Zalipie - Ako z rozprávky

Tip na výlet v Poľsku: Maľovaná rozprávková dedinka v obci Zalipie

Viete o tom, že len 140 kilometrov od Bardejova nájdete nádhernú maľovanú dedinku ako z rozprávky plnú kvetov? Farebné domčeky, čarovné predzáhradky, pomaľované steny, stromy i kamene. Presne tak vyzerá rozprávková obec Zalipie u susedov v Poľsku. A ak by som tvrdil, že je to najkrajšia poľská dedina, asi by som nebol ďaleko od pravdy.

Základné info a história

Obec Zalipie nájdete v Poľsku približne 70 kilometrov od Krakova a 140 kilometrov od slovenského Bardejova, čo ju radí medzi atraktívne destinácie na celodenný výlet.

Verejnou dopravou sa tam moc dobre dostať nedá, takže vám neostane nič iné, ako pricestovať autom, ako sme to urobili aj my. Pohodlne zaparkujete na bezplatnom parkovisku pred budovou Dom Malarek (Dom maliarok) a môžete sa vybrať spoznávať túto farebnú dedinku.

Nejedná sa o žiadny skanzen, ale je to živá dedinka na kraji Malopoľského Vojvodstva. Vo väčšine domčekov dodnes bývajú ľudia. A prečo je teda obec taká výnimočná?

Koncom 19. storočia začali miestne ženy vždy v období veľkej noci upratovať svoje príbytky. A po dyme z pece na stenách ostávali čierne fľaky. To sa gazdinkám moc nepozdávalo, a preto začali tieto miesta zatierať a zosvetľovať. Postupne pridávali rôzne vzory, väčšinou kvetín, z ktorých začali vznikať krásne obrazce. Túto tradíciu opakovali každý rok a predávali si ju z matky na dcéru.

Natoľko sa im to za tie roky zapáčilo, že okrem interiéru začali zdobiť aj vonkajšie steny domov, okenice, psie búdy, stromy a proste všetko čo im prišlo pod ruku. Pri maľovaní používali štetce z ľudských a konských vlasov a na maľovanie potrebovali mlieko, cukor, cesto, hlinu či vápno a neskôr pridali rôzne farby.

Ambasádorom tejto techniky maľovania domov bola ľudová umelkyňa pani Felicja Curylowa, ktorej dom bol najkrajší v obci, a často i ona sama chodila pomáhať susedom s maľovaním. Dnes je v jej dome zriadené múzeum a určite stojí za návštevu.

Ako to však býva, tradícia maľovania postupne začala upadať, a aby neupadla úplne do zabudnutia, tak v polovici 20. storočia vymysleli súťaž. Tak ako v minulosti i teraz na jar sa zdobia domčeky v období okolo Veľkej noci. Ženy z obce Zalipie i priľahlých dedín súťažia o to, ktorá si vyzdobí svoju chalúpku najkrajšie. Prvý ročník súťaže Malowana Chata bol v roku 1948 a súťaží sa dodnes.

Aj vďaka tomu pribúdajú stále nové a nové maľby po okolí a tradícia stále žije.

Prechádzka po obcí Zalipie

Ako som už vyššie spomínal, my sme dorazili do obce autom. Zaparkovali sme pri Dome Malarek a vybrali sme sa pekne peši urobiť kolečko. Lebo asi najlepšie je spoznávať a objavovať krásy tejto dedinky po vlastných. Na dedinku sa odporúča vyčleniť minimálne 2 hodiny. Nám prechádzka trvala viac ako 3.

Bolo to spôsobené hlavne tým, že sme naozaj často zastavovali a fotili. Tie domčeky sú naozaj ako z rozprávky.

