Knižnica Klementinum / Zdroj: Klementinum

TOP 7: Kde nájdete najkrajšie knižnice v Európe?

Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Knihy nás sprevádzajú od nepamäti, a práve marec je známy ako mesiac knihy. Prvýkrát bol vyhlásený v roku 1955 ešte v bývalom Československu na počesť Mateja Hrebendu. Odvtedy si toto výročie pripomíname každý rok. A azda neexistuje na svete človek, ktorý má rád knihy, ale nemá rád knižnice. Nás knižnice vždy fascinovali. Človek tam nájde vždy množstvo inšpirácie a dobrodružstiev. A kde sa nachádzajú tie najkrajšie knižnice v Európe?

Pre pár príkladov vôbec nemusíme chodiť ďaleko. Niektoré z nich sme navštívili osobne, niektoré navštívili kamaráti a niektoré ste nám odporučili na sociálnych sieťach vy.

1. Klementinum / Praha

Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa / 10:00 – 17:00

Vstupné: dospelý 300 Kč / študenti do 26r 200Kč / deti do 6r zdarma

Knižnicu v pražskom Klementine sme navštívili len nedávno. Jedná sa o rozsiahly komplex neďaleko od Karlovho mosta a od Staromestkého námestia. Právom sa toto miesto považuje za jednu z najkrajších knižníc na svete. Asi najväčším lákadlom je baroková sála, v ktorej je uložených viac ako 20 000 kníh. Žiaľ na tomto mieste sa nesmie fotiť, takže nemáme žiadnu vlastnú fotografiu. Nič to však nemení na tom, že toto miesto určite stojí za návštevu.

Najkrajšie knižnice: Knižnica Klementinum / Zdroj: Klementinum
Najkrajšie knižnice: Knižnica Klementinum / Zdroj: Klementinum
Knižnica Klementinum / Zdroj: Klementinum
Knižnica Klementinum / Zdroj: Klementinum

2. Strahovská knižnica / Praha

Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa / 09:00 – 17:00 / Obedná prestávka 11:45 – 13:00

Vstupné: dospelý 150 Kč / znížené 80Kč / Povolenie na fotenie 50 Kč

Knižnica v Strahovskom kláštore nám úplne vyrazila dych. Je to z dôvodu, že je jedna z najcennejších a najlepšie zachovaných historických knižníc nielen v Česku, ale na celom svete. Nachádza sa tam cez 200 tisíc kníh (viac ako 3 000 rukopisov). Knižnicu tvoria dve sály – Teologická a Filozofická. Medzi nimi sa nachádzajú spojovacie chodby, odkiaľ máte možnosť jednotlivé miestnosti odfotografovať. Zaujímavou možnosťou je zaplatiť si súkromnú prehliadku, kedy si viete pozrieť miestnosti úplne z blízka.

Najkrajšie knižnice: Strahovská knižnica
Najkrajšie knižnice: Strahovská knižnica
Strahovská knižnica
Strahovská knižnica

3. Stadtbibliothek / Stuttgart

Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa / 09:00 – 21:00

Vstupné: zadarmo

Mesto Stuttgart som navštívil len nedávno a jedným z hlavných bodov výletu bola miestna knižnica. Knižnica bola otvorená v roku 2011 a o dva roky na to získala ocenenia Knižnica roka 2013. Zaujímavosťou je napríklad nápis „Knižnica“. Ten je napísaný pomocou strieborných písmen v anglickom jazyku na západnej, v nemeckom jazyku na severnej, v kórejskom jazyku na východnej a v arabčtine na južnej stene budovy.

