Salzburg

Salzburg – 48 hodín v Mozartovom meste

Keď zaznie Salzburg, všetkých hneď napadne – Mozart, záhrady a zámok Mirabell, Mozartove gule, Salzburské slávnosti. Právom je považovaný za jedno z najkrajších miest v Európe. My sme ho mali v hľadáčiku už dlho, ale vždy nám do toho niečo prišlo. Keď nám začiatkom roka prišla pozvánka na výlet od Salzburg Tourism, tak sme neváhali ani sekundu a hneď sme súhlasili. Potom sa však situácia skomplikovala a termín sme museli niekoľkokrát posunúť a zrealizovať návštevu sa nám podarilo až v prvý septembrový víkend. A čo sme teda zažili v meste za 48 hodín?

Základné info, príchod a parkovanie v meste

Salzburg sa nachádza len 3 a pol hodiny od slovenských hraníc na oboch brehoch rieky Salzach a na úpätí Salzburských Álp. Patrí medzi najkrajšie rakúske mestá a v roku 1996 bolo jeho historické centrum zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vďaka rieke, ktorá preteká centrom mesta sa zachovali mestské kopce, čo má za následok, že je to jedno z najzelenších miest Rakúska.

Mesto má obrovský kultúrny a spoločenský význam a narodilo sa tam alebo žilo mnoho slávnych osobností. Azda najznámejší je Wolfgang Amadeus Mozart.

Dostať sa sem dá naozaj jednoducho aj verejnou dopravou. Nájdete tu medzinárodné letisko, premávajú sem diaľkové autobusové spoje i vlaky. Asi najrýchlejšie a najpohodlnejšie sa sem dostanete vlakom. Z Bratislavskej hlavnej stanice s prestupom vo Viedni to zvládnete do Salzburgu tiež za 3 a pol hodiny.

My sme do mesta pricestovali autom zo Žiliny a auto určite odporúčame aj vám. Hlavne ak sa chystáte po ceste zastaviť niekde v okolí. Neďaleko je napríklad čarovný Hallstatt, ktorý sme v minulosti tiež navštívili.

Parkovanie v meste

Parkovacie možnosti v meste sú dosť obmedzené a väčšina miest v centre slúži ako krátkodobé parkovanie. Ideálne je využiť jednu z mnohých garáží. Ceny sa pohybujú rôzne. V letných mesiacoch júl a august viete dokonca na výstavisku zaparkovať zdarma na parkovisku P+R a do centra sa odveziete na shuttle buse za 3€. Mimo leta môžete využiť jedno zo 4 parkovísk: “Messe”, “Salzburg Süd”, P+R “Airport” a “Designer Outlet”. Cena je jednotná 15€ a je v nej zahrnutá aj MHD na celý deň pre 5 osôb. Viac o parkovaní v meste sa dozviete tu.

My sme zaparkovali priamo v centre pod kongresovým centrom v podzemnej garáži Auersperg. Parkovanie na celý deň tu stojí 19€ a všade máte blízko. Hneď vedľa je zámok a záhrady Mirabell a historické centum je len pár krokov. A priamo z garáže vedie výťah do hotela, ktorý nám zo Salzburg Tourism zarezervovali.

Ubytovanie

Plán na víkend bol za 48 hodín vidieť čo najviac. Preto sme príchod do hotela naplánovali na pravé poludnie a skoro sa nám to aj podarilo. Krátko pred 13:00 sme sa zaregistrovali na ubytku a odniesli sme si veci do izby. Ubytovaní sme boli v Sheraton Grand Salzburg. Hotel dodržiaval všetky bezpečnostné opatrenia. Na recepcii boli oddelení priehľadnou zástenou, do výťahu mohli ísť len ľudia z jednej domácnosti alebo izby, jedlo na raňajkách bolo balené a všade vo vnútorných priestoroch bolo povinné nosiť rúško.

Izba bola naozaj veľmi pekná a priestranná na pokojnej strane do parku. Takže v noci pohoda – ticho a kľud.

Salzburg card

Predtým, ako sme vyrazili do mesta, tak sme si vyzdvihli našu spoločníčku na nasledujúcich 48 hodín, ktorou bola Salzburg Card. Karta sa predáva na 24, 48 a 72 hodín. Kúpiť si môžete digitálnu verziu priamo do mobilu, alebo vo forme kartičky a predávajú ich v hoteloch na recepcii, na železničnej stanici, na letisku alebo v turisticko informačných kanceláriách.

