Najkrajšie hrady a zámky v Česku - Hluboká

Južné Čechy

Malebné dedinky, historické miesta, mierne zvlnené kopce a veľké množstvo cyklotrás. To sú Južné Čechy. Svojou krásou prekvapí táto oblasť každého návštevníka. I nás táto časť naozaj očarila a určite sa sem vrátime. Veľkou výhodou je, že sa sem dostanete naozaj rýchlo. Viete tu stráviť niekoľko dní, počas ktorých sa určite nudiť nebudete.

Pôvodne sme mali v pláne predĺžený víkend, ale pracovné povinnosti nás prinútili jeden deň zrušiť. Nakoniec sme tu strávili 2 dni plné zážitkov.

Základné info

Južné Čechy sú malebný kraj plný rybníkov, pamiatok aj krásnej prírody. Preteká tam rieka Vltava, v ktorej okolí sa nachádza  mnoho významných historických aj kultúrnych pamiatok. Na severe je región ohraničený Písesckom v povodí riek Vltava a Otava, Táborskom a na juhu sa nachádza hranica medzi Rakúskom a Nemeckom.

Počas našej návštevy sme sa zamerali najmä na krásne hrady a zámky, ktorých tu je naozaj veľa.  My sme stihli za tieto dva dni 4. Koľko stihnete vy?

Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou
Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou

Cesta tam

Ako základňu sme si vybrali mesto Hluboká nad Vltavou. Vyrazili sme skoro ráno autom. Ako vždy sa Majke z postele moc nechcelo. Bolo to umocnené aj tým, že vonku pršalo a bolo dosť chladno. Cesta zo Žiliny nám trvala približne 5 hodín. Čím viac sme sa blížili k cieľu našej cesty, tým modrejšia bola obloha.

Južné Čechy sú známe najmä tým, že krajina nie je poškodená veľkým počtom priemyselných podnikov. To sa nám naozaj páčilo. Tým pádom i cesta má vyhliadkový charakter a je sa na čo pozerať. Naozaj tam bolo mnoho rybníkov, polí, krásne kostolíky….

Niekoľko krát sme sa zastavili a urobili zopár fotiek. Hlavne v tomto období keď prebieha žatva, tak sú polia neskutočne fotogenické. Všade stohy slamy.

Ubytovanie

Do Hlubokej nad Vltavou sme prišli ešte pred obedom. Hotel som objednal ako obyčajne cez booking.com za závratných 61€ na noc. Všade navôkol boli ubytká za viac ako 100€ na noc. Dosť veľa na naše pomery.

Keďže bolo ešte skoro, izba nebola pripravená,  a tak sme si tam len nechali batožinu a zaparkovali. Ono to parkovanie tiež nebolo úplne bez problémov. Bola tam totiž svadba. Celé parkovisko obsadené. Parkovali sme preto o nejaké dve ulice nižšie. Hotel to však bol celkom fajn. Cca 7 minút peši od zámku Hluboká. Výhľad z izby na neďaleké rybníky a golfové ihrisko.

Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou – izba
Výlet Južné Čechy
Hotel
Výlet Južné Čechy
Vstup do hotela
Výlet Južné Čechy
Plné parkovisko
Výlet Južné Čechy
Alternatívne parkovisko
Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou
Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou

Hluboká nad Vltavou

Úvod

Jedným z najvyhľadávanejších zámkov u našich susedov je práve zámok v Hlubokej nad Vltavou. Našou romantickou predstavou bolo, že prídeme do parku a odfotíme nádherné fotky bez ľudí. Z omylu nás vyviedli davy turistov z Ázie. Naozaj ich tam bolo veľa. Boli všade. Na nálade nám to však neubralo. Toto miesto je ako z rozprávky.

Výlet Južné Čechy
Cesta k hradu
Výlet Južné Čechy
Cestou k hradu
Výlet Južné Čechy

Zámok Hluboká nad Vltavou

Samotný zámok je inšpirovaný najmä architektúrou z Veľkej Británie. V minulosti patril rodu Schwarzenbergovcov a vzorom jeho súčasného vzhľadu bol zámok Windsdor.