Najkrajšie knižnice: Stuttgart - Mestská knižnica
Najkrajšie knižnice: Stuttgart – Mestská knižnica
Stuttgart - Mestská knižnica
Stuttgart – Mestská knižnica

4. Trinity College Library / Dublin

Otváracie hodiny: pondelok – sobota / 08:30 – 17:00, nedeľa 9:30 -17:00

Vstupné: dospelý 11-14€ / deti do 12 rokov zdarma

Knižnica v meste Dublin je súčasťou Trinity College a je najväčšou knižnicou v Írsku. Prišlo nám na ňu mnoho tipov od Slovákov žijúcich v Írsku. Jedným z najvzácnejších titulov, ktoré v knižnici nájdete, je známy rukopis Book of Kells, ktorý napísali keltskí mnísi okolo roku 800.

Jednou z najzaujímavejších miestností v knižnici je Dlhá sála. Nachádza sa v nej najstaršia časť zbierky.

Najkrajšie knižnice: Library of Trinity College Dublin / Zdroj: Pixabay
Najkrajšie knižnice: Library of Trinity College Dublin / Zdroj: Pixabay.com
Najkrajšie knižnice: Library of Trinity College Dublin / Zdroj: Pixabay
Library of Trinity College Dublin / Zdroj: Pixabay.com

5. Rakúska národná knižnica / Viedeň

Otváracie hodiny: utorok – nedeľa / 10:00 – 18:00

Vstupné: dospelý 8€ / deti 6€

Rakúska národná knižnica sa nachádza v paláci Hofburg a je to najväčšia baroková knižnica na svete. V jej zbierke nájete viac ako 12 miliónov exponátov, čo ju zaraďuje medzi najväčšie knižnice na svete. Súčasťou sú i 4 múzeá a niekoľko špeciálnych archívov. Pravidelne sa tu konajú prehliadky a rôzne výstavy. Knižnicu navštívili i naši kamaráti Jožko a Hanka z cestujemespolu. Určite sa oplatí prečítať ich článok i z tohto miesta.

Najkrajšie knižnice: Rakúska národná knižnica / Zdroj: Pixabay
Najkrajšie knižnice: Rakúska národná knižnica / Zdroj: Pixabay.com
Rakúska národná knižnica / Zdroj: Pixabay
Rakúska národná knižnica / Zdroj: Pixabay.com

6. Knižnica kláštora Admont / Admont

Otváracie hodiny: marec až december – každý deň / 10:00 – 17:00

Vstupné: dospelý 11,5€ / deti 6,5€

V rakúskom mestečku Admont nájdeme nádhernú knižnicu s celosvetovým významom. Knižnica je 70 metrov dlhá a 13 metrov vysoká, čo z nej robí najväčšiu kláštornú knižnicu na svete s viac ako 200 tisíc exponátmi. Nachádzajú sa v nej veľmi cenné rukopisy z 8. storočia a obdiv si zaslúži i nádherná výzdoba. Strop a kupoly zdobia fresky znázorňujúce vývoj ľudského poznania.

Najkrajšie knižnice: Knižnica kláštora Admont / Zdroj: Pixabay
Najkrajšie knižnice: Knižnica kláštora Admont / Zdroj: Pixabay.com

7. Mestská knižnica Malmö / Malmö

Otváracie hodiny: pondelok – nedeľa / 08:30 – 20:00

Vstupné: zadarmo

Keď sa povie Malmö asi vás moc miest, ktoré by stáli za návštevu nenapadne. My sme tam boli pár rokov dozadu a minimálne na deň sa tam oplatí ísť. A keď už budete v tejto časti Švédska, tak určite stojí za návštevu miestna knižnica. Skladá sa z dvoch častí – starej zvanej Hrad a z novej zvanej Kalendár svetiel. Zaujímavosťou je prepojenie historickej a modernej budovy do jedného celku.

Najkrajšie knižnice: Knižnica Malmö
Najkrajšie knižnice: Knižnica Malmö
Najkrajšie knižnice: Knižnica Malmö
Knižnica Malmö

Zhrnutie

V bližšom i vzdialenejšom okolí môžeme nájsť naozaj mnoho nádherných knižníc. A mnohé z nich môžeme považovať nie len za najkrajšie knižnice v Európe, ale určite i na svete. A čo vy? Boli ste v niektorej z nich?