Výhodou kartičky je, že v jej cene je jednorázový vstup na najpopulárnejšie miesta a pamiatky, MHD, lanovky i zľava na kultúrne podujatia.

Cena za kartičku je 29€ na 24 hodín, 38€ na 48 hodín a 44€ na 72 hodín. Ak plánujete navštíviť viac ako 2 múzeá a pôjdete sa vyviezť lanovkou k pevnosti, tak nie je o čom. Karta sa vám určite oplatí. Všetky dôležité informácie o karte a o pamiatkach, ktoré sú v cene nájdete tu.

Sheraton Grand Salzburg
Sheraton Grand Salzburg
Sheraton Grand Salzburg
Sheraton Grand Salzburg

Deň prvý – Komentovaná prechádzka mestom a večera v oblakoch

Predtým, ako sme vyrazili do mesta, dali sme si ešte krátky obed. Nakoľko sme mali dohodnutú prehliadku mesta so sprievodkyňou, tak sme nechodili ďaleko a zavítali sme do reštaurácie Taste it, kde v čase obeda robia aj menu, ako ho poznáme u nás. Cena za menu sa pohybuje okolo 12€ – polievka, hlavné jedlo a nealkoholický nápoj. Tu sme sa stretli aj s pani Andreou Minnich, ktorá nás na tento výlet pozvala. Pokecali sme o prebiehajúcej turistickej sezóne, povyzvedali sme, kam sa oplatí ísť a celkovo sme strávili príjemný rozhovor o cestovateľských zážitkoch z oboch strán. Po jedle sme sa rozlúčili a zbehli sme ešte do izby po foťák a hurá na prehliadku mesta.

Prechádzka po starom meste

Dole na recepcii nás už čakala Kateřina Wandaller, ktorá bola na nasledujúcich pár hodín našim sprievodcom mestom. Kateřina je typická čechoslováčka – otec Čech a mamina zo Slovenska z Banskej Bystrice. V Salzburgu žije už pekných pár rokovl, a popri práci sa venuje aj sprievodcovskej činnosti.

Prehliadku sme začali len pár krokov od hotela v záhradách Mirabell. Tu sme sa dozvedeli, že zámok dal v roku 1606 svojej milenke Salome postaviť kniežací arcibiskup Wolf Dietrich.

Postupom času sa okolo zámku dostavala záhrada, v ktorej nájdete rôzne zaujímavé miesta a objekty – Pegasovu fontánu, prírodné divadlo „Heckentheater“, záhradu s trpaslíkmi, oranžériu i stodolu, v ktorej Mozart komponoval svoje najslávnejšie diela.

Mirabellská záhrada je jedno z najpopulárnejších miest v meste a často láka i filmárov. Jedným z najznámejších diel je filmový muzikál – The Sound of Music.

Zo záhrad sme pokračovali ďalej mestom a pomaly pri každej budove sme si urobili krátku prestávku a dozvedeli sme sa niečo nové a zaujímavé. Mesto Salzburg sa nám začínalo stále viac páčiť. Vidno, že tu je Kateřina už dlho a pozná každý kút. Postupne sme sa cez uličky presunuli až k najpopulárnejšej obchodnej ulici – Getreidegasse. Táto ulica je hlavnou tepnou starého mesta a nachádza sa tu niekoľko zaujímavých budov. Azda najkultivovanejšia je budova na adrese Getreidegasse č. 9. Nachádza sa tu totiž Mozartov rodný dom.

Okrem neho si určite na ulici všimnete i historické označenia obchodov a prevádzok. Tie sú chránené pamiatkovým úradom a obchodníci si ich nemôžu len tak zvesiť, alebo nahradiť. V minulosti slúžili na identifikáciu prevádzok. Nájsť tak môžete zobrazenie dáždnika, knihy, zmrzlinárne a podobne. Aktuálne na ulici nájdete už len 2 pôvodné prevádzky. Jednou je napríklad výrobňa dáždnikov – Alois Kirchtag’s Parasol and Umbrella Shop, ktorý otvorili v roku 1903 a potomkovia obchodík vedú dodnes.

