Prenájom auta v zahraničí – praktický sprievodca

Pomaly sa blíži leto, a pravdepodobne  sa aj vy chystáte na dovolenku. Ak nepatríte medzi ľudí, čo ostávajú zatvorení v hotelovom rezorte, určite ste sa zamysleli nad myšlienkou prenájmu auta. Prenájom auta patrí medzi dosť stresujúce činnosti  a skrýva mnoho rizík. My sa preto pokúsime v tomto článku priblížiť, ako si auto prenajať rýchlo a čo najbezpečnejšie.

Prenájom auta – úvod

Prenájom auta je jednou z možností ,ako spoznať destináciu v ktorej sa akurát nachádzate. Veľkou výhodou je flexibilita a možnosť vyraziť kedykoľvek a kdekoľvek,  bez ohľadu na nejakú skupinu ľudí z organizovaného zájazdu. Keď máte auto, ste sami sebe pánom a vy určujete kedy a kam sa pôjde. Taktiež je to pohodlné a často krát i finančne výhodnejšie ako miestna doprava.

Pred prenájmom

Pred prenájmom si treba uvedomiť niekoľko dôležitých vecí. Jednou z najdôležitejších je vek vodiča.  Väčšina spoločností požaduje vek medzi  26 – 65. Ak však máte menej, nezúfajte. Auto požičajú zvyčajne i vám, avšak suma bude vyššia.

Ďalšou dôležitou vecou, na ktorú treba myslieť je vodičák. Väčšina z nás už má medzinárodný, ktorý vo veľkom množstve krajín akceptujú. Niekde však nie, a treba si vybaviť medzinárodný vodičák. Ten viete zohnať na miestnej polícií na počkanie. Poplatok je 6,5€ a existujú 2 druhy. Podľa viedenského (platnosť 3 roky) a ženevského dohovoru (platnosť 1 rok). Viac sa dočítate na stránke Ministerstva vnútra.

Kde hľadáme my

Na internete nájdete veľké množstvo stránok, ktoré porovnávajú viaceré auto-požičovne súčasne a tak vám ušetria množstvo času. Môžete si overiť dostupnosť modelov, zistiť orientačne ceny jednotlivých požičovní a najmä ich podmienky. My využívame najčastejšie 3 overené webstránky:

  1. Rentalcars
  2. Billiger – Mietwagen
  3. Economycarrentals 

Najčastejšie využívam nemeckú billiger mietwagen. Stránka je urobená naozaj prehľadne a viete si tam vyklikať všetko potrebné.

Prenájom auta

Prenájom auta

Prenájom auta

Kreditná karta a zabezpečenie

Na prenájom auta budete určite potrebovať kreditnú kartu. Mnoho ľudí na internete radí, a delí sa so skúsenosťami, že im stačila i obyčajná debetná karta, ktorú máte k bežnému účtu. V tomto prípade však môže nastať situácia, že ostanete na mieste nemilo prekvapení, a odídete bez auta. Preto je vhodné si kreditnú kartu vybaviť. Vždy ju môžte po návrate zrušiť, ak ju už v budúcnosti nebudete potrebovať.

Spoločnosť  ktorá vám sprostredkovala prenájom auta si pri vypožičaní zablokuje depozit na vašej kreditnej karte. Ten slúži na krytie potencionálnej škody alebo krádeže. Toto zabezpečenie sa pohybuje v stovkách eur, avšak môže sa vyšplhať do súm nad 1000€, v prípade, že ste si požičali luxusnejšie auto. Dôležité je preto mať na karte dostatočný limit.

Prenájom auta

Poistenie a spoluúčasť

Pri hľadaní na internete sú ceny väčšinou nízke. Háčik je v tom, že ide vo veľa prípadoch o sumu za prenájom bez poistenia, príp. ide len o základné poistenie, ktoré zahŕňa spoluúčasť v prípade nehody, alebo nejakej udalosti.

