Banská Štiavnica

Je Banská Štiavnica najromantickejšie mesto na Slovensku?

Mesto Banská Štiavnica sa pravidelne zaraďuje medzi najkrajšie a najromantickejšie mestá na Slovensku. Láska na vás dýcha na každom kroku – romantické kaviarničky, čarovné uličky, dva zámky a jedinečná a unikátna expozícia Banka Lásky v Dome Maríny, v ktorej si dokonca môžete svoju lásku zamknúť do jediného trezoru lásky na svete.

Ja som v Banskej Štiavnici bol už niekoľkokrát, ale Majke sa to ešte nikdy predtým nepodarilo. Keď sme preto začiatkom decembra vymýšľali, kam pôjdeme na ďalšie potulky Slovenskom, tak bola voľba jednoznačná. Ideme do Štiavnice.

Základné info a príchod

Mesto Banská Štiavnica je historické banské mesto uprostred Štiavnických vrchov na strednom Slovensku. Má naozaj bohatú históriu spojenú hlavne s baníckou činnosťou a zaujímavosťou je, že koncom 18. storočia bola druhým najväčším mestom na Slovensku. Banská Štiavnica sa v minulosti označovala aj ako „strieborné mesto“ a bola najväčším centrom ťažby drahých kovov v habsburskej monarchii. 

Okrem ťažby sa tu postupne sústreďovali rôzni vedci a vzdelanci a v roku 1735 tu dokonca založili najstaršiu uhorskú banícku školu, ktorú v roku 1762 povýšili na Banskú akadémiu, ktorá bola prvou vysokou školou svojho druhu na svete.

Aj vďaka svojej bohatej histórii je mesto zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

V prípade, že sa sem vyberiete aj vy, tak do mesta premávajú pravidelné autobusové i vlakové spoje. Cesta však bude asi trošku dlhšia, nakoľko takmer vždy treba prestupovať.

My sme zvolili cestu autom. Priamo v meste existuje niekoľko možností parkovania. Niektoré parkoviská sú zdarma a niektoré sú platené. My sme parkovali na parkovisku Akademická, odkiaľ to je do centra len pár krokov.

Viac o parkovaní sa dozviete priamo na stránke mesta tu.

Banka Lásky v Dome Maríny

Prvou zastávkou na prechádzke po meste bola zaujímavá expozícia v Dome Maríny, ktorou je Banka Lásky. Zaujímavosťou domu je, že v ňom Marína prežila väčšinu života a tajne tu uchovávala rukopis najdlhšej ľúbostnej básne od Andreja Sládkoviča.

Vstupné do expozície je 12€ pre dospelých, 10€ pre mladých vo veku 13-17 rokov, 8€ pre deti vo veku 6-12 rokov a deti do 6 rokov majú vstupné zdarma.

Otvorené je každý deň od 9:30 do 18:00 a vstupy sú každú hodinu. Hlavne v lete odporúčame zarezervovať si vstup vopred online priamo na stránke Banky Lásky tu.

V aktuálnej situácii je samozrejme zatvorené Pred cestou si preto skontrolujte, či už majú otvorené.

Hovoriace obrazy a oživovanie veršov

Pred vstupom do expozície si môžete všetky veci odložiť do milých odkladacích skriniek, a potom vám už nič nebráni v prehliadke. Keď sme boli my, tak bola skupina obmedzená len na 6 osôb, čo bolo naozaj super.

Prehliadku a návštevu určite odporúčame zaľúbeným párom. Celé sa to točí okolo lásky a expozícia je urobená veľmi pekne a interaktívne, takže sa nebudete nudiť.

V úvode sme sa dostali do miestnosti, kde na nás prehovorili hovoriace obrazy a porozprávali nám príbeh o Maríne a jej milom Andrejovi. Obrazy ožili vďaka Emílii Vášáryovej, Táni Pauhofovej, Robertovi Rothovi a Ľubošovi Kostelnom. Nám sa to naozaj páčilo, a aj keď mali všetci okolo rúško na tvári, bolo vidieť, že sa pod ním skrýva úsmev i u ostatných účastníkov prehliadky.

Vo vedľajšej miestnosti sme si vyskúšali, čo dokáže naša láska. Aspoň to nám tvrdila slečna, čo nás sprevádzala. Chytili sme sa s Majkou za ruky a druhou rukou sme uchopili „čarovné“ madlá, čím sme oživili časti básne Marína.

Rukopis Najdlhšej ľúbostnej básne sveta – Marína

A od veršov sme sa už presunuli ďalej do miestnosti, kde je uchovaný 120 rokov starý rukopis Sládkovičovej Maríny. Andrej toto dielo písal takmer 2 roky a spoločne s jeho básňou Detvan je považovaná za vrchol jeho básnickej tvorby. K napísaniu diela ho inšpirovala jeho nešťastná láska k študentke Márii Pišlovej, do ktorej sa zamiloval v roku 1839. Žiaľ láska sa nemohla rozvíjať, pretože Mária sa na žiadosť matky musela vydať za bohatého pernikára a voskára Juraja Geržu.

Rukopis básne Andrej Sládkovič daroval milovanej Maríne a tá ho tajne uchovávala viac ako 50 rokov v dome, kde aktuálne sídli Banka Lásky.

Banka Lásky – Trezor lásky

Následne sme sa okolo Neba lásky presunuli do hlavnej atrakcie budovy, ktorou je Trezor Lásky, v ktorom sa uschováva to najcennejšie – láska. Samotný trezor je tvorený zo schránok, v ktorých si môžete aj vy odložiť nejakú vec, ktorá má pre vás význam. Schránok tu nájdete presne toľko, koľko písmen, znakov a medzier má báseň Marína.