Benediktínsky kláštor sv. Petra

Po starom meste sme sa túlali pekných pár hodín. Okrem iného sme navštívili aj kostol a Benediktínsky kláštor sv. Petra, ktorý je považovaný za najstarší kláštor v nemecky hovoriacich krajinách. Traduje sa, že ho založil okolo roku 696 Svätý Rupert a kláštor funguje dodnes. Ku kláštoru sa traduje i mnoho legiend. Jednou z nich je legenda o starej žene, ktorá piekla chlieb pravidelne počas konania omše. Mnísi ju upozorňovali, že cez sviatočný deň piecť nemá, ale ona ich slová brala na ľahkú váhu. Až sa jedného dňa stalo, že jej skamenelo všetko pečivo, ktoré pripravila. A jeden takýto skamenený bochník chleba nájdete aj v kostole.

Zaujímavosťou kláštora je, že tu majú svoju vlastnú pekárničku. A nie len že pečú, ale múku ktorú používajú, si vyrábajú tiež na mlynskom kole, ktoré bolo obnovené v roku 2006.

Svätopeterský cintorín – Petersfriedhof

Hneď vedľa kostola sa nachádza jedno z najnavštevovanejších miest v Salzburgu – Petersfriedhof. Ide o jeden z najstarších cintorínov v meste. Jeho vznik sa datuje do obdobia Sv. Ruperta okolo roku 700. Zaujímavosťou je, že je tam pochovaných niekoľko osobností. Nájdete tam napríklad hrob staršej sestry Wolfganga Amadea Mozarta – Maria Anna Mozart či rodinnú hrobku rodiny Fürst.

Katedrála svätého Ruperta a Virgila

Následne sme sa presunuli do najznámejšia sakrálnej stavby mesta do Katedrály svätého Ruperta a Virgila. Katedrála bola v minulosti mnohokrát zničená, ale vždy sa ju podarilo obnoviť. Naposledy bola zničená v roku 1944 pri jednom z náletov na Salzburg. Poškodená bola kupola chrámu a časť oltára. Po niekoľkých rokoch stavebných prác bola však katedrála opäť obnovená vo svojej bývalej kráse a v roku 1959  chrám nanovo vysvätili.

Zaujímavosťou katedrály je, že sa tam nachádza krstiteľnica, v ktorej bol pokrstený Wolfgang Amadeus Mozart. Ten počas svojho pôsobenia v Salzburgu skomponoval vo funkcii dvorného chrámového organistu nespočetné omše a duchovné skladby určené práve pre tento chrám.

Posedenie u Fürsta

Z katedrály sme sa presunuli do cukrárne u pána Fürsta a takmer 4 hodinová prechádzka po meste bola za nami. Tu sme si dali nejaké to nealko a pekne sme sa poďakovali Kateřine za parádnu prehliadku mesta, počas ktorej sme sa dozvedeli naozaj veľmi veľa informácií.

Podobnú prehliadku určite odporúčame aj vám, človek si urobí skvelý prehľad o meste a o najzaujímavejších miestach, ktoré stojí za to vidieť. Ak by ste mali záujem o podobnú prehliadku, tak ich v Salzburgu nájdete hneď niekoľko. Väčšinou sú v angličtine alebo v nemčine. A ak budete mať šťastie, možno natrafíte aj na Slovenku Kateřinu. Cena sa pohybuje okolo 10€ na osobu a niektoré z nich poskytujú na Salzburg card zľavu. Viac info o komentovaných prehliadkach nájdete tu.

Reštaurácia Imlauer Sky Bar

Po prehliadke sme sa na chvíľu vrátili do hotela, kde sme si odložili všetky veci a krátko po siedmej sme sa presunuli do Reštaurácie Sky Bar Imlauer. Tu sme si dali výbornú večeru. Obrovský viedenský rezeň nemohol chýbať. S plnými bruchami sme sa už po tme vrátili do hotela a prvý deň bol za nami.