Čo sa nás týka, tak dnu sme nešli. Radšej sa potulujeme po okolí a vychutnávame si pohodu v parku. Vy však môžete navštíviť viaceré prehliadkové trasy od kuchyne, cez súkromné izby, vežu až po reprezentačné priestory.

Vstupné pre dospelých sa pohybuje od 100Kč za kuchyňu a vežu až po 180Kč za reprezentačné priestory. Všetko o vstupnom nájdete na tomto linku. 

Zámok je obklopený anglickým parkom o rozlohe takmer 200 hektárov. Je prepletený veľkým množstvom chodníkov, je tam veľa stromov, trávniky, kvetinové záhony….Nádherné prostredie na prechádzku. Taktiež je veľmi populárne medzi cyklistami. Bolo ich tam naozaj veľmi veľa.

Výlet Južné Čechy
Oddych pod stromom
Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou
Výlet Južné Čechy
Vstupné do veže

Náš zážitok?

Toto miesto je rajom pre fotografov, instagramerov, youtuberov ako aj pre bežného návštevníka. Nech sa postavíte na ktorúkoľvek stranu, tak budete mať skvelý záber. Stačí len počkať, kým prejdú veľké organizované skupiny.

My sme tu fotili na dva krát. Najskôr v sobotu a potom ešte skoro ráno pred otvorením v nedeľu. O popularite tohto miesta svedčí i to, že počas našej návštevy sa tu fotili 3 svadby. My sme sa s Majkou celkom zabavili.  Hľadať to správne miesto a uhol je celkom sranda.

Počas fotenia sa nám stala i jedná milá udalosť. Boli sme práve v zadnej časti parku a prišla k nám jedna slečna. Poznala nás z instagramu. Síce sa moc nefotíme, ale batoh čo navrhla Majka nosíme stále zo sebou. A podľa neho nás odhalila.  Inak bolo to naozaj milé stretnutie. Ak nás niekedy uvidíte, kľudne sa pristavte a môžeme pokecať.

Druhý deň ráno sme sa sem po raňajkách ešte vrátili aby sme zopakovali zábery so slnkom za zámkom. Výhodou bolo, že sme v parku boli len my a ešte asi dva páry. Naozaj super. Odporúčame si privstať.

Výlet Južné Čechy
Populárne miesto na fotenie svadieb
Výlet Južné Čechy
Cez deň všade plno
Výlet Južné Čechy
Pohľadnica musí byť
Výlet Južné Čechy
Majka pózuje
Výlet Južné Čechy
Pekné to tu majú. Čo myslíte?

Český Krumlov

Úvod

V sobotu sme okrem Hlubokej navštívili ešte mesto Český Krumlov. Ak sa totiž povie Južné Čechy, každého napadne práve toto miesto. Patrí medzi najnavštevovanejšie miesta. Veľkej popularite sa teší najmä vďaka faktu, že je toto miesto zapísane do zoznamu UNESCO.

Leží na oboch brehoch rieky Vltava, kúsok od hraníc s Rakúskom. Dominantou mesta je miestny zámok. Toto však nie je jediné miesto, pre ktoré by ste sem mali prísť.  Mesto je ako z rozprávky. Nádherné uličky, krásne výhľady, zaujímavé parky….

Výlet Južné Čechy
Český Krumlov

Príchod

Do Krumlova môžete prísť autom, ale i verejnou dopravou. Pár rokov dozadu sme dorazili autobusom Student Ageny, ktorý sem chodí niekoľko krát denne. Tento krát sme dorazili autom. Zaparkovali sme hneď pod hradom. Parkoviská sú veľmi dobre označené a určite ich neminiete. Cena za parkovné je však trošku vyššia. Za hodinu zaplatíte 50Kč. My sme tu boli 4 hodiny a tak nás to stálo 200Kč. Určite sa dá nájsť i lepšie parkovisko, ale pravdu povediac sa mi hľadať moc nechcelo.

Výlet Južné Čechy
Cesta z parkoviska
Výlet Južné Čechy
Cesta z parkoviska

Zámok Český Krumlov

Kúsok od parkoviska sa nachádza zámok. Toto miesto naozaj nemôžete vynechať. Keď si vyšliapete hore, odmenou vám bude naozaj nádherný výhľad. Pozor však na to, že komplex je naozaj rozsiahly. Tvorí ho približne 40 budov, palácov, zámockých záhrad a súčasťou zámku je i zámocký park. Ten tiež stojí za návštevu. Je to taká malá oáza kľudu, kde si oddýchnete pred návalom turistov. Taktiež tam majú i medveďa. Pravdu povediac, neviem prečo. Ak viete vy, napíšte nám. Radi sa to dozvieme.

