Slovenskí cestovatelia radia čo vidieť a zažiť v Maroku

Maroko je krajina plná kontrastov. Nájdete tu rušné mestá, zapadnuté dedinky, nekonečné pláže, majestátne hory i piesočné duny Sahary. Je to krajina plná vôní a farieb, na ktorej spoznanie by ste potrebovali týždne a možno i mesiace. My sme sa z tejto krásnej krajiny vrátili len nedávno a hneď po návrate nám prišlo mnoho otázok na sociálnych sieťach, čo všetko sa oplatí vidieť. V našom najnovšom cestopise si môžete prečítať niečo o najpopulárnejšom meste Marrakéši.

Okrem tohto mesta sa tu však nachádza mnoho iných krásnych miest, ktoré stoja za návštevu. Väčšinu z nich sme osobne nenavštívili, a preto sme o pomoc požiadali kamarátov z online prostredia. Tí nám prezradia, kam sa určite oplatí ísť, aké ubytovanie nemôžete vynechať a prečo patrí miestna kuchyňa medzi najlepšie v celom arabskom svete.

Andrea Zahurancová odporúča Chefchaouen a Fez

Mojou absolútnou srdcovkou je dedinka Chefchaouen, nazývaná aj „Modrá perla Maroka“. Obyvatelia tu svoje domčeky farbia na modro. Modrá je doslova všade – ešte aj záchodové misy na hoteli sú modré. Prečo? Lokálci vám povedia, že modrá farba odlákava komárov a v lete horúčavy. Pravda sa však skrýva v historických udalostiach z 15. storočia, kedy sa tu usadili Židia a Mauri po tom, čo boli vyhnaní z juhu Španielska. Dnes je mestečko modré kvôli turizmu.

Druhou destináciou je mestečko Fez. Patrí medzi 4 kráľovské mestá krajiny a nachádza sa  vo vnútrozemí krajiny. Zároveň je i druhým najväčším mestom v Maroku. Často je nazývaný i  „islamský poklad“ a existuje už od 8. storočia.  Je to jedno z najzachovalejších miest arabskéhho sveta. Stará časť mesta Fez je so svojimi 9000 uličkami zapísaná do kultúrneho dedičstva UNESCO a predstavuje ikonu Maroka.

Čo však robí Fez vynímočným sú svetoznáme garbiarne. Tu miestni spracovávajú kožu tradičným spôsobom už 11 storočí. Nájdete ich jednoducho – prenikavý pach vás k nim dovedie. Čakajú vás pohľady na ťažko pracujúcich mužov, ktorí kože obrábajú v amoniaku, orezávajú od zbytku mäsa, mlátia a následne máčajú do farebných jazierok.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Zahurancova (@andreazahurancova),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Zahurancova (@andreazahurancova),

Michal z portálu Letenky za babku odporúča prímorské mestečko Essaouira

Ak letíte do Marakéšu, urobte si výlet aj do prímorského mestečka Essaouira. Toto mestečko je ľahko dostupné autom, taxíkom alebo autobusom. Z Marakéšu sa sem dostanete iba za 3 hodinky. Cesta je rovná, jednoduchá a upravená. Nás na túto cestu inšpiroval článok od Street Food Hunters.

Essaouira je dokonalý únik pred hektickým Marakéšom do pokojného rybárskeho mestečka. Rovnako ako Marakéš aj Essaouira má svoju “medinu” – historické centrum obklopené hradbami, ktoré je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Na rozdiel od Marakéšu sa v nej však nestratíte a ak náhodou aj hej, jednoducho sa tu opäť nájdete. Zažijete tu tiež omnoho väčší pokoj, keďže ani obchodníci vás na každom kroku nepresviedčajú si niečo kúpiť.

Prejdite sa úzkymi uličkami, ochutnajte perfektné marocké jedlo u miestnych a určite nezabudnite na ryby! Zájdite si do prístavu, kde každý deň rybári vykladajú nové úlovky, ktoré si môžete nechať na mieste rovno ugrilovať. Sadnite si na pláž a pozorujte čajky, ktorých je tu hojne aj práve kvôli rybárskemu prístavu.