Mirabellská záhrada
Mirabellská záhrada
Mirabellská záhrada
Mirabellská záhrada
Univerzita Mozarteum
Univerzita Mozarteum
Slávna Mózartova šopa
Slávna Mózartova šopa
Getreidegasse Salzburg
Getreidegasse Salzburg
Prechádzka po meste
Prechádzka po meste
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart
Kollegienkirche
Kollegienkirche
Pevnosť Hohensalzburg Salzburg
Pevnosť Hohensalzburg Salzburg
Kamenný chlieb
Kamenný chlieb
Kláštor sv. Petra
Kláštor sv. Petra
Svätopeterský cintorín - Hrobka rodiny Fürst
Svätopeterský cintorín – Hrobka rodiny Fürst
Funkčný mlyn
Funkčný mlyn
Katedrála svätého Ruperta a Virgila
Katedrála svätého Ruperta a Virgila
Katedrála svätého Ruperta a Virgila - krstelnica, v ktorej pokrstili Mozarta
Katedrála svätého Ruperta a Virgila – krstelnica, v ktorej pokrstili Mozarta
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom

Deň druhý – Po stopách Mozarta

Ráno sme začali ako obyčajne raňajkami a krátko po ôsmej sme vyrazili po stopách Wolfganga Amadea Mozarta. V pláne sme mali niekoľko miest, spätých s touto osobou.

Prvou zastávkou boli záhrady a zámok Mirabell, kde takto ráno nebol takmer nik. Asi najviac nás zaujala záhrada s trpaslíkmi. Tá bola obnovená len nedávno na prelome rokov 2017 a 2018, kedy sa do záhrady vrátili 300 ročný trpaslíci.

Mozartova rezidencia

Zo záhrad sme sa presunuli k domu, v ktorom býval Mozart od roku 1773 do 1787. Samozrejme nejde o pôvodnú budovu, tá bola žiaľ počas druhej svetovej vojny zničená. Podarilo sa ju však obnoviť a v roku 1996 bolo otvorené múzeum, kde nájdete mnoho predmetov patriacich rodine.

Múzeum je otvorené denne od 9:00 do 17:30 a vstupné je 12€. V prípade, že máte Salzburg card, tak je vstup v cene karty.

V priestoroch múzea sa nesmie fotiť a ak by vás to aj napadlo, tak vás dôrazne upozornia, že sa to nesmie. Keď sme boli my, tak okrem nás tam bol jeden pár, vyzerali na Američanov a pani, čo to tam strážila ich dosť nepekne okrikovala.

Byt a aktuálne múzeum sa nachádza na prvom poschodí. Pôvodne to bola tanečná sála a 8 izbový apartmán, kam sa rodina presťhovala, pretože ich pôvodný dom už nestačil potrebám rodiny. Mávali totiž dosť často predstavenia a rôzne hostiny, a aj preto potrebovali niečo väčšie, aby mohli tieto akcie organizovať.

Počas prehliadky sme si pozreli rôzne osobné predmety, portréty a hudobné nástroje. A dozvedeli sme sa naozaj mnohé veci, o ktorých sme ani netušili.

Vedeli ste napríklad, že mladý Mozart bol vo svojej dobe naozaj dosť scestovaný? Za 35 rokov života strávil viac ako 10 rokov na cestách po Európe. V dobe, kedy žil sa totiž cestovalo len na kočiaroch, čo bolo naozaj pomalé, zdĺhavé a veľmi nepohodlné. Len cesta zo Salzburgu do Viedne trvala takmer týždeň. A on cestoval pravidelne aj do Londýna či Paríža.

Múzeum moderného umenia na Mníšskej hore

Od Mozartovho domu sme sa cez rieku Salzach presunuli na druhú stranu mesta. Cieľom bolo Múzeum moderného umenia na Mníšskej hore, odkiaľ je jeden z najkrajších výhľadov na mesto. Dostať sa tam dá naozaj jednoducho. Buď pekne po svojich, alebo sa môžete vyviesť na výťahu. Ten stojí jednosmerne 2,6€ alebo obojsmerne 3,9€. Ak máte kartu, opäť to máte v cene.

Výhľad na mesto je naozaj nádherný a určite stojí za to, navštíviť aj toto miesto. A keď tu už budete, nezabudnite navštíviť múzeum, ktoré bolo otvorené v roku 2004. Stála expozícia sa tam nenachádza, ale pravidelne sa tam objavujú rôzne výstavy. Otvorené býva od 10:00 a vstupné začína na 8€.

Viac info o otváracích hodinách a aktuálnych výstavách nájdete priamo na stránke múzea tu.

