Hrady a zámky v Čechách

Hrady a zámky v Čechách – fotopríbeh

Kto nás sleduje už dlhšie, tak si určite všimol, že hrady a zámky v Čechách sú častým cieľom našich výletov. Je ich tam obrovské množstvo.  Minulý rok v lete a na jeseň sme ich pár navštívili. Článok sa mi žiaľ podarilo spísať len o prvej polovici.

Potom sa nám nakopilo viacero výletov a nebolo kedy písať. Bola by však škoda, neukázať vám ďalšie nádherné miesta u našich susedov.  Hrady a zámky v Čechách sú totiž častou voľbou pri víkendových výletoch. Mnoho z nich nie je ďaleko, a preto sa oplatí i jednodňový výlet.

V dnešnom príspevku si v skratke predstavíme štvoricu:  Červenú Lhotu, Loket, Křivoklát a Karlštejn. Ideálne miesta na výlet počas jarných a veľkonočných prázdnin.

Červená Lhota

Tento zámok sa nachádza 3 hodiny jazdy autom od Bratislavy. My sme zo Žiliny, takže nám to trvalo trošku dlhšie. Je to naozaj veľmi pekný zámok a ak patríte medzi milovníkov starých rozprávok, tak ste ho už určite videli. Najznámejšia  je asi Zlatovláska.

Čo sa týka otváracej doby, tak je verejnosti prístupný od začiatku apríla až do konca októbra.  Vstupné sa pohybuje od  50Kč za pivnicu až po 120Kč za historické interiéry. Viac sa dozviete na stránke zámku.

Najkrajší je asi na jar, keď všetko navôkol kvitne.  Nám sa tam veľmi páčilo i napriek tomu, že sme tam boli na jeseň a rybník bol vypustený. Aktuálne je stále vypustený až do odvolania.

Hrady a zámky v Čechách
Park – Červená Lhota
Červená Lhota
Zlatovláska si doma?
Hrady a zámky v Čechách
Ako z rozprávky
Hrady a zámky v Čechách
Červená Lhota

Loket

Ak plánujete návštevu Karlových Varov, tak si určite nenechajte ujsť návštevu Hradu Loket.  Hrad a mesto Loket v údolí rieky Ohře je klenot z 12. storočia. Taktiež je to  najnavštevovanejšia  pamiatka v karlovarskom regióne. K hradu sa viaže niekoľko povestí a legiend. Asi najznámejšia je tá o škriatkovi. Volá sa Štrakakal. Je to postrach neučesaných detí. Naháňa ich a búcha ich knihou po chrbte.

A veru aj my sme mali trošku strach počas našej návštevy, aby nás nepoudieral. Dosť často sme naozaj dosť strapatí. Obaja.

Hrad je otvorený celoročne každý deň a vstupné sa pohybuje pre dospelých od  110Kč.

Nás na hrade asi najviac zaujali kozy.  Jedná sa o kamerunské kozy. A sú známe najmä svojimi útekmi. Nebuďte preto prekvapení, ak ich stretnete na námestí.

Hrad a mesto môžete poznať i z filmov. Po námestí kráčal napríklad filmový James Bond (Daniel Craig) vo filme Casino Royale. Okrem toho si na jednej zo zahrádok dal i obed potom, čo tam zaparkoval svoj Aston Martin. Na druhej strane asi najznámejší film z našich končín sú Rafťáci.

Takže ak budete neďaleko, určite si nenechajte návštevu tohto mesta ujsť. Nie je tam toľko turistov ako na iných populárnejších miestach. Mestečko pôsobí takým pohodovým dojmom.

Hrady a zámky v Čechách
Tu parkuje aj James Bond
Loket
Na prechádzke mestom
Hrady a zámky v Čechách
Kedy majú otvorené?
Hrady a zámky v Čechách
Na prechádzke mestom
Loket
Kozy?
Loket
Loket
Loket
Loket

Křivoklát

Tento hrad je jeden z najznámejších gotických hradov u susedov. Nachádza sa neďaleko Prahy a je to taká ideálna destinácia na únik z metropoly.  Zaujímavosťou je, že sa tu môžete i ubytovať.

Keď sem dorazíte, tak vám budete toto miesto pripadať neskutočne povedome. Je to z dôvodu, že sa tu natáčalo naozaj veľké množstvo filmov a rozprávok.  Z najznámejších asi Honza málem králem, Kliatba Bratov Grimovcov, Wanted.

Pred návštevou si skontrolujte otváracie hodiny. Dosť často totiž nie je pre verejnoť prístupný, tak aby sa vám nestalo, že ostanete stáť pred bránami. Vstupné sa pohybuje od 80kč až po 240Kč. Záleží od prehliadky.

Křivoklát
Křivoklát – vyhliadka
Křivoklát
Křivoklát
Křivoklát
Cesta k hradu
Hrady a zámky v Čechách
Krivoklat
Křivoklát
Výhľad z hradu

Karlštejn

Jeden z najpopulárnejších hradov. Nachádza sa kúsok od Prahy a je častým cieľom turistov. Od parkoviska sa k nemu viete dostať niekoľkými spôsobmi. Pešo, kočiarom alebo malými mikrobusmi. Ak sa rozhodnete ísť po vlastných, tak to bude kľudná prechádzka v peknom prostredí. Postupne sa pred vami objaví hrad v celej svojej kráse.

My sme šli po vlastných. Celkovo máme tento spôsob najradšej. Je to hlavne tým, že cestou veľmi často a veľa fotíme.

Hrad je pre verejnosť prístupný prakticky celý rok s výnimkou mesiaca január.  Vstupné na hrad sa pohybuje od 170 Kč až po 500 Kč. Opäť záleží na tom, čo chcete vidieť.

Čo sa týka filmov, tak asi najznámejší je film Noc na Karlštejne. Okrem neho slúžil ako sídlo kráľov v mnohých iných českých rozprávkach. Zaujímavosťou je, že sa tu často konajú rôzne akcie pod holým nebom. Najčastejšie práve muzikál Noc na Karlštejne. Vstupenky na nasledujúcu divadelnú sezónu sú už v predaji.

Karlštejn
Cesta k hradu
Karlštejn
Prehliadkové okruhy
Karlštejn
Je dnes otvorené?
Karlštejn
Karlštejn
Karlštejn
Na nádvorí

A čo dodať na záver?

U susedov sme určite neboli naposledy. Chodievame tam veľmi často a určite nás tam stretnete i tento rok. Stále nám chýba veľa miest do zbierky. Radi uvítame tipy na zaujímavé miesta. Smelo nám môžete napísať na mail, instagram alebo na facebooku.

A ak sa vám článok páči, tak ho prosím podporte zdieľaním, lajkom alebo len o nás povedzte kamarátom.