Skanzeny na Slovensku - Archeoskanzen Havránok

Archeoskanzen Havránok – Archeologické múzeum v prírode na Liptove

Vonku to aktuálne na teplú a peknú jeseň nevyzerá, nám to však nezabránilo podniknúť ďalší výlet po Slovensku. Využili sme jednu z posledných teplých sobôt a vyrazili sme na Liptov. Po návšteve najväčšieho dreveného bludiska a skanzenu v Pribyline sme si to namierili k vodnej nádrži Liptovská Mara, do ďalšieho zo skanzenov, ktorým bol Archeoskanzen Havránok – Archeologické múzeum v prírode.

A keďže k výletom samozrejme patrí aj jedlo, rozhodli sme sa, že si na Liptove urobíme piknik, na ktorý s nami šlo kvalitné jedlo vyrobené z domácich surovín. A keďže máme radi mäso, na prípravu sme použili hlavne produkty od tradičného slovenského výrobcu mäsa HYZA v spolupráci s ktorým vám predstavujeme každý týždeň jednu z dobrých adries na Slovensku.

Základné info a parkovanie

Havránok je archeologická lokalita a zároveň múzeum v prírode v tesnej blízkosti Liptovskej Mary. Nachádza sa v katastrálnom území obce Liptovská Sielnica na úpätí vrchu Úložisko.

V prípade, že as sem vyberiete verejnou dopravou, tak to budete mať trošku komplikovanejšie. Najbližšia zastávka sa nachádza v obci Bobrovník, odkiaľ je to približne 30 minút peši.

Vhodnejšou alternatívou bude vlastná doprava. Zaparkovať sa dá bezplatne tesne pod skanzenom. Je tam malé provizórne parkovisko pre približne 8 automobilov. Ak by tam bolo plno, tak len pár desiatok metrov nižšie pri Kostole sv. panny Márie nájdete ďalšie parkovacie miesta. My sme zaparkovali práve tu.

Archeoskanzen Havránok – Otvárcie hodiny a vstupné

Od parkoviska je to k samotnému skanzenu už len kúsok. My sme prišli zároveň so slečnou, ktorá predávala vstupné. Takže sme tam boli úplne prví návštevníci dňa.

Otvorené je denne od 9:00 – 16:00 a vstupné je 2€ pre dospelých a 1€ pre deti a študentov. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Aktuálne je plánované ukončenie sezóny 27.10 2020. Viac info a otváracích hodinách sa dozviete tu.

Prechádzka po skanzene

Po kúpe vstupeniek sme sa vybrali na prechádzku po skanzene. Na mieste, kde sa nachádza Archeoskanzen Havránok bolo objavené keltské opevnenie z 1. storočia pred Kr. V 12. až 15. storočí tu dokonca bola slovanská osada a drevený hrádok.

Na prechádzke sme prvý videli dvorec, ktorý je rekonštrukciou spôsobu bývania v 3. – 1. storočí pred n. l. Nájdete tu dom zrubového charakteru, studne, hrnčiarsku dielňu a hospodárske budovy.

Z dvorca sme pokračovali miernym kopčekom až k hradisku. Tu prevláda keltský vplyv. Základom opevnenia z obdobia doby bronzovej až po začiatok doby rímskej bol obranný val, ktorý bol vyplnený kamením a hlinou. Súčasťou bol aj systém obranných brán. A všetko toto môžete vidieť na druhej zastávke. Okrem iného tu nájdete aj bránu do svätyne, ktorá pochádza z druhej polovice 1. storočia pred n.l.

Najvýznamnejším objektom opevnenia je svätyňa, ktorá sa nachádza na východnej terase hradiska. Našli sa v nej dokonca pozostatky ľudských obetí, nakoľko sa tu v prvom storočí konali rituály spojené s obetovaním ľudí a zvierat.

Z hradiska sme sa následne presunuli až ku bráne s pozorovateľňou a k núdzovej obytnej stavbe, ktorá je príkladom vnútornej zástavby hradiska zo začiatku 1. storočia n.l.

Poslednou zastávkou bol stredoveký hrádok. Ten bol na tomto mieste už počas 12. storočia. Aktuálny stav zachytáva situáciu z 15. storočia a predpokladá sa, že plnil obrannú a strážnu funkciu. Chránený bol priekopou, dreveným mostíkom a obrannou palisádou. Práve odtiaľto je nádherný výhľad na Liptov.