Počas našej návštevy tu bolo niekoľko interaktívnych inštalácií, do ktorých sme sa mohli zapojiť. Jednou aktivitou bolo napríklad vypísanie pohľadnice a presne o rok by nám ju mali z múzea poslať domov. Uvidíme.

Gurken

Z kopca sme sa opäť výťahom presunuli nazad do starého mesta, kde nenájdete len historické pamiatky a budovy, ale aj závan moderného umenia. Typickým príkladom je dielo Gurken od rakúskeho umelca Erwina Wurma. Ide o 5 uhoriek a podľa mňa ani sám autor nevie, čo majú predstavovať. Ale aj tak bolo najzábavnejšie chovanie okolia. Ľudia uhorky objímali, opierali sa o ne a celkovo tam vládla dobrá nálada, takže ak toto bol cieľ, tak to Erwin zvládol na výbornú.

Salzburské katakomby

Následne sme pokračovali cez benediktínsky kláštor a cintorín až k miestnym katakombám. Tie sú otvorené denne od 10:00 a vstupné je 2€. Aj tu platí salzburg card, takže by bola škoda nevyužiť ju. Katakomby slúžili v minulosti ako pustovne pre mníchov a taktiež ako pohrebisko. Sú vytesané do Mníšskeho kopca a je z nich naozaj nádherný výhľad.

Sternbräu – Na obede ako Mozart

Po prehliadke katakomb sme už mali aj dosť hlad, keďže bolo pravé poludnie. A za našu obedovú destináciu sme zvolili Reštauráciu Sternbräu, ktorá funguje už od roku 1542. Zachovali sa dokonca písomné zmienky o tom, že tu dosť veľa času trávil samotný Wolfgang Amadeus Mozart.

Momentálne je to jeden z najväčších a najpopulárnejších podnikov v Rakúsku. Nachádza sa tam dohromady viac ako 1000 miest na sedenie a v čase obeda pripravia viac ako 4000 porcií jedla. Aspoň tak mali napísané na tabuliach.

Počas našej návštevy tam bolo úplne plno, ale zamestnanci sa oháňali a skoro vôbec sme nečakali. Jedlo, čo nám priniesli bolo naozaj výborné. Tentokrát sme si to vymenili, ja som mal guláš a Majka rezeň. Ceny sú tu trošku vyššie, ale porcie sú naozaj obrovské. Pre predstavu uvediem, že rezeň stál 13,80€ a môj guláš 14,70€. Nič to však nemení na tom, že by som sa tam kedykoľvek vrátil znova.

Salzburský Festival (Salzburger Festspiele)

Po obede sme sa presunuli do priestorov Salzburger Festspiele, kde sa každoročne koná slávny Salzburský festival. Pravidelne sa tu konajú prehliadky priestorov. Prehliadka začína denne o 14:00 a je v nemčine. Ak sa prihlásite ako skupina, tak vám budú vedieť urobiť prehliadku aj v angličtine. Vstupné je 7€ a v aktuálnej bezpečnostnej situácii sú skupiny obmedzené na 20 účastníkov. Opäť ako na predošlých miestach i tu platí Salzburg card. Viac info o otváracích hodinách a vstupnom sa dozviete tu.

Predtým, ako sme sa mohli vydať na prehliadku, nám zmerali teplotu a vypísali sme dosť podrobný dotazník – meno, priezvisko, adresa, číslo na mobil a mail.

Prehliadka priestorov trvá približne 50 minút a dozviete sa naozaj veľmi veľa zaujímavostí. Vedeli ste, že sály v ktorých sa konajú predstavenia v minulosti slúžili ako jazdecká škola? Ďalšou zaujímavosťou bolo, že sme sa dozvedeli, ako funguje príprava slávnych letných slávností. Len výroba kulís a úprava pódia stojí viac ako 500 000€. A to je už naozaj slušná suma. Asi aj preto je priemerná cena za vstupenku 450€. A ak sa na to cítite, tak si môžete kúpiť aj svoje vlastné miesto. Samozrejme sa na operu môžete prísť aj za menej. Najlacnejšie lístky vzadu v rohu sa pohybujú od 10-25€.

Okrem iného sme sa dozvedeli, že tu zamestnávajú rôznych remeselníkov od krajčírov, kováčov, stolárov až po vlastného obuvníka. Cez rok je tu viac ako 250 zamestnancov a cez letnú sezónu v čase festivalov tu zamestnávajú až 5000 ľudí. Obdivuhodné.