To, že je Essaouira čarovná si uvedomujú aj filmári. Natáčali sa tu scény z Game of Thrones alebo najnovšie počas našej návštevy aj najnovší film John Wick 3, takže okrem nás sa tu potuloval napríklad aj Keanu Reeves. Žiaľ, nestretli sme ho. Okrem toho je to raj surferov alebo hippies či umelcov. Essaouiru navštevovali napríklad Jimmi Hendrix či Frank Zappa.

Essaouira sa dá urobiť ako jednodňový výlet z Marakéšu. Je to však dosť? Rozhodne nie. My sme boli dve noci a málilo sa nám. Tam sme šli rovno z letiska taxíkom za približne 55 € za taxík. Naspäť autobusom do Marakéšu (moderné pekné autobusy) za 8 € na osobu.

Obrovský podiel na super pocitoch z Essaouiry nesie aj perfektné ubytovanie v medine v krásnom apartmáne DAR 91 so strešnou terasou a super raňajkami. Tento apartmán má na starosti brit Jeremy, ktorý od roku 2006 od nuly začal renomovať tieto apartmány v nádhernom štýle s umeleckými a autentickými prvkami. A tá strešná terasa s výhľadom na more, medinu a čajky. Hneď sa chcem vrátiť! Nájdete ho na AirBnB tu, alebo Booking tu.

Čo vidieť v Maroku

Essaouira

Čo vidieť v Maroku

Essaouira

Miška z blogu travelismus odporúča pevnosť Ait Ben Haddou a kozy na strome

Maroko bolo pre mňa krajinou, ktorá ma každý deň niečím prekvapovala. Príkladom bola cesta do prímorského mestečka Essaouira, kde sme natrafili na kozy na strome. Bolo ich tam niekoľko a len tak si postávali na tenkých vetvičkách. Niektoré spali, iné jedli. Kým sme k nim ale neprišli úplne blízko, domnievali sme sa, že sú umelé. Bol to veľmi zaujímavý zážitok.

Zisťovala som, prečo to tak je a lezú konkrétne na strom arganovník, ktorý je na nich priamo závislý, pretože rozmnožovať sa môže až potom, čo jeho plody prejdú tráviacim traktom kozy. Z jadier týchto plodov sa potom vyrába vzácny arganový olej, ktorý sa nazýva aj “marockým tekutým zlatom.” Nie je to teda len atrakcia pre turistov, ale kozy na stromoch plnia naozaj dôležitú úlohu. 🙂

Ďalším zaujímavým miestom bola pevnosť Ait Benhadou, ktorá je prezývaná aj ako “Hollywood v púšti”. Je to obľúbené miesto filmárov z celého sveta a natáčalo sa tu niekoľko známych historických filmov. Príkladom je Gladiátor, Múmia, či obľúbené Game of Thrones.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Michaela Částková (@travelismus),

Kozy na strome

Čo to tam robia?

Janči z blogu janmacinsky.com odporúča púšť neďaleko od dedinky Merzouga

Počas nášho týždenného roadtripu v Maroku sme prešli mnoho miest, avšak jedno z toho bolo fakt TOP. Hovorím o Merzouge. O dedinke, ktorá bola doslova odtrhnutá od sveta. Z Marrákešu trvá cesta autom 9 hodín. My sme išli zo Chefchaouenu 12 hodín. Ak chcete ísť na noc do púšte, odporúčam si to načasovať aby ste do Merzougy prišli tak o 4-5 poobede.

Trip do púšte sme nemali vôbec zabookovaný dopredu, tak sme pozreli na internete ako to funguje. Do púšte sa chodilo až podvečer, keďže cez deň tam býva veľké teplo. Nakoniec sme bookli výlet za cca 30€ na osobu.

Výlet prebiehal tak, že asi o 5 poobede sme nasadli na hrby dromedárov (jednohrbé ťavy) a išli. Sedenie na hrbe môže znieť ako veľká zábava, avšak len na prvých 5 minút. Cesta však trvala približne hodinu. Do stanovej dedinky v púšti sme však dorazili ešte pred západom slnka.

