Kaohsiung - Spring and Autumn Pavilions

Koľko nás stálo 17 dňové putovanie po Thajsku a Taiwane?

Cestovanie sa v poslednej dobe stáva čoraz dostupnejším. Výsledkom je, že cestuje stále viac a viac ľudí. Mnohí by sa k nim možno radi pridali, ale nevedia, s čím všetkým treba počítať, a koľko stojí dovolenka v Ázii. My sme sa z tohto regiónu vrátili len nedávno. Ázia nám prirástla k srdcu už dávno a pravidelne sa tam vraciame.

Hneď na úvod by som rád poznamenal, že sa dá cestovať podstatne lacnejšie, ako chodíme my. A samozrejme i podstatne drahšie. V našom prípade vždy vyhráva najrozumnejšia a najpraktickejšia cesta, s ohľadom na čas a aktivity, ktoré chceme podniknúť. Spravidla nikdy nevolíme tú najlacnejšiu alternatívu ubytovania, dopravy a stravovania. Vždy hľadáme ten stred, aby sme si to dokázali dostatočne užiť a dostali sme za svoje peniaze maximum zážitkov.

Keď sme boli mladší, tak sme často spali na ubytovni, jedli sme len vo fastfoodoch a na ulici, a drahšie atrakcie sme oblúkom obchádzali.

Teraz keď už cestujeme vo dvojici a obaja sme pracujúci, tak si radi doprajeme vlastnú sprchu, súkromnú izbu, radšej sa medzi destináciami preletíme (akoby sme mali stráviť x hodín v autobuse), a aj jedlo si vyberáme starostlivejšie. Dosť však bolo kecov okolo, poďme sa pozrieť na to, koľko stojí dovolenka v Ázii. V našom prípade 17 dní na potulkách po Taiwane a Thajsku.

Koľko stojí dovolenka v Ázii - Typická Ázia - všade zápchy
Typická Ázia – všade zápchy

Čo všetko sme započítali?

Úplne všetko. Od leteniek, cez ubytovanie, dopravu, aktivity, suveníry. Každú sumu si zapisujem, aby som vedel, koľko nás to celé stálo. Neujde mi ani nákup minerálky niekde v 7 Eleven, alebo magnetka na miestnom trhovisku.

Letenky

Za multicity letenku na trase Budapešť – Taipei a domov Bangkok – Viedeň sme zaplatili 429€ cez spoločnosť Turkish Airlines. Pri tomto nákupe sa dalo ušetriť, ale daňou za sumu 389€ bol veľmi dlhý prestup v Istanbule. My sme zvolili krátky prestup (1 hodina a 45 minút).

Druhou letenkou, ktorú sme využili bola trasa Taichung – Bangkok na krídlach spoločnosti VietJet za 77,50€. Tu sa moc vymýšľať nedalo, proste sme museli z Taiwanu preletieť do Thajska.

Z Bangkoku sme pokračovali smerom nadol do Surat Thani – vstupnej brány na ostrovy Koh Samui a Koh Phangan. Letenka s Air Asia stála 24,5€.

Poslednou letenkou, ktorú sme využili bola trasa Koh Samui – Bangkok. Tu sme využili leteckú spoločnosť Bangkok Airways a suma bola 106€. Toto je opäť možnosť na šetrenie. Dalo sa letieť nazad zo Surat Thani, ako sme prileteli. Letenka opäť okolo 30€. Nevýhodou však bol veľmi dlhý čas presunu. Namiesto cca 2,5 hodiny celkového času z hotela do Bangkoku, by to bolo takmer 9 hodín.

Vo všetkých prípadoch bola batožina a voľba sedadiel v cene. Bez batožiny by sa dalo pár eur ušetriť. Boli by to však len jednotky eur, nakoľko tieto doplatkové služby sú najmä v Ázii dosť lacné.