Výlet Južné Čechy
Asi najpopulárnejšia vodácka destinácia v Čechách
Výlet Južné Čechy
Cesta k hradu
Výlet Južné Čechy
Kde sú všetci?
Výlet Južné Čechy
Pokladňa
Výlet Južné Čechy
Záhrady
Výlet Južné Čechy
Záhrady
Výlet Južné Čechy
Český Krumlov

Centrum mesta a uličky

Ak by sme si odmysleli autá a davy turistov, tak takto nejako to muselo vyzerať v minulosti. Úzke kľukaté uličky plné umenia. Už len prechádzka mestom je zážitkom.  Toto my môžeme. Radi sa túlame po miestach ako sú tieto. Je tu naozaj mnoho fotogenických zákutí a romantických kútov. Obzvlášt čarovné sú miesta ďalej od hradu, kde už nie je toľko turistov.  Je tu i veľa mostíkov, z ktorých môžete sledovať člny na rieke.

Výlet Južné Čechy
Český Krumlov
Výlet Južné Čechy
Český Krumlov
Výlet Južné Čechy
Český Krumlov
Výlet Južné Čechy
Český Krumlov

Náš zážitok?

Spolu s Majkou sme boli v Krumlove už v minulosti. Pamätali sme si ho ako naozaj krásne miesto. A opäť nás nesklamal. Len turistov bolo asi trošku viac ako vtedy. Ak si chcete toto miesto vychutnať osamote, treba prísť skoro ráno aby ste sa vyhli davom, ktoré sem privezú turistické autobusy.

A ak chcete aj fotiť tak sa obrňte trpezlivosťou. Neviem či to je povahou ľudí, ale fakt im je úplne jedno, že niekde stojíte. My sa snažíme vždy pekne počkať kým si niekto niečo odfotí a až keď má hotovo prejdeme. Ale tu…Neustále nám niekto vbiehal do záberu. Keď už toho bolo moc, tak sme si sadli na jednu z mnohých terás a dačo sme zjedli. Odporúčať nejdem, nakoľko to nebolo nič extra. Podľa tripadvisoru top 10 reštaurácií v meste, ale neviem kde zohnali také skvelé hodnotenie. Asi za výhľad. Ten bol naozaj krásny.

Po 4 hodinách bol čas vrátiť sa nazad do Hlubokej a ukončiť tento deň. Nachodili sme asi milión kilometrov. Možno aj dva. Keď sme prišli do hotela, plán ešte bol vybehnúť k rybníkom a pozerať padajúce hviezdy.  Plány však zožrala koza a my sme zaľahli do postele. Teda Majka. Ja som sa ešte pustil do internetov, a hľadal som miesta, kde nebude toľko ľudí a budú zaujímavé.

Pôvodne sme chceli klasiku Lipno a Stezku v oblacích, ale nakoniec vyhrala Blatná a Zvíkov.

Výlet Južné Čechy
Majka v Krumlove
Výlet Južné Čechy
Pekné to tam majú
Výlet Južné Čechy
Opäť pohľadnica
Výlet Južné Čechy
Selfie time

Blatná

Úvod

Južné Čechy ponúkajú naozaj mnoho miest, kam sa oplatí ísť. Našou druhou nedeľnou zastávkou bola Blatná. Ide o menej známe miesto, čo jej však neuberá na kráse. Mestečko Blatná je obľúbeným miestom filmových štábov. Točila sa tu napríklad rozprávka Šialene smutná princezná s Helenou Vondráčkovou.

Výlet Južné Čechy
Blatná

Príchod

Mesto Blatná sa nachádza  približne 40 minút jazdy autom od Hlubokej, kde sme prespali. Cesta nám ubehla rýchlo. Ako som spomínal už vyššie, tak Južné Čechy sú skvelé miesto na road tripy alebo cyklo výlety. Jemne zvlnené prostredie, lúky a rybníky neustále lákajú na prestávku. Po príchode sme zaparkovali priamo pred vstupom. Parkovné nik nevyberal, takže to bolo zadarmo. Ak by bolo plno tak je kúsok LIDL a PENNY, kde sa dá tiež zaparkovať.

