Bytča - Rozhľadňa nad Hrabovým

Rozhľadňa nad Hrabovým pri meste Bytča

Na Slovensku sa v poslednom období roztrhlo vrece s novými rozhľadňami. Len nedávno sme navštívili jednu z najnovších na Kysuciach v Krásne nad Kysucou a uplynulý víkend sme sa vybrali na ďalšiu. Cieľom nedeľného výletu bolo mesto Bytča a novovybudovaná rozhľadňa nad Hrabovým.

Základné info a príchod

Nová bytčianska rozhľadňa sa nachádza v mestskej časti Hrabové na ľavej strane Váhu v doline Hrabovského potoka.  Na východnej strane uvidíte začiatok Súľovských skál a na západnej strane nájdete Bytčiansku kotlinu.

V prípade, že pôjdete pozrieť rozhľadňu ako my, tak sa tu dostanete veľmi jednoducho. Verejnou dopravou sa sem dostanete vlakom aj autobusom. Začiatok náučného chodníka na vyhliadku vedie priamo od železničnej stanice. Odtiaľto sa hore na kopec dostanete za približne 50 minút.

V prípade, že dorazíte autom, tak je odporúčané zaparkovať na parkovisku práve pri železničnej stanici. Druhou možnosťou je zaparkovať priamo v Hrabovom. Tu sú však možnosti parkovania obmedzené. Cestou z vyhliadkovej veže v Hrabovom sme sa rozprávali s miestnym pánom a povedal nám, že odkedy sprístupnili rozhľadňu, tak je situácia s parkovaním náročnejšia. Návštevníci často parkujú pred vstupom na pozemky miestnych a znemožňujú im výjazd. Ak teda pôjdete autom, berte prosím vás ohľad na miestnych a parkujte ohľaduplne.

Rozhľadňa Bytča nad Hrabovým

V nedeľu ráno bolo krásne mrazivé počasie a prechádzka nám padla vhod. Cestou nahor sme nestretli nikoho. Výlet na rozhľadňu zvládnu úplne všetci. Kopec vôbec nie je strmý a zvládnu ho aj malé deti. V prípade, že je dobré počasie, tak skúste prevetrať aj športový kočík.

Ak sa tam vyberiete ešte teraz v zime, tak si treba dávať pozor, nakoľko sa na namrznutom chodníku dosť šmýka. V prípade dažďa môže byť cesta dosť blatistá, ale ste v prírode, takže treba rátať s tým, že sa človek trošku zašpiní.

Po príchode k vyhliadke sme ostali trošku v rozpakoch. Osobne sa nám moc nepáčila a podľa nás sa moc do prostredia nehodí. Za prvé je dosť nízka a za druhé jej dizajn je taký… no slušne povedané zaujímavý. Skôr nám to pripadalo, ako keby tam niekto zabudol lodný kontajner. Viac by sa nám do prostredia hodilo niečo drevené a vyššie.

Jedno sa však musí uznať. Dizajn a konštrukcia sú unikátne. Celý obvod sa nesie v zelenej a modrej farbe, ktoré symbolizujú Bytču. Rozloženie farieb symbolicky znázorňuje rieku Petrovičku pretekajúcu námestím, čím je mesto unikátne.

Druhou zvláštnosťou je mechanizmus konštrukcie. Rozhľadňa je budovaná ako jedna veľká hojdačka. Žiaľ počas našej návštevy sme sa moc nepohojdali. Mechanizmus bol buď zamrznutý, alebo sa to už stihlo pokaziť.

Ak vezmete deti a hojdací mechanizmus bude fungovať, tak to môže byť sranda. Takže vezmite deti a o zábavu máte postarané.

Zo samotnej rozhľadne je krásny výhľad na mesto Bytča, Strážovské vrchy, Súľovské skaly a pri dobrej viditeľnosti na Javorníky.

Takmer totožný výhľad je aj z miesta vedľa rozhľadne, keďže je dosť nízka.

Nič to však nemení na tom, že ako cieľ nedeľnej vychádzky sa toto miesto úplne oplatí. Hlavne ak ho spojíte aj s návštevou hradu a sobášneho palácu v Bytči, kam sme sa na chvíľu z rozhľadne išli pozrieť aj my.

Ak sa vám článok páčil, tak ho nezabudnite poslať kamarátom. Možno vybehnú na vyhliadku aj oni. Pre viac tipov na výlety nie len v okolí nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Ďakujeme!

Bytča – Rozhľadňa nad Hrabovým

Cestou nahor treba sledovať modrú značku
Cestou nahor treba sledovať modrú značku
Mrazivé ráno v Hrabovom
Mrazivé ráno v Hrabovom
V nedeľu dopoludnia nebola nikde ani noha
V nedeľu dopoludnia nebola nikde ani noha
Cestou na rozhľadňu v Bytči
Cestou na rozhľadňu v Bytči
Bytča - Hrabové
Bytča – Hrabové
Rozhľadňa Bytča - Nepripomína vám lodný kontajner?
Rozhľadňa Bytča – Nepripomína vám lodný kontajner?
Rozhľadňa v Bytči má unikátny hojdací mechanizmus
Rozhľadňa v Bytči má unikátny hojdací mechanizmus
Rozhľadňa nad Hrabovým - Výhľad na Bytču
Rozhľadňa nad Hrabovým – Výhľad na Bytču
Hojdací mechanizmus bol v nedeľu ráno zamrznutý
Hojdací mechanizmus bol v nedeľu ráno zamrznutý
Výhľad na Hrabové
Výhľad na Hrabové
Okolie rozhľadne
Okolie rozhľadne
Bytča - Rozhľadňa nad Hrabovým
Bytča – Rozhľadňa nad Hrabovým
Rozhľadňa Bytča - Na čo sa podobá vám?
Rozhľadňa Bytča – Na čo sa podobá vám?
Z vtáčej perspektívy
Z vtáčej perspektívy
Nestratil tu niekto kontajner?
Nestratil tu niekto kontajner?
Hrad Bytča
Hrad Bytča
Sobášny palác Bytča
Sobášny palác Bytča
Sobášny palác Bytča
Sobášny palác Bytča