Gemer a Horehronie

Na týždeň v obytnom aute VW California na Gemeri a Horehroní

Kto nás už pozná a sleduje dlhšie, tak vie, že počas výletov bývame kade tade. Od hotelov, cez zámky, kaštiele, domčeky na stromoch, staré tehelne. Takže keď nám začiatkom leta prišla ponuka od VW Úžitkové vozidlá, či by sme si nechceli vyskúšať obytné auto VW California Beach 6.1, povedali sme si, že prečo nie. Vyskúšať treba všetko. Stačilo vybrať destináciu. Ideme do Chorvátska! To bolo bez debaty. Ja som tam ešte nebol a ani to nie je ďaleko. Žiaľ, pôvodné plány s termínom a destináciou nevyšli. Neostávalo nám nič iné, ako zmeniť termín a destináciu. Ostávame doma. Ide sa objavovať Horehronie a Gemer.

Pondelok – Horehronie – Sedliacky dvor pri Brezne

Leto prebehlo ako voda a prišiel september a s ním termín nášho výletu. Naplánovali sme si naozaj bohatý program a mnoho zaujímavých miest. Za základný tábor, odkiaľ sme plánovali vyrážať do okolia, sme si zvolili okolie Brezna. Prvou zastávkou na putovaní po Horehroní bol kemping Sedliacky dvor.

Najskôr však trebalo prevziať auto v Bratislave. Tam sme síce prišli v dostatočnom predstihu, ale neodmysliteľná zastávka obchodu s nábytkom a pár ďalších predajní nám z času na presun dosť ukrojilo. Náš domček na kolesách sme si prevzali až po 16:00 a do západu slnka nám moc času neostávalo.

Cesta na Horehronie

Z Bratislavy sme sa nakoniec vymotali až po piatej a vyrazili sme smer Brezno. Keďže nemám moc skúseností so šoférovaním dodávky, tak som v úvode šiel trošku opatrnejšie. To však netrvalo moc dlho a veľmi rýchlo sme si s Californiou na seba zvykli. Na diaľnici, R1 a neskôr na slovenskej Route 66 sa mi išlo naozaj veľmi dobre. V podstate to auto išlo samo. Ja som len kedy tedy pridal a niekedy pribrzdil. Tiež sa nám obom s Majkou páčilo, že tam bolo množstvo úložného priestoru a naozaj kopa miesta. Napriek tomu, že sme auto naplnili množstvom vecí, stále sme mohli nabehnúť niekam do hobby marketu a mali by sme to kde napratať. Viem si predstaviť, že rodiny s deťmi práve to množstvo miesta ocenia.

Cesta nám svižnou jazdou ubehla ako voda a tesne po západe slnka sme za tmy dorazili do Sedliackeho dvora, kde nás privítal milý holandský majiteľ. Keďže bolo už mimo sezóny, povedal, že môžeme zaparkovať kdekoľvek. Ubytko som zjednal už vopred a vám odporúčam urobiť presne to isté. Miestny kemp patrí medzi najlepšie na Slovensku a veľmi často je vypredaný.

Ideme spať

Po zaparkovaní na fajn mieste pri živom plote, na polceste k sprchám a ku spoločnej kuchyni, sa začala naša príprava na spánok. Ja som to dal na frajera a išiel som intuitívne bez návodu. A nakoniec ho ani moc netrebalo čítať. VW California je naozaj šikovné vozítko a prerod na spálňu netrval vôbec dlho. Obrovskou výhodou je, že sa tu dá spať dole, ale aj hore na streche. Takže ak ste rodinka 2+2, tak sa určite pomestíte. Ja som prvý deň so strechou nevymýšľal a ani sa mi moc nechcelo špekulovať, ako to vlastne funguje. Nachystal som posteľ, zapol režim kempovanie a mohlo sa ísť spať.

