Hojdačka Strelenka

Hojdačka Strelenka nad Osadou Ondričkovci v Lysej pod Makytou

Strelenka je miestna časť obce Lysá pod Makytou v západnej časti okresu Púchov. A práve na tomto mieste bola v minulosti jedna z najpopulárnejších hojdačiek v prírode. Hojdačka bola však pred pár mesiacmi zničená a ostal len krásny výhľad na Javorníky. Dnes je však späť, a tak sme sa na toto miesto vybrali, aby sme sa na nej pohojdali aj my.

Cesta k hojdačke vôbec nie je náročná a zvládnu ju aj malé deti. Takže ideálne miesto na krátky výlet.

Základné info a príchod

Hojdačku Strelenka nájdete v obci Lysá pod Makytou a to konkrétne v časti Strelenka. Tá sa delí na 4 osady – Ondričkovci, Krátke, Holcove a Drdákovce. Najlepší prístup, ak prídete autom, je od osady Ondričkovci. Zaparkovať odporúčame čo najnižšie, nakoľko cesta je dosť úzka a vo vyššej časti osady už nebude moc možností, kde nechať auto. Samozrejme berte ohľad na miestnych a neblokujte im príjazd na pozemok. Možností na parkovanie tu moc nie je.

Ak zvolíte verejnú dopravu, tak je najlepší prístup z druhej strany od osady Holcove. V tomto prípade zvoľte cestu vlakom alebo autobusom z Púchova. Vystúpte na zastávke Strelenka, odkiaľ je to k hojdačke necelá hodinka.

Hojdačka Strelenka nad osadou Ondričkovci

My sme zvolili cestu autom a namierili sme si to do osady Ondričkovci. Približne po 500 metroch od odbočky z hlavnej cesty sme si našli miesto, kde sa dalo nechať auto. Po zastavení sme sa opýtali miestnych, kde sa približne nachádza hojdačka, nakoľko na mape nie je. Milá pani a pán nám vysvetlili cestu a nasmerovali nás po spevnenej ceste nahor do osady približne 2 kilometre na kopec.

Po pár minútach sme prišli na pomyselný koniec akej takej spevnenej cesty. Tu sa dá vraj pokračovať dvoma smermi. My sme zvolili cestu doprava nahor pomedzi domy až na lúku. Z lúky už nie je kam zablúdiť. Hojdačku vidno už z diaľky. Popri poli s kukuricou cez poľnú cestu sme vyšli až hore, kde na nás čakala hojdačka Strelenka. Cesta nahor nám aj napriek horúcemu slnku a zastávkam na fotenie trvala menej ako 30 minút. A to sme zaparkovali takmer dole. Takže sa nie je čoho obávať a nemusíte ísť autom čo to dá. Ide naozaj o príjemnú prechádzku.

Hojdačka stojí samostatne na drevenej konštrukcii a je natočená smerom na pohorie Javorníky. Je z nej naozaj krásny výhľad na okolitú prírodu, ako aj na medzinárodnú železničnú trať Púchov – Horní Lideč. Okrem hojdačky tu nájdete aj ohnisko s posedením, kde si môžete opiecť nejaké dobroty.

Počas našej návštevy sme cestou nadol stretli asi 4 ľudí a pri hojdačke partiu chalanov pri ohnisku. Takže je tu úplný kľud a pohoda. V prípade, že sem na výlet vyrazíte aj vy, tak sa prosím správajte na hojdačke ohľaduplne, aby vydržala čo najdlhšie.

My sme sa tu trošku pohojdali, poobzerali po okolí a nedeľný víkend bol za nami. Ďalšia hojdačka do zbierky.

V prípade, že vám hojdačka stačiť nebude, tak môžete navštíviť aj neďaleký Hrad Lednica alebo Považský hrad.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Lysá pod Makytou – Hojdačka Strelenka nad osadou Ondričkovci

Ondričkovci - Cez osadu vedie spevnená cesta
Ondričkovci – Cez osadu vedie spevnená cesta
Lysá pod Makytou - Ondričkovci
Lysá pod Makytou – Ondričkovci
Cesta pomedzi domy je dosť úzka a nie je moc kde zaparkovať
Cesta pomedzi domy je dosť úzka a nie je moc kde zaparkovať
Na tejto pomyselnej "konečnej" treba zamieriť nahor na lúku
Na tejto pomyselnej „konečnej“ treba zamieriť nahor na lúku
Od kopca nad lúkou je to už len kúsok
Od kopca nad lúkou je to už len kúsok
Lysá pod Makytou - Ondričkovci
Lysá pod Makytou – Ondričkovci
Hojdačku Strelenka vidno už z diaľky
Hojdačku Strelenka vidno už z diaľky
Lysá pod Makytou - Výhľad na Javorníky
Lysá pod Makytou – Výhľad na Javorníky
Príroda v okolí osady Ondričkovci
Príroda v okolí osady Ondričkovci
Strelenka - Malá hojdačka
Strelenka – Malá hojdačka
Strelenka - Hojdačka s výhľadom na Javorníky
Strelenka – Hojdačka s výhľadom na Javorníky
Hojdačka Strelenka v Lysej pod Makytou
Hojdačka Strelenka v Lysej pod Makytou
Hojdačka Strelenka v osade Ondričkovci
Hojdačka Strelenka v osade Ondričkovci
Hojdačka Strelenka
Lysá pod Makytou – Hojdačka Strelenka
Vedľa hojdačky nájdete aj ohnisko
Vedľa hojdačky nájdete aj ohnisko
Lysá pod Makytou - Ondričkovci
Lysá pod Makytou – Ondričkovci