Archeoskanzen Havránok – Piknik na Liptove

Po prehliadke skanzenu sme si našli peknú lúku s výhľadom na Liptovskú Maru a urobili sme si tu malý piknik. Kúpa piknikového košíka a deky bol naozaj super nápad. Prostredie Liptova je na takúto aktivitu ako stvorené.

Majka nám doma pripravila rôzne dobroty. Sendviče, bagetky, nejaké to ovocie. Len sa tak po tom zaprášilo.

Celkovo sme tu strávili viac ako 3 hodiny. Ak však pôjdete len obzrieť skanzen, tak by ste to mali zvládnuť za približne 40 minút. Ide o naozaj nenáročnú prechádzku po príjemnom prostredí s krásnym výhľadom na okolitú prírodu a vodnú nádrž.

Ak budete tráviť čas na Liptove, určite zvážte aj návštevu archeoskanzenu. Jedná sa o naozaj príjemný a krátky výlet, ktorý môžete absolvovať napríklad cez víkend po nedeľnom obede.

Súťaž o pobyty, ponožky, fľaše a auto

V prípade, že vás tento výlet na Liptove zaujal, tak tam môžete vyraziť tiež. V spolupráci so spoločnosťou Hyza sme si pre vás totiž pripravili súťaž. Získať môžete cool limitované ponožky, cestovateľské fľaše, ale aj skvelý pobyt na Liptove v Chateau GrandCastle.

Súťaží sa na instagrame od 17. 10. 2020 do 24.10. 2020 do 12:00 a odmeníme dokonca 3 z vás.

Hlavná cena je pobyt pre dve osoby na Liptove v Chateau GrandCastle, 2 páry limitovaných ponožiek FUSAKLE a 2 cestovné fľaše.

Druhý odmenený získa 1 cestovnú fľašu a dva páry limitovaných ponožiek FUSAKLE.

A tretí víťaz získa dva páry limitovaných ponožiek FUSAKLE.

Všetkým držíme palce!

Ak sa vám však v našej súťaži nepodarí vyhrať, tak nezúfajte. Šťastie na vás môže sadnúť každý týždeň. Stačí, ak nakúpite v termíne 1.10. – 11.11.2020 chladené produkty označené súťažnou etiketou alebo mäsový výrobok označený súťažnou dolepkou, zaregistrujete súťažný kód z etikety na www.dobreadresy.sk a ste v hre! Každý týždeň sa bude žrebovať až 151 výhercov týždenných cien (ponožky, fľaše, pobyty) a na konci súťaže, 19.11.2020, výhercu hlavnej výhry KIA Niro Hybrid.

Slovensko je dobrá adresa. Objavujte ho spolu s nami!

Archeoskanzen Havránok

Hyza - dobré adresy
Hyza – dobré adresy
Kostol Panny Márie pri Liptovskej Mare
Kostol Panny Márie pri Liptovskej Mare
Parkovisko pri skanzene
Parkovisko pri skanzene
Pokladňa
Pokladňa
Aj tu treba dodržiavať opatrenia
Aj tu treba dodržiavať opatrenia
Prechádzka po skanzene
Prechádzka po skanzene
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok – Zrekonštruovaná podoba dvorca
z mladšej doby železnej (300 – 100 pred Kr.)
Život v minulosti
Život v minulosti
Archeoskanzen Havránok - Liptovská Mara v pozadí
Liptovská Mara v pozadí
Skanzen na Liptove
Skanzen na Liptove
Prechádzka po skanzene
Prechádzka po skanzene
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok - Obetná šachta
Obetná šachta
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok - Brána do svätyne z druhej polovice 1. storočia pred n. l.
Brána do svätyne z druhej polovice 1. storočia pred n. l.
Archeoskanzen Havránok - Brána halového typu s pozorovateľňou
Archeoskanzen Havránok – Brána halového typu s pozorovateľňou
Výhľad na Liptov
Výhľad na Liptov
Archeoskanzen Havránok -Prechádzka po skanzene
Prechádzka po skanzene
Archeoskanzen Havránok - Stredoveký hrádok
Archeoskanzen Havránok – Stredoveký hrádok
Archeoskanzen Havránok - Obytná veža
Obytná veža
Liptov
Liptov ako na dlani
Archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok
Piknik v lone prírody na Liptove
Piknik v lone prírody na Liptove
Piknik na Liptove
Piknik na Liptove
Výborná šunková pomazánka z Hyza produktov
Výborná šunková pomazánka z Hyza produktov

Dovidenia na Liptove!

*Disclaimer: Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Hyza.