Banskobystrický kraj

Kam na výlet v Banskobystrickom kraji?

Leto je už v plnom prúde a mnoho z vás si už určite plánuje výlety. Podobne, ako minulý rok, bude v kurze dovolenka na Slovensku. Dnes sa preto spoločne pozrieme na viac ako 50 tipov, kam na výlet v Banskobystrickom kraji. Určite si tu niečo nájdete. Banskobystrický kraj ponúka rôzne atrakcie pre deti, historické pamiatky či zaujímavé interaktívne zážitky. My sem chodievame naozaj často, a práve táto časť Slovenska je po Žilinskom kraji na našom zozname na druhom mieste.

Kraj uprostred našej nádhernej krajiny toho ponúka naozaj mnoho či už plánujete výlet s deťmi, ste nadšenci historických pamiatok alebo si chcete vyskúšať nejaký nevšedný zážitok na vode alebo na skalách. Spoznávať môžete známe, ale aj menej populárne regióny Novohrad, Podpoľanie, Gron, Hont, Gemer, Horehronie alebo okolie Banskej Štiavnice. My sme za posledných pár rokov navštívili desiatky miest v Banskobystrickom kraji a máme ich osobne odskúšané. Tento zoznam určite neobsahuje všetky super miesta, čo sa tu nachádzajú, ale ako taký základ určite pomôže. Ak sme na niektoré miesto zabudli, tak nám smelo napíšte a pôjdeme to pozrieť, aby sme ho mohli následne doplniť do článku.

1. Atrakcie pre deti

Ak rozmýšľate, kam na výlet s deťmi v Banskobystrickom kraji, tak sa ponúka hneď niekoľko možností. Nájdete tu množstvo akvaparkov, kúpalísk, múzeí a iných atrakcií, ktoré sa najmenším budú určite páčiť.

Donovalkovo

Asi najznámejšie a najnavštevovanejšie je Hlavné mesto detí – Donovalkovo. Nájdete ho v nádhernom prostredí Nízkych Tatier a vaše deti sa tam určite zabavia. Maľovanie na tvár, minifarma, požičovňa kostýmov, dopravné ihrisko a mnohé iné atrakcie. Viac o programe, cenách a čo všetko tam nájdete sa dozviete priamo na stránke tu.

Kúpaliská a akvaparky

Ďalšou možnosťou sú kúpaliská a akvaparky. Hlavne teraz v horúcich dňoch schladenie vo vode padne určite vhod. Uprostred Slovenska nájdete hneď niekoľko možností, kam sa oplatí ísť.

TOP 5 kúpalísk, ktoré sa oplatí navštíviť:

  • Kováčová
  • Aquatermal Dolná Strehová
  • Miraj
  • Vyhne
  • Novolandia

Obec Lišov

Zaujímavou možnosťou, ako stráviť deň, môže byť návšteva obce Lišov. Nájdete tam Galériu masiek, Lišovskú izbu a Keltské obydlie. V galérii nájdete napríklad 5000 rokov starú masku z Egypta, ale aj masku z videoklipu LADY GAGA.

Viac o tom, čo tam môžete vidieť, ako aj rezerváciu vstupeniek môžete skontrolovať tu.

Habakuky

Ak máte radi rozprávky od Pavle E. Dobšinského, tak nemôžete vynechať Habakuky. Počas letnej sezóny sa tu konajú pravidelné predstavenia a podujatia, počas ktorých sa prenesiete do rozprávok ako Laktibrada, Zlatá priadka, 12 mesiačikov a mnohé iné.

Aktuálne vstupné, program a čo sa chystá si môžete pozrieť na stránke rozprávkovej dedinky tu.

Čiernohorská železnica v Čiernom Balogu

Od 1.7. 2021 sa opäť rozbehli aj vláčiky na všetkých troch trasách v Čiernom Balogu. Tento výlet odporúčame všetkými desiatimi. Tu sa určite nudiť nebudete. Môžete si vybrať cestu po zelenej trati do Vydrovskej doliny a Lesníckeho skanzenu, po modrej smerom na Dobroč cez futbalové ihrisko alebo po červenej smerom na Šánske. Práve na červenej trati premávajú počas hlavnej sezóny populárne parné vlaky.

Cenník a odchody vlakov nájdete priamo na stránke CHZ tu.

2. Hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny

Kto nás už pozná a eviduje dlhšie, tak vie, že hrady a zámky sú naša srdcovka. Nikdy si nenecháme ujsť príležitosť objaviť nejaké nové sídlo, ktoré dýcha históriou. A ani Banskobystrický kraj nie je výnimkou. Navštívili sme ich hneď niekoľko a tie, čo sme ešte nestihli, určite čoskoro navštívime. Nájdete tu hrady, zámky, kaštiele i zrúcaniny, ktoré boli v minulosti sídlami významných panovníkov a šľachty. Dnes si väčšinu z nich môžete pozrieť ako návštevník, a niekde sa dokonca dá aj ubytovať. Asi najviac nás uchvátil Zámok Halič v regióne Novohrad, ktorý momentálne slúži hlavne ako hotel, ale viete tam absolvovať prehliadku. Tiež sa nám naozaj páčil výhľad v Kremnici, ten proste nemá chybu. A kto hľadá niečo iné a neokukané, tak sa musí vybrať na Gemer. V obci Jelšava nájdete kaštieľ Coburgovcov, ktorý pomaly vstáva z popola a už čoskoro sa tam bude dať ubytovať. A samozrejme netreba zabudnúť na obec Sv. Anton. To by bola škoda, ak by ste sa tam nezastavili.

10 hradov, zámkov a zrúcanín, ktoré stoja za návštevu

  • Hrad Kremnica
  • Zvolenský zámok
  • Zámok Halič
  • Vígľašský zámok
  • Hrad Ľupča
  • Hrad Revište
  • Vodný hrad a kaštieľ Hronsek
  • Hrad Šášov
  • Hrad Šomoška
  • Kaštiel Coburgovcov v Jelšave
  • Hrad Divín
  • Kaštieľ v Sv. Antone

3. UNESCO, skanzeny, technické pamiatky a ľudová architektúra v Banskobystrickom kraji

Kto ma rád ľudovú architektúru, technické pamiatky a skanzeny, tak si v Banskobystrickom kraji príde na svoje. My to tu už máme obehané krížom krážom niekoľkokrát a vždy sa na miesta späté z minulosťou radi vraciame. Väčšina miest, ktoré odporúčame je spájaná hlavne z baníctvom, ktoré má práve v tomto kraji naozaj silné historické korene. Najviac pamiatok a miest spojených s ľudovou architektúrou sa nachádza v okolí Banskej Bystrice a Banskej Štiavnice. Nájdete tu dokonca pamiatky UNESCO v obci Hronsek.

Netreba však zabúdať i na inú časť našej histórie. V regióne Gemer sa totiž nachádza naozaj unikátna Gotická cesta, ktorá je dokonca nominovaná na zápis do Európskeho dedičstva. V prípade, že sa vyberiete spoznávať kostolíky na gotickej ceste, tak odporúčame plánovať cestu vopred. Jedná sa totiž o živé chrámy, prebiehajú tam omše, takže si treba zarezervovať návštevu vopred. Bližšie detaily k jednotlivým kostolom a telefonické kontakty nájdete na stránke tu.

TOP 7 pamiatok a miest, ktoré stoja za návštevu:

  • Slovenské banské múzeum
  • Múzeum hrnčiarstva v obci Brehy
  • Štôlňa Bartolomej
  • Špania dolina
  • Drevený artikulárny kostol Hronsek
  • Horenhronské múzeum v Brezne
  • Gotická cesta
  • Osada Kysuca

4. Banskobystrický kraj – Zážitkové atrakcie

V poslednej dobe sa dostávajú do popredia rôzne atrakcie a miesta, kde si môžete vyskúšať rôzne remeslá, niečo si vyrobiť, alebo vyskúšať. A aj v Banskobystrickom kraji je takýchto možností naozaj neúrekom. My sme si tiež vyskúšali už niekoľko takýchto zážitkov a ani raz u nás nezavládlo sklamanie.

Banka Lásky

Viete o tom, že v Banskej Štiavnici sa nachádza jediný trezor, kde si môžete uchovať nejaký symbol vašej lásky? A okrem toho sa tu nachádza naozaj zaujímavá a interaktívna prehliadka domu, v ktorom vznikla najdlhšia ľúbostná báseň na svete – Marína. Nám sa prehliadka naozaj páčila a môžeme ju len odporúčať. Počas letnej sezóny určite odporúčame rezerváciu vopred, nakoľko sa jedná o naozaj populárnu atrakciu.

Cesta v čase

Jednou z najnovších atrakcií v Banskej Štiavnici, ktorá je spojená s baníctvom a históriou baníctva, je zážitková expozícia Cesta v čase. Nájdete ju v srdci mesta v päťstoročnom Limpacherovom paláci. Nájdete tam rôzne hologramy, dotykové obrazovky, okuliare s virtuálnou realitou, živé obrazy… V podstate ide o to, že sa prenesiete do histórie prostredníctvom moderných technológií.

Nevšedné zážitky u lokálnych ľudí

Ďalšou zaujímavou činnosťou môže byť návšteva lokálnych výrobcov, farmárov alebo atrakcií. Väčšinou sa jedná o nadšencov, takže o zábavu je vždy postarané či už budete u niekoho na farme strihať ovce, alebo sa stanete aspoň na chvíľu včelárom. My sme ich vyskúšali hneď niekoľko. Skúšanie krojov, návšteva gazdovstiev, škola varenia, návšteva výrobne cukroviniek alebo hrnčiara.

Najväčšiu ponuku zážitkov a dátumy, kedy si ich môžete vyskúšať, nájdete na destinačnom portáli BB kraja Za horami, za dolami.

Zaujímavé zážitky, ktoré si môžete vyskúšať v Banskobystrickom kraji:

  • Tkanie kobercov
  • Na jeden deň včelárom
  • Návšteva gazdovstiev
  • Ako si vyrobiť metlu
  • Hrnčiarstvo
  • Skúšanie krojov

Splavy riek

Pre tých, čo majú radi vodu, odporúčame určite splav jednej z riek. Či už sa vyberiete na Ipeľ, Hron alebo Muráň, určite to bude sranda. Na prvý pohľad sa to môže zdať zložité, ale keď už budete na vode, tak sa určite zabavíte. Dobré skúsenosti máme nie len my, ale aj naši kamoši so splavom rieky Muráň pri Jelšave.

Viac info o splave sa dozviete na stránke Mestských služieb Jelšava.

  • Splav:
    • Ipľa
    • Hrona
    • Muráň pri Jelšave

Jazda na kolobežkách v Jelšave

Ďalšia atrakcia, ktorá sa nachádza v regióne Gemer pri Jelšave je zjazd na kolobežkách od Ochtinskej aragonitovej jaskyne ku Kaštieľu Coburgovcov v Jelšave. Dĺžka trasy je 7,5 kilometra a je to naozaj haluz. Hlavne ak sa nebojíte rýchlosti a spustíte sa dole kopcom čo to dá.

A viete čo je na celom zjazde najlepšie? Že je to skoro zadarmo. Prenájom kolobežiek sa pohybuje od 3- 5€.

Viac info sa opäť dozviete na stránke MSS Jelšava.

Jazda na vlakoch po BB kraji

Kto má rád vlaky? V Banskobystrickom kraji nájdete hneď niekoľko možností, ako si jazdu na nich užiť naplno. Či už vyskúšate jazdu cez 34 tunelov v okolí Banskej Bystrice, na zubačke z Tisovca do Zbojskej alebo na Zbojníckom exprese v Čertovej doline. Okrem toho si môžete vyskúšať novú atrakciu, ktorou sú cyklodreziny na Horehroní.

  • Zbojnícky expres
  • Banícky expres
  • Cyklodreziny
  • Zubačka v Tisovci

Ferrata Skalka

A pre tých, čo majú radi adrenalín tu máme Via Ferratu Skalka pri Kremnici, kde nájdete najdlhší visutý via ferratový most na Slovensku, ktorý je dlhý 78 metrov a visí medzi bralami miestami až 45 metrov nad terénom.

5. Netradičné a zaujímavé miesta Banskobystrického kraja

Okrem už tradičných miest viete navštíviť mnohé zaujímavé a netradičné miesta. Na Horehroní sa určite zastavte v Telgárte, kde sa nachádza Chmarošský viadukt a Depo Café. Na hranici Gemera a Horehronia vyskúšajte legendárne buchty alebo famózny guláš a halušky na Salaši Zbojská. A hneď oproti môžete obzrieť okolie z rozhľadne.

Na Muránskej planine sa s deťmi určite pozrite na Lúku plnú sysľov. A v Podpoľaní si môžete pozrieť unikátne Drevené vyrezávané kríže, lazy v Hriňovej či Drevenicu Štefana Nosáľa. V Novohrade sa určite zastavte pri železničnom domčeku v obci Halič a v synagóge v Lučenci, kde sa pravidelne konajú rôzne výstavy a podujatia.

A samozrejme nemôžete vynechať klasiku – mesto Banská Štiavnica. Drevený betlehem, tajchy a mnoho iného. Stačí si len vybrať.