Kým ešte nezapadlo slnko, sandboardovali (na snowboardoch) sme sa na dunách v púšti, ďalší si tam jazdili po púšti na štvorkolke a tak. Ako sa tak stmievalo, berberi (pôvodní obyvatelia Maroka, ktorí nás hostili) nám pripravovali jedlo. O asi 9-10 sme mali večeru. Jedli sme tradičné berberské pokrmy, kde nechýbalo obrovské množstvo zeleniny, mäsa, kuskusu, ovocia a podobných dobrôt. Všetko super chutne spravené. Na záver sme si dali berberskú whisky, čo však nie je alkohol, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Jedná sa o silný mätový čaj, ktorý je neskutočne presladený, ale v Maroku sa pije asi všade. Po výdatnej večeri sme, vyliezli na jednu dunu,  kde sme sa rozprávali a pozorovali hviezdy. Asi o polnoci sme už išli spať, avšak spali sme pod holým nebom, lebo vnútri v stanoch sa kvôli teplu spať nedalo.

Ráno asi o piatej sme sa zobudili a všetci vyšli na najvyššiu dunu sledovať východ slnka. Boli to super vibes. Po peknom východe slnka sme opäť vysadli na hrby dromedárov a išli späť do civilizácie.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa J A N K O M A C I N S K Y (@jankomacinsky),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa J A N K O M A C I N S K Y (@jankomacinsky),

Daniel z blogu cestujzamenej odporúča vodopády Ouzoud

Keď sme tento rok plánovali Maroko, tak padali rôzne tipy, čo určite nemôžeme vynechať. Jedným z nich boli i vodopády Ouzoud. Tie padajú do rieky z výšky približne 100m a vytvárajú pri tom prírodné jazierka. Čo sa týka názvu, tak meno „ouzoud“ je berberský výraz pre olivy. Tie sa v oblasti vo veľkom pestujú a krajina je priam posiata olivovníkmi. Tieto vodopády patria medzi najnavštevovanejšie prírodné lokality Maroka. Dostanete sa tam približne za 3 hodinky z Marrakéša. Z parkoviska sa vyberiete smerom zhora nadol. Cestou stretnete rodinky opíc, ktoré sú neskutočne drzé. Dávajte si pozor, aby vám niečo nevzali.

V okolí vodopádov sú vybudované chodníky, a preto nebudete mať problém obzrieť si ich z každej strany. Prehliadka bude trvať asi 3 hodiny a naskytnú sa vám neskutočné výhľady. Keď už budete dole, tak sa môžete vrhnúť do rieky a okúpať sa. Väčšinou túto možnosť využívajú domáci, ale vždy sa nájde pár odvážlivcov i z radov turistov.

Ak nemáte chuť brodiť rieku, tak viete využiť služby miestnych lodiek. Tie sú posiate kvetmi a odvezú vás až tesne pod valiacu sa masu vody. Mobily a foťáky si odložte, inak budú mokré.

Cestou nahor budete míňať množstvo obchodíkov a reštaurácií. Možno vás prekvapí, že predavači vedia pár fráz i slovensky alebo česky. Sú to obchodníci. Naučili sa, aby vás potešili.

Veronika z blogu SheMakesMeTravel odporúča ubytovanie v tradičnom riáde

Bývať v riáde je ako prežiť rozprávku z Tisíc a jednej noci na vlastnej koži. Za ošarpanými múrmi v tých najzastrčenejších uličkách nájdete svet o akom pred cestou do Maroka snívate. Farebné dlaždičky, ligotavé čajové súpravy, zamatové vankúše, tkané koberce, orientálne lampy. Na otvorených nádvoriach pôvodných riádov nikdy nechýba ani strom a fontána. Takto symbolicky si Maročania do svojich domov prinášali kyslík, vodu a svetlo.  V novodobých riádoch väčšinou nájdete miesto fontány malý bazén. Čo sa však nezmenilo je fakt, že riád nikdy nemá okná do ulice. Domy sa tak stavali preto, aby ženy nemohli hľadieť na dianie na ulici a naopak, aby ani nikto z ulice nevidel ženy za oknami.