Výlet Južné Čechy
Blatná – parkovisko

Zámok Blatná

Zámokcký súbor patrí medzi najhodnotnejšie a  najzaujímavejšie pamiatky svojho druhu v ČR. Jedná sa o jedno z najzachovalejších vodných panských sídel.  Prostredie je veľmi pekné a udržiavané. Otváracia doba areálu je v letných mesiacoch od 10:00 – 17:00. Pozor však na to, že v pondelok býva zatvorené.  Ak by ste mali záujem o prehliadku tak základný okruh trvá približne 60 minút a vstupné pre dospelého stojí 120Kč. Deti do 6 rokov zdarma a staršie ratolesti za polovicu. Viac sa dozviete na tomto linku.

Súčasťou zámku je i nádherný park s rozlohou 42ha. Patrí medzi najpopulárnejšie miesta v regióne. Fotí sa tu veľa svadieb. Aj my sme jednu videli. Celý park je plný chodníkov, lúk, stromov a obľúbenou atrakciou sú i pávy a danielovia (podobnosť mien čiste náhodná).  Vstupné do parku je symbolických 25Kč.

Výlet Južné Čechy
Blatná – zámok
Výlet Južné Čechy
Zámok Blatná

Náš zážitok?

Nebudeme si klamať. Cieľom bolo odfotiť zvieratká v parku spoločne s Majkou a so mnou. Presne som vedel ako ich idem zachytiť.  Podľa obrázkov na internete sa stádo páslo na lúke pred zámkom. Naozaj super fotogenické. A aká bola realita? Keďže bolo dosť horúco, všetky živé tvory, vrátane návštevníkov boli v lese. Takže žiadne fotky pred hradom. Ale pekne sme sa vybrali do lesa naháňať adeptov na fotenie.

Už z diaľky sme videli väčšiu skupinu ľudí. To bolo znakom, že tam budú i danielovia. A samozrejme to tak aj bolo. A okolo nich behali deti. Neviem, či si to viete predstaviť, ale tie deti naháňali mladé i staré kusy bez hanby a bez strachu. A oni pred nimi utekali. Predstavte si malého drevorubača ako beží za danielom a kričí: „Hele vole, von to nechce žrát. Dej mi neco jinýho“ 😀 Ja som sa celkom zabavil.  Ak pôjdete s deťmi, tak je to určite výborný nápad. Zvieratká sú krotké. Budú mať skvelú príležitosť pohladkať ich. Ale len v prípade, ak doma nemáte hore spomenutého drevorubača, čo naháňa všetko živé a kričí. Potom vám utečú.

Ešte chvíľu sme sa poprechádzali po parku. Je tam možnosť i príjemného posedenia na nádvorí, kde vám urobia domácu limonádu. Taktiež sa môžete člnkovať v jazierku, alebo odviezť na koči. Malé deti sa môžu povoziť i na malých poníkoch.

Výlet Južné Čechy
Dvaja strážcovia. Vidíte ich?
Výlet Južné Čechy
Hele vole voni to nežerou
Výlet Južné Čechy
Našli sme ich
Výlet Južné Čechy
Hmm…ale ich tam je
Výlet Južné Čechy
Myslel som, že budú presne tu!

Zvíkov

Úvod

Ďalšou peknou zastávkou je hrad Zvíkov. Nachádza sa neďalekej obce Zvíkovské Podhradie.  Leží na sútoku riek Otava a Vltava.

Výlet Južné Čechy
Hrad Zvíkov

Príchod

Areál hradu Zvíkov sa nachádza približne 20 minút od mesta Písek. Nám sem trvala cesta z Blatnej približne 30 minút autom.  Zaparkovali sme približne 500m od hradu na súkromnom parkovisku. Cena za celý deň bola 60Kč. Odtiaľ sme sa vydali pešo k hradu. Je to príjemná prechádzka vhodná aj pre mamičky s kočíkom a trvá približne 10 minút. Okrem toho sem viete prísť i na bicykli alebo loďou.

