Najlepšie cestovateľské blogy

15 slovenských a českých travel blogerov, ktorých sledujeme

V aktuálnej situácii srdce každého cestovateľa trpí. Sedíme doma a snívame o tom, že sa to celé skončí, a budeme môcť vyraziť do sveta. Čo však v tomto hluchom medziobdobí. Práve teraz je ten správny čas naplánovať si tú svoju vysnívanú cestu. My sme na tom úplne rovnako. Čítame, plánujeme a rozmýšľame nad tým, kam vyrazíme. A veľmi veľa inšpirácie získavame online. Ak aj ty rád čítaš, určite ťa poteší náš článok. Predstavíme si najlepšie cestovateľské blogy na Slovensku a v Českej republike, ktoré sledujeme my, a ktoré ste nám odporúčali vy – naši fanúšikovia.

Ide o subjektívny výber zabehaných cestovateľov, z ktorých väčšinu poznáme aj osobne. V ich článkoch nájdete bláznivé destinácie, vtipné príhody, zaujímavé info, ale aj krásy domoviny a vzdialených kútov sveta.

A ktoré cestovateľské blogy sú podľa nás tie najlepšie?

1. Cestujzamenej

Trošku neskromne predstavíme blog Cestuj za menej hneď na prvom mieste. Bola to najčastejšia odpoveď. Asi to bude aj tým, že sme sa pýtali práve našich fans. Čo sa týka blogu, tak každý mesiac si cestu na naše články nájde niekoľko tisíc ľudí, čo ho radí medzi najpopulárnejšie blogy na Slovensku. Posledné roky sa mu darí i u odbornej poroty. Vyvrcholením bolo víťazstvo v kategórii cestovanie za rok 2019 v súťaži Superbloger 2019.

Napriek tomu, že máme hypotéku na krku, na cestovanie sa peniaze vždy nájdu. Väčšinou je to na úkor materiálnych vecí, ktoré nepovažujeme za dôležité. Radšej zbierame zážitky, ktoré nám ostanú navždy.

Na blogu nájdete podrobné cestopisy z ciest, kde sa dozviete mnoho praktických informácií (letenky, ubytovanie, čo a kde vidieť, kedy tam ísť a podobne). Navštívili sme mnohé krajiny v Európe a Ázii a z takmer každej z nich u nás nájdete nejaký ten článok.

Najlepšie cestovateľské blogy - Cestujzamenej
Najlepšie cestovateľské blogy – Cestujzamenej

2. Tonicove

Tonic aka Anton nie je podľa jeho slov žiadny digitálny nomád, ktorý cvičí jógu pri východe slnka na Bali, snažiaci sa instagramom presvedčiť okolie, že naozaj nemá depresiu. Napriek tomu, že žil dlhší čas mimo Slovenska, vrátil sa a zistil, že lepšie sa hejtuje doma. Jeho blog Tonicove srší vtipom a veľmi rád ich čítam. Hlavnú úlohu hrajú zaujímavé a netradičné destinácie od Užhorodu až po pláže na Filipínach.

Už neraz som sa inšpiroval jeho cestopisom, a spoločne s Majkou sme navštívili nejaké miesto na základe jeho odporúčania. A keď sa niekam Majke nechce, tak tam ideme s Tónom spoločne (napríklad nedávny Stuttgart alebo výlet na Ukrajine).

Travel blogy na Slovensku - Tonicove
Tonicove

3. Shemakesmetravel

Vášnivá cestovateľka a pecivál. Veronika a Karol. Dvojica, ktorú sme si obľubili nie len v online, ale aj v offline svete. Spoločne sme podnikli už niekoľko výletov. Napríklad parádny výlet v Maroku (kde sa mimochodom Karol necítil moc dobre), alebo potulky po Slovensku v Bojniciach.

Na svojom blogu SheMakesMeTravel sa venujú pomalému cestovaniu. Okrem toho zastrešujú i iné témy. Napríklad víno, móda, život… Vidno, že je Veronika dušou novinárka. Okrem toho sa mi naozaj páčil aj „Denník hatera“. Autorom je Karol. Určite sa zabavíte.

Ktoré cestovateľské blogy sledovať - Shemakesmetravel
Shemakesmetravel

4. Roman Herda

Roman je mladý chalanisko, ktorý podľa vlastných slov chodí na výlety. A poviem vám, tých výletov je naozaj mnoho. Navštívil už viac ako 50 krajín. Väčšinou sa pohybuje po Európe, ale na jeho blogu romanherda nájdete zápisky z naozaj zaujímavých miest ako Kazachstan, Abcházsko, Kyrgyzstan a mnohé iné.

Cestovateľské blogy u nás - romanherda
romanherda

5. Photo and Traveling

Ďalší z blogov, ktoré čítam pravidelne. Blog Photo and Traveling píše Aleš Tvrdý a nájdeš tam reportáže z ciest, praktické rady a rôzne tipy a triky. Okrem zaujímavých textov určite zaujmú nádherné fotografie.