Súvisí to najmä s náboženstvom, vysvetlil mi Abdellatif Abdallah, najvýraznejšia osobnosť v oblasti reštaurácií pôvodných budov v marakéšskej medine. Abdellatif navštívil 6000 domov, aby našiel poklady, ktorým veľmi citlivo a s dôrazom na tradíciu vdýchol nový život. Určite zablúďte do jeho reštaurácie Dar Cherifa, ktorú odborníci považujú za majstrovské dielo a klenot mesta. Budova zo 16. storočia slúži aj ako najznámejšie kultúrne centrum v Marakéši, vďaka čomu tam možno natrafíte aj na rôzne zaujímavé podujatia. Ak by ste sa chceli v tradičnom riáde zreštaurovanom práve Abdellatifom ubytovať, ponuku nájdete na marrakech-riads.com. Ak ste skôr za modernú marockú architektúru, obľúbenými riádmi sú napríklad Riad Be Marrakech alebo Riad Yasmine. My sme si z moderných vybrali Riad Jemaa El Fna, ktorého najväčším benefitom je poloha, keďže mnohé z riádov sa v spleti uličiek veľmi ťažko hľadajú.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VERONIKA & (sometimes) KAROL (@shemakesmetravel),

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa VERONIKA & (sometimes) KAROL (@shemakesmetravel),

Tomáš z blogu Street food hunters odporúča vyskúšať tradičnú marockú kuchyňu

Marocká kuchyňa patrí medzi najlepšie, aké nájdete nielen v severnej Afrike, ale v celom arabskom svete. Pre každého kto miluje dobré jedlo sa Maroko premení na kúsok gastronomického raja. Nájdete tu skvelé chute pre každého, no čím ste v Maroku dlhšie, tým si všimnete, že jedno jedlo akosi vybočuje spomedzi všetkých ostatných a tým jedlom je tadžín (niekedy aj tajine). Je národným jedlom krajiny a dostať ho takmer úplne všade, preto si mnohí myslia, že nič iné v Maroku ani neexistuje. Tadžín spoznáte ľahko. Pri prechádzaní miest ho vidíte ako sa pripravuje v pyramídových, hlinených nádobách (tiež sa volajú tadžín), ako stoja na griloch s dreveným uhlím alebo ako ich servírujú priamo na stoly. Tadžín je geniálny vo svojej podstate, pretože môže byť všetkým a hoci ste v Maroku mesiace, je ich toľko druhov, že môžete každý deň ochutnať taký, aký ste predtým ešte nemali. Tadžín predstavuje jedlo dusené vo vlastnej šťave v hlinenej nádobe a ten pravý by sa mal pripravovať niekoľko hodín, pomalým dusením, tak aby všetky chute a vône spolupracovali a vytvorili exotické jedlo. V tadžíne nájdete najčastejšie kúsky mäsa (jahňacie, hovädzie či kuracie), zemiaky, mrkvu, cibuľu či olivy a všetko sa to musí podfarbiť koreninami medzi ktorými dominuje známe korenie Ras-el Hanout (ktoré dostanete na všetkých koreninových bazároch). Maročania hovoria, že táto zmes premení akékoľvek jedlo na pochúťku a ak neviete variť, stačí vám prisypať lyžičku či dve tejto zmesky a máte nábeh na michelinovu hviezdu.

Vo vnútrozemí Maroka ochutnajte mäsový tadžín, zeleninový tadžín, tadžín, kde prihodia sušené ovocie, na pobreží si nenechajte ujsť tadžín s darmi mora či čerstvými rybami a vynikajúcim tadžínom je aj taký, kde nájdete kofte, teda guľôčky z mletého mäsa. Do šťavy si namáčajte marocký chlieb chubz a zapíjajte to pohárikom sladkého čaju s čerstvou mätou.

Marocké jedlo

Tajine

Tipy Maroko

Maroko

A čo dodať na záver?

Na záver by som chcel poďakovať všetkým, čo sa podelili o svoje zážitky . Tento typ článkov mám najradšej. Je to dôkazom toho, že online komunita na Slovensku si vie navzájom pomáhať.  Určite budeme podobné články pridávať i v budúcnosti. A ak sa aj tebe tento článok páči, alebo sa niekto z okolia chystá do Maroka, tak mu ho určite pošli. Maroko je nádherná krajina a i my plánujeme návrat.