Hojdačky v Zázrivej

Orava – Hojdačka v Zázrivej s výhľadom na Malú Fatru a na skalnom brale

Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru v obci Zázrivá a hojdačka na skalnom brale tiež v Zázrivej posledné dni búrajú internety. Preto sme sa chceli presvedčiť aj my osobne, či sú naozaj také super. 7 dňový negatívny test a možnosť pobytu v prírode aj v inom okrese vytvorili ideálnu príležitosť na tento krátky nedeľný výlet. Treba si tieto miesta užiť, kým ešte fungujú. Nie tak dávno sme totiž prišli o jednu podobnú, neďaleko od Žiliny v Lietavskej Svinnej.

Základné info a príchod

Do Zázrivej sme prišli v nedeľu popoludní. Obec sa nachádza na severozápadnom Slovensku v regióne Orava uprostred hôr. Obkolesuje ju Kysucká vrchovina, Malá Fatra a Oravská Magura. Je to jedna z mojich najobľúbenejších dedín, pretože odtiaľto pravidelne nakupujeme korbáčiky a syrové nite.

Samotná obec je rozdelená na niekoľko častí a obe hojdačky v prírode sa nachádzajú v časti Havrania. Do Zázrivej sa viete dostať pravidelnými autobusovými spojmi, ale z väčšiny našej krajiny bude potrebný prestup a cesta sa môže natiahnuť.

My sme sem prišli autom. Zaparkovali sme priamo pod skalným bralom vedľa autobusovej zastávky. Teoreticky sa viete vyviezť ešte ďalej, ale v zimnom období jednoznačne odporúčam zaparkovať dole pod kopcom. Ak máte štvorkolku, alebo zimné reťaze, tak sa viete priblížiť vyššie, ale moc času neušetríte.

Hojdačka Zázrivá na skladnom brale s výhľadom na okolitú prírodu

Od parkoviska sa k hojdačke nad Zázrivou na skalnom brale dostanete za menej ako 30 minút. Od parkoviska treba prejsť približne 200 metrov a dostanete sa ku kraju lesa a lúke. Potom máte dve možnosti. Vezmete to krížom cez lúku hore kopcom na hrebeň, alebo budete pokračovať po ceste, a na jej konci odbočíte vpravo popri domoch na ten istý hrebeň.

Cesta križom cez lúku je samozrejme kratšia, približne 15 minút, ale náročnejšia. Hlavne v zime sa tam dosť šmýka. My sme si to preto obišli po ceste a miernym kopčekom sme sa dostali až k hranici lesa. Táto dlhšia trasa je vhodná naozaj pre každého a nezaberie vám viac ako 30 minút.

Po príjemnej prechádzke nahor nájdete hojdačku naozaj jednoducho. Nachádza sa len pár krokov od vstupu do lesa na pravej strane.

Ak budete mať šťastie a nebude hmla, alebo zamračené, tak si budete môcť vychutnať nádherný výhľad na okolitú prírodu. A tí odvážnejší z vás sa určite aj pohojdajú. Je to celkom sranda. Chvíľu sme sa tu pomotali a potom nás čakala už len cesta nadol.

Na druhú sme už nešli, lebo sa pomaly blížil výkop futbalu, ktorý som chcel stihnúť a aj podľa storiek na instagrame to vyzeralo, že tam bolo v nedeľu dosť plno. Nevadí… Pôjdeme opäť o týždeň. Samozrejme len ak okresy nespadnú do čiernej.

Zázrivská hojdačka s výhľadom na Malú Fatru

Vo štvrtok popoludní sme sa rozhodli využiť slnečný deň a hneď po práci sme vyrazili k druhej Zázrivskej hojdačke. Opäť sme sa presunuli do časti Havrania, ako v prvom prípade, ale približne o 2km ďalej.

Zaparkovali sme tesne pred tabuľou, na ktorej bolo odporúčanie nasadiť zimné reťaze. Z parkoviska to bolo k samotnej hojdačke približne 4km.

Pomaly začínalo zapadať slnko, ale naivne sme si mysleli, že pri hojdačke budeme do 30 minút, a nazad sa dostaneme ešte po svetle. To bol však naozaj veľký omyl. Cesta nahor nám trvala rovnú hodinu. Spôsobené to bolo hlavne terénom. Trasa vedie miernym kopcom a počas našej návštevy sa sneh postupne topil, čo spôsobilo, že sa naozaj šmýkalo a išlo sa zle.

Nič to však nemení na tom že okolitá príroda bola naozaj krásna. Po hodine sme dorazili k samotnej hojdačke. V jej tesnej blízkosti nájdete ohnisko i malé posedenie. To padne určite vhod hlavne v lete, kedy si tu môžete opiecť slaninku. A nad posedením už nájdete ukrytú v lese samotnú hojdačku.

Táto druhá hojdačka v Zázrivej je unikátna hlavne tým, že je z nej naozaj nádherný výhľad na na Malú Fatru a iné okolité kopce. Vidieť môžete Rozsutce, Osnicu, Chleb, Kubínsku i Kriváň. Určite však príďte skôr. Nám sa naozaj rýchlo zotmelo a cesta dole bola potom dosť vtipná.

