Skanzen a hrad Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa – Ľubovniansky hrad a Múzeum Ľudovej architektúry

Tento rok sme si dali za cieľ spoznať čo najviac skanzenov. A ďalším do zbierky na našom výlete po východe bol Skanzen v meste Stará Ľubovňa, ktorá sa nachádza v regióne Spiš. Presunuli sme sa sem z Bardejova, kde sme strávili predošlý deň. V Starej Ľubovni sa okrem skanzenu nachádza aj veľmi pekný Ľubovniansky hrad, ktorý sme si tiež nenechali ujsť.

Základné info a parkovanie

Stará Ľubovňa sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenska v regióne Spiš, len kúsok od poľských hraníc. Leží v Ľubovnianskej kotline v obkolesení Ľubovnianskej vrchoviny a preteká ňou rieka Poprad.

S okolitým svetom ju spája železničná trať a premávajú sem aj pravidelné autobusové spoje. Takže dostať sa sem je naozaj veľmi jednoduché.

V prípade, že dorazíte ako my autom, tak v tesnej blízkosti skanzenu sa nachádza platené parkovisko. Parkovné za celý deň je 2€, takže úplne v pohode. Od parkoviska je to k vstupu už len pár krokov.

Ľubovniansky hrad a Múzeum Ľudovej architektúry – Vstupné a otváracie hodiny

Z parkoviska sme sa presunuli ku pokladni. Vstupné do skanzenu a aj do hradu sa dá kúpiť len v priestoroch skanzenu. Tak si na to dajte pozor, aby ste sa zbytočne neprešli hore k hradu a nemuseli sa vracať.

V hlavnej sezóne od júla do septembra je na hrade aj v skanzene otvorené denne od 9:00 do 18:00. V prípade, že prídete mimo hlavnej sezóny, tak si skontrolujte otváracie hodiny priamo na stránke hradu tu.

Vstupné je kombinované a platí aj na Ľubovniansky hrad a aj na Múzeum Ľudovej architektúry a je 8€ pre dospelých a 4€ pre deti.

Platiť sa dá kartou aj v hotovosti.

Múzeum ľudovej architektúry pod hradom – Ľubovniansky skanzen

Po zaplatení vstupného sme sa vybrali na prechádzku po skanzene. Miestny skanzen patrí medzi najmladšie a verejnosti bol sprístupnený v roku 1985. Približuje život na dedine charakteristický pre región Spiša. Jeho dominantou je  zrubový gréckokatolícky kostolík východného obradu z Matysovej z roku 1833, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi. Keď vstúpite dnu, tak tam nájdete naozaj nádherný interiér a barokovo-klasicistický ikonostas.

V skanzene sa aktuálne nachádza viac ako 20 objektov a celkovo tvoria naozaj veľmi pekný priestor. Subjektívne radíme tento skanzen na druhé miesto, hneď sa ten v Bardejove.

Pri prechádzke skanzenom budete môcť obdivovať obydlia zo začiatku 20. storočia, čo nie je až tak dávno. Nahliadnuť môžete do obydlia richtára, roľníka, či pastiera. Okrem toho tu nájdete aj školu, kováčsku vyhňu či mlyn.

Zaujímavosťou skanzenu je, že tam nájdete aj milý detský kútik s drevenými hračkami. Okrem toho sa tu pravidelne konajú kultúrne podujatia a ukážky tvorby ľudových umelcov. Počas našej návštevy ich tu tiež niekoľko bolo.

Celkovo na prehliadku skanzenu odporúčame jednu až dve hodinky. My sme sa po skanzene prechádzali viac ako hodinu a pol a keď sme ho mali celý pochodený, tak sme sa presunuli na hrad.

Hrad Stará Ľubovňa

Stredoveký Ľubovniansky hrad má naozaj bohatú históriu spätú s množstvom zaujímavých osobností. Vznikol na prelome rokov 1200 – 1300, kedy ho dal postaviť uhorský kráľ Ondrej III. K jeho vzniku sa viaže aj celkom zaujímavá legenda.

