Kráľovstvo Hrabovo

Rozprávkové Kráľovstvo Hrabovo v Hrabovskej doline

Pár dní dozadu na nás v televízii vyskočila informácia, že na našom obľúbenom Liptove otvárajú novú atrakciu – Rozprávkové Kráľovstvo Hrabovo! Takže plán na víkend bol jasný. Vyrážame smer Ružomberok, konkrétne obľúbená rekreačná oblasť – Hrabovská dolina. Okrem tejto novej atrakcie sa pri Ružomberku nachádzajú aj ďalšie zaujímavosti ako Lanový park Tarzania, Zipline, Aquazorbing, člnkovanie, prenájom horských kolobežiek a mnoho iného. A kto má rád prechádzky, tak sa dá pekne plynulo prejsť cez Hrabovskú dolinu po náučnom chodníku až do Čutkovskej doliny. Tam nájdete ďalšie zaujímavé atrakcie, hlavne pre deti. Napríklad Obrovo a Kolibu u dobrého pastiera, kde naozaj výborne varia.

Čutkovská aj Hrabovská dolina patria medzi naše obľúbené miesta v tejto časti Slovenska a ak sa sem vyberiete aj vy, určite nebudete ľutovať.

My sme tu už boli viackrát.

Ak si chcete pozrieť, ako to tam vyzerá v zime, tak pozrite nižšie v texte.

Kráľovstvo Hrabovo v lete

Základné info a príchod

Hrabovo je prímestská časť mesta Ružomberok a pre väčšinu z nás je známa hlavne vďaka kabínkovej lanovke na Malinô – Brdo, ktorá zároveň slúži ako východiskový bod na túry a prechádzky vo Veľkej Fatre. Zároveň sa tu nachádza vodná priehrada, ktorá slúži najmä na rekreáciu a šport a v jej okolí je niekoľko upravených pláží. Obrovskou výhodou Hrabovskej doliny je fakt, že sa nachádza neďaleko od centra mesta.

Do Ružomberka sa pohodlne dostanete vlakom aj autobusom z každého kúta Slovenska. A potom zo železničnej stanice do samotnej doliny prídete po vlastných za necelú hodinku. Ak prídete osobným vlakom, tak určite odporúčame vystúpiť na zastávke Ružomberok – Rybárpole, odkiaľ je to len 20 minút chôdze.

Poslednou možnosťou, ktorú sme plánovali využiť aj my, je pricestovať autom. Zaparkovať môžete na parkovisku na začiatku doliny, len pár metrov od Kráľovstva Hrabovo. Toto samozrejme platí, ak pricestujete skoro ráno. V priebehu dňa sa to tu vie celkom slušne zaplniť, nakoľko je práve táto oblasť jedna z najpopulárnejších v okolí. Potom môžete využiť ďalšie parkoviská v okolí. Zo všetkých to nie je ku kráľovstvu ďalej ako 10 minút.

Toto sa nám nakoniec žiaľ nepodarilo. V sobotu, cestou do Ružomberka sa nám auto pokazilo… Takže nasledoval druhý pokus v nedeľu vlakom. Zo železničnej stanice sa potom môžete previesť autobusom číslo 3 (Smer Čutkovská dolina) a vystúpiť treba na zastávke „Hrabovská cesta“. Odtiaľ je to potom približne 10 minút chôdze. Nazad sme to zobrali po vlastných. Cesta na stanicu trvala menej ako 40 minút.

Kráľovstvo Hrabovo – otváracie hodiny a vstupné – Leto

Rozprávkové Kráľovstvo Hrabovo otvorili v sobotu 29.5. 2021 o 10:00 ráno a my sme nemohli chýbať medzi prvými návštevníkmi. Zatiaľ sa jedná o predpremiéru výstavy pieskových sôch. Oficiálny štart je plánovaný na 5.6. 2021, kedy tu okrem výstavy bude prebiehať aj celodenný program pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.

V tento prvý víkend bol park otvorený v sobotu a nedeľu od 10:00 do 18:00 a vstupné na výstavu bolo 7€ pre dospelých, 5€ platia deti do 15 rokov a deti do 3 rokov majú vstup zdarma.

