extra veľký, a preto oceníte, že sa tam dá v kľude prechádzať a spoznávať jeho zákutia.

Phi Phi – cesta loďkou do ubytka

Ubytovanie

Čo sa ubytovania týka, tak na tomto ostrove je dosť veľa možností. Od jednoduchých hostelov až po luxusné hotely. Dôležité je aj to, čo presne od ostrova očakávate. Ak hľadáte zábavu a nočný život, tak najlepšie bude ak sa ubytujete v oblasti Tonsai. Naopak, ak hľadáte pokoj a pohodu tak odporúčame oblasť Long Beach alebo niekde inde kam sa dá dostať len loďkou. My sme si za našu základňu vybrali hotel Phi Phi The Beach Resort. Boli to pekné drevené domčeky s naozaj nádherným výhľadom. A najlepšie na tom bolo, že neďaleko sme mali hneď dve super pláže. Ubytko sme ako vždy riešili cez booking.com  a cena bola na Thajsko trošku vyššia – 110€.

Phi Phi – drevené chajdy

Čo navštíviť

Prvé čo vás napadne je určite pláž. Áno samozrejme pláže sú tá hlavná činnosť, kvôli ktorej ste prišli, ale podniknúť toho môžete viac. Nachádza sa tu naozaj veľa pláží, a preto bude najviac odporúčaní práve z tejto oblasti.  Za zmienku však stoja aj iné činnosti, od výstupu na vyhliadku až po nákup suvenírov a návšteva barov.

Poďme ale pekne po poriadku. Tu je zoznam toho, čo sme osobne vyskúšali a stojí to za návštevu.

1. Loh Dalum Bay

Toto miesto môžeme nazvať srdcom ostrova. Na opačnú stranu –  Tonsai Bay prichádzajú a odchádzajú všetky trajekty, a preto mnoho turistov končí práve na tomto mieste. Môže sa stať, že pláž bude síce trošku preplnená, ale zároveň to na nej neustále žije.

Záliv na tomto mieste je takmer úplne uzavretý vápencovými útesmi, voda má smaragdovú farbu a je tu aj nádherná biela piesočnatá pláž. Pás piesku lemujú  plážové bary a v noci tu párty trvá do skorých ranných hodín. Plávanie je najlepšie počas prílivu.

Phi Phi – Loh Dalum Bay

2. Monkey Beach

Nachádza sa severozápadne od zátoky Loh Dalam. Táto skrytá zátoka je domovom kolónie opíc, ktoré neváhajú šplhať na nohy svojich návštevníkov pri hľadaní banánov. Pri veľmi vysokom prílive je táto pláž dosť úzka, ale inokedy je tam veľa piesku. Na pláž sa môžete dostať na kanoe, alebo si môžete prenajať  Long Tail boat. My sme mali prenajatú loďku na celý deň.

Phi Phi – Monkey Beach – trošku plno

Phi Phi – Monkey Beach

3. Long Beach

Smerom k juhozápadu s krásnym výhľadom na Phi Phi Leh leží Long Beach. Z Tonsai Village sa tam môžete dostať loďkou asi za 5 minút.  Počas denného svetla je možné ísť aj peši, ale cesta zahŕňa presuny cez skaly medzi plážami alebo krátke presuny  džungľovými chodníkmi.  Po zotmení moc presun peši neodporúčame. Na tomto mieste je niekoľko hotelov a rezortov. Ubytovanie sa tu skladá takmer výlučne z bungalovov, z ktorých niektoré patria do high-end rezortov, pričom tu nájdete aj mnoho základných bungalovov. My sme tu bývali tiež a toto miesto môžeme len odporučiť. Doobeda tu síce končia loďka s turistami, ale popoludní sa pláž úplne vyľudní a ostávajú tu len ubytovaní ľudia.

