Hrad Lietava

Hrad Lietava – Zrúcanina neďaleko od Žiliny

Hrad Lietava sa nachádza len pár kilometrov od Žiliny a patrí medzi najobľúbenejšie miesta, ktoré domáci navštevujú. Je to hlavne z dôvodu, že prístup k zrúcanine je naozaj jednoduchý a zvládnu ho všetci. Keď sme minulý víkend vymýšľali, kam do prírody v okolí Žiliny, tak voľba padla práve na obec Lietava a prechádzku k hradu.

Základné info a príchod

Obec Lietava sa nachádza len pár kilometrov od Žiliny v Žilinskej kotline na kraji Súľovských vrchov. Rozdeľuje sa na tri časti – Lietavu, Majer a Lietavskú Závadku. Nad obcou sa rozprestiera jeden z najrozsiahlejších hradov na Slovensku, ktorý bol cieľom nášho výletu.

Prístup na Lietavský hrad

Prístup na hrad je naozaj jednoduchý. Viete sa k nemu dostať z viacerých smerov. Asi najjednoduchšia a aj najkratšia cesta je z Lietavy z časti Majer. V prípade, že sem prídete autom, tak sa tu nachádza aj menšie parkovisko. To však zvykne byť hlavne cez víkend plné.

Lepšie je doraziť autobusom zo Žiliny. Cesta z autobusovej stanice nebude trvať viac ako 20 minút. Vystúpiť treba na autobusovej zastávke Lietava,,Majer pri moste.

Zo zastávky, ako aj z parkoviska sa k samotnému hradu dostanete za približne 30 – 50 minút. Sledovať treba modrú značku. Nám trvala cesta nahor k hradu približne 40 minút.

Ďalšou možnosťou, ako sa dostať k hradu je z obce Lietavská Svinná na druhej strane. Z Lietavskej Svinnej vedú k Lietavskému hradu dokonca dve trasy. Jedna neoznačená je z lúky pod hradom a druhá priamo z obce. V tomto druhom prípade treba sledovať zelenú turistickú značku. Obe trasy by vám mali trvať približne 30 – 40 minút, treba však rátať s tým, že záver cesty je strmý. Hlavne teraz v zime sa tam môže dosť šmýkať.

Poslednou cestou na hrad je trasa z obce Podhorie. Táto je najdlhšia a k zrúcanine sa dostanete približne za hodinu a pol.

Ak pôjdete s deťmi, alebo sa na výlet vyberú starší turisti, určite by som odporúčal cestu z časti Majer, ktorá je naozaj najjednoduchšia. Prechádzka z akéhokoľvek smeru nie je vhodná pre kočík. Cesta vedie cez lúky a les, ale v pohode ju zvládnu aj menšie deti.

Hrad Lietava

V nedeľu popoludní smerovalo k hradu naozaj množstvo turistov. Nebolo to však nič hrozné a na chodníku i na lúke sa to celkom rozliezlo.

Zrúcanina hradu v Lietave je prístupná celoročne a vstupné sa do hradu neplatí. Za normálnych okolností býva cez víkendy na hrade sprístupnená Hradná Expozícia venovaná histórii Lietavského hradu, archeologickým nálezom a palným zbraniam. Tu je vstup tiež bezplatný, ale ak chcete podporiť dobrovoľníkov, máte možnosť prispieť dobrovoľným príspevkom.

Samotný hrad má naozaj zaujímavú a dlhú históriu siahajúcu do 13. storočia. Azda najznámejším vlastníkom bol Matúš Čák, ktorý hrad zabral začiatkom 14. storočia. Neskôr hrad vystriedal niekoľko majiteľov, okrem iného ho vlastnil aj rod Thurzovcov.

A ako ku každému hradu, aj k tomu v Lietave sa viaže niekoľko zaujímavých povestí a legiend. Azda najzaujímavejšia je o Jánošíkovi.

Legenda o Jánošíkovi

Traduje sa, že v období, kedy bol Jánošík postrachom šľachty a zemianstva na Slovensku, tak práve na hrade v Lietave sa konalo stretnutie pánov troch stolíc – z Trenčína, Turca a Liptova, kde plánovali, ako Jánošíka polapiť. Počas bohatej hostiny, kde sa jedlo a pilo, padlo niekoľko návrhov. Ale najviac sa páčil zemanom nápad pána Skalku z trenčianskej stolice. Ten navrhol, že ho chytia na blížiacom sa jarmoku v Žiline. Všetci tento nápad jednohlasne schválili a hostina pokračovala až do svitania. Avšak už bez pána Skalku, ktorý po hlasovaní odišiel. Nadránom sa však otvorili dvere a do hradu vbehol pravý pán Skalka, ktorého Jánošík aj s družinou prepadol, obliekol si jeho šaty a vydával sa za zemana. A samozrejme všetkých prítomných okradol. Zmizli im kožuchy, šperky, zbrane… Toľko sa radili o tom, ako Jánošíka chytiť, až sa im to nakoniec nepodarilo, napriek tomu, že sedel s nimi pri jednom stole.

Neskôr hrad začal strácať na vplyve a začal mať rôzne využitie. Koncom 17. storočia slúžil hrad väčšinou na skladovanie obilia. Následne v priebehu 18. storočia hrad jeho majitelia opustili a postupne začal pustnúť. Aktuálne prechádza rekonštrukciou vďaka  Združeniu na záchranu Lietavského hradu.

Postupne sa okolie hradu ako aj samotná stavba začína zveľaďovať a aj vďaka tomu je zrúcanina Lietavského hradu častým cieľom výletov. Okrem kusu histórie tu nájdete aj nádherný výhľad na okolie.

Prechádzku k hradu zvládnu naozaj všetci. Ak teda rozmýšľate, kam na výlet s deťmi, tak smelo do Lietavy. Určite sa vám tam bude páčiť. Vyčleniť si treba 2-3 hodinky. Záleží len na vás, ako dlho sa na hrade zdržíte.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet v okolí Žiliny páči, tak ho určite pošlite kamarátom. Pre viac tipov na výlety, nie len v okolí, nezabudnite sledovať náš blog Cestuj za menej,  instagram a facebook.

Ďakujeme!

Hrad Lietava v obrazoch

Lietava - autobusová zastávka
Lietava – autobusová zastávka
Parkovisko - Lietava Majer
Parkovisko – Lietava Majer
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Cesta k hradu
Väčšina trasy vedie cez les
Väčšina trasy vedie cez les
Sledovať treba modrú značku
Sledovať treba modrú značku
Trasa z Lietavy patrí medzi najobľúbenejšie
Trasa z Lietavy patrí medzi najobľúbenejšie
Cesta na hrad vám nebude trvať viac ako 40 minút
Cesta na hrad vám nebude trvať viac ako 40 minút
Okolie hradu v Lietave
Okolie hradu v Lietave
Zrúcanina Hradu Lietava
Zrúcanina Hradu Lietava
Výhľad z hradu
Výhľad z hradu
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Hrad Lietava je aktuálne v rekonštrukcii
Hrad Lietava je aktuálne v rekonštrukcii
Expozícia hradu
Expozícia hradu
Výhľady z Hradu Lietava
Výhľady z Hradu Lietava
Prehliadka Hradu Lietava
Prehliadka Hradu Lietava
Výhľad z hradu
Výhľad z hradu
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Výhľad z hradu
Výhľad z hradu – V pozadí mesto Žilina