Pláž Florida

Letná dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovku?

Letná dovolenka – záblesk svetla na konci tunela. Pre väčšinu ľudí je práve toto obdobie najradostnejším v roku. A kedy sa pustiť do plánovania? Podľa nás je ten správny čas práve teraz.  U väčšiny leteckých spoločností vstupuje do platnosti letný letecký poriadok presne v tomto období na prelome marca a apríla.

Pláž
Letná dovolenka

Na vlastnú päsť alebo cez cestovku?

Na úvod  nám zostáva ešte zodpovedať jednu otázku. Pôjdeme cez cestovku, alebo na vlastnú päsť?  Za nás môžem povedať, že cestujeme takmer výhradne na vlastnú päsť.  Cez cestovku sme boli len raz. Bolo to na úplnom začiatku nášho vzťahu. Vybrali sme sa autobusom do Grécka. Všetko bolo super, ale tá cesta bola masaker. Vtedy sme si povedali, že to takto ďalej nepôjde, a začali sme si všetko skladať na vlastné triko.

Tento typ cestovania však nie je úplne pre každého. Existuje veľká skupina ľudí, ktorá potrebuje mať veci vopred naplánované, a potrebuje mať tú istotu v podobe nejakej záruky.  Typickým predstaviteľom je napríklad môj brat. Chodieva takmer vždy cez cestovku. Nie je to preto, že by to samostatne nezvládol, ale sa mu proste nechce nič riešiť.

Druhým častým motivátorom na  organizované zájazdy je i  jazyková bariéra a strach z nepoznaného. Ľudia nemajú odvahu vystúpiť zo svojej zóny komfortu. Toto platí presne o rodičoch.  Angličtinou nevládnu a majú radšej pokoj a pohodu.

A treťou skupinou je destinácia. Niektoré miesta sa takmer nikdy nedajú urobiť lacnejšie na vlastnú päsť. Tu preto treba zvážiť, či sa neoplatí využiť služby cestovnej kancelárie, alebo nejakého sprostredkovateľa.

Uličky Valldemossa
Letná dovolenka

Kedy cestovať bez cestovnej kancelárie?

Tu by som rád spomenul dva prípady. Prvým sú destinácie, kam nájdete pravidelne lacné letenky. Po Európe je to takmer všade. Druhým prípadom je exotika alebo nejaké vzdialenejšie destinácie. Ak máte v hľadáčiku destinácie ako Bali, Mexiko, Florida, Srí Lanka a iné, tak sa určite oplatí organizovať podobnú cestu z pohodlia domova. Dostanete sa na ceny minimálne o jednu tretinu až o polovicu lacnejšie.  Nám sa tak podarilo tráviť leto napríklad v Mexiku, na Floride, v New Yorku…

Tulum
Letná dovolenka – Mexiko

A kam sa oplatí ísť cez leto bez cestovky?

Stále väčší rozmach nízko nákladových spoločností nám otvára veľké množstvo možností. Ak sa budeme držať typicky dovolenkových destinácií, tak sú to hlavne krajiny ako Chorvátsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Portugalsko. Nesmieme však zabudnúť na destinácie na Balkáne. Napríklad klasika v podobe Bulharska, alebo nepoznané pláže Bosny.

Letná dovolenka - Španielsko
Letná dovolenka – Španielsko

A kde sme v minulosti trávili leto bez cestovky my?

Čo sa týka leta, tak je to jedno z období v roku, kedy cestujeme viac ako obyčajne. Keď nemáme naplánovanú dlhšiu cestu, tak vyrážame na kratšie predĺžené víkendy.  Destinácie vyberáme čisto podľa cien leteniek. Vďaka tomu je náš letný zoznam naozaj rôznorodý.

Mexiko

Keď na mňa vyskočila cena 230€ za letenku do Mexika, tak som neváhal ani sekundu.  A dobre som vtedy urobil. Tento výlet patrí medzi jeden  z najlepších, napriek tomu, že sme tam boli v období dažďov uprostred hurikánovej sezóny.  Celkové náklady na týždeň v Karibiku boli nižšie, ako za podobné zážitky niekde v Egypte. Viac si môžete prečítať v jednom zo starších cestopisov.

Tulum
Letná dovolenka – Mexiko
Isla Mujeres
Letná dovolenka – Mexiko

Florida

Floridu sme nemali nikdy v hľadáčiku, ale napriek tomu sme tam boli. Opäť bol hlavný dôvod výhodná letenka za 369€ do Miami. Požičali sme si auto a urobili sme si parádny road trip po celej Floride

Kompletné náklady na 10 dní vrátane letenky, ubytovania a všetkých poplatkov spojených so vstupenkami, palivom, jedlom a podobne boli približne 1500€ na osobu. Takže opäť to bolo výhodnejšie v porovnaní s ponukami organizovaných zájazdov.