Nám sa prehliadka naozaj veľmi páčila a určite ju odporúčame. Dozviete sa naozaj mnoho zo zákulisia.

DomQuartier Salzburg

Následne sme sa presunuli do srdca historického Salzburgu, kde sme si išli pozrieť viac ako 2000 exponátov z 1300 ročnej histórie mesta. Na pláne bol DomQuartier. S jednou vstupenkou môžete navštíviť 4 múzeá.

Otvorené je denne okrem utorka a vstupné je 13€, samozrejme aj tu je jednorázový vstup na Salzburg card zdarma.

Počas prehliadky navštívite reprezentačné sály kniežacích arcibiskupov, expozície slávnych európskych maliarov a vzhliadnete aj sály, kde mal malý Mozart svoje koncerty. Okrem iného sa dostanete aj na terasu, odkiaľ je nádherný výhľad na centrum mesta.

V chrámovom múzeu sa prenesiete do 1300 rokov slávnej histórie a v Múzeu Sv. Petra nájdete expozíciu diel z najstaršieho kláštora v nemecky hovoriacich krajinách. Kto má rád históriu si určite príde na svoje. Na prehliadku by sme odporúčali minimálne 2 hodiny. My sme tu boli trošku dlhšie, ale my veľa fotíme.

Salzburské výhľady

Potom sme sa opäť vrátili na druhú stranu mesta, kde sme si vychutnali ďalší super výhľad opäť z inej strany. Tentokrát sme šli smerom ku Kapucínskemu kláštoru. Je to len krátka prechádzka a výhľad je nádherný. Chvíľu sme si posedeli na lavičke a keďže sa pomaly začínalo zmrákať, rýchlo sme sa presunuli k zubačke na pevnosť Hohensalzburg.

Zubačka (lanovka) vás hore vyvezie za 54 sekúnd a premáva tu už od roku 1892. Jej kapacita je aktuálne obmedzená len na 30 osôb. Za bežnej prevádzky ročne vyvezie až 2 milióny turistov. Jazda na lanovke je opäť v cene Salzburg card, takže ak ju máte, opäť ste trošku ušetrili.

Ak kartu nemáte, tak sa o cenách a jednotlivých druhoch lístkov dozviete tu.

Po vystúpení z lanovky sme si vychutnali výhľad. Pôvodný plán bol obzrieť aj hrad, ale akosi sa nám už nechcelo a rozhodli sme sa, že pôjdeme radšej vyskúšať originálne Mozartove gule u pána Fürsta v cukrárni. Sadli sme preto na lanovku a hurá dole do mesta.

Cukráreň rodiny Fürst

Keď sa povie Salzburg, každého hneď napadnú Mozartove gule. Poznáme ich aj z našich obchodov. Zlato červený obal a v nej sladká pochúťka. Vedeli ste však, že tieto nie sú originál?

Ten je totiž len jeden a má 125 ročnú históriu. Cukráreň, kde sa vyrába originálna cukrovinka založil v roku 1884 Paul Fürst a dodnes sa vyrábajú ručne. Ich cena je 1,4€ a nie sú také sladké, ako tie ktoré poznáme z domova. Ročne sa ich vyrobí približne 1 milión kusov a kúpiť ich môžete len v Salzburgu.

My sme ich samozrejme ochutnali tiež a chutia úplne inak ako sme boli zvyknutí.

A z cukrárne sme si to namierili do posledného múzea dňa, ktorým bol rodný dom W.A. Mozarta.

Rodný dom Wolfganga Amadea Mozarta

Aká by to bola návšteva Salzburgu, ak by sme nenavštívili aj rodný dom Wolfganga Amadea Mozarta, však? Mozart sa tu narodil 27. januára 1756 a ide o jedno z najnavštevovanjších múzeí. Nachádza sa na 3. poschodí a v letnej sezóne je otvorené denne od 9tej ráno do 17:30 podvečer. Vstupné je 12€ a nesmie sa tam fotiť. Viac info o otváracích hodinách a vstupnom nájdete tu.

