Skanzen Bardejovské Kúpele

Bardejov – Svetové dedičstvo UNESCO a Múzeum ľudovej architektúry

Bardejov patrí medzi najkrajšie mestá na Slovensku, a na zozname sme ho mali už naozaj dlho. Tento rok sme si ho samozrejme nenechali ujsť, kedže sme cestovali po našej domovine viac ako obyčajne. Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, Bardejovské kúpele, Múzeum ľudovej architektúry. Nájdete tu naozaj veľmi veľa miest, ktoré stoja za návštevu. Právom je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. My sme sa sem presunuli z maľovanej dedinky Zalipie v Poľsku. A čo všetko sme stihli sa dozviete v dnešnom blogu.

Základné info a parkovanie

Bardejov sa nachádza na severovýchode Slovenska v regióne Šariš a patrí medzi najstaršie mestá. V minulosti patrilo mesto medzi najbohatšie mestá na tomto území, nachádzalo sa tam mnoho remeselníkov a cechov a jeho význam potvrdzuje i status kráľovského slobodného mesta, ktorý mu udelil kráľ Ľudovít I. v roku 1376.

Leží v obkolesení Ondavskej vrchoviny, Busova a na sútoku Tople a Šibskej vody. Dostanete sa tu pravidelnými spojmi SAD, ja ako aj vlakom. Cesta však bude dosť zdĺhavá a pri využití verejnej dopravy bude nutné minimálne raz prestupovať a cesta napríklad zo Žiliny sa môže natiahnuť na viac ako 5 hodín. Z Bratislavy to tiež nie je moc výhra a cesta bude trvať 7-8 hodín.

Lepšou a rýchlejšou alternatívou je preto cesta autom. My sme sem tiež prišli vlastným autom. V prípade, že využijete tento typ dopravy, tak sa v tesnej blízkosti historického mesta nachádza niekoľko parkovísk.

My sme zaparkovali na parkovisku XAWAX tesne vedľa Evanjelického kostola cirkvi augsburského vyznania. Cena za celý deň parkovania je 2€ a cez víkendy sa tam parkuje zadarmo.

A z parkoviska sme vyrazili spoznávať nádherný Bardejov. A čo sa tam teda oplatí vidieť?

TOP 7 miest, ktoré musíte vidieť v historickom centre Bardejova

Z parkoviska sme sa presunuli do mesta, ktoré zívalo v skorých ranných hodinách prázdnotou. Ulice sme mali takmer úplne pre seba. Zaujímavosťou je, že pamiatky v historickom centre mesta sú súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie a Bardejov sa často označuje ako najgotickejšie mesto na Slovensku. Historické budovy tvoria takmer súvislý pás mestského opevnenia a srdcom historického jadra je Radničné námestie, ktoré je  obstavané radom starobylých a farebných meštianskych domov.

1. Hradby a bašty v Bardejove

Prechádzku mestom sme začali na mestských hradbách, ktoré sa zachovali ako najkompletnejšie zo všetkých stredovekých miest na Slovensku a vďaka stave v akom sú sa zaraďujú k európskemu fondu kultúrneho dedičstva.

Prvá zmienka o mestskom opevnení pochádza z roku 1352, kedy kráľ Ľudovít I. nariadil opevniť mesto, aby zvýšil jeho bezpečnosť. Celkovo vzniklo v Bardejove 23 bášt a 4 mestské brány, z ktorých sa niekoľko dodnes zachovalo.

Jednou z najlepšie zachovaných častí opevnenia je okolie Dolnej brány, ktorá zabezpečovala mesto od severovýchodu. Medzi ďalšie pekne zachované prvky niekdajšieho opevnenia patrí okolie Veľkej Bašty, Červenej Bašty a Hrubej Bašty, ktorá aktuálne slúži na konanie rôznych kultúrnych a spoločenských akcií v Komunitnom centre BAŠTA.

2. Radničné námestie

Prechádzkou okolo opevnenia sme sa postupne presunuli na Radničné námestie, ktoré tvorí centrálnu historickú mestskú zónu. Vznik námestia sa datuje niekoľko stoviek rokov do minulosti. Vznikať začalo niekedy okolo roku 1320, kedy  dostal Bardejov od kráľa Karola I. Róberta privilégium, podľa ktorého sa v meste mohol konať osemdňový jarmok. Aj so zmenou kráľov toto privilégium mestu ostávalo a postupne sa dokonca rozširovalo, čo prinieslo mestu bohatstvo a slávu. Miestom konania týchto jarmokov bol priestor v centre mesta za hradbami a postupne sa vyvinul na centrálne mestské námestie, do ktorého ústili všetky významné ulice.

Svoj ráz a význam si námestie zachovalo dodnes a nám sa naozaj veľmi páči. Dovolím si tvrdiť, že patrí medzi najkrajšie námestia na Slovensku.