  • Depo Café v Telgárte
  • Chmarošský viadukt
  • Rebrík do neba v obci Dúbravica
  • Lúka plná sysľov
  • Drevený betlehem v Banskej Štiavnici
  • Ochtinská aragonitová jaskyňa
  • Synagóga Lučenec
  • Kalvária Banská Štiavnica
  • Drevenica Štefana Nosáľa a Hriňovské lazy
  • Salaš a rozhľadňa Zbojská
  • Železničný domček v Haliči
  • Tajchy v okolí Banskej Štiavnice
  • Barlangy
  • Klopačka Hodruša-Hámre

Banskobystrický kraj – Dovolenka v srdci Slovenska

A čo dodať na záver? V tejto časti nášho krásneho Slovenska je naozaj čo pozerať. Historické pamiatky, miesta s príbehom, zaujímavé atrakcie, mnoho atrakcií pre deti i dospelých. Vraciame sa sem radi a určite si nejaké tie atrakcie obzrieme aj toto leto. Skryté poklady regiónu Gemer, hrady v Novohrade, nádherná príroda na Podpoľaní, vlaky na Horehroní či história baníctva v okolí Banskej Štiavnice.

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňom pár inšpirácií kam na výlet v Banskobystrickom kraji. Viac tipov na výlety nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na výlete!

ĎAKUJEME

Banskobystrický kraj na fotkách

Banskobystrický kraj - Špania Dolina
Banskobystrický kraj – Špania Dolina
Vodný hrad v Hronseku
Vodný hrad v Hronseku
Depo CAFE
Depo CAFE
Banskobystrický kraj - Kremnica ako na dlani
Kremnica ako na dlani
Banskobystrický kraj - Novohrad - Haličský zámok - Zámocký hotel Galicia Nueva Halič
Novohrad – Haličský zámok
Soósovsko-Géczyovský kaštieľ v Hronseku
Soósovsko-Géczyovský kaštieľ v Hronseku
Výhľad z Hradu Revište
Výhľad z Hradu Revište
Coburgovský kaštieľ v Jelšave
Coburgovský kaštieľ v Jelšave
Rozhľadňa Zbojská
Rozhľadňa Zbojská
Banskobystrický kraj - Drevený artikulárny kostol v Hronseku
Drevený artikulárny kostol v Hronseku
Fabkovie domček Brehy
Fabkovie domček Brehy
Banskobystrický kraj - Banka Lásky - Trezor
Banka Lásky – Trezor
Hriňová: Majka v kroji
Hriňová: Majka v kroji
Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní
Drevené vyrezávané kríže na Podpoľaní
Za horami, za dolami na gazdovstve u Jožka Kučeru
Za horami, za dolami na gazdovstve u Jožka Kučeru
Za horami, za dolami z Majky sa nám hrnčiarka stala
Za horami, za dolami z Majky sa nám hrnčiarka stala
Kam na výlet s deťmi - Sysle pri Muráni
Kam na výlet s deťmi – Sysle pri Muráni
Banskobystrický kraj - Synagóga Lučenec
Synagóga Lučenec
Banskobystrický kraj - Banskoštiavnický betlehem
Banskoštiavnický betlehem
Banskobystrický kraj - Ochtinská aragonitová jaskyňa
Ochtinská aragonitová jaskyňa
Z Hrádku do Jelšavy na vás čaká viac ako 6km dlhý zjazd
Z Hrádku do Jelšavy na vás čaká viac ako 6km dlhý zjazd
Banskobystrický kraj - Čierny Balog
Banskobystrický kraj – Čierny Balog
Chmarošský viadukt
Chmarošský viadukt
Hrnčiarske múzeum Brehy
Hrnčiarske múzeum Brehy
Drevenica Hriňová
Hriňovská drevenica prof. Štefana Nosáľa
Halič - železničný domček
Halič – železničný domček
Banská Štiavnica
Banská Štiavnica
Podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy
Podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy
Banská Belá - Halčiansky tajch
Banská Belá – Halčiansky tajch
Banská Štiavnica - Arborétum Kysihýbel
Banská Štiavnica – Arborétum Kysihýbel
Horehronie - Chamkova Stodola
Horehronie – Chamkova Stodola
Horehronie - Osada Kysuca
Horehronie – Osada Kysuca
Horehronie - Prameň rieky Hron
Horehronie – Prameň rieky Hron
Banská Štiavnica - Cesta v čase
Banská Štiavnica – Cesta v čase
Kaštieľ Svätý Anton
Kaštieľ Svätý Anton