Povesť o Ľubovnianskom hrade

Jedného letného dňa zastali na brehu rieky Poprad pri mestečku Ľubovňa ustatí jazdci, ktorým velil starý šľachtic Ľubovenský. Tomu sa okolitá krajina tak zapáčila, že sa ešte v ten istý deň rozhodol postaviť hrad na skalnom brale oproti mestečku.

Na druhý deň jeho synovia s pomocníkmi urobili základy budúceho hradu a pomenovali ho po svojom otcovi- Ľubovňa. Ibaže v noci všetko, čo bolo postavené cez deň, zmizlo, a takto sa to stále opakovalo.

Smutný Ľubovenský zistil, že miesto, kde chcel postaviť hrad, patrí zlej víle-čarodejnici. Vybral sa teda za ňou a požiadal ju o dovolenie dokončiť na tom mieste svoj hrad. Zlá víla-čarodejnica súhlasila pod podmienkou, že jej zapredá svoju dušu. Po ťažkom rozhodovaní Ľubovenský súhlasil, pretože chcel honosné sídlo zanechať svojim synom. Na druhý deň sa už hrad zaskvel v plnej kráse a všetci sa tomu veľmi potešili. Starý Ľubovenský ale nemal dušu na mieste, a tak odišiel do neďalekého kláštora a tu sa vyspovedal z veľkého hriechu.

Zlá víla-čarodejnica sa dozvedela o jeho zrade a rozhodla sa hrad zničiť. Uchopila do rúk obrovskú skalu, ale keď sa priblížila k hradu, zaznel večerný zvon z neďalekého kláštora. Víla-čarodejnica stratila moc a veľký balvan namiesto na hrad padol na breh rieky Poprad. Starý Ľubovenský zmierený s Bohom ešte dlho šťastne žil na tomto hrade a po ňom jeho synovia, vnuci… O zlej víle-čarodejnici už nikdy nikto nič v tomto kraji nepočul, ale veľký balvan na brehu rieky Poprad pri dedinke Hajtovka možno vidieť i dnes.

Prehliadka hradu

Na hrade sa konajú pravidelné komentované prehliadky, ale ak sa vám nechce ísť so skupinou, viete si ho obzrieť aj osamote. Môžete si tak všetky miestnosti a priestory pozrieť vlastným tempom. My sme urobili taký mix. Prehliadku sme začali so skupinou, aby sme si vypočuli históriu hradu, povesť o vzniku a následne sme sa odpojili a prešli sme si ho samostatne.

Počas prechádzky nájdete niekoľko expozícií a tu musíme ľudí, čo za nimi stoja pochváliť. Urobené sú naozaj skvelo a veľmi sa nám páčili. Mnoho z nich je urobených interaktívne. Rozsiahlejšie expozície sú venované histórii hradu, cechom a remeslám, ako aj posledným majiteľom hradu Zamoyským.

Sprístupnený je celý areál hradu, vrátane najrozsiahlejšieho objektu, ktorým je renesančný palác. K najcennejším častiam hradu patrí hlavná veža, ktorá sa zachovala ešte zo stredovekých čias. Všetky priestory prešli rozsiahlou rekonštrukciou a naozaj to vidno. Ľubovniansky hrad sa nám naozaj veľmi páčil.

Zaujímavou časťou je expozícia venovaná Poľským korunovačným klenotom a osobnostiam, ktoré strávili čas svojho života práve na tomto hrade. Viac ako 350 rokov totiž na hrade sídlili poľskí správcovia zálohovanej časti Spiša a počas tejto doby boli na hrade uschované poľské korunovačné klenoty.

A čo sa osobností týka, vedeli ste napríklad, že bol na hrade väznený Móric Beňovský?

Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“

Čo nás však na hrade zaujalo asi najviac bola Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“ , ktorá zachytáva osudy žien. Približuje ich vo svetle rôznych etáp života – ako roztomilé dieťa, milujúcu matku, dokonalú manželku a ozdobu svojho muža alebo ako dôstojnú dámu a vdovu. Táto expozícia bola urobená naozaj na úrovni a interaktívne. Všetko sme si chceli vyskúšať. Takže ľuďom, čo za ňou stoja dávame 10/10! Good Job.