Obrovskou výhodou Alešových článkov je, že dlhodobo žije v zahraničí a ponúka trošku iný pohľad na život v cudzine. Zárukou kvality jeho blogu je mnoho ocenení, ktoré Aleš získal doma i v zahraničí. Určite sa oplatí prečítať.

Najlepšie cestovateľské blogy - Photo and Traveling
Photo and Traveling

6. Traveliv

Mladá cestovateľská dvojica Liv a Janko sa spoločne venujú blogu Traveliv. Precestovali mnoho krásnych miest, na ktorých zažili rôzne dobrodružstvá. Rád čítam hlavne články z ich polročnej ceste po Ázii, kedy navštívili krajiny ako Srí Lanka, Kambodža, Filipíny a iné. Preto ak hľadáte inšpiráciu, určite nájdete aj na tomto blogu, to čo hľadáte.

Cestovateľské blogy - Traveliv
Traveliv

7. Cestujemespolu

Ďalšia sympatická cestovateľská dvojica – Jožko a Hanka. Ich blog Cestujemespolu patrí medzi stálice slovenskej blogovej scény. Nájdete tam mnoho praktických tipov a rád, zápisky z blízkych i vzdialených miest a taktiež rôzne recenzie. Okrem článkov zo zahraničia majú bohato precestované i Slovensko, takže si na ich stránke nájdete určite niečo aj pre seba.

Najlepšie cestovateľské blogy - Cestujemespolu
Cestujemespolu

8. Travelistan

Ak hľadáte na Slovensku niekoho, kto sa vyzná a má precestovaný celý svet, tak si určite kliknite na cestovateľský portál Travelistan. Za projektom stoja dvaja chalani – Martin a Peter. Na stránke nájdete zaujímavé rozhovory, itineráre, cestopisy. A nie len z tradičných destinácií ako Kambodža alebo Thajsko. Určite vás skôr zaujmú články z Antarktídy, Čukotky alebo Afganistanu.

Najlepšie travel blogy na Slovensku - Travelistan
Travelistan

9. Loudavým krokem

Tento český blog mám rád z dôvodu, že sa tam človek dozvie mnoho praktických informácií. Lucka a Lukáš z blogu Loudavým krokem toho precestovali mnoho a ich blog patrí medzi najpopulárnejšie u susedov v Českej republike. Veľmi sa mi páči kategória road tripov, kde nájdete itineráre, rozpočet a rôzne tipy na ubytovanie.

Zaujímavé travel blogy - Loudavým krokem
Loudavým krokem

10. Nie je túra bez Štúra

Turista vo vlastnej krajine – Rado. Azda neexistuje človek, čo by nepoznal autora blogu Nie je túra bez Štúra. Po rokoch života v zahraničí sa vrátil nazad na Slovensko a spoznáva krásy našej krajiny. Vždy keď hľadám inšpiráciu na výlet u nás doma, tak často zablúdim práve na jeho blog.

Najlepšie cestovateľské blogy - Nie je túra bez Štúra
Nie je túra bez Štúra

11. Bez Mapy

Jeden z najpopulárnejších a najstarších blogov na Slovensku – Bez Mapy. Keď sme sa vás pýtali, ktorých blogerov sledujete, tak Milana ste spomínali naozaj často. Milan je stálica slovenskej blogerskej scény a na jeho blogu nájdete viac ako 700 článkov.

Bez Mapy
Bez Mapy

12. Travelhacker

Keď sa povie šikovne a lacno, tak si hneď spomenieme na Janku. Jej blog Travelhacker bol tiež jednou z najčastejších odpovedí na našom instagrame. Na jej blogu nájdeš mnoho článkov plných tipov a trikov.

Travelhacker
Travelhacker

13. Trafam

Blog Aničky Onderkovej – TRAFAM patrí tiež medzi stálice v slovenskom priestore. Srdcom cestovateľka precestovala už takmer celý svet a svoje články uverejňuje nie len u seba na blogu, ale aj v mnohých slovenských časopisoch a magazínoch. Jej srdcovou záležitosťou je Kambodža, India a všetky malé ostrovčeky.

Trafam
Trafam

14. Letenky za babku

Web Letenky za babku nie je síce blog, ale opakoval sa naozaj často. V poslednej dobe na ňom nájdete okrem akciových leteniek stále viac zaujímavých magazínových článkov. Okrem toho pomaly spúšťajú podcasty, v ktorých sa vždy objaví nejaký zaujímavý hosť.

Letenky za babku
Letenky za babku

15. Cestujlevne

Portál Cestujlevne poznáme asi všetci. A jedna z najlepších častí na tejto stránke je práve tá, kde nájdete rôzne blogy od užívateľov. Nájdete tam stovky článkov – cestopisy, tripreporty, zaujímavosti z ciest, recenzie leteckých spoločností. Stačí si len vybrať a načerpať inšpiráciu.

Cestujlevne
Cestujlevne

Najlepšie slovenské a české cestovateľské blogy

A čo dodať na záver? Na Slovensku a v Českej republike existuje naozaj mnoho skvelých cestovateľských blogov. A ktoré sú tie vaše naj? Napíšte nám tu do komentárov, alebo na facebooku a instagrame.