Považský hrad

Tip na výlet kúsok od Považskej Bystrice: Považský hrad

Po návšteve hradu v Lednici a Zámku v Bytči prišiel na rad ďalší v poradí. Tentokrát som sa vybral opäť kúsok od Žiliny do Považského Podhradia, miestnej časti Považskej Bystrice, na Považský hrad.

Základné info a príchod

Považské Podhradie je mestská časť mesta Považská Bystrica a hlavnou dominantou je Považský hrad. Hrad stojí na bradle vo výške 497 m.n.m. a často ho nazývajú Hrad Bystrica.

Do Považského Podhradia sa dostanete naozaj jednoducho. Premáva sem autobusová linka č. 2 z Považskej Bystrice. Cesta autobusom vám nebude trvať viac ako 10 minút a zaplatíte 0,7€.

V prípade, že dorazíte autom, tak najlepšie bude, ak zaparkujete pri miestnom kaštieli, alebo pri kostole. Ja som zaparkoval pri kaštieli, odkiaľ je to na hrad naozaj kúsok.

Považský hrad

Od parkoviska vás k zrúcanine Hradu Bystrica navedie žltá turistická značka. Cesta by vám nemala trvať viac ako 20 minút a zvládnu ju aj malé deti. Približne v polovici kopca sa nachádza lavička, kde si môžete oddýchnuť.

Počas mojej návštevy som cestou stretol len pár ľudí. Po príchode k hradu tam panoval čulý stavebný ruch. Prebieha tam totiž obnova a rekonštrukcia. Pôvodne sa na hrad vstupovalo cez dlhé drevené schodisko. To je momentálne uzavreté a do hradu sa vstupuje cez novoosadený vstupný portál v bránovej bašte.

Zaujímavosťou je, že prvým známym majiteľom hradu bol Matúš Čák Trenčiansky. Neskôr vystriedal niekoľko majiteľov, až sa dostal do mejetku rodu Podmanických, ktorým hrad patril 100 rokov.

K hradu sa viaže i niekoľko povestí. Napríklad jedna o kráľovi Matejovi.

Povesť o Matejovi

V druhej polovici 15. storočia sa údajne kráľ Matej zúčastnil svadby na bystrickom hrade. Dcéra milenky Ladislava Podmanického Blanka sa vydávala za Imricha Súľovského. Svadba trvala viac dní a okrem kráľa sa jej zúčastnila aj šľachta zo širokého okolia. Okrem rôznej zábavy a hostín sa organizovala aj poľovačka na svahoch protiľahlých vrchov Malý a Veľký Manín. Na najnižších stráňach sa nachádzali mohutné balvany, medzi ktorými sa zver schovávala. Na zver tam však striehli aj medvede. Stalo sa, že na jedného medveďa natrafil aj kráľ, keď ho vyplašili brechajúce psy. Kráľ sa vyľakal a zabudol použiť zbraň na sebaobranu. Keď už bol medveď blízko, kráľ chcel – nechcel musel volať o pomoc. Medveďa to však neodradilo a pustil sa do kráľa. Našťastie stihol pribehnúť hájnik doprevádzajúci kráľa a sekerou zasadil macovi smrteľnú ranu. Kráľ mu za záchranu života dal bohaté dary a prijal ho do svojej družiny.

V súčasnosti má hrad svoju slávu dávno za sebou. Nič to však nemení na tom, že sú z neho naozaj krásne výhľady, a ak počasie dovolí, tak môžete sledovať rieku Váh, mesto Považská Bystrica, Veľký a Malý Manín, Kľak i Súľovské skaly.

Aktuálne sa na hrade neustále pracuje a postupne ho zveľaďujú. Nedávno tu dokonca vybudovali vyhliadkový mostík. V tomto roku budú konzervačné práce prebiehať najmä na západnej časti hradu.

Keď tam pôjdete, tak prosím vás dbajte na bezpečnostné opatrenia a nepohybujte sa v oblasti lešenia.

Cez pracovné dni a cez niektoré víkendy si na hrade môžete kúpiť i rôzne suveníry. Ja osobne odporúčam návštevu cez týždeň, nakoľko práve vtedy budete mať hrad takmer výlučne pre seba. Keďže je na hrad naozaj jednoduchý prístup, tak hlavne cez víkendy tam vie byť viac ľudí.

Celkovo na hrade aj s cestou strávite približne 2 hodinky. Takže sa jedná o ideálnu destináciu na krátku prechádzku.

Spojte príjemné s užitočným

Po publikovaní článku nám prišiel od vás super tip na milú aktivitu. Priamo pod hradom v Šebešťanovej sa nachádzajú priestory OZ Hafkáči, ktoré sa snaží pomáhať opusteným a často aj týraným zvieratkám, najmä psíkom. 

Počas dňa máte možnosť aspoň trošku pomôcť aj vy a vziať psíkov napríklad na prechádzku.

Považský hrad v obrazoch

Parkovisko pri kaštieli
Parkovisko pri kaštieli
Kaštieľ Burg
Kaštieľ Burg
Cestou k hradu treba sledovať žltú značku
Cestou k hradu treba sledovať žltú značku
Cesta vedie hore kopcom
Cesta vedie hore kopcom
Tu netreba viac slov
Tu netreba viac slov
Väčšina cesty vedie cez les
Väčšina cesty vedie cez les
Cesta nahor vám bude trvať približne 20 minút
Cesta nahor vám bude trvať približne 20 minút
V okolí hradu máte možnosť na opekanie
V okolí hradu máte možnosť na opekanie
A našlo by sa aj WC...Ale neviem, či funguje...
A našlo by sa aj WC…Ale neviem, či funguje…
Považský hrad - vstup do Hradu Bystrica
Považský hrad – vstup do Hradu Bystrica
Považský hrad
Považský hrad
Považský hrad
Považský hrad
Považský hrad - výhľady na okolie
Považský hrad – výhľady na okolie
Momentálne na hrade prebieha rekonštrukcia
Momentálne na hrade prebieha rekonštrukcia
Váh
Váh
Považský hrad
Považský hrad
Výhľad z Hradu Bystrica
Výhľad z Hradu Bystrica
Považský hrad
Považský hrad
Vyhliadkový mostík
Vyhliadkový mostík na Považskom hrade
Považský hrad ako vyzeral v minulosti
Považský hrad ako vyzeral v minulosti
Považský hrad
Považský hrad

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Pre viac tipov na výlety, nie len v okolí, nezabudnite sledovať náš blog Cestuj za menej,  instagram a facebook.

Ďakujeme!