Hojdačka nad Zázrivou – Cesta nadol

Chvíľu sme sa tu pomotali a za stále väčšej tmy sme sa pobrali na cestu nazad nadol k autu. Ten roztopený sneh medzitým namrzol a cesta bola ako klzisko. Museli sme si svietiť mobilmi, aby sme sa tam neváľali. Po pár minútach chôdze dole sme stretli prvé auto v problémoch. Mladý chalanisko ostal stáť v strede cesty a ďalej to už nešlo. Neostávalo mu nič iné, len začať cúvať nadol. Približne po 5 minútach sme stretli ďalšie auto. Opäť ten istý problém, nahor to už nešlo a tiež mu neostávalo nič iné, ako návrat cúvaním dole.

Do tretice sme približne v polke kopca stretli ďalšie auto. Tentokrát bolo zošmyknuté v priekope a vedľa neho už stál miestny traktorista, ktorý sa ich snažil vytiahnuť. Oznámili sme mu, že vyššie sú ďalšie dve autá v podobných problémoch a pokračovali sme ďalej.

Takmer dole sme potom stretli ešte jedno, ktoré tiež nemohlo pokračovať v ceste…

Výsledkom bolo, že sme cca po 40 minútach zišli dole k nášmu autu, ale tie 4 vyššie spomenuté nikde… Možno tam stoja až dodnes.

Preto by sme vás chceli všetkých poprosiť. Ľudia nebláznite, keď už idete do prírody, tak tá hodinová prechádzka nikoho nezabije. Načo sa trepete hore do kopca autom, keď vidíte v akom stave je cesta. Potom to dopadne tak, že chudák pán s traktorom musí chodiť vyťahovať autá z priekopy. Ak sa to bude opakovať pravidelne, tak sa naozaj vôbec nebudeme čudovať, ak aj táto hojdačka dopadne ako tá v Lietavskej Svinnej.

Hojdačky v Zázrivej

Zázrivské hojdačky postupne získavajú stále viac a viac fanúšikov, takže sa určite oplatí ísť čo najskôr, kým tam ešte nie sú až také davy. Počas oboch našich návštev sme stretli niekoľko skupiniek ľudí, smerujúcich na tieto miesta s krásnym výhľadom na okolitú prírodu a končiare Malej Fatry. Určite odporúčame návštevu hlavne cez týždeň a na obe nechajte auto radšej pod kopcom.

PS: Podobná hojdačka sa nachádza aj v Oščadnici na Kysuciach. Určite sa oplatí ísť aj tam!

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Zázrivá – Hojdačka na skalnom brale

V zime určite zaparkujte pod kopcom
V zime určite zaparkujte pod kopcom
Cesta nahor - treba ísť približne 200 metrov
Cesta nahor – treba ísť približne 200 metrov
S reťazami alebo 4x4 sa dá ísť ešte vyššie
S reťazami alebo 4×4 sa dá ísť ešte vyššie
Na hrebeň sa dá ísť krížom cez lúku
Na hrebeň sa dá ísť krížom cez lúku
Alebo viete pokračovať po ceste
Alebo viete pokračovať po ceste
Zázrivá - Viete na čo to slúži?
Zázrivá – Viete na čo to slúži?
Trasa okolo domov je miernejšia
Trasa okolo domov je miernejšia
Zázrivá - Výhľady na okolitú prírodu
Zázrivá – Výhľady na okolitú prírodu
Zimná rozprávka v Zázrivej
Zimná rozprávka v Zázrivej
Na konci hrebeňa pokračujete lesom
Na konci hrebeňa pokračujete lesom
Už po vstupe do lesa uvidíte hojdačku nad Zázrivou
Už po vstupe do lesa uvidíte hojdačku nad Zázrivou
Hojdačka v Zázrivej
Hojdačka v Zázrivej
Hojdačka Zázrivá na skalnom brale
Hojdačka Zázrivá na skalnom brale
Hojdačka Zázrivá - Výhľad na okolie
Hojdačka Zázrivá – Výhľad na okolie
Výhľad z hojdačky v Zázrivej
Výhľad z hojdačky v Zázrivej
Hojdačka Zázrivá s výhľadom
Hojdačka Zázrivá s výhľadom na skalnom brale
Hojdačka Zázrivá - poďme sa pohojdať
Hojdačka Zázrivá – poďme sa pohojdať
Hojdačka Zázrivá - To je radosti!
Hojdačka Zázrivá – To je radosti!

Zázrivá – Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru

Zázrivá - parkovanie
Tu zaparkujte pred cestou k druhej hojdačke
Zázrivá - cesta k hojdačke
Cestou nahor sa odporúčajú reťaze…
Zázrivská hojdačka - cesta
Napriek tomu choďte nahor radšej po vlastných
Zázrivá - Príroda naokolo je naozaj čarovná
Zázrivá – Príroda naokolo je naozaj čarovná
Prístup k samotnej hojdačke je vcelku vtipný
Prístup k samotnej hojdačke je vcelku vtipný
Hojdačka Zázrivá - Ale výhľad nemá chybu
Hojdačka Zázrivá – Ale výhľad nemá chybu
Zázrivá - Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Zázrivá – Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Výhľad na Malú Fatru v Zázrivej
Výhľad na Malú Fatru v Zázrivej
Zázrivská hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Zázrivská hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Zázrivá - Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Dá sa tu aj oddýchnuť
Zázrivá - západ slnka
Zázrivá – západ slnka