Vodné mlyny na Malom Dunaji

Vodné mlyny na Malom Dunaji – Tip na výlet na Západnom Slovensku

História mlynárstva na Slovensku siaha až do prelomu 12. a 13. storočia a najväčší rozmach zaznamenalo toto remeslo v polovici 19. storočia, kedy sa na Slovensku nachádzalo viac ako 4000 mlynov. V súčasnosti sa vodných mlynov na našom území nachádza už len pár, a ak ich chcete vidieť viacero pohromade, tak sa oplatí navštíviť vodné mlyny na Malom Dunaji. V minulosti ich práve na rieke Malý Dunaj bolo niekoľko destiatok. Priaznivé podmienky umožňovali rýchly rozvoj vodných mlynov na Podunajskej nížine a okolo roku 1866 sa na Malom Dunaji nachádzalo až 37 mlynov. V súčasnosti sa ich však zachovalo už len pár, ktoré sa nachádzajú v Jelke, Tomašíkove, Dunajskom Klátove, Kolárove, a Jahodnej. Nám sa podarilo navštíviť prvé 4 z nich, ale aj posledný v Jahodnej máme ešte na zozname. Ak sa ich vyberiete obzrieť aj vy, tak vás tento výlet určite nesklame a nebudete ľutovať.

Vodný mlyn Jelka

Prvým mlynom na našom zozname je Vodný kolový mlyn Jelka na Malom Dunaji. Len v samotnej Jelke bolo v minulosti až 9 mlynov, ale zachoval sa len jeden.

Obnovený vodný mlyn, ktorý sa momentálne nachádza v Jelke patril Jozefovi Némethovi a jeho pôvod siaha do roku 1894. V minulosti to bol lodný mlyn, ktorý neskôr prestavali na vodný kolový mlyn.

Areál a budova vodného mlynu pri Malom Dunaji patrí do pôsobnosti Vlastivedného múzea v Galante a otvorené je celoročne. Letná sezóna začína štandardne už 1.4. a trvá až do konca októbra. Počas letnej sezóny je otvorené denne od 9:00 až do 19:00. Momentálne je z pochopiteľných dôvodov zatvorené. Snáď sa otvorí po veľkonočných sviatkoch.

Lodný mlyn Kolárovo

Lodný mlyn v Kolárove je posledným exemplárom plávajúceho vodného mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku, zaradeným medzi národné kultúrne pamiatky Slovenska. Vyrobený bol podľa vzoru bývalého lodného mlyna v Radvani nad Dunajom a momentálne slúži ako Expozícia Múzea vodného mlynárstva. Za normálnych okolností je otvorené celoročne v letnej sezóne od 10:00 – 17:00 a v zimnej sezóne od 13:00 – 17:00.

Zaujímavosťou je, že v tesnej blízkosti mlyna nájdete jeden z najdlhších zastrešených drevených mostov v Európe. Most cez Malý Dunaj je dlhý 86 metrov a jeho šírka je 2,25 metra. Vybudovali ho za rekordných 9 dní na základe spomienok ľudí, ktorí si pamätali vzhľad pôvodného mosta z 50tych rokov minulého storočia.

Vodný kolový mlyn Tomášikovo

Asi 2km od obce Tomášikovo nájdete ďalší z mlynov na Malom Dunaji. Postavil ho v roku 1893 mlynár János Maticza a dodnes má funkčné mlynské zariadenie. Zaujímavosťou je, že mlyn fungoval až do roku 1960.

Momentálne sa v ňom nachádza expozícia ľudového mlynárstva na južnom Slovensku v pôsobnosti Vlastivedného múzea v Galante. Otvorené je celoročne od stredy do nedele. V lete od 10:00 do 18:00 a v zime od 12:00 – 16:00.

Vodný mlyn Dunajský Klátov

Posledným mlyn, ktorý sme navštívili sa nachádza na kraji obce Dunajský Klátov na brehu Klátovského ramena Malého Dunaja. Aktuálnu podobu získal mlyn pri prestavbe v roku 1920.

Vodný mlyn je súčasťou Žitnoostrovného múzea z Dunajskej Stredy a je v správe obce Dunajský Klátov. V mlyne nájdete expozíciu vodného mlynárstva s pôvodným zariadením. Počas sezóny je otvorený od pondelka do nedele a viac o otváracích hodinách sa dozviete priamo na stránke obce.

Dúfame, že vás náš krátky fotoblog aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňom pár inšpirácií kam na výlet na Západnom Slovensku. Viac tipov nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na výlete!

ĎAKUJEME

Vodné mlyny na Malom Dunaji

Vodné mlyny na Malom Dunaji - Jelka
Vodný kolový mlyn Jelka
Vodný kolový mlyn Jelka
Vodný kolový mlyn Jelka
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Jelka
Vodný mlyn v Jelke
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Jelka
Vodný mlyn na Malom Dunaji – Jelka
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Lodný mlyn Kolárovo
Vodné mlyny na Malom Dunaji – Lodný mlyn Kolárovo
Múzeum vodného mlynárstva Kolárovo- Vstupné je 2€
Múzeum vodného mlynárstva Kolárovo
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Lodný mlyn Kolárovo
Vodný mlyn na Malom Dunaji – Lodný mlyn Kolárovo
Drevený most Kolárovo
Drevený most Kolárovo
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Tomášikovo
Vodný mlyn na Malom Dunaji – Tomášikovo
Vodný kolový mlyn Tomášikovo
Vodný kolový mlyn Tomášikovo
Vodný mlyn v Tomášikove
Vodný mlyn v Tomášikove
Vodný mlyn v Tomášikove
Vodný mlyn v Tomášikove
Vodný mlyn Dunajský Klátov
Vodný mlyn Dunajský Klátov
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Dunajský Klátov
Vodný mlyn na Malom Dunaji – Dunajský Klátov
Vodný mlyn Dunajský Klátov
Vodný mlyn Dunajský Klátov