Phi Phi – Long Beach

Phi Phi – Long Beach

4. Loh Moo Dee Beach

Moo Dee Beach je naozaj cool miesto.  Ráno tam vie byť veľmi  tiché a oddychové. Pláž ponúka svojim návštevníkom príjemné šnorchlovanie väčšinou na oboch koncoch zálivu. Veľkou výhodou je aj to, že tam je prakticky prázdno. My s Majkou sme tam boli sami. Samozrejme ak nerátame domácich a koníka, ktorý sa tam premával po pláži.

Phi Phi – Loh Moo Dee Beach – koník šantí

Phi Phi – Loh Moo Dee Beach

5. Maya Bay

Jedna z najkrajších pláží v Thajsku sa volá  Maya Bay. Je to vlastne plytká zátoka v zajatí strmých vápencových kopcov na Koh Phi Phi Leh. Záliv má vynikajúci morský život a je obľúbeným miestom pre šnorchlovanie. Maya Bay sa stala svetovo preslávenou po roku 2000 kedy do kín prišiel  film „The Beach“.  Mnoho ľudí tu dnes prichádza len kvôli tomu aby mohli  vidieť túto pláž. Nakoľko je priestor obmedzený,  môže na vás toto miesto pôsobiť preplneno. Ak neprídete skoro ráno,  tak tam bude na pláži viac ako 30 motorových člnov alebo iných  plavidiel ,  ktoré nesú stovky šnorcherov a turistov na toto miesto na prehliadku.

Naše odporúčanie preto je  – Snažte sa navštíviť  túto pláž skoro ráno alebo po 17:00, aby ste sa vyhli davom a užili si nádheru miesta. My sme tam šli krátko po siedmej hodine rannej a po príchode sme boli 3 loďka v poradí. Postupne sa pláž samozrejme zaplnila.

Phi Phi – Maya Bay

Phi Phi – Maya Bay

6. Phi Phi View Point

Vyhliadka na ostrove Phi Phi je naozaj unikátne miesto. Umožní vám vidieť hlavnú dedinku a dve zátoky. A hlavne  výhľad je ako stvorený na fotografovanie. Vyhliadka je umiestnená vo výške okolo 200 metrov a dostať sa ku nej trvá okolo 30  – 45 minút.  V podstate sú tam asi 3 miesta – View point 1 – 3 a z každého máte iný pohľad na okolie.

Ideálne je vyraziť na toto miesto už ráno aby tam nebolo veľa ľudí, a taktiež aby ste mali výhodné svetlo na fotografovanie. Na výstup odporúčame vziať si nejakú pevnejšiu obuv. Predsa len miestami sa ide aj cez les a terén môže byť zradný. Taktiež si pripravte drobné za vstup. Ten bol spoplatnený sumou cca 20 – 30 THB. Na mieste sa nachádza aj menší podnik, kde si môžete zakúpiť niečo na pitie alebo zmrzlinu.

Phi Phi View Point

Phi Phi View Point

Phi Phi View Point

7. Jedlo, zábava

Všade navôkol sa nachádza veľké množstvo barov a reštaurácií. Je len na vás či si vyberiete podnik priamo na pláži, kde budú ceny trošku vyššie, alebo sa uskromníte a nájdete si nejakú miestnu putiku. Prostredie nebude ako z katalógu, ale o to viac vás prekvapí chuť pripraveného jedla. Po celom ostrove si môžte zakúpiť aj čerstvé ovocie a kokosové orechy. Tie s Majkou neskutočne milujeme. Najlepšie je len tak ležať s kokosom v ruke na pláži. Ten viete zohnať za cenu od 0,5€ až po cca 1,5€. Záleží, kde si ho kúpite.

Ďalšou aktivitou je návšteva barov. Tie ožívajú najmä v noci, kedy sa v nich konajú rôzne akcie od ohňovej šou až po živé vystúpenia rôznych umelcov. Určite si dokážete na tomto ostrove nájsť ten váš najlepší bar alebo reštiku.

Phi Phi – kokosy

Phi Phi – ulice

Phi Phi – beach bar

Ak sa ti článok páčil tak ho kľudne pošli aj kamarátom. Nájdeš nás aj na našom facebooku a viac fotiek na našom instagrame. Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme.