Františkova Huta

Františkova huta – Tip na výlet pri obci Podbiel

Pri našich tohtoročných potulkách Slovenskom sme sa nevyhli ani jednému z najkrajších regiónov, ktorým je Orava. Po prehliadke Skanzenu v Zuberci sme sa zastavili aj kúsok od obcí Podbiel a Nižná. Nachádza sa tam totiž najvýznamnejšia pamiatka priemyselnej revolúcie na Orave – ruina továrenskej haly železiarne Františkova huta.

Základné info a príchod

Františkova huta sa nachádza na Orave v doline Studeného potoka smerom na Zuberec. Takže je to ideálne miesto na krátku zastávku, ak pôjdete týmto smerom. V tesnej blízkosti sa nachádza obec Podbiel, ktorá bola vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

V prípade, že sa sem chystáte verejnou dopravou, tak najbližšia zastávka je Podbiel – Píla. Premávajú sem pravidelné spoje z Nižnej na Orave, Tvrdošína a Liptovského Mikuláša. Spoje však nie sú tak frekventované. Jedenkrát denne tu dokonca premáva priamy autobus zo Žiliny do Trstenej, ktorý zastavuje aj na Píle. Cesta trvá približne 2 hodiny a za lístok zaplatíte 5,55€.

Ak si zvolíte cestu autom, tak sa dá zaparkovať vedľa cesty len pár krokov od samotnej Františkovej huty.

Ruina továrenskej haly železiarne Františkova huta

Budova bývalej železiarne je vyhlásená za Národnú kultúrnu pamiatku a je k nej celoročný prístup. Ide o voľne prístupnú pamiatku a milovníkov histórie určite nadchne. Zachovaná je klasicistická fasáda, obvodové múry, vysoká pec, ktorá dosahuje výšku 12 metrov, prívodný a odpadový kanál, hámor, dúchadlová komora a halda železnej rudy nachádzajúca sa za budovou.

Pri prechádzke pomedzi ruiny sa prenesiete do minulosti a fantázia bude určite pracovať na plné obrátky. Zaujímavosťou je, že tu točili scény do dvoch filmov režiséra Juraja Jakubiska – Tisícročná včela a Nejasná správa o konci sveta.

História železiarne Františkova huta

História ťažby a spracovania železnej rudy v regióne začala už okolo roku 1803, kedy otvorili v obci Podbiel tri bane na železnú rudu.

Následne sa začalo uvažovať o tom, že postavia hutu. Tento plán sa nakoniec zrealizoval v roku 1836, kedy započala výstavba Františkovej huty.

Budova žiaľ nebola nikdy dostavaná. Napriek tomu sa táto historická železiareň využívala v rokoch 1836 až 1863 a železnú rudu jej dodávali bane v širšom okolí z Habovky, Zuberca, Malatinej a Juráňovej doliny.

Železiareň mala len regionálny význam a spracovaná surovina nemala moc veľkú kvalitu. Neskôr bola úplne odstavená, nakoľko sa po zrušení poddanstva zvýšili náklady a jej prevádzka prestala dávať zmysel.

Ak sa zaujímate o históriu a o technické pamiatky, tak sa vám tu bude určite páčiť a bola by škoda neurobiť si tu zastávku počas cesty na Oravu. My sme sa tu trošku poprechádzali a strávili sme tu príjemných pár minút.

Čo vidieť v okolí

V okolí nájdete niekoľko zaujímavých miest, ktoré sa oplatí vidieť. Určite odporúčame navštíviť skanzen v obci Zuberec, kde sme boli aj my a máme o tom celý článok tu.

Pár minút od Františkovej huty nájdete aj jeden z najkrajších hradov na Slovensku, ktorý sa nachádza v obci Oravský Podzámok. Tam sme už tiež niekoľkokrát boli a veľmi sa nám tam páčilo.

Ak sa zaujímate o ľudovú architektúru, tak priamo v obci Podbiel nájdete veľmi pekne zachované drvené domčeky. Časť obce Bobrova raľa dokonca predstavuje najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe.

A pre milovníkov adrenalínu sme si nechali jeden tip na koniec. Len pár krokov od továrne si môžete vyskúšať jazdu na tanku. Cena za tento zážitok je 10€ na osobu.

Ak sa vám tip na tento výlet na Orave páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Františkova huta na Orave

Františkova huta
Františkova huta
Františkova Huta
Františkova Huta
Objavovanie továrne
Objavovanie továrne
Národná kultúrna pamiatka na Orave
Národná kultúrna pamiatka na Orave
Ruina továrne
Ruina továrne
Prechádzka po Františkovej hute
Prechádzka po Františkovej hute
Jazda na tanku
Jazda na tanku
Jazda tankom Podbiel
Jazda tankom Podbiel