Najkrajšie hrady a zámky v Česku - Zámok Pruhonice

Průhonický park – skrytá perla Prahy

Po dlhšej dobe sme mali opäť víkend len pre nás. A čo s ním? Samozrejme sme si spoločne s Majkou naplánovali výlet. Pôvodný plán bol navštíviť Hallstatt a Bled. Počasie však bolo proti. Všetky aplikácie hlásali 90% možnosť zrážok.  A tak opäť vyhrala Praha. Je to naše najobľúbenejšie miesto, ešte z čias keď tam Majka chvíľu žila. Tento krát sme okrem mesta navštívili i skrytý poklad – Průhonický park s priľahlým zámkom.

Výlet Praha

Zámok Pruhonice

Výlet Praha

Zámok Pruhonice

Cesta tam

Zvyčajne chodíme do Prahy vlakom. Tento krát sme sa vybrali autom. Mali sme v pláne aj návštevu obchoďáku s nábytkom. Kto nás pozná, tak vie, že v každom meste kde je IKEA nás radi vidia. Takže voľba bola jasná. A bol to skvelý nápad – celý čas sme potom vozili plný kufor nového zariadenia do bytu.

Ale vráťme sa ku ceste. Vyrazili sme hneď po práci okolo 16:00 zo Žiliny a do Prahy sme prišli chvíľu pred 21:00.

Ubytovanie

Ako obyčajne aj teraz sme si našli ubytko cez booking.com.  Ubytovali sme sa hneď vedľa areálu Pruhonického parku v hoteli Parkhotel Pruhonice.

Za 50€ na noc. Vybral som ho hlavne s ohľadom na polohu a možnosť parkovania zadarmo priamo pri ňom. Prajha je známa tým, že sa zvyčajne parkovné platí.

Park a zámok v Průhoniciach

Prečo sme tam prišli?

A prečo sme sem vlastne išli? Bolo to kvôli parku a priľahlému zámku. Ešte z čias keď Majka bývala v Prahe nám ostal v spomienkach ako skvelé miesto na prechádzku. Asi každý z vás pozná Pražský hrad a jeho záhrady,alebo Vyšehrad a nádherné výhľady. Ale mnoho ľudí nevie, že v pražskej časti Pruhonice sa nachádza tento skrytý poklad. Zaujímavosťou je, že je to jeden z najväčších prírodne krajinárskych parkov v Európe s rozlohou až 250ha.

Výlet Praha

Prechádzka parkom

Výlet Praha

Jeseň klope na dvere

Výlet Praha

Výlet Praha

Otváracia doba a vstupné

Park otvárajú o 7:00 a to je presne čas, kedy tam chcete ísť aj vy ak v ňom chcete byť osamote. Vstupné je 80Kč. Deti platia len 50Kč.

Výlet Praha

Výlet v parku

Ako sa sem dostanete?

My sme sem prišli po diaľnici  D1 smer Praha. Tesne pred príchodom do Prahy ju opustíte na výjazde na časť Průhonice a tabule vás navedú až k námestiu odkiaľ je vjazd na platené parkovisko priamo pred Průhonickým zámkom.

Druhou možnosťou je príjazd MHD z centra. Z centra, kde asi budete tráviť väčšinu času sa presuňte na stanicu  metra C “Opatov“  a odtiaľ pokračujete ďalej autobusom číslo 363, 385 do stanice „Průhonice“. Túto cestu sme v minulosti tiež vyskúšali a je to do pohody. Len treba rátať s tým, že autobusy nechodia až tak často.

Výlet Praha

Vstup na parkovisko

Výlet Praha

Parkovisko

Výlet Pruhonice

MHD

Výlet Praha

Dovezie vás sem autobus 365 a 385

Prechádzka parkom

Průhonický park je Národnou kultúrnou pamiatkou a pamiatkou UNESCO. Nachádza sa tu veľké množstvo cudzokrajných drevín a rastlín. Najkrajší je na jar, keď všetko kvitne alebo na jeseň, kedy hrá rôznymi farbami. My sme boli už viac krát, a vždy sa nám tam páčilo.  Park je veľmi rozsiahly a viete využiť až 3 trasy. Rozdiel medzi nimi je v dĺžke. Základný okruh má dĺžku približne 2,5km a trvá 2 hodiny.

