Remeselnícky dvor Kohlov dom

Tip na výlet: Hrad Revište a hrnčiarska obec Brehy

Pri potulkách po Banskobystrickom kraji sme navštívili i región Gron. Presunuli sme sa sem z Kremnice. Hlavným cieľom bola návšteva obce Brehy, kde sa nachádza Hrnčiarske múzeum, Fabkov domček a dielňa pána Fialu, ktorý udržiava tradície hrnčiarstva v tomto regióne. Okrem toho sme si chceli urobiť ešte krátku prechádzku na Hrad Revište.

Základné info

Región GRON sa rozprestiera v doline stredného toku rieky Hron a obkolesujú ho pohoria Tribeč, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a Vtáčnik. Celá oblasť je známa hlavne pre bohatú ľudovú tradíciu gajdošstva, heligónky a hrnčiarstva. Okrem toho tadiaľto vedie Pohronská hradná cesta, ktorej hlavnou zastávkou je Hrad Revište.

Najznámejšie mestá a obce v regióne sú Žiar nad Hronom, Žarnovica, Hronský Beňadik a Nová Baňa. Názov regiónu je odvodený od historického pomenovania rieky Hron, ktorá cez územie preteká.

Čáry máry hrnčiarom u pána Fialu v obci Brehy

Prvou zastávkou pri našom putovaní bola obec Brehy a návšteva u pána Fialu v jeho hrnčiarskej dielni. V minulosti bola obec Brehy známa v širokom okolí. Pochádzala odtiaľto totiž brežská keramika a mnoho obyvateľov sa venovalo práve tomuto remeslu. Dnes sa hrnčiarstvu v Brehoch venuje už len posledný hrnčiar pán Ján Fiala.

Brežan Janko Fiala sa remeslu priučil u otca Štefana, ktorého pozoroval pri práci a teraz svoje skúsenosti odovzdáva širokej verejnosti pri zážitkových workshopoch, kde si to môžete vyskúšať aj vy. Najbližší bude už 4.9. 2020 a zaregistrovať sa môžete na stránke zahoramizadolami.sk tu.

My sme si podobný workshop vyskúšali tiež. Stojí 15€ na osobu a trvá približne 2 hodiny, počas ktorých sa aj trošku zašpiníte, takže treba myslieť na to, že si musíte doniesť pracovné oblečenie. Počas krútenia na hrnčiarskom kruhu vám pán Fiala porozpráva zaujímavosti z histórie hrnčiarstva v obci, ukáže vám unikátnu historickú pec na pálenie, a možno pridá i nejaké tie historky z natáčania. Svojmu umeniu totiž učil i protagonistov z filmov ako Jánošík, Kráľ Drozdia brada či v historickom filme Sokoliar Tomáš.

Hrnčiarske múzeum Brehy

Z dielne pána Fialu sme sa presunuli do miestneho hrnčiarskeho múzea, ktoré bolo zriadené za účelom zachovania tradície hrnčiarstva v obci, ako aj záchrany kultúrnej pamiatky remeselnícky dvor Kohlov dom a hrnčiarska pec, nachádzajúcich sa v obci. 

Expozíciu múzea tvoria výrobky starých majstrov hrnčiarov nielen z Brehov, ale aj iných lokalít, ako napríklad Novohrad a Pukanec. Okrem iného tam nájdete aj výstavu fajok – „štiavničiek“ od pána Fialu.

Okrem expozície múzea tu nájdete aj jednu z dvoch 300 ročných pecí. Druhá, ktorá je dokonca ešte staršia ako tá v múzeu, sa nachádza u pána Fialu v dielni.

Vstupné do múzea je dobrovoľné a treba sa objednať vopred na mailovej adrese  oz.hrnciarskydvorbrehy@gmail.com. V prípade, že prídete cez týždeň bez ohlásenia, tak na bráne múzea sa nachádzajú telefónne čísla, na ktoré treba zavolať a ak bude pán Fiala doma, tak vám múzeum veľmi rád ukáže.

Fabkov domček

Z múzea rnčiarstva sme sa presunuli k najstaršiemu prvku ľudovej architektúry v Brehoch, ktorým je Fabkov domček. Tento malý domček má už viac ako 200 rokov a zaujímavosťou je, že má slamenú strechu.

Zrekonštruovať sa ho podarilo vďaka OZ Brežan a dnes tak máme možnosť vidieť, ako vyzerali domy hrnčiarov a furmanov v tejto obci. Domy boli v minulosti jednoduché a mali len jednu izbu, pitvor a komoru.

V domčeku nájdete predmety, ktoré sa využívali v domácnosti niekoľko desiatok rokov dozadu, kroj i záznam o tom, ako domček obnovovali. Zadná časť domčeka je takmer pôvodná a v strede sa nachádza srdce s menami ľudí, ktorí sa podieľali na obnove. A nechýba tam ani pán Fiala s manželkou. Dá sa povedať, že je takým ambasádorom obnovy ľudových tradícií a hrnčiarstva v regióne.

