Čičmany - perníkové chalúpky

Čičmany – Maľované chalúpky ako z rozprávky

Čarovná obec Čičmany neďaleko od Rajca patrí medzi najkrajšie dedinky na Slovensku. Navštívili sme ju už niekoľkokrát, ale ešte nikdy v zime. A keďže sa teraz ďalej, ako za hranice okresu ísť nedá, využili sme príjemné slnečné predpoludnie a vyrazili sme smer Rajecká dolina. Obec známa svojou zachovalou ľudovou architektúrou je počas zimného obdobia naozaj čarovná. Máte pocit, ako keby ste navštívili skanzen plný perníkových chalúpok.

Základné info a príchod

Obec Čičmany leží v Rajeckej doline v kotline Strážovských vrchov a je najvyššie položenou obcou v žilinskom okrese. Dedinka je známa hlavne svojou tradičnou ľudovou architektúrou. Leží v naozaj atraktívnom prostredí plnom turistických chodníkov.

Prístup do obce je veľmi jednoduchý. Najjednoduchšie sa sem dostanete autom od Prievidze, Trenčína i od Žiliny. Ak využijete verejnú dopravu, tak sem premávajú pravidelné autobusové spoje z Rajca a Žiliny. Ak využijete autobus, tak vám cesta bude trvať niečo okolo hodinky a za lístok zaplatíte necelé 3€.

V prípade, že prídete autom, tak možností na parkovanie je niekoľko. Najväčšie parkovisko je pri miestnom Lyžiarskom stredisku Javorinka. Pár miest je aj v tesnej blízkosti Radenovho domu. V oboch prípadoch je to k najbližším maľovaným domčekom naozaj kúsok.

Prechádzka po obci Čičmany

My sme zaparkovali v tesnej blízkosti Radenovho domu a vydali sme sa na prechádzku po dedinke. Pre obec sú typické biele geometrické vzory na tmavom drevenom podklade. Takéto domčeky začali stavať v Čičmanoch už 200 rokov dozadu a pôvodne mal náter ochranný účel. Aktuálne sa tu nachádza viac ako 130 domčekov, ktoré sú pomaľované, ako perníkové chalúpky.

V roku 1977 sa časť dediny dokonca stala pamiatkovou rezerváciou. Zaujímavosťou je, že v obci stále v niektorých dreveniciach žijú obyvatelia, ktorí dodržiavajú tieto zaujímavé ľudové tradície. Väčšinou však už domčeky slúžia na rekreačné účely, a tak máte aj vy možnosť aspoň na chvíľu vyskúšať, ako sa kedysi žilo v podobnej drevenici.

My sme sa po dedinke motali naozaj dosť dlho. Majka si okrem pozerania domčekov našla ešte jednu zaujímavú činnosť. Stopovala v snehu mačacie stopy. A samozrejme pár mačiatok aj našla. Neviem, ako to robí, ale mačku by vyhrabala asi všade.

Okrem miestnych maľovaných dreveníc tu nájdete aj dva objekty ľudovej architektúry patriace pod Považské múzeum v Žiline. Prvým je Radenov dom, v ktorom sa nachádza Expozícia Čičmany. Pozrieť si tu viete zvyky, pracovné činnosti, zamestnania, obživu, čičmiansku architektúru a rovnako odevy a textil.

Druhým objektom je dom č. 42, kde nájdete expozíciu venovanú bývaniu. Obe sú momentálne zatvorené z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie.

Ďalšou zaujímavou budovou obce je miestny kaštieľ z konca 18. storočia, ktorý aktuálne slúži ako hotel a reštaurácia.

Čičmiansky vzor

Pôvodné drevenice v Čičmanoch boli kedysi iné. Chalúpky neboli tak bohato zdobené ako dnes. V minulosti bol spodok natretý nabielo a na samotnej drevenici bolo len pár geometrických tvarov. Väčšinou to boli vlnky, kolieska, krížiky či rôzne čiarky. Tento ornamentový náter slúžil hlavne ako ochrana pred dažďom, proti hmyzu a plesniam. 

Za svoj dnešný vzhľad „vďačia“ dvom požiarom, ktoré začiatkom 20. storočia zničili viac ako polovicu dreveníc. Po ničivých požiaroch chceli ľudia prestavať pôvodné drevenice na murované domy. Tento osud však zvrátila súťaž o najkrajšiu chalupu. Obyvatelia vtedy vzali do rúk bielu farbu a pustili sa do roboty. Inšpiráciou im boli hlavne bohato zdobené miestne čičmianske kroje. Takže sa tam stalo niečo podobné, ako v poľskej obci Zalipie, kde sa podobná súťaž odohráva každý rok.