Výlet Južné Čechy
Cesta k hradu
Výlet Južné Čechy
Hrad Zvíkov
Výlet Južné Čechy
Výhľady na okolie

Hrad Zvíkov

História hradu je spätá s rodom Přemyslovců. Založili ho niekedy okolo 14. storočia. Momentálne patrí medzi zachovalejšie české hrady a je voľne prístupný počas otváracích hodín.  V lete je to od 9:00 – 17:00. Každý pondelok je zatvorené. Treba preto na to myslieť.  Celý areál je pekne udržiavaný a počas víkendov  sa tam často konajú rôzne podujatia.  Ak máte chuť na prehliadku, tak môžete absolvovať približne 45 minútový okruh bez sprievodcu.  Vstupné je 70Kč pre dospelých a 50Kč pre deti. Viac sa dozviete na tomto linku.

Výlet Južné Čechy
Dá sa prísť i loďou
Výlet Južné Čechy
Hrad Zvíkov
Výlet Južné Čechy
Vstup do hradu
Výlet Južné Čechy
Potulky po hrade

Náš zážitok?

Toto miesto sme navštívili náhodne cestou domov. Zaujala nás hnedá tabuľa a naozaj krásne výhľady na okolie. Tak sme si povedali, že sa tam zastavíme  a obzrieme si ho z blízka. Určite sa oplatilo. Veľkou výhodou bolo, že tam nebolo tak veľa ľudí ako na predošlých miestach. Mali sme tak často priestor len pre seba. Mohli sme sa v kľude venovať obzeraniu a foteniu. Najmä výhľady z hradieb boli skvelé. K hradu ide i pekný kamenný most, na ktorom si pripadáte ako v rozprávke. Chýbal tam už len kočiar a kone, ktoré by vás priviezli. Celkovo je to naozaj veľmi pekné miesto a stojí za návštevu. Ak vás počas prehliadky premôže hlad, tak sa viete občerstviť v hradnom bistre. Predávajú tu i rôzne suveníry. Pre ľudí, čo prídu na bicykli, by mohla byť zaujímavá i informácia, že sú tam boxy na uzamknutie. Takže sa o svoj dopravný prostriedok báť nemusíte.

Po prehliadke tohto miesta nám už nezostávalo moc času. Bola pred nami dlhá cesta a tak sme sa pobrali smer Slovensko.

Výlet Južné Čechy
Cestou do hradu
Výlet Južné Čechy
Kedy nám to ide?

Záver

A čo dodať na záver? Ak zvažujete návštevu našich susedov tak určite neváhajte. Južné Čechy budú určite skvelou voľbou. Naozaj toho ponúkajú mnoho. Predpokladám, že sa tam čoskoro opäť vrátime. Nestihli sme toho veľa, ale aj tie dva dni boli plné zážitkov a krásnych miest. Je len na vás, ako si pobyt namixujete vy. Môžete splavovať rieky, objavovať krásne hrady a zámky, obdivovať okolitú prírodu….

My sme tento krát zvolily hrady a zámky. Nabudúce možno sadneme na bicykle a budeme objavovať vyhliadky a rázovité obce.

A ešte ako obyčajne. A koľko nás to celé stálo? Opäť sme sa dostali približne na našu sumu 100€ deň na 2 osoby.

Ubytovanie – 61€

Parkovné – 10€ (Český Krumlov a Zvíkov)

Benzín – 110 € (cca 1300 Km) – ak bývate bližšie tak to bude menej 😀

Dialničná známka  -12,5€

Vstupné – 5€

Spolu  – 198,5€

Plus treba rátať samozrejme dačo aj na stravu a suveníry.

Takže ak ešte váhate a neviete či je to  tá pravá destinácia pre vás, tak smelo do toho. Zážitkov bude na rozdávanie a vôbec to nie je ďaleko.

Výlet Južné Čechy
Hluboká nad Vltavou

Ak sa ti článok páči, bolo by super ak by si náš blog odporučil aj kamarátom, kolegom, alebo aj obyčajnému okoloidúcemu. Nám to urobí radosť a okrem toho nám to aj pomôže. Taktiež nás môžeš nájsť aj na našom facebooku .  A omnoho viac fotiek  nájdeš na našom instagrame.  Ak sa chceš dozvedieť kto sme tak klikni sem.

Ďakujeme