Výška spoluúčasti vždy závisí od konkrétneho typu vozidla – drahšie majú vyššiu a lacnejšie automobily samozrejme nižšiu.  My sa vždy snažíme prenajať auto úplne s plným poistením. Od čelného skla, cez pneumatiky až po krádež. Poistenie stojí približne od 5-15€ na deň podľa typu vozidla.

Palivo a extra poplatky

Čo sa týka paliva, najvýhodnejšie je požičať si auto s plnou nádržou a vrátenie tak isto s plnou. Autopožičovne však často skúšajú predať plnú nádrž a vrátenie prázdnej. Samozrejme ak si zvolíte túto možnosť, a auto vrátite s polkou nádrže, tak vám rozdiel už nikto nikdy nevráti.

Pri variante plná/plná si nezabudnite sledovať množstvo paliva v nádrži, aby sa vám nestalo, že vám naúčtujú nedoplnenú nádrž.

Ďalšou kapitolou sú extra poplatky. Na to treba dať tiež pozor aby ste na konci dňa neboli nemilo prekvapení. Najčastejšie sa vzťahujú na druhého vodiča (niektoré autopožičovne ho majú zadarmo), poplatky za vek, poplatky za GPS, čas vrátenia a podobne. Napríklad pri tom čase vrátenia si treba dať pozor na to, kedy majú jednotlivé autopožičovne otváracie hodiny a či nemajú poplatok napríklad za pristavenie vozidla v noci alebo skoro ráno.

Taktiež niektoré zmluvy určujú koľko kilometrov môžte s autom prejsť. Najčastejšie sú kilometre neobmedzené, ale môže sa stať, že tam bude nejaké obmedzenie, a pri jeho prekročení bude treba zaplatiť poplatok.

Kedy prenajať auto

Určite sa nespoliehajte na to, že na letisku si nejaké auto zoženiete. Je množstvo stránok, ktoré porovnávajú viaceré auto-požičovne súčasne a tak vám ušetria množstvo času.  Všeobecne platí, že čím skôr rezervujete, tým lacnejšie to bude. Samozrejme sa môže stať i to, že krátko pred cestou sa objaví nejaká akcia a suma za prenájom bude výrazne nižšia. Preto je vhodné rezervovať auto vždy s možnosťou free storna. Potom pôvodnú rezerváciu jednoducho zrušíte a urobíte si novú.

Prenájom auta

Prenájom auta

Prenájom auta

Kde si auto vyzdvihnem a vrátim

Najviac ľudí si auto vyzdvihne na letisku. Samozrejme je to najpohodlnejší spôsob, ale letiskové pobočky majú zvyčajne najvyššie ceny.  Preto sa niekedy oplatí zistiť, či sa pobočka autopožičovne nenachádza niekde v blízkosti hotela.

Pri vracaní auta treba myslieť na to, že ak nechcete platiť extra poplatky, najlepšie je auto vrátiť na to isté miesto, odkiaľ ste si ho požičali. Mnoho krát sa totiž pri vrátení auta v inej lokalite platí poplatok. Niekde to môže byť dosť podstatná suma, a preto je vhodné si to ešte pred požičaním preveriť.

Prenájom auta – záver

Na záver treba dodať, že si treba vždy dôkladne preštudovať podmienky prenájmu auta. Taktiež si poriadne pozrite pravidlá používania a všetky poplatky a platby. Je to veľmi dôležité v prípade nepríjemností ako krádež alebo autonehoda.

Ak sa ti článok páči, bolo by super ak by si náš blog odporučil aj kamarátom, kolegom, alebo aj obyčajnému okoloidúcemu. Nám to urobí radosť a okrem toho nám to aj pomôže. Taktiež nás môžeš nájsť aj na našom facebooku .  A omnoho viac fotiek  nájdeš na našom instagrame,  kde pridávame fotky každý deň.  Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Taktiež sme sa tento rok prvý krát rozhodli zapojiť aj do sútaže #blogerroka2018 v kategórii cestovanie.
https://blogerroka.sk/2018/cestujzamenej/