Kam v okolí

Po prechádzke po obci sme si vybehli ešte do prírody v okolí, čo určite odporúčame aj vám. Ak pôjdete v zime a s deťmi, tak si nezabudnite sánky.

V prípade, že sa v okolí obce Čičmany ocitnete na dlhšie obdobie, tak máte naozaj širokú škálu možností, čo podniknúť. Do 30 minút autom viete navštíviť naozaj mnoho rôznorodých atrakcií.

Milovníci turistiky si určite nenechajú ujsť možnosť vybehnúť na Kľak alebo na Vápeč. Hlavne teraz v zime je prechádzka cez zasneženú krajinu naozaj veľmi pekná.

Ak vás baví lyžovanie, tak priamo v Čičmanoch sa nachádza Lyžiarske stredisko Javorinka, ktoré je aktuálne pre nepriaznivú situáciu samozrejme zatvorené. Ďalšou možnosťou, necelých 10 km od dediny, je Skiarena Fačkovské sedlo. Teraz sa tam moc lyžovať nedá, ale snehuliak, guľovačka a sánkovačka tiež nie sú na zahodenie.

Ďalšie zaujímavé miesto na výlet je obec Rajecká Lesná, kde nájdete napríklad Slovenský drevený betlehem, Frivaldskú kalváriu či umelý gejzír.

V prípade, že dorazíte v lete, tak sa v okolí nachádza niekoľko kúpalísk a vodných nádrží. Za zmienku stojí minimálne kúpalisko Veronika v Rajci, Kúpele Rajecké Teplice a Bojnice a vodná nádrž v Nitrianskom Rudne.

A ak pôjdete s deťmi, tak a určite zastavte v Zoo Bojnice a na Vyhliadkovej veži Čajka v oblakoch.

A ak ste z okolia Žiliny, ako my, tak sa cestou určite zastavte v Doline do Patúcha, alebo na Lietavskom hrade.

Celkovo je okolie Čičmian naozaj veľmi pekné a celá Rajecká dolina stojí za návštevu. Určite sa vám tam bude páčiť. My tam chodíme naozaj často a radi. Vždy je čo objavovať.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Čičmany na fotkách

Čičmiansky vzor
Čičmiansky vzor
Kikirikí
Kikirikí
Prechádzka po dedine
Prechádzka po dedine
Na dedine v Rajeckej doline
Na dedine v Rajeckej doline
Humno Ondreja Gregora
Humno Ondreja Gregora
Kostol Povýšenia sv. kríža
Kostol Povýšenia sv. kríža
Rezervácia ľudovej architektúry Čičmany
Rezervácia ľudovej architektúry Čičmany
Čičmany sú živá obec, kde ľudia stále žijú
Čičmany sú živá obec, kde ľudia stále žijú
Tradičný čičmiansky vzor na chalúpkach
Tradičný čičmiansky vzor na chalúpkach
Na prechádzke po dedine
Na prechádzke po dedine
Chceli by ste bývať v takej chalúpke?
Chceli by ste bývať v takej chalúpke?
Čičmany - perníkové chalúpky
Čičmany – perníkové chalúpky
Čičmany - Perníková chalúpka
Čičmany – Perníková chalúpka
Čičmany - Po dedinke je roztrúsených viac ako 130 chalúpok
Čičmany – Po dedinke je roztrúsených viac ako 130 chalúpok
Originálna výzdoba čičmianskych domov sa datuje do druhej polovice 18. storočia.
Originálna výzdoba čičmianskych domov sa datuje do druhej polovice 18. storočia.
Maľované Čičmany
Maľované Čičmany
Čičmany - V niektorých domčekoch dodnes žijú ľudia
Čičmany – V niektorých domčekoch dodnes žijú ľudia
Obec Čičmany bola v roku 1977 vyhlásená za rezerváciu ľudovej architektúry.
Obec Čičmany bola v roku 1977 vyhlásená za rezerváciu ľudovej architektúry.
Mnohé majú štatút národnej kultúrnej pamiatky
Mnohé majú štatút národnej kultúrnej pamiatky
Čičmany - pôvodne mal náter na domoch ochrannú funkciu
Pôvodne mal náter na domoch ochrannú funkciu
Čičmany
Čičmany
Okenice Čičmany
Okenice Čičmany
Radenov dom
Radenov dom
Kaštieľ Čičmany
Kaštieľ v Čičmanoch
Prechádzka po dedine
Prechádzka po dedine
Lyžiarske stredisko Javorinka Čičmany
Lyžiarske stredisko Javorinka pri Čičmanoch
Lyžiarske stredisko Javorinka Čičmany
Lyžiarske stredisko Javorinka pri Čičmanoch