Výlet s deťmi za zvieratkami

3 tipy na výlet s deťmi za zvieratkami na Slovensku

Leto je konečne tu a vy plánujete kam na výlet s deťmi? Čo tak vyraziť na jedno z troch zaujímavých miest na Slovensku, kde si môžete spoločne pozrieť zvieratká. Lúka plná sysľov pri Muráni, Zubria zvernica v Topoľčiankach, či Nutrie pri obci Skačany. Boli ste tam už niekedy?

Muráň – Lúka plná sysľov

Prvým tipom, kam s deťmi je asi najznámejšia destinácia na Slovensku, čo sa zvieratiek týka. Sú ňou sysle na Bielych vodách. Toto miesto je často označované aj Lúka plná sysľov. Nájdete ho v Národnom parku Muránska planina približne 2,5 kilometra od obce Muráň smerom na Prednú Horu. Pokiaľ sa chystáte na sysľovisko pri Muráni, tak v jeho tesnej blízkosti nájdete aj parkovisko. To nie je moc veľké a hlavne v letnej sezóne sa vie veľmi rýchlo zaplniť. Ak sa preto chcete vyhnúť stresu pri hľadaní vhodného miesta na parkovanie, nechajte auto radšej v Muráni a vyberte sa ku sysľom po vlastných cez lúky popri ceste. Určite nezablúdite.

Samotných sysľov na lúke v Muránskej planine môžete pozorovať najmä počas slnečných dní. Keďže sa jedná o jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku, tak nejakého určite zbadáte. Niektoré jedince sú dokonca natoľko plaché, že prídu až do vašej bezprostrednej blízkosti.

Myslite však na to, že so západom slnka zalieza do nory. My sme tam boli na konci dňa a už ich tam bolo pomenej. Takže ak pôjdete týmto smerom, tak určite cez deň. Ak máte domáceho miláčika, tak ho radšej nechajte doma. Syseľ sa ho bude báť a zalezie do svojej nory. A je po zážitku.

Pár rád, ako sa chovať na sysľovisku

  • Syseľ je divé zviera a dokonca chránené, nesnažte sa ho preto chytať do rúk. Môže sa zľaknúť a pohrýzť vás.
  • Ak ho chcete kŕmiť, nasypte si potravu na ruku a počkajte, kým si ju sám vezme.
  • Nikdy nesypte potravu do jeho nory.
  • Kŕmte ho len vhodnou potravou ako slnečnica, jablká, mrkva, cvikla, jačmeň, ovos, vlašské orechy.
  • Môžete mu doniesť aj piškóty (ktoré mu chutia a neublížia mu), ale lepšia a zdravšia potrava sú možnosti vyššie.
  • Nikdy sysle nekŕmte ľudskou potravou a pochutinami, ako sú chrumky, chipsy, tyčinky, slané oriešky, čokoláda, čerstvý chlieb alebo buchty. Vám chutia, sysle však môžu zabiť.
  • Neklaďte v okolí lúky oheň, nachádzate sa v národnom parku
  • Užite si pohľad na tieto milé a plaché stvorenia

Viac o lokalite sa dozviete priamo na stránke NP Muránska planina tu.

Skačany pri Partizánskom – Nutria riečna

Druhou atrakciou pre rodiny s deťmi je malá obec Skačany pri Partizánskom. Na miestnom rybníku sa totiž nachádza kolónia nutrie riečnej. V prípade, že sa sem vyberiete tak je najvhodnejšie zaparkovať v obci a ku rybníku prísť po vlastných. Je to len pár minút chôdze. Ideálne miesto, kde nechať auto je pri miestnej základnej škole a kaplnke. Teoreticky sa dá ísť po poľnej ceste ešte bližšie k druhej kaplnke, ale hlavne cez víkend tam môže byť plno.