A tu sa trošku pristavím. Pred spaním v obytnom aute som mal trošku obavu. Nakoniec to však bolo úplne do pohody. Spoločne s Majkou sme mali dostatok miesta a viem si predstaviť, že by sme na takúto prespávačku išli aj v budúcnosti. Síce tu máte trošku diskomfort a musíte si na to zvyknúť, ale je to celkom romantika a návrat do študentských čias. Idete si kam chcete, zastavíte kde chcete a nakoniec sa vyspíte na normálnej posteli. Ak máte deti, tak pre ne to bude určite dosť cool a budú mať super zážitok pre spolužiakov v škole a škôlke.

Utorok – Horehronie – Osada Kysuca a Vydrovo

Noc v našom ubytku na kolesách sme zvládli na jednotku a ráno sme sa prebudili do zahmleného dňa na Horehroní. Keďže už bolo svetlo, konečne sme videli, kam sme to vlastne prišli. A poviem vám, naozaj veľmi pekný kemping. Všade pobehovali sliepočky, pes či mačky. Majka si hneď našla mačaciu kamošku a rovno ju pozvala na raňajky.

Tie sme absolvovali v našom obytňáku. Nájdete tu totiž mini kuchynku, kde si môžete urobiť napríklad praženicu alebo čaj. Okrem toho sa tu skrývajú kempingové stoličky, stôl a pred slnkom alebo dažďom vás ochráni praktická markíza.

Po raňajkách som spratal markízu, stoličky, posteľ, upratali sme periny a vankúše, vyhnali nocľažníka (mačičku, ktorú Majka našla) a vyrazili sme spoznávať prostredie kempu a okolité miesta.

Osada Kysuca v dedinke Drábsko

Prvou zastávkou bola osada Kysuca v dedinke Drábsko. Nájdete ju neďaleko od obce Sihla a vedie do nej spevnená rozbitá cestička. Po pravej strane potôčik a po ľavej strane staré dreveničky. Naozaj čarovné miesto. Jedná sa o jednu z najzachovalejších osád s tradičnou architektúrou na Slovensku. V osade sa nachádza asi 20 dreveničiek a maličká kaplnka zasvätená sv. Anne. Romantika ako vyšitá. Obrovská výhoda je, že je toto miesto ešte takmer nepoznané a ak prídete cez týždeň, ako sme to urobili aj my, tak ju budete mať pravdepodobne len pre seba. My sme tu stretli len pár chalanov, ktorí práve rekonštruovali ďalšiu z dreveníc.

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline

Po prehliadke osady Kysuca sme sa presunuli do okolia Čierneho Balogu. Californiu sme zaparkovali na parkovisku vo Vydrovskej doline, kde sa nachádza Lesnícky skanzen. A toto je ďalšia výhoda vozidla. Môžete zaparkovať bez problémov prakticky kdekoľvek.

Hlavným bodom programu na tento deň bolo obehnúť skanzen a poobzerať si Čiernohronskú lesnú železničku. Vstupné do skanzenu je 2€ a otvorený je v hlavnej sezóne od mája do konca septembra. Vtedy je otvorená horáreň, miniland i kaplnka.

Prechádzku je možné absolvovať na 3 prehliadkových trasách – A, B a C. Každá má svoje výhody a nevýhody. My sme si urobili taký mix A a B. Trvalo nám to pár hodín a videli sme asi tie najhlavnejšie miesta, ktoré sa dajú v skanzene navštíviť. Prechádzka po okolí je vhodná aj pre rodinky s deťmi. Mnohé miesta sú úplne s prehľadom prístupné aj s kočíkom.

V skanzene sme strávili prakticky celé popoludnie. Po prehliadke sme sa šli najesť a podvečer sme sa vybrali opäť nazad do Brezna, kde sme v miestnom obchoďáku doplnili zásoby a po nákupe už skoro po tme hurá spať.

Streda – Horehronie – Telgárt a Lúka plná sysľov

Stredajšie ráno nás na strednom Slovensku privítalo slniečko. V tento deň sme toho mali v pláne naozaj veľa. Nová rozhľadňa v Brezne, Chamkova Stodola, viadukt v Telgárte, Muránske buchty a Lúka plná sysľov. Nakoniec sme síce všetko nestihli, ale väčšina sa podarila.