Hrad Revište

História hradu

Z Brehov sme sa presunuli do neďalekého Revišťa, kde sa nachádza hrad, ktorý bol vybudovaný na strategicky výhodnom mieste v ohybe rieky Hron. Jeho pôvod siaha až do 13. storočia, kedy ho postavili spolu so Šášovským hradom. Význam oboch hradov spočíval v ochrane obchodných ciest smerujúcich k stredoslovenským banským mestám Banskej Štiavnici a Kremnici.

Oba hrady boli zaradené do sústavy pohronských strážnych hradov, a okrem nich sa na tejto pohronskej hradnej ceste nachádzali i iné hrady a strážne veže. Napríklad Hrad Breznica, Rudno nad Hronom, Teplický hrad, Žakýľ.  Ich strategické umiestnenia poskytovali bezpečie nielen v útrobách samotných stavieb, ale aj na priľahlej ceste. 

Cesta k Hradu Revište

V prípade, že sa vyberiete k hradu ako my, tak približne 800 metrov od hradu sa nachádza bezplatné parkovisko, z ktorého bol k Hradu Revište vybudovaný náučný chodník. Náučný chodník obsahuje 8 tabúľ so začiatkom na parkovisku pod hradom a každá z osadených tabúľ je od seba vzdialená 60 krokov, tzn. od parkoviska až na hrad je to 480 krokov.

Hrad je otvorený celoročne, avšak nie je prístupný úplne celý areál. V prípade, že prídete od pondelka do piatka, môžete si pozrieť len nádvorie hradu.

Podujatia na Hrade Revište

Ak dorazíte cez kultúrne podaujatie, víkend alebo sviatok, budete mať možnosť pohybovať sa po celom hrade a dokonca môžete navštíviť aj vyhliadku v severnej veži. Cez víkendy a sviatky sa tu predáva aj občerstvenie, suveníry a publikácie. Cez víkend je vstup na vyhliadkovú vežu spoplatnený sumou 1€.

A ak sa na hrad vyberiete ešte tento víkend 29.8. 2020 alebo 10.10. 2020, tak budete mať možnosť spoznať život a dávnu minulosť tohto hradu, ktorou vás prevedie Ing. Ratibor Mazúrhradný pán hradu Revište. Súčasťou prehliadky tohto záhadami oplývajúceho miesta je aj vstup do novootvorenej vyhliadky na severnej veži. Okrem zaujímavostí sa tak môžete tešiť aj na ďaleké výhľady. Vstupné na prehliadku je 5€ a trvať bude približne 2 hodiny.

Podujatie sa volá „Minulosť a súčasnosť na hrade Revište“ a lístky kúpite tu.

V prípade, že máte v obľube výhľady, tak budete môcť obdivovať časti Pohronia v okolí Žarnovice, Žiar nad Hronom, Štiavnické vrchy, Hron a Revištský rybník. Z vyhliadky to bude asi lepšie, ale tam bolo počas našej návštevy zatvorené.

Na hrade už niekoľko rokov prebieha rekonštrukcia, ktorej cieľom je ruiny doplniť a zakonzervovať, takže ak máte možnosť, určite si naplánujete návštevu v čase nejakého podujatia a o Hrade Revište sa dozvedieť viac.

Po prehliadke hradu sme sa opäť vrátili na parkovisko a krátky výlet v Regióne Gron bol za nami.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Hrnčiarska obec Brehy a Hrad Revište v obrazoch

300 ročná pec u pána Fialu
300 ročná pec u pána Fialu
Na chvíľu hrnčiarom
Na chvíľu hrnčiarom
Brehy - Hrnčiarsky kruh
Hrnčiarsky kruh
Brehy - Čáry máry hrnčiarom - Majka v akcii
Čáry máry hrnčiarom – Majka v akcii
Brehy - U pána Fialu v dielni
U pána Fialu v dielni
U pána Fialu v dielni
U pána Fialu v dielni
Hrnčiarske múzeum Brehy
Hrnčiarske múzeum Brehy
Hrnčiarske múzeum Brehy
Hrnčiarske múzeum Brehy
Brehy - Štiavničky - fajky
Štiavničky – fajky
Brehy - Remeselnícky dvor Kohlov dom
Remeselnícky dvor Kohlov dom
Brehy - Remeselnícky dvor Kohlov dom
Remeselnícky dvor Kohlov dom
Hrnčiarske múzeum Brehy
Hrnčiarske múzeum Brehy
Remeselnícky dvor Kohlov dom
Remeselnícky dvor Kohlov dom
Brehy - Vstup do múzea
Vstup do múzea
Fabkov dom Brehy
Fabkov dom Brehy
Fabkovie domček Brehy
Fabkovie domček Brehy
Fabkovie domček Brehy - pamätný nápis
Fabkovie domček Brehy – pamätný nápis
Brehy - Fabkov dom
Brehy – Fabkov dom
Brehy - Fabkov dom
Fabkov dom
Hrad Revište
Hrad Revište
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Hrad Revište
Hrad Revište
Na hrade prebieha obnova
Na hrade prebieha obnova
Výhľad z Hradu Revište
Výhľad z Hradu Revište
Koník na výlete
Koník na výlete
Hrad Revište
Hrad Revište