Zámok Hradec nad Moravicí

Morava a Sliezsko? Náklady na predĺžený víkend za riekou Moravou!

Za rieku Moravu sa vraciame veľmi často. Náš posledný výlet smeroval do regiónu Morava a Sliezsko. Navštívili sme mnohé krásne miesta a v dnešnom blogu si ukážeme, koľko nás stál predĺžený víkend v tomto regióne.

Cieľom výletu nebolo šetriť za každú cenu, ale konečne si to po dlhej dobe užiť. Išlo o náš prvý výlet za hranice od marca a tak sme chceli toho vidieť naozaj veľa. Pôvodný plán bol ambiciózny. Samozrejme sa nám nakoniec nepodarilo navštíviť všetky plánované miesta, ale aj tak sme nazbierali kopa zážitkov.

Čo všetko sme videli?

Morava a Sliezsko je bohatá na rôzne zaujímavé miesta. Od zámkov, cez krásne rozhľadne, pekné dedinky i historické mestá. Počas nášho výletu sme navštívili 6 zámkov, 3 rozhľadne a mnoho krásnych záhrad a miest. Na jeden predĺžený víkend zážitkov a zážitkov.

Viac o jednotlivých miestach sa môžete dočítať v samostatných článkoch.

Deň 1 – Zámok Milotice, Bukovanský Mlyn, Rozhľadňa Kobylí vrch a Vrbice

Rozhľadňa Kobylí vrch a obec Vrbice

Veterný mlyn Bukovany

Zámok Milotice – potulky po Morave

Rozhľadňa Kobylí vrch a obec Vrbice
Rozhľadňa Kobylí vrch a obec Vrbice

Deň 2 – Zámok Buchlovice, Rozhľadňa Salaš a mesto Kroměříž

Arcibiskupský zámok Kroměříž – prechádzka po zámku a záhradách

Zámok Buchlovice – barokový zámok postavený z lásky

Rozhľadňa Salaš pri Uherskom Hradišti

Kroměříž
Kroměříž

Deň 3 – Zámok Hradec nad Moravicí, Zámok Raduň a Zámok Studénka

Zámok Hradec nad Moravicí, Zámok Raduň a Zámok Studénka

3 hrady za jeden deň
3 hrady za jeden deň

Koľko nás to stálo?

Čo všetko sme započítali?

Do sumy som započítal komplet všetko od benzínu, cez parkovné, stravu až po vstupné na jednotlivé pamiatky.

Morava a Sliezsko: Náklady na dopravu

Počas našej cesty sme prešli takmer 600 km a za benzín som minul po zaokrúhlené rovných 45€. K benzínu treba pripočítať aj sumu za diaľničnú známku. 10 dňová známka stojí v Českej republike 12€.

Okrem paliva a diaľnice treba na niektorých miestach platiť aj parkovné. Cieľom bolo vždy využiť bezplatnú možnosť, ale niekde to proste nešlo.

Milotice1,87
Kromeriz3
Raduň0,75
Parkovisko pri obecnom úrade
Parkovisko pri obecnom úrade Salaš

Morava a Sliezsko: Náklady na ubytovanie

Počas výletu sme volili ubytovanie strategicky. Snažili sme sa nájsť ubytko vždy čo najbližšie k cieľu cesty. Po minulé letá by sa dalo nájsť určite aj lacnejšie, momentálne sme však brali to, čo bolo k dispozícii.

Mnoho hotelov ostáva dočasne zatvorených a tak bola možnosť výberu obmedzená. Taktiež sme navštevovali najmä malé dedinky a mestečká, kde tých možností nie je toľko.

Buchlovice53,54
Kromeriz56,59

Obe ubytká boli v centre a stáli menej ako 60€ pre dvoch s raňajkami. V meste Kroměříž sme zvolili Hotel U Zlatého kohouta a v Buchloviciach Hotel Buchlovice.

Oba boli veľmi pekné a na super mieste, takže určite ich môžeme odporučiť.

Hotel Buchlovice
Hotel Buchlovice

Morava a Sliezsko: Vstupné

Určite ste si všimli, že pri výletoch nevynechávame ani interiér rôznych pamiatok. Aj na tomto výlete sme urobili mix miest, kde sme sa snažili skombinovať miesta ktoré boli zadarmo s miestami, kde sa platilo vstupné.

Bezplatne sme navštívili Rozhľadňu Kobylí vrch, Rozhľadňu Salaš, prechádzali sme sa po Zámku Raduň, Hradec nad Moravicí a Studénka.

Naopak, veľmi radi sme zaplatili vstupné do Zámku Milotice, Buchlovice i Kroměříž. A taktiež sme si nenechali ujsť vyhliadku v Bukovanskom mlyne.

Miloticezamok11,6
Bukovanskymlyn3,37
Buchlovicezamok13,85
Kromerizzamok13,09
Kromerizzahrada8,47
Hradec nad Moravicizamok2,31
Výlet Morava a Sliezsko: Květná zahrada Kroměříž - Rotunda z Kolonády
Květná zahrada Kroměříž – Rotunda z Kolonády

Morava a Sliezsko: Strava

Čo sa týka stravy, tak tu sme mali mix. Niečo z potravín, niečo z domu a samozrejme sme sa najedli aj vonku v reštaurácií. Návšteva Česka by nebola kompletná bez kačice, sviečkovej a čapovanej kofoly.

Na stravu sme za 3 dni minuli 68,41€.

Večera
Večera

Sumár

Celkovo sme za trojdňový predĺžený autovýlet minuli približne 294€ na dve osoby. Samozrejme sa to dá spraviť aj lacnejšie, ale nám tie peniaze za podobný výlet stáli. Naozaj sme si užili prehliadky všetkých zámkov, jedlo nám chutilo a aj s ubytovaním sme boli nadmieru spokojní. A cca 50€ na osobu a deň nie je až taká hrozná suma, ak vezmeme do úvahy, že v nej je doprava, ubytovanie, strava i vsupné na všetky atrakcie, ktoré sme navštívili.

Čo na to hovoríte vy? Išli by ste do toho?