Chmarošský viadukt a Depo Café

Najskôr sme sa presunuli do Telgártu do populárneho Depo Café. Tam sme si dali čučoriedkovú domácu limonádu a úspešne sme naštartovali tento sviatočný deň. Z kaviarne sme sa presunuli k jednej z najfotografovanejších pamiatok na Slovensku, ktorou je Chmarošský viadukt. Ten je súčasťou železničného technického diela – Telgártska slučka. Počas stredajšieho dopoludnia tam bolo dosť plno a ľudia k nemu išli z každej strany. Okrem výletníkov sa v okolí viaduktu premávalo aj stádo kráv, ktoré dotvárali parádnu dedinskú atmosféru.

Trošku sme si to tam pobehali, odfotili sme si ho z každej strany a keď sme mali hotovo, sadli sme do Californie a odviezli sme sa k ďalšej zaujímavej lokalite neďaleko.

Prameň rieky Hron

Len 30 minút po vlastných alebo 3-5 minút autom od viaduktu sa nachádza ďalšia významná lokácia na Horehroní. Je ňou prameň rieky Hron, ktorá je druhá najdlhšia slovenská rieka. Hron meria 298 kilometrov a preteká iba územím Slovenska, kde sa pri obci Kamenica nad Hronom vlieva do Dunaja. Na tomto mieste nebola ani noha.

Okolo prameňa je malý dreveným plot a nad ním nájdete drevený prístrešok. Taktiež tu nájdete formačné tabule, z ktorých sa dozviete základné informácie o rieke Hron. Keď pôjdete okolo, oplatí sa zastaviť. Parkovať sa dá priamo na ceste pri prameni, takže nemusíte rozmýšľať, kde nechať auto. Cez leto, alebo ak je teplá jeseň, môžete prísť aj na biku. Mohla by to byť celkom fajn zastávka. V budúcnosti možno vyskúšame.

Aj vo VW California si môžete v doplnkovej výbave okrem iného zvoliť nosič na bicykle, a budete ich mať stále po ruke. Kebyže máme viac času tak ich možno prevetráme. Možno nabudúci rok.

Chamkova stodola

Po prechádzke okolo viaduktu sme opäť sadli do auta a nasmerovali sme si to pod Kráľovu hoľu do obce Šumiac, tesne vedľa slovenskej Route 66. Medzi obcou Červená Skala a Telgártom sa tam totiž nachádza naozaj krásna a fotogenická stodola. Volajú ju Chamkova stodola, pretože ju v minulosti vlastnila rodina Chamkovcov, a tak dodnes nesie meno svojich majiteľov. Podobné stodoly slúžili v minulosti ako sezónne ubytovanie a ľudia v nich žili určitú časť roka.  Napríklad keď sa kosilo a chystalo sa seno na zimné obdobie.

Zaujímavosťou je, že na oknách sú v letných mesiacoch muškáty, ktoré môžete aj poliať. Stačí, ak zbenete pár metrov za stodolu k potoku Čeremka. Ten je mimochodom prítok neďalekého Hrona. Počas našej návštevy tam už žiaľ muškáty neboli, tak sme si aspoň poobzerali domček s okolitými horami navôkol.

Muráň a buchty

A od Chamkovej stodoly sme si to namierili smerom na Muráň a na Lúku plnú sysľov. Práve toto miesto je asi najpopulárnejšia atrakcia v prírode celého regiónu Horehronie. Ako sme sa blížili k Muráňu, bolo vidieť, že tam bude plnka. A veru, bolo to tak. Podobný nápad, ako my, malo v tento deň naozaj veľa ľudí.

My sme však nevymýšľali s parkovaním vedľa cesty a odviezli sme sa pekne až do dediny. Chceli sme totiž vyskúšať miestne vychýrené Muránske buchty, ktoré sa pečú výhradne len v obci Muráň. Miestna pekáreň a predajňa je otvorená denne a spoznáte ju jednoducho. Bude tam dosť dlhý rad ľudí, čakajúcich na túto pochúťku.

Keď sme dorazili k predajni, tiahol sa od vchodu dosť dlhý rad, ktorý však po pár minútach rozpustili. Buchty došli…. Paráda. Skúsime nabudúce.

