Hrad Beckov

Hrad Beckov – Tip na výlet na strednom Považí

Leto je síce za nami, ale so spoznávaním Slovenska ani zďaleka nekončíme. V dnešnom blogu sa pozrieme na naše obľúbené Považie. Po Hrade v Považskej Bystrici, Lednici a zámku v Bytči si predstavíme ďalší malebný hrad v Regióne Trenčín, ktorým je Hrad Beckov.

A kedže k dobrodružným výletom patrí aj dobré jedlo, tak si následne v najbližších týždňoch postupne, v spolupráci so spoločnosťou Hyza, predstavíme prostredníctvom článkov u nás na blogu, raňajok a fotiek na instagrame a fotoalbumov na našom facebooku viac destinácií z nášho krásneho Slovenska. Lebo Slovensko je dobrá adresa.

A okrem toho, že si ukážeme super miesta, budete sa môcť zapojiť aj do súťaže, kde sa hrá o atraktívne ceny!  O tom však až na konci článku.

Základné info a parkovanie

Beckovský hrad nájdete medzi Trenčínom a Novým Mestom nad Váhom v obci Beckov. Ak pôjdete po diaľnici D1, tak ho uvidíte už z diaľky. Nachádza sa na vysokom brale nad obcou. Obec Beckov patrí medzi najstaršie stredoveké mestá na Slovensku a nachádza sa v okrese Nové Mesto nad Váhom v blízkosti Považského Inovca a rieky Váh.

Nakoľko leží Beckov i samotný hrad v tesnej blízkosti diaľnice, dostanete sa tu naozaj veľmi jednoducho. Premávajú sem pravidelné autobusové spoje z Trenčína i nového Mesta nad Váhom, ale frekvencia je dosť biedna.

Ak zvolíte cestu autom, tak v obci nájdete niekoľko možností, kde zaparkovať. Ak plánujete návštevu Hradu Beckov spojiť aj s návštevou Kúrie Ambrovec, tak odporúčam zaparkovať práve tu. Zo všetkých parkovísk v obci je to k vstupnej bráne do hradu menej ako 10 minút.

Hrad Beckov – otváracie hodiny a vstupné

Hrad Beckov je v októbri prístupný každý deň od od 9:00 do 17:00. V novembri je otvorený len cez víkendy a sviatky od 9:00 – 16:00. Cez letnú turistickú sezónu je otvorený denne.

Vstupné na hrad je aktuálne 4€ pre dospelých a platiť sa dá aj kartou. Deti od 6 – 15 rokov platia 2,5€, a deti do 6 rokov to majú za 0,5€.

Počas sezóny a kultúrnych podujatí je vstupné vyššie. Skontrolovať si to viete priamo na stránke Hradu Beckov tu.

Návštevu hradu možno absolvovať individuálne alebo spolu so sprievodcom. Ak si počkáte na komentovanú prehliadku zo sprievodcom, tak si vyčlente minimálne 45 minút. Ak máte radšej vlastné tempo, tak si hrad môžete obzrieť osamote a stráviť všade toľko času, koľko sa vám páči.

Hrad Beckov

Ja som hrad navštívil v piatok popoludní a bolo tam úplne prázdno. Od pokladne som sa postupne presunul k Dolnému nádvoriu a začal som prehliadku hradu. Samotný hrad sa spomína už koncom 12. storočia, takže jeho história je naozaj bohatá a je opradená mnohými legendami.

Jednou je napríklad tá o tom, ako hrad vlastne vznikol. Ale či to tak bolo aj naozaj… To sa asi nikdy nedozvieme.

Povesť o hrade Beckov

Jedna z legiend hovorí, že vojvoda Stibor sľúbil svojmu dvornému šašovi po úspešnej poľovačke, na ktorej ho znamenite zabával, čokoľvek čo si zažiada. Šašo Becko využil príležitosť a odpovedal neskromnou prosbou, aby mu za jeden rok a deň na vysokom brale pekný zámok bol vystavaný. Stibor súhlasil, sľub dodržal a hrad dokonca pomenoval po svojom spoločníkovi Beckovi.

Beckovský hrad – história

Ak legendám moc neveríte, tak vás isto skôr zaujmú historické fakty. Hradné bralo, na ktorom sa hrad nachádza bolo významným miestom už v praveku a v druhej polovici deviateho storočia tu bol vybudovaný veľkomoravský hrad, ktorý tu vytrval až do 11. storočia.

Tento hrad bol neskôr prestavaný a v podobe v akej ho poznáme dnes bol vystavaný pravdepodobne na prelome 12. a 13. storočia.