Múzeum je naozaj veľmi pekné a dozviete sa tam veľa o jeho mladosti, ako začínal i o tom, kto boli jeho priatelia a členovia rodiny. Nájdete tu i rôzne predmety z jeho osobného života, ako napríklad cestovný kufrík a najvzácnejší exponát, ktorým sú jeho detské husle. Okrem toho tam nájdete rôzne dopisy, úradné listiny a zbierku portrétov.

Ak sa chcete dozvedieť o živote mladého génia, tak toto miesto nesmiete v žiadnom prípade vynechať.

Zum Eulenspiegel

Hneď oproti rodnému domu sa nachádza reštaurácia „Zum Eulenspiegel“, ktorej história siaha až 680 rokov do minulosti. A opäť ide o jedno z miest, ktoré je úzko späté s Mozartom a jeho rodinou. Existujú písomnosti, ktoré potvrdzujú, že tu istú dobu okolo roku 1771 jeho rodina žila v apartmáne nad tavernou.

Takže ideálne miesto na večeru. Priamo v reštaurácií je len pár stolov, ale vonku majú stoly s výhľadom na rodisko malého virtuóza. Takže ideálne miesto na ukončenia dňa, ktorého hlavnou témou bolo nasledovanie jeho stôp po Salzburgu.

Obaja sme mali chuť na niečo sladké, preto sme si objednali špecialitu podniku „Kaiserschmarrn“ mit Früchteröster“. Bolo to niečo ako trhanec so skvelým domácim džemom z ich vlastnej bio farmy. Naozaj to nemalo chybu a bolo to výborné. Napriek tomu, že sa miesto nachádza na dosť prestížnej adrese, tak suma za túto dobrotu bola 9,8€, čo si myslím je celkom fajn.

Po jedle sme sa už len presunuli do hotela a hlavný program výletu bol za nami. Čakalo nás už len nedeľné predpoludnie.

Mirabell záhrada
Mirabell záhrada
Zámok Mirabell
Zámok Mirabell
U Mozarta doma
U Mozarta doma
Prechádzka po meste
Prechádzka po meste
Výťah k Múzeu moderného umenia
Výťah k Múzeu moderného umenia
Múzeum moderného umenia Salzburg
Múzeum moderného umenia Salzburg
Múzeum moderného umenia Salzburg
Múzeum moderného umenia Salzburg
Výhľady na mesto
Výhľady na mesto
Salzburg
Výhľady na mesto
Gurken - Moderné umenie v meste
Gurken – Moderné umenie v meste
Salzburg - mesto kostolov
Salzburg – mesto kostolov
Večné svetlo
Večné svetlo pri hrobe Ruperta Salzburského
Svätopeterský cintorín
Svätopeterský cintorín
Katakomby Salzburg
Katakomby Salzburg
Katakomby Salzburg
Katakomby Salzburg
Salzburg
Katakomby Salzburg – výhľad

Program zvonkohry
Program zvonkohry
Reštaurácia Sternbräu
Reštaurácia Sternbräu
Salzburger Festspiele
Salzburger Festspiele
Salzburger Festspiele
Salzburger Festspiele
Salzburger Festspiele
Salzburger Festspiele
DomQuartier Salzburg
DomQuartier Salzburg
DomQuartier Salzburg
DomQuartier Salzburg
Salzburg
Salzburg – výhľad na mesto
Cafe Konditorei Fürst
Cafe Konditorei Fürst
Salzburg - Cafe Konditorei Fürst
Cafe Konditorei Fürst
Prechádzka po meste
Prechádzka po meste
Lanovkou k pevnosti
Lanovkou k pevnosti
Salzburg - Mozartov rodný dom
Salzburg – Mozartov rodný dom
„Zum Eulenspiegel"  Salzburg
„Zum Eulenspiegel“ Salzburg
„Kaiserschmarrn" mit Früchteröster
„Kaiserschmarrn“ mit Früchteröster

Deň tretí – Prší, ale nám to nevadí

Ráno sme sa prebudili do upršaného dňa. Neostávalo nám nič iné ako trošku upraviť program, aby sme si predpoludnie čo najviac užili. Pôvodný plán bol skanzen a jazda lanovkou na vrch Untersberg. Práve jazda lanovkou sa brutálne oplatí, ak máte Salzburg card, keď vezmeme do úvahy, že samotná jazda lanovkou stojí 26,50€ a za kartu na 24 hodín zaplatíte 29€.