Presunuli sme sa preto k miestnemu informačnému stredisku, kde sme si kúpili nejaké dobroty pre malé sysle. Informačné stredisko je otvorené len počas letnej turistickej sezóny od od začiatku júla do polky septembra. Takže teraz je už zatvorené.

Lúka plná sysľov

Z obce nám trvala cesta na sysľovisko niečo okolo 30 minút. Cesta vedie po chodníku vedľa cesty, takže je to úplne bezpečné a nemusíte sa strachovať, že vás dá dole nejaké auto.

Na samotnej lúke to už vyzeralo ako v Zoo. Z minulosti sme si pamätali pohodu, kľud a pár ľudí. Evidentne sa to tu rozbehlo vo veľkom. takže ak budete mať možnosť, navštívte toto miesto skôr cez týždeň a mimo sviatky a víkendy.

Napriek tomu, že tu bolo naozaj veľa ľudí, tak sme mali šťastie a sysle sme videli. Po lúke sa premávali ako na prvého mája a pár krát prišli aj k nám. Nakoniec sme tu strávili takmer 3 hodiny. Len tak sme sedeli na lúke a pozerali, ako behajú tieto malé stvorenia navôkol.

Keď už sme mali sysľov dosť, tak sme sa vrátili k autu a vyrazili sme smer Sedlo Zbojská, ktoré sa stalo našou ďalšou destináciou na spanie na nasledujúce dva dni. Zvolili sme si ho z dôvodu, že je to hranica regiónov Gemer a Horehronie, takže ideál na náš ďalší program.

Štvrtok – Gemer – Betliar, Krásnohorské Podhradie a rozhľadňa Zbojská

Vo štvrtok sme sa prebudili do sychravého a zamračeného dňa . Nám to však vôbec nevadilo. V pláne sme mali hlavne vnútorné atrakcie. Avšak predtým, ako sme vyrazil mer Gemer, museli sme sa zastaviť v Muráni.

Tentokrát sme mali šťastie a buchty mali. Kúpili sme si ich pár na ráno a hurá na výlet. Do obce Betliar sme nakoniec dorazili krátko pred obedom a zaparkovali sme tesne vedľa kaštieľa. V obci sa platí parkovné, ktoré stojí na osobné auto 3€ na deň.

Kaštieľ Betliar

Potom sme sa už presunuli do samotného kaštieľa. Ten momentálne funguje v režime OTP. Takže na prehliadku budete potrebovať potvrdenie o prekonaní, testovaní, alebo o očkovaní na COVID-19.

Prehliadky sa konajú v dvoch skupinách. Prvá do 30 ľudí je pre očkovaných a druhá skupina je určená len pre ľudí s testom. My sme mali k dispozícií aktuálne testy z pondelka, takže sme mohli ísť v skupine určenej pre testovaných ľudí.

Nakoniec sme v tejto skupine boli len 2, takže sme mali svoju vlastnú súkromnú prehliadku, čo bolo naozaj super. História miestneho kaštieľa je spätá s rodom Andrássyovcov a momentálna podoba pochádza z konca 19. storočia. Zaujímavosťou je, že je to jeden z mála kaštieľov na Slovensku, ktorého interiér obsahuje pôvodné zariadenie.

Jednou z najkrajších miestností je miestna knižnica, ktorá obsahuje viac ako 14-tisíc zväzkov v 6 rôznych jazykoch z 15. až 19. storočia. Počas prechádzky po priestoroch kaštieľa sme sa mohli milej pani, čo nás sprevádzala sýptať na čokoľvek a ona nám ochotne odpovedala. Naozaj super prehliadka takto vo dvojici. Asi prvýkrát sme mali čas aj na normálne fotenie a nemuseli sme sa naháňať. Takže ak pôjdete aj vy, určite odporúčame urobiť si test a ísť v skupine pre testovaných. Možno budete tiež len dvaja.