Nutria riečna nie je pôvodným druhom. Na Slovensku predstavuje invazívny druh a jej pôvodným domovom je Argentína. V našej prírode sa nachádza z dôvodu, že tam bola zámerne vypustená. U nás sa vo veľkom chovala ako kožušinové zviera, ale v poslednej dobe je o kožušiny menší záujem, a práve preto ju niekto do rybníka pravdepodobne vypustil.

Nutriu si ľudia často omylom zamieňajú s bobrom. Od bobra ju však odlišuje dlhý tenký chvost, kým bobor ho má výrazne veľký a placatý.

Nutria kolónia mala asi 2 roky dozadu len 3 jedince. Momentálne ich na rybníku nájdete viac ako 20 a aj vďaka prikrmovaniu stratili plachosť.

Pár rád, ako sa chovať na rybníku

  • Nutria je divé zviera a ak ju kŕmite, nepreťahujte sa o jedlo, mohla by vás uhryznúť.
  • Vodná plocha, kde sa kolónia nachádza nie je určená na kúpanie ľudí, ani zvierat.
  • Na rybníku je zakázaný rybolov.
  • V prípade, že chcete nutriám priniesť nejakú dobrotu, tak prineste mrkvu, zemiaky, jablká, repu
  • Nikdy im nedávajte zhnité ovocie, či zeleninu.

Topoľčianky – Zubria zvernica

Posledným miestom na našom zozname je Zubria zvernica pri Topoľčiankach. Areál zvernice sa nachádza približne 3 km za obcou Lovce a pred vstupnou bránou sa nachádza menšie parkovisko, z ktorého vedie cesta priamo ku zvernici vzdialenej asi 300 metrov. Zubria zvernica je otvorená celoročne od 9:00 do 17:00.

Areál je vhodný pre rodinky s deťmi a asi najviac sa oplatí navštíviť toto miesto v čase kŕmenia. To sa vykonáva 2 krát denne. V dopoludňajších hodinách o 9,00 hod. a popoludní o 14,00 hod.

Zaujímavosťou je, že Zubor je európsky endemit a najväčší voľne žijúci živočích na území Slovenska. Traduje sa, že posledného zubra žijúceho vo voľnej prírode na Slovensku zastrelil kráľ Matej Korvín. 

Momentálne sa ich na našom území nachádza najviac práve v Zubrej Zvernici pri Topoľčiankach. Podľa medzinárodnej dohody o chove zubra sú všetky zubry narodené na Slovensku pomenované menami, ktoré začínajú slabikou Si – napr. Sibirka, Sigmund, Sivko, Silan, Silvo atď. Celkom haluz, však?

Okolo zvernice vedie aj chodník, takže si viete urobiť príjemnú prechádzku a cestou určite uvidíte za plotom aj tieto majestátne zvieratá. Ideálne miesto na nedeľný výlet po obede.

Ak sa vám tieto tipy na výlet s deťmi za zvieratkami páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Výlet s deťmi za zvieratkami

Sysle na Bielych vodách
Sysle na Bielych vodách
Výlet s deťmi  - Muráň - Lúka plná sysľov
Muráň – Lúka plná sysľov
Kam na výlet s deťmi - Sysle pri Muráni
Kam na výlet s deťmi – Sysle pri Muráni
Syseľ
Syseľ
Skačany
Skačany
Nutrie na jazierku pri Skačanoch
Nutrie na jazierku pri Skačanoch
Kam na výlet s deťmi - Nutrie Skačany
Kam na výlet s deťmi – Nutrie Skačany
Výlet s deťmi - Nutrie
Nutrie
Skačany
Skačany
Zubria Zvernica Topoľčianky
Zubria Zvernica Topoľčianky
Topoľčianska zubria zvernica
Topoľčianska zubria zvernica
Kam na výlet s deťmi - Zubria zvernica
Kam na výlet s deťmi – Zubria zvernica
Výlet s deťmi - Zubria zvernica Topoľčianky
Zubria zvernica Topoľčianky
Topoľčianky
Topoľčianky
Výlet s deťmi  - Topoľčianky
Topoľčianky