Bačov stolec na Orave

Bačov stolec – Hojdačka a rozhľadňa v obci Osádka na Orave

Orava je jeden z regiónov, ktorý navštevujeme veľmi radi. Nedávno tu pribudla jedna nová hojdačka a rozhľadňa v prírode s nádherným výhľadom na Chočské Vrchy. Volá sa Bačov stolec a nájdete ju nad malou dedinkou Osádka.

Základné info a príchod

Obec Osádka sa nachádza v údolí Leštinského potoka, na rozhraní Oravskej vrchoviny a Chočských vrchov len pár kilometrov od okresného mesta Dolný Kubín. V okolí sa nachádza niekoľko cyklotrás a turistických chodníkov.

Obec leží na ceste z Dolného Kubína do Malatinej a premávajú sem pravidelné autobusové spoje. Z Dolného Kubína sa tu dostanete približne za 20 minút.

Druhou možnosťou, ako sa dostať do dediny, je autom. Ak máte namierené na rozhľadňu a hojdačku Bačov stolec, tak ho nájdete cestou z Osádky na Pokryvač. Zaparkovať môžete niekde na polceste, alebo v jednej z týchto dvoch obcí.

Najlepšie bude, ak zaparkujete pri Kolibe Pajtisko v obci Osádka. A rovno si tam môžete kúpiť nejaké dobroty z ovčej farmy z Pokrývača.

K rozhľadni sa následne dostanete po cyklochodníku. Zablúdiť nie je moc kde, rozhľadňu vidno už z diaľky.

Hojdačka a rozhľadňa Bačov stolec

K vyhliadke nad Osádkou sa z obce od Koliby Pajtisko dostanete hore kopcom za približne 40 minút. Rovnako dlho vám to bude trvať aj z obce Pokryváč.

Cestou budete mať nádherné výhľady na okolitú oravskú prírodu. Samotná rozhľadňa je naozaj zaujímavá. Vytvorili ju totiž svojpomocne domáci z okolitých dedín. Je to vlastne obrovská stolička, z ktorej je nádherný výhľad na okolitú prírodu a na Veľký Choč. Okrem rozhľadne je tam aj hojdačka, takže sa tam môžete aj pohojdať. A ak budete mať šťastie, tak sa na lúke pod rozhľadňou budú pásť aj ovečky. Nádhera.

Mne osobne sa táto rozhľadňa naozaj veľmi páčila a určite ju odporúčam aj rodinkám s deťmi. Prístup k nej je naozaj jednoduchý a cestu k nej zvládnu všetci.

V prípade, že sa sem vyberiete aj vy, tak by som vás chcel poprosiť, aby ste sa k okoliu chovali ohľaduplne.

  • Neparkujte na súkromných pozemkoch a lúkach (zaparkovať sa dá pohodlne v obci alebo pri Kolibe).
  • V prírode vždy nechávame všetko v pôvodnom stave.
  • Nenechávajte plastové fľaše, papieriky a odpadky v okolí rozhľadne, na lúkach a na turistickom chodníku.

Ak sa budeme všetci správať zodpovedne, tak nám takéto nádherné miesta ostanú dlhšie a budú si ich môcť vychutnať aj návštevníci po nás.

Určite odporúčam spojiť návštevu Bačovho stolca aj dedinkami na okolí. Len pár kilometrov od Osádky sa nachádzajú známe kúpele Lúčky s Lúčanským vodopádom a obec Leštiny, kde nájdete drvený artikulárny kostol zapísaný do UNESCO.

A ak máte radi hojdačky, tak môžete pozrieť jednu hojdačku v obci Valaská Dubová s výhľadom tiež na Chočské vrchy alebo hojdačku v Zuberci s výhľadom na Roháče. Okrem hojdačky nájdete v Zuberci aj jeden z najkrajších skanzenov na Slovensku.

Ak sa vám tento tip na krátky výlet na Orave páčil, tak ho nezabudnite poslať kamarátom. Možno sa pôjdu trošku pohojdať s výhľadom aj oni. Pre viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Ďakujeme!

Bačov stolec – Hojdačka a rozhľadňa v obci Osádka

Osádka - cesta k rozhľadni
Osádka – cesta k rozhľadni
Oravská príroda
Oravská príroda
K rozhľadni vedie cyklotrasa
K rozhľadni vedie cyklotrasa
Osádka - cesta k rozhľadni
Osádka – cesta k rozhľadni
Osádka - Oravská príroda
Osádka – Oravská príroda
Rozhľadňa a hojdačka Bačov stolec
Rozhľadňa a hojdačka Bačov stolec
Bačov stolec nad obcou Osádka
Bačov stolec nad obcou Osádka
Rozhľadňa a hojdačka Bačov stolec nad obcou Osádka
Rozhľadňa a hojdačka Bačov stolec nad obcou Osádka
Výhľad na okolie
Výhľad na okolie
Oravská príroda
Oravská príroda
Bačov stolec
Bačov stolec
Bačov stolec na Orave
Bačov stolec na Orave
Osádka na Orave
Osádka na Orave