Ak máte viac času, môžete využiť dlhší okruh, ktorý má 5km. Tento je ideálny hlavne na jeseň a na jar.

A ak si na park vyčleníte celý deň, tak si ho môžete prejsť celý. Má dĺžku 10 km a jeho zdolanie vám potrvá približne 6 hodín. Tento odskúšaný nemáme. Takže ak ste ho už niekto absolvovali, tak napíšte čo zaujímavé je vo vzdialenejších častiach.

V parku sa konajú i rôzne kultúrne podujatia. Preto ak máte možnosť, skúste si návštevu naplánovať na čas, keď sa tam niečo deje. Ďalším skvelým nápadom je piknik. Len si vezmete deku a niečo pod zub, a môžete sa zložiť na jednej z mnohých lúk.

My sme naposledy v parku strávili asi 3 hodiny, počas ktorých sme dohromady stretli asi 3 ľudí. Nerušene sme si urobili prechádzku v tomto romantickom prostredí, a odfotili niekoľko fotiek. Niektoré sme už zverejnili i na našom instagrame.

Výlet v parku

Prechádzka parkom

Výlet Praha

Kačička

Výlet Praha

Nádherný park na okraji Prahy

Výlet Česko

Zámok Pruhonice

Výlet Praha

Pohľadnica musí byť

Výlet Praha

Na výber je niekoľko okruhov

Praha – opäť ako turisti

Po prehliadke parku sme si zbehli do hotela po veci a utekali sme do mesta. Prvou zastávkou bola IKEA. Tam sme nakúpili pár vecí do bytu a presunuli sme sa na Chodov do obchoďáku. Po menších nákupoch sme sa presunuli do centra. Keď už sme v Prahe, tak by bola škoda nenavštíviť klasické turistické miesta.

Hrad a okolie

Z Chodova sme sa presunuli hore na Hradčanskú a odtiaľ kúsok vedľa na Letenské sady. Super miesto na výhľady. Metronóm, park, pohľady dole na mesto. Všetko ako na dlani.  Odtiaľ cez Chotkovy sady až ku Letohrádku. Ako sme už v minulosti spomínali, vstup do hradu z tejto strany je rýchlejší. Stále totiž pri vstupe prebiehajú kontroly, a na hlavných vstupoch býva veľa ľudí.  Opäť ako obyčajne prehliadka hradu a po schodoch dole smerom na Valdštejnskú záhradu.

Toto miesto je naše najobľúbenejšie. Keď sa Majka presťahovala do Prahy, tak prvé dni nemala internet. A tu fungovala wifi 😀 Takže sa tu zo začiatku vždy zastavila aby sme si mohli spoločne písať. Viažu sa nám k nej nostalgické spomienky a preto vždy, keď sme v tomto meste, musíme sa sem ísť pozrieť.

Výlet Praha

Valdštejnská záhrada

Výlet Praha

Letohrádok kráľovnej Anny

Výlet Praha

Výlet Praha

Výlet Česko

Výhľad na Prahu

Karlov most, Staromák a Václavák

Tieto miesta poznajú všetci. Je tam plno. Napriek tomu tam chodíme vždy keď sme tu. Praha bez návštevy hodín, koňa a mosta by nebola to pravé orechové. Cestou sme sa opäť zastavili niečo zjesť. Pravdu povediac už ani neviem kde. Ale máme tu viacero obľúbených podnikov. Väčšina na Malej strane alebo na Žižkove.

Potom sme sa ešte trošku pomotali po okolí a bol čas odísť. Bola to naozaj krátka návšteva Prahy.

Výlet Praha

Václavské námestie

Výlet Praha

Prechádzka mestom

Výlet Praha

Aj na Staromák sme šli

Výlet Praha

Hodiny sa pokazili! Musíme to opraviť!

Výlet Praha

Prechod mostom

Oplatí sa tam ísť?

Za nás jednoznačne áno.  Chodievame tam často a radi. Vždy keď je možnosť, nenecháme sa dva krát prehovárať. Praha je naša srdcovka a nedáme na ňu dopustiť. A ak nájdete skryté poklady, akým je napríklad park v Průhoniciach, o to lepšie. Pri potulkách sme našli už mnoho super miest.  A dúfam, že ešte viac nájdeme.

Viac fotiek z ciest nájdete na našom instagrame. A o tom kto sme sa dočítate tu.