Úlohou hradu bolo strážiť hranice Uhorského kráľovstva, priechody cez Biele Karpaty a obchodnú cestu.

Najväčšiu slávu zažil Hrad Beckov na prelome 14. a 15. storočia kedy patril poľskému šľachticovi Stiborovi zo Stiboríc.

Neskôr hrad vystriedal niekoľko majiteľov a postupne začal pustnúť. -najväčšiu ranu mu zasadil požiar v roku 1728. Potom sa s hradom prakticky nič nedialo, až do roku 1970, kedy bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Momentálne na ňom stále prebieha rekonštrukcia a niektoré časti nie sú prístupné verejnosti.

Prechádzka po Beckovskom hrade

Počas prechádzky hradom som si ako prvú obzrel hradnú vežu nad pokladnicou, ktorá slúži ako vyhliadka. Následne som sa presunul cez vstupnú bránu na nádvorie, odkiaľ som si to namieril do horného hradu.

V tejto časti nájdete niekoľko veží a expozícií. Nájdete tu napríklad najväčšiu ručne vyrobenú sekeru, expozíciu venovanú skladovaniu potravín, ako aj expozíciu venovanú hygiene v minulosti.

Vedeli ste napríklad, že zubná hygiena v minulosti nebola bohviečo? Väčšinou ľudia o všetky zuby počas života prišli. A niet sa čomu čudovať. Najbežnejším ošetrením bolo trhanie. Ak mal človek šťastie, tak mu zub vytrhol holič alebo barbiar. Ak sa mu u nich nepošťastilo, tak si svoje kliešte nachystal miestny kováč a zuby proste vytrhol.

Za zmienku stojí i kaplnka a priečny palác.

Z horného hradu som sa potom presunul cez nádvorie až k studni, ktorá bola vyhĺbená na prelome 14. a 15. storočia. Momentálne však studňu obsadil drak Blundus. Jeho dĺžka je 6,6 metra, výška 2,5 metra a šírka 2 metre. Dávajte si na neho pozor.

A čo by to bolo za draka, ak by sa aj k nemu neviazala nejaká legenda. Drak vraj žil priamo v hradnej studni, ktorá bola hlboká 27 metrov. Chrápal tak silno, že sa celý Beckov otriasal v základoch. Preto päť švárnych junákov zobralo muškety, počkali si, kým vylezie zo studne, a zastrelili ho. Ale asi využil svoje čarovné schopnosti, keďže tu je opäť.

Po prehliadke celého hradu som ešte prehodil pár slov so zamestnancami a vybral som sa na krátku prechádzku po okolí.

Okolie Hradu Beckov

V tesnej blízkosti hradu sa nachádza židovský cintorín, ktorý je jeden z najmalebnejších cintorínov na Slovensku. Rozdelený je cestou na dve časti a jeho história siaha až do roku 1683.

Z cintorína som pokračoval po náučnom chodníku hore kopcom, aby som si obzrel hrad aj z diaľky. Určite to urobte aj vy. Nezašiel som moc ďaleko, nakoľko som sa chystal pozrieť ešte nedávno zrekonštruovanú Kúriu Ambrovec.

Kúria Ambrovec – Trenčianske múzeum v Trenčíne

Po prehliadke hradu som sa presunul nazad k autu. Hneď vedľa parkoviska sa nachádza Kúria Ambrovec, kde má svoje sídlo Beckovské múzeum.

Kúriu po rekonštrukcii otvorili len nedávno a otvorené je od utorka do soboty od 9:00 – 17:00 a vstupné je pre dospelých 2€ a pre deti a študentov od 15 rokov 1€. deti do 15 rokov platia 0,10€.

Otvorené je len od začiatku apríla do konca októbra. Tak si na to radšej dajte pozor. Plus podľa info od pána, ktorý tam sprevádza bude pár dní zatvorené. Treba sledovať stránku múzea tu.

Vo vnútri kúrie nájdete 3 expozície venované bytovej kultúre šľachtických sídel z prelomu 19.-20. storočia, archeologickým nálezom z Beckovského hradu a časť je venovaná aj rodákovi z Beckova, ktorým je Jozef Miloslav Hurban.

Expozícia bytovej kultúry šľachtických sídel prezentuje hlavne obdobie 18. až 20. storočia. Najstarším kúskom, ktorý uvidíte je posteľ z roku 1762.

V časti venujúcej sa archeologickým nálezom z hradu Beckov nájdete kachlice, keramiku a architektonické časti z hradu.