3. Meštianske domy a bardejovský kat

Okrem samotného námestia stoja za zmienku aj meštianske domy. Tých sa na námestí nachádza 46 a takmer každý z nich v minulosti slúžil aj ako obchodná prevádzka. Meštianske domy sa stavali ako dvojposchodové budovy, kde prízemie slúžilo na obchod a vrchné podlažie slúžilo ako obydlie obyvateľov domu, kde obytné a reprezentačné miestnosti na poschodí mali okná smerované do námestia. V zadnej časti bola kuchyňa a miestnosti pre služobníctvo. 

Na námestí žili v minulosti väčšinou bohatí mešťania a portály, schodiská a rozličné výklenky v stenách domov boli vyzdobené kamenárskou výzdobou a nástennou maliarskou výzdobou. Mnohé meštianske domy si zachovali pôvodný gotický ráz. Medzi najobľúbenejšie patrí Katov dom, ktorý bol sídlom mestského kata. Dom sa nachádza na Veternej ulici blízko objektu Hrubá bašta.

Zaujímavým prvkom na námestí je socha kata, ktorú tu osadili v roku 2016. Kat bol v minulosti v meste veľmi vážená, dôležitá a rešpektovaná osoba a každý sa ho vraj bál.

4. Mestská radnica

Ďalšou zaujímavou budovou na námestí je Mestská radnica, ktorá bola postavená v rokoch 1505 – 1511.

Momentálne v nej sídli historická expozícia Šarišského múzea – Slobodné kráľovské mesto Bardejov a prezentuje stredoveké dejiny od prvej písomnej zmienky v roku 1241 po koniec 18. storočia. Vstupné do múzea je 2€ a otvorené je denne od utorka do nedele. Viac info o otváracích hodinách sa dozviete priamo na stránke múzea tu.

Zaujímavosťou radnice je, že je prvou renesančnou stavbou na území Slovenska s bohatou výzdobou. A ak si ju obzriete naozaj detailne, tak si určite všimnete aj plastiku chlapca s vytŕčajúcim zadkom. 

5. Bazilika sv. Egídia

Jednou z najstarších a najkrajších pamiatok v meste je Bazilika sv. Egídia. Počas našej návštevy v chráme prebiehala omša, takže sme aspoň na chvíľu nakukli po jej skončení. Prvou písomnou správou o existencii kostola na tomto území je listina kráľa Bela IV. z roku 1247, čo ju naozaj radí medzi najstaršie budovy v meste.

V prípade, že si chcete toto miesto obzrieť trošku podrobnejšie, tak sa tu konajú pravidelné prehliadky. Vstupné na prehliadku je 1,5€ a prístupná je denne mimo konania sviatostí. Okrem prehliadky kostola sa dá ísť aj na vežu. Tu sa platí vstupné samostatne a tiež je to 1,5€.

6. Ulička Johna Lennona

V tesnej blízkosti Baziliky sv. Egídia sa nachádza miesto, ktoré by ste v Bardejove určite nečakali. Nájdete tu totiž  Uličku Johna Lennona, za ktorou stojí miestny nadšenec Pavol Zajac. Ten umiestnil na fasádu jeho rodinného domu rôzne trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela venované práve Johovi Lennonovi a skupine Beatles a taktiež zriadil v suteréne malú galériu. Okrem toho sa tu nachádza malý parčík, kde sa každoročne už viac ako 15 rokov koná pietna akcia venovaná spomienke tragickej smrti Johna Lennona.

7. Spievajúca fontána

A rannú prechádzku po Bardejove sme ukončili pri Spievajúcej fontáne, ktorú nájdete v tesnej blízkosti Archívnej bašty hradobného opevnenia.

Tvorí ju 43 paralelne zapojených výstrekov, 12 farebných svietidiel a 92 kusov farebných svetelných bodov. Tie spoločne s 12. melódiami každý deň vo večerných hodinách pripravujú príjemný kultúrny zážitok. My sme boli cez deň, takže tam nič nehralo, ale večer to môže byť super. A predávali tam aj zmrzlinu, takže si to viem živo predstaviť. Zmrzlina, lavička a hudba z farebnej fontány. Ak tam náhodou pôjdete, určite nám pošlite fotku.

Od fontány sme sa presunuli nazad k autu a vyrazili sme do inej časti mesta, kde na nás čakal podľa nás najkrajší skanzen na Slovensku.

Bardejovské kúpele

Presunuli sme sa azda do najpopulárnejšej mestskej časti Bardejova, ktorou sú Bardejovské Kúpele. História kúpeľov siaha do ďalekej minulosti a v 19. storočí patrili medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie kúpeľné strediská v Uhorsku. Zaujímavosťou je, že boli obľúbeným miestom na oddych uhorskej šľachty a pravidelne ich navštevovali významné osobnosti histórie a spoločenského života.