Prvý víkend bol v cene aj welcome drink. Na výber bolo alko a nealko. Nakoľko u nás alkohol moc nefunguje, tak sme si dali samozrejme nealko.

Najväčším lákadlom a dôvodom, prečo sme sem vlastne prišli bola piesková výstava rozprávkových postavičiek. Okrem nej sa tu však nachádázajú aj ďalšie milé veci, hlavne pre deti, ako detské autíčka, denný animačný program a ruské koleso s výhľadom na Hrabovskú priehradu. Koleso v nedeľu ešte nefungovalo. Okrem toho plánujú aj večerné kino a mnohé podujatia s hudbou a občerstvením.

Prvé filmy púšťajú už 1.7. 2021 a 4.7. je naplánovaný pivný festival. Viac o programe sa dozviete priamo na stránke tu.

Kráľovstvo Hrabovo – Piesková výstava

Obaja s Majkou sme veľkí milovníci rozprávok, preto sme sa na návštevu pieskovej výstavy v Kráľovstve Hrabovo naozaj tešili. Na ploche približne 600 m2 tu 12 rezbárov vytvorilo nádherné sochy inšpirované postavičkami zo známych rozprávok a filmov.

Kto má rád Ľadové kráľovstvo, tak ho isto poteší Olaf a Kristoff a princezné Anna a Elsa. Pre menších je tu napríklad Labková patrola. Mne sa napríklad veľmi páčil aj Blesk McQueen a Larry z rozprávky autá. A Majka sa potešila pri pohľade na veľkú pieskovú sochu Nema z rozprávky Hľadá sa Nemo.

Celkovo sa tu nachádza niekoľko desiatok pieskových sôch inšpirovaných Harrym Potterom, Prirátmi z Karibiku, Simpsonovcami a inými, ktoré vyhotovili rezbári zo Slovenska a Česka na ploche 600m2 z viac ako 400 000kg piesku, čo radí túto výstavu medzi najväčšie a najvyššie výstavy na Slovensku.  Rezbári tu za 21 dní odrobili 2 100 hodín a výsledok naozaj stojí za to.

Deti behali od jednej sochy k druhej a híkali od radosti, čo je jednoznačným znakom, že to stojí za to. sochy sú vymodelované do detailov a naozaj sa je na čo povedať. Nám sa naozaj veľmi páčilo.

Hrabovská dolina

Z pieskovej výstavy sme sa potom presunuli už do samotnej doliny. Hrabovská dolina ústi v západnej časti mesta Ružomberok a od centra mesta je vzdialená necelé 2 kilometre. Začiatkom 60-tych rokov 20.storočia sa tu vybudovala priehrada ako zdroj vody pre vtedajšie bavlnárske závody. Túto funkciu už priehrada stratila a momentálne slúži hlavne pre rekreáciu. Neďaleko od priehrady sa nachádza kabínková lanovka z Hrabova na Malinô Brdo. Oblasť okolo lanovky je populárna hlavne v zime, nakoľko tam je známe lyžiarske stredisko.

V okolí nádrže sa nachádza niekoľko ubytovacích zariadení a atrakcií. Takže nejakú pokojnú dolinu nečakajte. Ide skôr o miesto na aktívny oddych s množstvom vecí, ktoré môžete vyskúšať.

Obrova cesta z Hrabovskej doliny do Čutkovskej doliny

Zaujímavou možnosťou na peknú prechádzku je cesta do Čutkovskej doliny po Obrovej ceste. Cestou od Aquazorbingu do parku Obrovo a ku Kolibe u dobrého pastiera môžete zbierať fotky z 5 zastavení, na ktorých sa nachádzajú obrove predmety. Stolička, okuliare, ďalekohľad, prsteň, pastelky. Počas sezóny si následne môžete tieto fotky vymeniť v parku Obrovo u obra Čutka za 20% zľavu na vstup do Obrova alebo na Aquazorbing. Momentálne však ešte nezačala sezóna, tak vám bude musieť stačiť pekná prechádzka.

Nič to však nemení na tom, že na konci prechádzky môžete navštíviť Kolibu u dobrého pastiera.