Tretia časť sleduje život rodáka Jozefa Miloslava Hurbana. Nájdete tu rôzne predmety späté s jeho životom.

Múzeom vás prevedie milý sprievodca a dozviete sa naozaj veľmi veľa zaujímavých informácií. Ak pôjdete na hrad, určite sa zastavte aj tu a podporte túto novú pamiatku, nachádzajúcu sa v Beckove.

Stále sa ešte tvorí a v budúcej turistickej sezóne tu budú určite ďalšie zaujímavé novinky a exponáty.

Rodné domy Dionýza Štúra a J. M. Hurbana

Okrem hradu a múzea nájdete v Beckove dve zaujímavé budovy. Ide o rodné domy dvoch slávnych rodákov. Prvým je Dionýz Štúr, ktorý je okrem iného aj autorom pomenovania pohoria Nízke Tatry.

A druhým domom je dom Jozefa Miloslava Hurbana, evanjelického kňaza a vodcu slovenského povstania.

Malý skanzen Bubeland

Ak ste na výlete v Beckove s deťmi, tak si nenechajte ujsť ani malý skanzen Bubeland, kde nájdete dobové odevy hradných pánov, kamenný trón, maketu hradu Beckov zo 14. storočia a mnoho iného. Nejedná sa o žiadne profesionálne múzeum, ale o amatérsky projekt miestneho nadšenca. Takže otváracie hodiny sú také kadejaké. Cez víkend by to malo byť okej, ale cez týždeň sa vám môže stať to čo mne. Bolo zatvorené. Možno nabudúce.

Potom som sa už len presunul nazad k autu a prehliadka Beckova bola za mnou. Ďalší výlet po našom krásnom Slovensku. A určite nebol posledný. V nasledujúcich týždňoch si totiž predstavíme ďalšie zaujímavé miesta v našej domovine. A okrem spoznávania môžete aj vyhrať.

Dobré adresy – súťaž

A ako som spomínal už na začiatku, tak spoločnosť HYZA si pre nás všetkých pripravila súťaž. Stačí, ak nakúpte v termíne 1.10. – 11.11.2020 chladené produkty označené súťažnou etiketou alebo mäsový výrobok označený súťažnou dolepkou, zaregistrujete súťažný kód z etikety na www.dobreadresy.sk a ste v hre! Každý týždeň sa bude žrebovať až 151 výhercov týždenných cien (ponožky, fľaše, pobyty) a na konci súťaže, 19.11.2020, výhercu hlavnej výhry KIA Niro Hybrid.

A aby toho nebolo málo, tak ponožky, fľaše, ale aj skvelý pobyt na Liptove v Chateau Grand Castle budete môcť získať aj na našom instagrame.

Takže nezabudnite hodiť očkom aj tam. Detaily sa dozviete už čoskoro.

Slovensko je dobrá adresa. Objavujte ho spolu s nami!

Hyza - dobré adresy
Hyza – dobré adresy

Hrad Beckov v obrazoch

Parkovanie v Beckove
Parkovanie v Beckove
Hrad od parkoviska
Hrad od parkoviska
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Vstup do Beckovského hradu
Vstup do Beckovského hradu
Nádvorie Hradu Beckov
Nádvorie Hradu Beckov
Vstupná brána
Vstupná brána
Hrad Beckov
Hrad Beckov
Expozícia na hrade
Expozícia na hrade
Hradná kaplnka
Hradná kaplnka
Výhľad z hradu
Výhľad z hradu
Hygiena na hrade
Hygiena na hrade
Dolné nádvorie
Dolné nádvorie
Beckovský hrad
Beckovský hrad
Katapult
Katapult
Drak Blundus na Hrade Beckov
Drak Blundus na Hrade Beckov
Beckovský hrad
Beckovský hrad
Beckovský hrad
Beckovský hrad
Hrad Beckov
Hrad Beckov
Hrad Beckov
Hrad Beckov
Židovský cintorín
Židovský cintorín
Rodný dom J.M. Hurbana
Rodný dom J.M. Hurbana
Beckov - Kúria Ambrovec
Beckov – Kúria Ambrovec
Expozícia bytovej kultúry šľachtických sídel
Expozícia bytovej kultúry šľachtických sídel
Posteľ z roku 1762
Posteľ z roku 1762
Kúria Ambrovec Beckov
Kúria Ambrovec Beckov
Jozef Miloslav Hurban a Beckov
Jozef Miloslav Hurban a Beckov
Archeologické nálezy z Hradu Beckov
Archeologické nálezy z Hradu Beckov

*Disclaimer: Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Hyza.