Koľko stojí dovolenka v Ázii - Air Asia
Air Asia do Surat Thani
Niekde nad Taiwanom
Niekde nad Taiwanom
Na letisku
Na letisku

Ubytovanie

Taiwan

Čo sa týka ubytovania, tak sme volili kompromis. Niekde sme bývali naozaj lacno a inde sme si dopriali. My to robíme vždy tak, že v mestách využívame ubytovanie len na prespanie, a na pláži sa snažíme bývať pekne.

Prvé ubytko sme mali v meste Taipei. Hotelová izba bola síce bez okna, ale bolo tam čisto, wifi fungovalo a bolo to úplne v centre. Za 4 noci sme v hoteli Mayer Inn na osobu zaplatili 163€, tj. 40€ / osoba / noc. V našom termíne to bola najlacnejšia izba na bookingu s hodnotením 8+ so súkromnou kúpeľňou v centre.

Druhý hotel sme mali v meste Kaohsiung v hoteli FX INN. Tu sme mali nádhernú veľkú izbu za 35,50€ na dve noci, tj. len 17,50€ na osobu a noc.

Posledné ubytko na Taiwane bolo v meste Taichung, kde sme bývali asi v najmenšej izbe na svete v hoteli MINI HOTELS. Hotel sme vybrali hlavne pre jeho polohu. Cena za osobu a noc bola príjemných 18€.

Koľko stojí dovolenka v Ázii - Hotelová izba v meste Kaohsiung
Hotelová izba v meste Kaohsiung

Thajsko

Z Taiwanu sme sa presunuli do Thajska, kde bol náš prvý hotel – Don Muang Hotel neďaleko od letiska DMK. Za noc sme zaplatili len 10€ a dostali sme obrovskú izbu. Jediná nevýhoda bola, že to nakoniec bolo ďalej od letiska, ako sme si mysleli.

Potom sme sa už presunuli na ostrov Koh Phangan do hotela Princess Paradise. Za osobu a noc sme zaplatili 34,83€. Strávili sme tam 3 noci a celková suma bola 104,50€ na osobu. Bolo to však jedno z najkrajších ubytovaní.

Z ostrova Koh Phangan sme sa na jednu noc presunuli na susedný ostrov Koh Samui. Bolo to z dôvodu, že sme odtiaľ odlietali a nechceli sme riskovať prípadné problémy pri rannej ceste loďou. Tu sme za noc na Štedrý deň zaplatili 24,50€ v hoteli Iyara Beach Hotel and Plaza.

Posledné ubytovanie bolo v meste Bangkok. Tu sme bývali hneď vedľa stanice BTS Skytrain Phaya Thai v hoteli Top High Airport Link za 65€ na 3 noci.

Izba na ostrove Koh Phangan
Izba na ostrove Koh Phangan
Koľko stojí dovolenka v Ázii - Hotel na ostrove Koh Phangan
Hotel na ostrove Koh Phangan

Čo sa dalo urobiť inak?

S odstupom času by som na ubytovaní v meste Taipei, Kaohsiung a Taichnug nemenil nič. Dosť sa však dalo ušetriť hlavne v Thajsku. Na ostrove Koh Phangan sme vedeli ušetriť približne 200€. Našli sme tam totiž krajšiu pláž a porovnateľné ubytovanie. Cena bola dokonca o polovicu nižšia.

Tak isto v Bangkoku. Ak tam idete prvýkrát, tak sa určite oplatí bývať v okolí ulice Khaosan. A tam je ubytovanie lacnejšie. My sme tam však už v minulosti boli, a na tomto výlete sme volili ubytovanie strategicky s ohľadom na plánované aktivity.

Doprava

Na doprave sa dá tiež dosť výrazne ušetriť. Hlavne ak využívate verejnú dopravu namiesto taxíkov, alebo ak sa presúvate najmä po vlastných. A presne tak to máme radi i my. Na dopravu po mestách sme minuli 144,54 € na osobu.

A na čo všetko sme minuli toľko peňazí?