Dom Malarek

Začali sme v Dome Malarek, ktorý slúži ako turistická a informačná kancelária. Otvorené je v turistickej sezóne od pondelka do nedele. Cez týždeň od 8 do 16 a cez víkendy od 11 do 16:00. Mimo letnej turistickej sezóny, ktorá končí v septembri je otvorené len v pracovné dni. Viac info sa dozvieš priamo tu. Milá pani vám po poľsky vysvetlí kam sa oplatí ísť a dá vám mapku dedinky zdarma.

Vedľa info centra sa nachádza škola a ihrisko s atrakciami pre deti. Okrem toho sú tu i lavičky a stoly, kde si v tieni stromov viete oddýchnuť. Pravidelne sa tu konajú i zaujímavé workshopy a ak budete mať šťastie, možno uvidíte, ako vznikajú tie nádherné maľby na domoch.

Maľované domčeky sú rozhádzané po celej dedinke a zaujímavosťou je, že do niektorých sa dá aj vojsť. Platí pravidlo, že ak má domáci otvorenú bránku, tak ste u neho vítaní a môžete sa prísť pozrieť. Ak je bránka zatvorená, tak si vašu návštevu neprajú a mali by ste rešpektovať ich súkromie.

Nakoľko dedinka ešte nie je tak moc populárna a propagovaná, stretnete sa väčšinou s úsmevom a domáci vás veľmi radi privítajú u seba „na návšteve“. Ukážu vám svoje majstrovské diela na domoch, lokálne oblečenie, magnetky alebo obrázky, ktoré si budete môcť aj kúpiť naživo a niekto má dokonca aj eshop.

Malowany Mis

V prípade, že si vezmete mapku, určite nájdete všetko zaujímavé. Niektoré domy sú ozdobené viac a iné menej. Nám sa veľmi páčil dvor Malowany Mis, kde každý víkend v sobotu a nedeľu od 11:00 začína walking tour. Celý areál je naozaj krásny a nájdete tam veľmi veľa pekných a fotogenických kútikov. Okrem iného majú svoje maľované domčeky aj zvieratká. Obzrieť si môžete búdu pre psa, vtáčiu búdku, chliev a všetky krásne namaľované. Okrem toho tu predávajú milé suveníry.

Múzeum Felicja Curyło Zalipie

V tesnej blízkosti sa nachádza Múzeum Felícije Curylo. Múzeum je otvorené v letnej sezóne od mája do konca septembra denne okrem utorkov od 11:00 do 17:00 a vstupné do múzea je za normálnych okolností 8 zlotych. Počas momentálnej situácie pracuje múzeum v obmedzenom režime, čomu zodpovedá aj vstupné, ktoré je 5 zlotych.

V tesnej blízkosti múzea sa nachádza bezplatné parkovisko, ktoré sa môže hlavne cez víkend rýchlo zaplniť. Preto skôr odporúčame zaparkovať pri Dome Malarek, ako sme to urobili my a urobiť si peknú prechádzku cez dedinu.

V múzeu sa v jednom momente môže nachádzať len 10 návštevníkov a treba mať na ústach rúško. My sme mali šťastie a prišli sme akurát v momente, keď jedna skupinka odchádzala, takže sme vôbec nečakali. Po nás však prišlo pár áut a rada sa dosť natiahla.

Usadlosť , v ktorej sa múzeum nachádza patrila pani Curylovej, ktorá bola hlavnou predstaviteľkou a organizátorkou malieb v dedine. Jej dom patril odjakživa k najkrajším. Okrem exteriérov budete môcť cez okienko nahliadnuť aj do vnútra chalúpok. Okrem jej domčeka sa tu nachádza ešte dom známej maliarky Stefanie Łączyńskej a Chata Biedniacka. Múzeum je síce maličké, ale nebude sa vám chcieť odísť. Za normálnych okolností je možné vôjsť aj do domčekov. V aktuálnej situácii je to zakázané a vnútro sa dá v múzeu pozrieť len cez okno.

A treba uznať, že pravidla naozaj dodržiavajú. Po každej skupinke ľudí pani dezinfikovala okná a parapetné dosky. A kontrolovali i používanie rúška a dezinfekcie pri vstupe.