Hrad Stará Ľubovňa bez bariér

A ďalšie plusové body hrad získava za to, že je sprístupnený aj nevidiacmi a nepočujúcim. Na hrade sa totiž nachádzajú popisné a sprievodné texty v braillovom písme, je tam vodiacia línia a bronzová maketa hradu.

Sprístupnenie hradu nepočujúcim spočíva vo využívaní moderných technológií umožňujúcich vloženie videozáznamu obsahujúceho prerozprávaný sprievodný text do posunkovej reči. Ten si môžu návštevníci stiahnuť do telefónu cez QR kódy.

Toto sa nám tiež veľmi páčilo, že mysleli na všetkých!

Ak sa na hrad vyberiete aj vy, tak si vyčleňte určite viac ako hodinku. My sme tam strávili viac ako 2 hodiny. Po prehliadke sme sa presunuli nazad k autu a vydali sme sa do ďalšej destinácie, ktorou bola Levoča.

Atrakcie v okolí

Ak budete mať čas, tak sa oplatí obzrieť aj ďalšie atrakcie v okolí. V tesnej blízkosti skanzenu priamo pod hradom sa nachádza Vojenská expozícia Michala Strenka, ktorá je približuje obdobie hlavne II.sv. vojny. Umiestnenie expozície má symboliku v tom, že počas II. sv. vojny na Ľubovnianskom hrade sídlilo nemecké GESTAPO. Viac sa dozviete priamo na stránke expozície tu.

Druhou zaujímavou atrakciou v blízkosti je Stredoveký vojenský tábor. Ten je otvorený len v letnej turistickej sezóne a konajú sa tam rôzne zaujímavé podujatia. Viac o tábore sa dozviete tu.

A treťou atrakciou, ktorá stojí za návštevu je Dom ľubovnianskeho mešťana, ktorý približuje život strednej, meštianskej vrstvy v Starej Ľubovni. Dom je zariadený dobovým nábytkom prevažne z 19. storočia. V prípade, že sa tam vyberiete, tak si skontrolujte otváracie hodiny tu.

Ak sa vám tip na tento výlet na Východnom Slovensku páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Stará Ľubovňa – Hrad a Skanzen

Stará Ľubovňa - Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen
Ľubovniansky skanzen
Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa - Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen
Ľubovniansky skanzen
Ľubovniansky skanzen
Skanzen Stará Ľubovňa - Gréckokatolický kostolík z Matysovej
Skanzen Stará Ľubovňa – Gréckokatolický kostolík z Matysovej
Skanzen Stará Ľubovňa - Gréckokatolický kostolík z Matysovej
Skanzen Stará Ľubovňa – Gréckokatolický kostolík z Matysovej
Múzeum Ľudovej architektúry v Starej Ľubovni
Múzeum Ľudovej architektúry v Starej Ľubovni
Prechádzka skanzenom v Ľubovni
Prechádzka skanzenom v Ľubovni
Detský kútik
Detský kútik
Detský kútik
Detský kútik
A takto sa žilo v minulosti
A takto sa žilo v minulosti
Sezónne poľné obydlia z Litmanovej
Sezónne poľné obydlia z Litmanovej
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen
Skanzen Stará Ľubovňa - Mlyn zo Sulína
Skanzen Stará Ľubovňa – Mlyn zo Sulína
Stará Ľubovňa - Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen – Dom z Jarabiny
Stará Ľubovňa - Ľubovniansky skanzen
Stará Ľubovňa – Ľubovniansky skanzen
Cesta k Hradu Stará Ľubovňa
Cesta k Hradu Stará Ľubovňa
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Cesta k Hradu Stará Ľubovňa
Cesta k Hradu Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
 Poľské korunovačné klenoty na hrade Ľubovňa
Poľské korunovačné klenoty na hrade Ľubovňa
Kuchyňa
Kuchyňa
Hrad Stará Ľubovňa
Hrad Stará Ľubovňa
Výhľad na Skanzen Stará Ľubovňa
Výhľad na Skanzen Stará Ľubovňa
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Stará Ľubovňa: Výstava „La femme fatale hradu Ľubovňa“
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Expozícia na Ľubovnianskom hrade
Expozícia na Ľubovnianskom hrade

A kto sa dostal až sem, získava virtuálneho zlatého bludišťáka! 😀