Koliba u dobrého pastiera

Tu určite odporúčame navštíviť miestnu reštauráciu. Výborne tam varia. A okrem toho sa tu pravidelne konajú aj rôzne podujatia. Momentálne vás určite zaujme, že si tam môžete pozrieť zápasy našich hokejistov na veľkom plátne v exteriérovom stane. Okrem toho tu pravidelne cez víkendy hráva živá hudba a najmenších určite poteší gazdovský dvor, kde sa premávajú ovečky, husy, kravy, sliepky a zajace, ako aj novovybudované detské ihrisko.

Kráľovstvo Hrabovo v zime

V prípade, že sa do Hrabova vyberiete v zime, tak tu nájdete svetielka, ľadové sochy a pravidelný kultúrny program. Určite toto miesto poteší, ak ho s niečím spojíte a budete ho brať ako fajn zastávku počas väčšieho výletu na Liptov. Ako samostatný cieľ výletu to však stačiť nebude.

Otváracia doba a vstupné

Kráľovstvo Hrabovo je v zime otvorené len vo vymedzených dňoch a otváracia doba je skrátená. Január a február je otvorené od piatka do nedele v popoludňajších hodinách až do neskorého večera od 16:30 – 22:00. Od polky februára je otvorené denne od 17:00 a tiež až do desiatej. Podrobnejšie info o otváracích hodinách nájdete priamo na ich stránke tu.

Vstupné do parku je v zimných mesiacoch symbolické – 2€. Malé detičky, ako naša Mili neplatia.

Zimné Kráľovstvo Hrabovo

V zime je toto miesto trošku chudobnejšie ako v lete, ale aj napriek tomu sa tu deti určite chvíľku zabavia. Nájdete tu zopár stánkov s jedlom a suvenírmi, veľký priestor na zábavu, kde bývajú koncerty a kultúrny program a potom pár atrakcií pre deti.

Celkom pekná je Guličková trať Maca Hrabovského, kde si viete spúšťať guličky. Buď si donesiete svoju, alebo si na mieste viete kúpiť za 3€. Okolo trate sú rozmiestnené veľmi pekné drevené sochy, brloh miestneho maca a pekne nesvietený areál a kopa svetielok.

Teraz, kým je ešte sneh, tak môžu najmenšie deti poloziť aj v iglú labyrinte a poobzerať sochy zo snehu. Tie sú tento rok venované Dobe ľadovej, takže na vás bude kukať napríklad Manny, Sid a Diego.

A okrem toho tam ešte nájdete mini Dino výstavu a možnosť spustiť sa po snehovej kĺzačke. Jedna jazda Snowtubingu stojí 1€, takže ani toto váš rozpočet nezruinuje.

Kráľovstvo Hrabovo – Atrakcie v okolí

V okolí oboch dolín sa dá toho robiť naozaj mnoho. Môžete si pozrieť, ako to funguje na pravom gazdovstve, člnkovať sa po Hrabovskej priehrade, vyskúšať si aj 300 metrov dlhý Zipline na jednej z najdlhších dráh na Slovensku ponad priehradu či sa povoziť na biku.

V okolí oboch dolín sa nachádza 12 značených cyklotrás. Ak nemáte svoj bicykel, tak sa tu dajú bicykle požičať. A ak nie je bike to pravé orechové, tak si môžete požičať aj horskú kolobežku. Okrem toho sa môžete po okolí samozrejme aj prechádzať po náučnom chodníku okolo priehrady.

A ak sa sem vyberiete na viac, ako len jeden deň, tak určite odporúčame navštíviť aj neďalekú obec Vlkolínec.

Za nás môžeme prezradiť, že týmto smerom chodíme naozaj často a určite sme tu neboli ani tentokrát naposledy. Určite sa chystáme do Hrabova opäť cez leto, keď už bude bežať sezóna v plnom prúde, aby sme si vychutnali všetky atrakcie, ktoré sa ešte nespustili.

Dúfame, že vás tento tip na výlet do okolia mesta Ružomberok zaujal a možno sa aj vy vyberiete spoločne s deťmi spoznávať krásy Liptova. Viac tipov na výlety po našom nádhernom Slovensku nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na na Liptove!

ĎAKUJEME

Hrabovská dolina – zima

Hrabovská dolina – leto