1. júla 1895 sa prišla do Bardejovských Kúpeľov dokonca liečiť samotná cisárovná Alžbeta, manželka cisára Františka Jozefa, známa ako Sissi.

Kde parkovať

Po príchode do Bardejovských kúpeľov sme zaparkovali na centrálnom parkovisku odkiaľ je to všade blízko. V prípade, že využijete služby kúpaliska, alebo Wellnes a Spa, tak máte parkovné zdarma. V ostatných prípadoch je parkovné spoplatnené a platiť sa dá len v hotovosti.

Prechádzka po kúpeľoch Bardejov

Z parkoviska sme sa vybrali na prechádzku po okolí. Areál kúpeľov tvoria rôzne kúpeľné budovy a kolonáda, v ktorej môžete ochutnať liečivé pramene Bardejovských Kúpeľov. Cez víkendy sa tu často konajú aj koncerty vážnej hudby a na jeden z nich sme mali šťastie aj my.

Pri prechádzke areálom nás však trošku sklamalo pár vecí. Asi najviac nás zaujala jedna stará komunistická budova, ktorá by si zaslúžila rekonštrukciu, alebo obnovu. Taktiež tu bolo niekoľko schátraných budov, čo je naozaj škoda. A počas obeda ma zaujala nefunkčná fontána. Neviem, či nefunguje dlhodobo, alebo len teraz, ale bolo by fajn ak by bola funkčná.

Po prechádzke po kúpeľoch sme sa presunuli k hlavnému budu výletu, ktorým bol miestny skanzen.

Skanzen Bardejov

Skanzen v Bardejove je najstarším zariadením svojho druhu na Slovensku. Verejnosti bol sprístupnený v roku 1965 a na ploche 1,5 ha je rozmiestnených 24 objektov, ktoré prezentujú ľudovú kultúru a staviteľstvo slovenského a rusínskeho obyvateľstva, žijúceho v regióne horného Šariša a severného Zemplína. 

Skanzen Bardejov – Otváracie hodiny a vstupné

Skanzen je otvorený v letnej turistickej sezóne denne od 10:00 a svoje brány zatvára o 18:00. Letná turistická sezóna trvá od začiatku mája do konca septembra. V zimnej turistickej sezóne je skanzen otvorený od utorka do nedele od 9:30 do 15:00.

Vstupné do Múzea ľudovej architektúry je 3€ pre dospelých a 1€ pre deti. Viac o vstupnom a zmenách otváracích hodín sa dozviete priamo na stránke skanzenu v Bardejove tu.

Inak práve pri vstupnom sa nám veľmi páčilo, že vstupenka je zároveň pohľadnica, takže si odnesiete aj pekný suvenír, alebo môžete pohľadnicu niekomu poslať. My sme si ju pekne doniesli domov a už je aj na našej magnetickej stene v kuchyni ako spomienka na výlet v Bardejove.

Múzeum ľudovej architektúry – Prechádzka po skanzene

Do skanzenu sme prišli medzi prvými. Pred nami bola len jedna dvojica a za nami rodinka s deťmi. Takže prechádzka bola úplne super a vôbec tu nebolo veľa ľudí.

Počas prechádzky skanzenom sme videli 4 druhy stavieb. Najpočetnejšou skupinou sú zrubové obytné domy z 19. storočia. Môžete tak nazrieť do príbytkov a pripomenúť si, ako žili roľníci pár desiatok rokov dozadu. Keď si človek uvedomí, že to v niektorých prípadoch to nebolo viac ako 100 rokov, tak si uvedomíme, ako rýchlo doba pokročila.

Druhou skupinou budov, ktoré si budete môcť obzrieť sú hospodárske budovy ako sýpky, stodoly, kováčska dielňa, včelín či chliev.

Treťou skupinou stavieb sú dve vzácne technické stavby. Jednou je unikátne vŕtne zariadenie na výrobu drevených vodovodných rúr na vodný pohon, ktoré pochádza priamo z Bardejova a druhým je technické zariadenie na domácku výrobu súkna .

A poslednú skupinu budov v skanzene tvoria sakrálne stavby, ktoré nás asi najviac očarili. Okrem dvoch kostolíkov tu nájdete aj dve zvonice a kaplnku.

Drevený kostolík východného obradu z dediny Zboj 

Prvým nádherným kostolíkom je drevený kostolík východného obradu z roku 1775, ktorý pochádza z dedinky Zboj a do skanzenu bol prevezený v roku 1967. Gréckokatolícky drevený chrám sv. biskupa Mikuláša sa považuje za jeden z najkrajších zrubových drevených chrámov na našom území. Počas našej návštevy tu akurát prebiehala omša a dnu sme nazreli až po jej skončení. Naozaj krásne dielo, ktoré stojí za návštevu.

Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej

Ale azda naviac nás zaujal Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej. Tento kostolík si Majka odfotila úplne z každej strany. Gréckokatolícky drevený chrám Ochrany Presvätej Bohorodičky pochádza z roku 1730 a do Bardejovských kúpeľov bol prenesený v roku 1931. Zrubová stavba chrámu je osadená na kamennom základe a celkovo pôsobí majestátnym dojmom. Vo vnútri nájdete nádherné ikony svätých v piatich radoch. Väčšinou sa jedná o repliky. Originál z 18. storočia sa nachádza v bardejovskom múzeu.

Napriek tomu, že je skanzen maličký, tak sme tu strávili prechádzaním medzi budovami takmer 2 hodiny. A spoločne sme sa zhodli, že ho považujeme za najkrajší na Slovensku. Vďačí tomu hlavne vďaka prostrediu a dvom nádherným kostolíkom, ktoré skvelo zapadajú do prostredia.

Takže ak ste tu ešte neboli, určite stojí za návštevu.

A čo dodať na záver?

Zo skanzenu sme si potom už len odbehli na obed do jedného z podnikov v Bardejovských kúpeľoch a výlet v tomto nádhernom meste bol za nami. Mesto, kúpele i samotný skanzen nás naozaj očarili a návštevu odporúčame každému, napriek tomu, že je to trošku ďalej. Určite nebudete ľutovať.

A z Bardejova sme sa presunuli do ďalšieho mesta na východe – do Starej Ľubovne, kde sa nachádza ďalší skvelý skanzen a hrad. O tom však nabudúce.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Bardejov – Kultúrne svetové dedičstvo UNESCO

Parkovisko v Bardejove
Parkovisko v Bardejove
Cenník parkovania
Cenník parkovania
Mestské opevnenie
Mestské opevnenie
Ranná prechádzka okolo hradieb
Ranná prechádzka okolo hradieb
Kultúrne centrum Bašta
Kultúrne centrum Bašta
Bardejov
Bardejov
Radničné námestie Bardejov
Radničné námestie Bardejov
Radničné námestie v Bardejove
Radničné námestie v Bardejove
Kat na Radničnom námestí v Bardejove
Kat na Radničnom námestí v Bardejove
Meštianske domy
Meštianske domy
Bardejov - Meštianske domy
Bardejov – Meštianske domy
Bardejov - Meštianske domy
Bardejov – Meštianske domy
Bardejov - Mestská radnica a Bazilika sv. Egídia
Bardejov – Mestská radnica a Bazilika sv. Egídia
Bardejov - Mestská radnica
Bardejov – Mestská radnica
Bardejov - Mestská radnica
Bardejov – Mestská radnica
Bardejov - Mestská radnica
Bardejov – Mestská radnica
Ulička Johna Lennona
Ulička Johna Lennona
Prechádzka po meste
Prechádzka po meste
Ulička Johna Lennona
Ulička Johna Lennona
Ulička Johna Lennona
Ulička Johna Lennona
Prechádzka mestom
Prechádzka mestom
Spievajúca fontána Bardejov
Spievajúca fontána Bardejov

Bardejovské kúpele

Bardejovské Kúpele
Bardejovské Kúpele
Bardejovské Kúpele
Bardejovské Kúpele – koncert
Bardejovské kúpele
Bardejovské kúpele
Bardejovské Kúpele - Kolonáda
Bardejovské Kúpele – Kolonáda

Skanzen Bardejov

Skanzen Bardejov
Skanzen Bardejov
Múzeum ľudovej architektúry Bardejov
Múzeum ľudovej architektúry Bardejov
Múzeum ľudovej architektúry Bardejov
Múzeum ľudovej architektúry Bardejov
Skanzen Bardejov - Múzeum ľudovej architektúry
Skanzen Bardejov – Múzeum ľudovej architektúry
Skanzen Bardejov - Drevený kostolík východného obradu z dediny Zboj
Skanzen Bardejov – Drevený kostolík východného obradu z dediny Zboj
Skanzen Bardejov - Drevený kostolík východného obradu z dediny Zboj  a zvonica
Skanzen Bardejov – Drevený kostolík východného obradu z dediny Zboj a zvonica
Skanzen Bardejovské Kúpele
Skanzen Bardejovské Kúpele
Skanzen Bardejov - Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej
Skanzen Bardejov – Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej
Bardejovské Kúpele - Múzeum ľudovej architektúry
Bardejovské Kúpele – Múzeum ľudovej architektúry
Prechádzka po skanzene
Prechádzka po skanzene
Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej
Gréckokatolícky drevený kostol z Mikulášovej
Skanzen Bardejovské Kúpele
Skanzen Bardejovské Kúpele
Skanzen Bardejovské Kúpele
Skanzen Bardejovské Kúpele

Dovidenia v Bardejove!