Miami
Letná dovolenka – Florida
Orlando
Letná dovolenka – Florida

Bulharsko

Bulharsko sme navštívili len počas jedného predĺženého víkendu. Vyhli sme sa pobrežiu, kam chodia všetci, a namiesto toho sme sa vrhli na spoznávanie vnútrozemia. Navštívili sme hlavné mesto Sofia a skvelý Plovdiv. Určite odporúčam všetkými desiatimi. Tu nás komplet celý výlet s letenkami, ubytovaním, stravou a dopravou stál približne 100€ na osobu.

Sofia
Letná dovolenka – Bulharsko
Plovdiv
Letná dovolenka – Bulharsko

Malorka

Posledná destinácia, ktorú by som chcel odporučiť je Malorka. Tá sa stáva čoraz viac populárnou. My sme našu minuloročnú cestu vybavili ešte pred vypuknutím hlavnej letnej sezóny začiatkom júna. Ceny boli stále priaznivé a počasie výborné. Strávili sme tam síce len 3 dni, ale napriek tomu to bol veľmi príjemný pobyt.

Malorka
Letná dovolenka – Španielsko
Malorka
Letná dovolenka – Španielsko

Kedy  a kam cestovať cez cestovnú kanceláriu?

Ako som spomínal už vyššie, organizovane cestuj, ak nie si doma v cudzom jazyku a ak máš rád pohodlie a chceš mať pokoj s plánovaním. Taktiež je táto voľba dobrá, ak chceš ísť do typicky cestovkových krajín ako sú napríklad Turecko, Egypt, Tunisko… Tieto krajiny vychádzajú najlepšie hlavne ak zvolíš last minute.  Samozrejme keď už zvolíš túto možnosť, tak si porovnaj rôzne ponuky. Na porovnanie existuje mnoho stránok. Výborne to majú spracované napríklad na SME. Vyhľadávať sa dajú ponuky od slovenských i rakúskych CK.  A ktoré krajiny by si mal zvoliť organizovane?

Letná dovolenka - vyhľadávač
Letná dovolenka – vyhľadávač

Turecko

Turecko je ideálnou voľbou hlavne pre ľudí, čo túžia spoznávať nádherné pamiatky, a ktorí chcú oddychovať na krásnych plážach v obkolesení krásnej prírody. Napriek tomu, že krajina vôbec nie je drahá, oplatí sa zvoliť hotel s all inclusive službami. Je to pohodlné a dostávate kvalitu za rozumnú cenu.  Ak cestujete vo dvojici, určite sa oplatí sledovať last minute ponuky.

Istanbul
Letná dovolenka – Turecko
Istanbul
Letná dovolenka – Turecko

Tunisko

Ak hľadáte exotiku relatívne blízko k Európe, tak práve táto krajina je správna voľba. Individuálne sa tam cestuje ťažko. Akciové letenky sem nebývajú prakticky nikdy. A aj to je jeden z dôvodov, prečo pri tejto krajine zvoliť organizovaný zájazd. A keď už tam budete, nemôžete vynechať výlet do púšte alebo návštevu arabských trhov. Nakoľko však táto krajina predstavuje isté bezpečnostné riziko, treba mať oči na stopkách a používať zdravý sedliacky rozum.

Tunisko
Letná dovolenka – Tunisko
Ceny
Letná dovolenka – Tunisko

Egypt

Opäť jedna z najpopulárnejších dovolenkových destinácií. Individuálne cestovanie je dosť obtiažne z dôvodu, že ani tu nebývajú často akciové letenky.  Preto je vhodnou alternatívou práve cestovka. A keď už tu budete, tak si určite nenechajte ujsť návštevu starobylých pamiatok, medzi ktorými dominujú hlavne  pyramídy a sfinga.

Egypt
Letná dovolenka – Egypt
Egypt
Letná dovolenka – Egypt

A čo dodať na záver?

Presne teraz je ten správny čas na zorganizovanie letnej dovolenky. Do platnosti vstúpili letné letové poriadky väčšiny spoločností. Preto si klikni na azair.com a nájdi čo sa ti pozdáva. Ubytko následne zarezervuj cez booking.com alebo hotels.com. Ak nenájdeš nič vhodné, tak kukni ponuky cestovných kancelárií.  A ak s tým budeš mať stále problém, tak kukni na naše blogy a možno ťa trošku inšpirujeme.

Vidíme sa na letisku.