Schránka v trezore sa dá prenajať na rok za 50€ alebo doživotne za 100€. Osobne by som asi odporúčal tú navždy. V cene sú totiž 2 vstupenky ročne, takže budete mať aspoň zámienku navštíviť Banskú Štiavnicu každý rok.

Láskomer a zaľúbená pošta

Po prehliadke sme sa ešte zastavili v obchodíku, kde predávajú suveníry. Okrem milých darčekov tu nájdete aj láskomer a zaľúbenú poštu. Kúpili sme si nejaké drobnosti, ale asi najviac sa hlavne Majke páčila knižka Sládkovičova soMarína.

Celokovo sa nám tu naozaj veľmi páčilo. Máme pochodených už mnoho múzeí po celom svete a toto bolo urobené naozaj veľmi pekne. Dôkazom je aj nominácia na Európske múzeum roka 2021.

Potulky mestom

Po prehliadke múzea sme sa vybrali na potulky mestom. Urobili sme si dlhé kolečko cez námestie s morovým stĺpom, prešli sme okolo Starého Zámku cez mesto až ku Novému Zámku. Pôvodne sme sa chceli ísť pozrieť do oboch zámkov aj dnu, ale žiaľ kvôli zhoršenej epidemiologickej situácii boli obmedzené otváracie hodiny. Snáď nabudúce. Aspoň máme dôvod na skorý návrat. Nám to však vôbec nevadilo. Aj tak nás najviac baví len tak sa túlať uličkami.

Štiavnický betlehem

Vedeli ste, že v Banskej Štiavnici nájdete najväčší pohyblivý Betlehem na Slovensku? Nájdete ho na Radničnom námestí a platí sa tam symbolické vstupné. Počas našej návšteve chceli len 1€. Na stránke majú uvedené, že dospelý zaplatí 1,5€ a deti a študenti to majú za 1€.

Betlehem v Banskej Štiavnici zobrazuje vývoj, históriu a tradície mesta. Nájdete tam všetky dôležité miesta od Kalvárie, cez Námestie svätej Trojice až po Nový Zámok. Je naozaj veľmi pekný a stojí za návštevu. Hlavne ak prídete s deťmi.

Po prehliadke betlehemu sme už boli dosť hladní. V priebehu decembra sa však dalo jesť už len na terasách podnikov a tie boli dosť plné. Nakoniec sa nám jednu prázdnejšiu podarilo nájsť a hlad bol fuč.

Kalvária Banská Štiavnica

Po jedle sme sa presunuli k poslednej zastávke výletu, ktorým bola miestna Kalvária. Štiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy a stojí na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch). Je ju vidieť zo všetkých strán a bola by to škoda, ak by ste sa nezastavili aj tu. Určite odporúčame urobiť si prechádzku na okolité kopčeky, odkiaľ je na ňu najlepší výhľad.

My sme to tak urobili tiež, ale jeden kopec sa mi stal osudný. Dosť sa tam šmýkalo a cestou dolu k autu som sa zrúbal na zem, a komplet celý som bol od blata. Bolo všade a doniesol som si ho aj domov vo vreckách. Takže pekný výlet sme ukončili Majka smiechom a ja v hanbe. 😀 Celú cestu domov do Žiliny si zo mňa robila srandu. Po príchode sme sa ešte zastavili na antigénovom odbernom mieste a deň bol za nami.

Ak sa vám článok a tip na tento výlet páčil, tak ho určite pošlite aj ďalej. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na našich sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Banská Štiavnica na fotkáchBanka Lásky, Centrum, Betlehem, Starý a Nový zámok

Banská Štiavnica
Banská Štiavnica
Potulky mestom
Potulky mestom
Banská Štiavnica - Banka lásky v Dome Maríny
Banka lásky v Dome Maríny
Banka Lásky - odkladacie skrinky
Banka Lásky – odkladacie skrinky
Banka Lásky - Trezor
Banka Lásky – Trezor
Banská Štiavnica - Banka Lásky
Banská Štiavnica – Banka Lásky
Banská Štiavnica - Banka Lásky - Láskomer
Banská Štiavnica – Banka Lásky – Láskomer
Banská Štiavnica - Banka Lásky - Zaľúbená pošta
Banská Štiavnica – Banka Lásky – Zaľúbená pošta
Banská Štiavnica - potulky mestom zapísanom v UNESCO
Banská Štiavnica – potulky mestom zapísanom v UNESCO
Banka Lásky - Zaľúbená lavička
Zaľúbená lavička
Banská Štiavnica - Morový stĺp
Banská Štiavnica – Morový stĺp
Starý Zámok v Banskej Štiavnici
Starý Zámok v Banskej Štiavnici
Prechádzka sychravým mestom
Prechádzka sychravým mestom
Banská Štiavnica
Banská Štiavnica
Výhľad na historickú Banskú Štiavnicu
Výhľad na historickú Banskú Štiavnicu
Nový Zámok v Banskej Štiavnici
Nový Zámok v Banskej Štiavnici
Kostol sv. Kataríny
Kostol sv. Kataríny
Štátny ústredný banský archív v Banskej Štiavnici
Štátny ústredný banský archív v Banskej Štiavnici
Banskoštiavnický betlehem
Banskoštiavnický betlehem
Štiavnický drevený pohyblivý Betlehem
Štiavnický drevený pohyblivý Betlehem
Banská Štiavnica - Kalvária
Banská Štiavnica – Kalvária
Banská Štiavnica - Kalvária
Banská Štiavnica – Kalvária