  • 16,29€ sme minuli na verejnú dopravu v mestách Taipei, Kaohsiung a Taichung – všetko sme platili Easy Kartou, ktorú sme si kúpili na letisku. Využívali sme najmä metro a autobusy.
  • 45,91€ sme minuli na rýchlovlak medzi mestami Taipei, Kaohsiung a Taichung.
  • 0€ sme minuli na presun z letiska BKK na letisko DMK v Bangkoku. Premáva medzi nimi totiž free shutle.
  • 13€ sme minuli na presun z letiska Surat Thani na ostrov Koh Phangan. Bol to kombinovaný lístok na autobus + trajekt + minibus do hotela. Kúpili sme to priamo na letisku.
  • 5,97€ sme platili za presun trajektom medzi ostrovom Koh Phangan a Koh Samui .
  • 7,46€ bola suma, ktorú sme minuli na ostrove Koh Samui. Najviac z nej minul presun taxíkom na letisko.
  • 55,91€ sme minuli na presuny po Bangkoku. Najviac z toho sme minuli na cestu k Dragon Temple (11€ za taxík tam a naspäť / osoba). Ďalej to bola suma za lístky na BTS, MRT, tuk tuky a podobne.

Tu sa asi moc špekulovať nedalo. Keď chce človek niečo vidieť, tak sa proste presúvať musí.

Koľko stojí dovolenka v Ázii - Metro v Taipei
Metro v Taipei
Domácich najlepšie spoznáte v autobuse
Domácich najlepšie spoznáte v autobuse
Koľko stojí dovolenka v Ázii - Trajektom na ostrov Koh Samui
Trajektom na ostrov Koh Samui
Tuk Tukom po Bangkoku
Tuk Tukom po Bangkoku
Koľko stojí dovolenka v Ázii - Miestna doprava
Miestna doprava
Verejná doprava je najlacnejšia
Verejná doprava je najlacnejšia
Verejná doprava v Bangkoku
Verejná doprava v Bangkoku

Vstupenky

Počas našej dovolenky sme navštívili mnoho krásnych miest. A tie najkrajšie z nich boli zadarmo. Celý Taiwan sme nezaplatili ani jeden cent za vstupné.

Naopak v Thajsku sme navštívili pár platených pamiatok a celková suma za vstupenky bola 43,33€ na osobu (aktuálny kurz keď sme všetko platili).

  • 15€ (500 bathov) vstup do Grand Palace v Bangkoku
  • 21€ (700 bathov) vstup do Ancient City
  • 6€ (200 bathov) vstup do Wat Pho
  • 1,5€ (50 bathov) vstup do Wat Benchamabophit

Tu všetko záleží na tom, čo chce človek vidieť. My keď už niekam dorazíme, tak to vstupné zaplatíme. Bola by to škoda nevidieť, keď sa človek trepe taký kus. Samozrejme sa tu dalo i trošku ušetriť. Osobne by som vynechal návštevu Ancient City a ušetril by som cca 40€ na dvoch.

Koľko stojí dovolenka v Ázii - Kaohsiung
Chrám v meste Kaohsiung
Wat Benchamabophit
Wat Benchamabophit
Koľko stojí dovolenka v Ázii - Najlepšie pamiatky sú zadarmo
Najlepšie pamiatky sú zadarmo
Ancient Siam
Ancient Siam

Strava a suveníry

Jedlo

Na stravu a suveníry sme minuli 150,57€ na osobu za celých 17 dní. To znamená, že sme na osobu a deň minuli len 8,86€. A to sme sa vôbec neobmedzovali. Treba však brať do úvahy, že sa nebojíme najesť i na ulici. Niektoré dni sme si sadli do reštaurácie, a nechali sme tam 15€ na osobu. Naopak na druhý deň sme išli ku tetuške s hrdzavým hrncom, a dali sme za jedlo 1,5€.

Asi najlacnejšie sme sa v reštaurácii najedli v meste Jiufen, kde sme za obed dali v prepočte 2,25€ na osobu. Na ulici sme jedávali za sumy od 0,5€ do 2€ za jednoduché jedlá typu sladká párka, dačo s ryžou a podobne.