Žiaľ počasie bolo proti, preto sme si radšej vybrali program v meste. Ráno sme sa naraňajkovali, odubytovali sme sa z izby a vyrazili sme do mesta.

Salzburské múzeum

Ranné mesto v daždi bolo úplne prázdne a postupne sme sa cez uličky presunuli až k Novej Rezidencii, v ktorej sa nachádza Salzburské múzeum. Otvorené je denne od 9:00 do 17:00 a vstupné je 9€, na Salzburg Card je vstupné v cene. Viac info o otváracích hodinách a vstupnom nájdete priamo na stránke múzea.

Okrem historických exponátov tam nájdete veľmi veľa pekných interaktívnych inštalácií, ktoré prilákajú nie len deti, ale aj dospelých. Napríklad tam boli minihry, kde ste hádali o aký hudobný nástroj ide. Ja som sa tam naozaj zabavil.

Okrem stálej expozície tam aktuálne prebieha výstava pri príležitosti stého výročia salzburských slávností. Nájdete tam kostýmy z divadelných predstavení, obrovské množstvo fotografií a makety kulís.

Po prehliadke Salzburského múzea sme sa podzemnou panoramatickou pasážou dostali do Panoramatického múzea. V pasáži sú vystavené archeologické nálezy, 1800 rokov starý rímsky múr s freskou a modely mesta.

Panoramatické múzeum Salzburg

Poslednou zastávkou na prechádzke mestom bolo Panoramatické múzeum. Otvorené je denne od 9:00 do 17:00 a vstupné je 4,5€. Nájdete tu obrazy rôznych európskych i svetových metropol, ale najväčším lákadlom je panoramatický obraz Salzburgu od Johanna Michaela Sattlera.

Po múzeách sme sa ešte trošku pomotali po uličkách, kúpili sme si nejaké suveníry a pomaly bol čas odísť domov. Predtým sme si ešte odbehli na obed, lebo nás čakala dlhá cesta domov.

Braurestaurant IMLAUER

Nedeľný obed sme vybavili v Braurestaurant IMLAUER. Bola to taká typická a tradičná reštaurácia. Podávajú tam denné menu už od 9,5€ a jedlo bolo naozaj veľmi chutné a porcie majú obrovské. Pani pri vedľajšom stole skonštatovala, že by sa z nej najedli aj traja. Ani ja a ani Majka sme celú porciu jedla nedojedli napriek tomu, že to bolo naozaj veľmi chutné. A to je veru čo povedať. Po výbornom obede sme sa presunuli k autu, zaplatili sme parkovné (dá sa sa platiť aj kartou) a 48 hodín v Salzburgu bolo za nami.

Mozartov dom
Mozartov dom
Makartsteg
Makartsteg
Mesto v daždi
Mesto v daždi
Salzburg Museum
Salzburg Museum
Salzburg Museum
Salzburg Museum
Panorama Museum
Panorama Museum
Kostol sv. Blasiusa
Kostol sv. Blasiusa
Haus der Natur - Prírodovedné a technické múzeum
Haus der Natur – Prírodovedné a technické múzeum
Braurestaurant IMLAUER
Braurestaurant IMLAUER

Mapa – Čo vidieť v Salzburgu za 48 hodín

Salzburg – Ako hodnotíme návštevu?

Do Salzburgu sme dorazili v piatok krátko pred 13:00 a domov sme odchádzali v nedeľu o 13:00. Strávili sme tu rovných 48 hodín a za ten čas sme toho videli naozaj veľmi veľa. Mesto hodnotíme ako skvelú voľbu pre všetkých, ktorí milujú históriu, chutné jedlo a hľadajú mesto s príbehom. Nám sa v Salzburgu veľmi páčilo a určite sa sem ešte vrátime. Možno už tento rok na vianočné trhy. A čo vy? inšpirovali sme vás aspoň trošku?

Ak sa vám tip na víkendový výlet v Salzburgu páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Viac tipov a miest, čo vidieť v Salzburgu a okolí nájdete na stránke turistickej a informačnej kancelárie mesta Salzburg tu.

ĎAKUJEME

Vidíme sa na vianočných trhoch!

*Disclaimer: Článok vznikol v spolupráci s Tourismus Salzburg.