Izba Regionalna a návrat k Domu Malarek

Keď sme si obzreli celé múzeum, presunuli sme sa hneď oproti, kde je sprístupnená regionálna izba. Je naozaj krásna. Vstup sa neplatí, ale pán tam predáva pekné magnetky, tak sme si jednu od neho kúpili.

Okrem toho zu nájdete aj pojazdnú zmrzlináreň, takže ak budete s deťmi nie je o čom. Zmrzlina nikdy nie je zlá voľba.

Následne sme sa pomalou prechádzkou s asi miliónom zastávok presunuli opäť k autu. Okrem iného pôjdete okolo kostolíka a hasičskej zbrojnice, ktoré sú obe pomaľované a stoja za zastavenie.

Celkovo sme tu strávili naozaj krásne predpoludnie a ak sa vyberiete týmto smerom, určite neobanujete. O tom, že je dedinka stále viac a viac populárna svedčí i skladba turistov. Neustále sme stretávali rodinky a mladé páry na prechádzke. Väčšinou to boli nemecky, česky a anglicky hovoriaci turisti.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Maľovaná dedinka Zalipie v obrazoch

Bezplatné parkovisko
Bezplatné parkovisko
Dom Malarek
Dom Malarek – informačné centrum
Dom Malarek
Dom Malarek
Zalipie - Ako z rozprávky
Zalipie – Ako z rozprávky
Zalipie - Ako z rozprávky
Zalipie – Ako z rozprávky
Maľovaná dedinka Zalipie
Maľovaná dedinka Zalipie
Prechádzka po dedinke
Prechádzka po dedinke
Kvetinové vzory nájdete všade... na zemi...
Kvetinové vzory nájdete všade… na zemi…
Úľoch...
Úľoch…
Popri ceste...
Popri ceste…
Na domoch...
Na domoch…
Humnách...
Humnách…
Plotoch...
Plotoch…
Zalipie
Zalipie
Kam to bude?
Kam to bude?
Malowany Mis
Malowany Mis
Malowany Mis Zalipie
Malowany Mis Zalipie
Jednu fotku na instagram poprosím!
Jednu fotku na instagram poprosím!
Kto má najkrajšiu búdu na dedine?
Kto má najkrajšiu búdu na dedine?
Zalipie - na návšteve vo dvore
Zalipie – na návšteve vo dvore
Zalipie - maľovaná dedinka v Poľsku
Zalipie – maľovaná dedinka v Poľsku
Múzeum Felicja Curyłowa - pokladňa
Múzeum Felicja Curyłowa – pokladňa
Múzeum Felicja Curyłowa Zalipie
Múzeum Felicja Curyłowa Zalipie
Múzeum Felicja Curyłowa Zalipie
Múzeum Felicja Curyłowa Zalipie
Prechádzka po múzeu
Prechádzka po múzeu
Maľovaná dedinka Zalipie
Maľovaná dedinka Zalipie
Zalipie - v maľovanej chalúpke
Zalipie – v maľovanej chalúpke
Zalipie - v maľovanej chalúpke
Zalipie – v maľovanej chalúpke
Tradičné kvetinové vzory
Tradičné kvetinové vzory
Chata Biedniacka Zalipie
Chata Biedniacka Zalipie
Na prechádzke po dedinke
Na prechádzke po dedinke
Regionálna izba Zalipie
Regionálna izba Zalipie
Regionálna izba Zalipie
Regionálna izba Zalipie
Zalipie - maľovaná kuchyňa
Zalipie – maľovaná kuchyňa
Zalipie - domček ako z rozprávky
Zalipie – domček ako z rozprávky
Aj staršie domčeky sú čarovné...
Aj staršie domčeky sú čarovné…
Tradičný ľudový motív zo Zalipia
Tradičný ľudový motív zo Zalipia