V Thajsku sme si dali Pad Thai za 8€ ale i za 1,5€. Jediný rozdiel bol v servírovaní. Chuťovo boli oba výborné. A často sme si počas dňa len tak v 7 Eleven kúpili výborné sendviče. A nikdy sme sa netajili tým, že navštevujeme i prevádzky rýchleho občerstvenia. V každej krajine musíme vyskúšať miestne KFC. Ako ho interne voláme – „kura f cestíčku“ .

Čo sa jedla týka, tak to je naozja individuálne a záleží na každom jednom z nás, ako sa k tomu postavíme. Niekto bude chodiť len do reštaurácií západného typu, kde to je samozrejme drahšie, a niekto ďalší sa naopak prestravuje len na ulici a neminie takmer nič. My s Majkou sme taký mix. Aj si sadneme do dobrej reštaurácie, ale neohrdneme ani jedlu na ulici.

Kokos nikdy neodmietnem
Kokos nikdy neodmietnem
Koľko stojí dovolenka v Ázii - Pad Thai
Pad Thai
Lu Rou Fan
Lu Rou Fan
Aj sladké nám chutí
Aj sladké nám chutí

Suveníry

Čo by to bol za výlet ak by sme si nič nepriniesli. My vždy nakúpime kadejaké blbosti, aby sme mali spomienky. Pravidelne si nosíme magnetky, pohľadnice a podobne. Plus nejaké oblečenie. Zvyčajne si domov Majka prinesie i topánky, ktoré sú jej nakoniec malé a musí ich niekomu darovať. Tento rok sme boli v šetriacom režime. Takže topánky ostali topánkami, a žiadne sme nepriniesli. Namiesto toho sme doniesli asi 5kg cukríkov. Celkovo sme na suveníry minuli menej ako 20€ na osobu.

Magnetky musia byť
Magnetky musia byť

Koľko stojí dovolenka v Ázii a čo za to dostanete?

Tak koľko nás to nakoniec stálo? Spolu na dve osoby komplet so všetkým nás táto 17 dňová cesta stála 2791,88€ na dve osoby. Ak to rozmeníme na osobu, tak to bolo 1395,94€. To je 82,11€ na deň a zarátané sú komplet všetky náklady ako letenky, strava, ubytovanie, suveníry, zážitky. Samozrejme sa to dá urobiť podstatne lacnejšie. To je však už na vás. Nám tie peniaze za to stáli.

A čo všetko sme zažili?

  • Precestovali sme Taiwan od hlavného mesta Taipei až na juh do mesta Kaohsiung.
  • Prechádzali sme sa po prázdnych a nádherných chrámoch.
  • Spoznali sme mnoho milých ľudí.
  • Cestovali sme s domácimi.
  • Jedli sme u lokálcov, ale aj v dobrých reštauráciách.
  • Prechádzali sme sa osamote po prázdnej pláži.
  • Hladkali sme obrovské množstvo mačiatok a šteniatok.
  • Objavili sme miesta, kam moc turistov nechodí.
  • Vianočnú večeru sme si vychutnali na tropickom ostrove.
  • Domov sme priniesli rôzne suveníry a radosť sme urobili nie len sebe, ale aj rodine a známym.
  • A to najlepšie nakoniec. Opäť sme si to neskutočne užili a vrátili sme sa s plnou hlavou zážitkov.

Takže je už len na vás, či sa do toho pustíte i vy. Cestovať sa dá, a vôbec k tomu nepotrebujete obrovské rozpočty. Stačí vám suma, ktorú minie bežný turista na all inclusive pobyte niekde v Turecku.

Ak sa vám článok páči, tak ho pošlite kamarátom. Možno sa trošku inšpirujú a na ďalšiu cestu sa vydáte spoločne bez cestovky. A možno sa niekde na cestách stretneme.