Po prehliadke sme sa presunuli do  anglického parku, ktorý s rozlohou 57 ha patrí k najväčším udržiavaným parkom na Slovensku a je evidovaný v zozname svetových historických záhrad. Podľa info od sprievodkyne bol tento park v minulosti dokonca ešte väčší a často slúžil na poľovačky miestnej šľachte. Trošku sme sa tu pomotali, pozreli sme si japonský most, čínsky pavilón a iné drobné stavby v parku a po prehliadke sme sa vybrali do neďalekého Krásnohorského Podhradia.

Krásnohorské Podhradie

Obec navštevovali turisti v minulosti naozaj často. Zásluhu na tom má hlavne nádherný hrad, ktorý sa týči na kopci nad dedinou. Žiaľ v roku 2012 Hrad Krásna Hôrka zhorel takmer do tla a dones ho nebol nik neopravil. Na hrade momentálne makajú a obnovujú ho, ale kedy budú práce ukončené asi ani srnky netušia. Aspoň trošku pozitívnou správou je, že sa hasičom počas hasenia požiaru podarilo zachrániť viac ako 90% inventáru a predmetov z hradu, takže momentálne sú bezpečne uložené v depozitári a snáď sa jedného dňa opäť vrátia na hrad.

Hrad však nie je jediné zaujímavé miesto, ktoré sa tu oplatí navštíviť. Určite sa zastavte aj v Mauzóleu Andrássyovcov. Tu sa tiež turisti moc nehrnú a celé miesto je žiaľ prázdne. Po príchode viete pohodlne zaparkovať oproti mauzóleu. My sme si kúpili kombinované lístky už v kaštieli, takže sme len pracovníčke ukázali, že ich už máme a spoločne sme sa presunuli do mauzólea.

Tu nám porozprávala smutný príbeh manželky grófa Dionýza Andrássyho – Františky. Tú rodina nikdy neprijala, a preto sa aj po svojej smrti neocitla v rodinnej hrobke na Hrade Krásna Hôrka. Namiesto toho jej dal urobiť jej verný manžel nádherné mauzóleum. To postavili za necelé 2 roky a použili vzácny materiál z rôznych kútov sveta. Je to naozaj krásna a impozantná stavba.

Okolo stavby mauzólea sa nachádza veľký park a vzadu, je pochovaný verný pes grófskeho páru Tascherl, ktorý tam má aj milú sochu. Určite sa tu zastavte, keď budete mať cestu okolo.

Rozhľadňa Zbojská

Po prehliadke mauzólea sme opäť naskočili do auta a vyrazili sme na poslednú zastávku dňa, ktorou bola rozhľadňa Zbojská. Tá sa nachádza len kúsok od populárneho Salaša Zbojská, kde naozaj výborne varia. O tom sme sa presvedčili počas nášho výletu niekoľkokrát – chodievali sme tam každý deň na večeru. Takže ak pôjdete, tak halušky, baraní guláš, koleno a iné dobroty určite potešia.

K samotnej rozhľadni sa dostanete po Náučnom chodníku Jakuba Surovca. Ten je dlhý takmer 5 kilometrov, začína a končí pri salaši, a ak ho budete chcieť prejsť celý, bude vám to trvať cca 3 hodinky. Za zmienku stojí, že ide aj cez Čertovu tiesňavu a ak budete mať šťastie, tak vám ponad hlavu prejde vláčik. Konkrétne v časti Čertov most, ak by ste to hľadali. To veru v žiadnej tiesňave na Slovensku nezažijete. Ak áno, tak nám určite napíšte, že kde. 🙂

Ak sa vám nechce ísť po celom chodníku, tak si môžete dať len krátku prechádzku na rozhľadňu. Tam vybehnete za menej ako 15 minút. V spodnej časti rozhľadne sa nachádza malá kaplnka sv. Juraja, pri vstupe a na poschodiach nájdete rôzne vypchaté zvieratká a po vystúpení na vrchol na vás čakajú výhľady na okolitú prírodu. Uvidíte Sedlo Zbojská, Čertovu dolinu, Veporské vrchy a pasúce sa kravy.

Kúsok od rozhľadne nájdete ešte sochu známeho zbojníka z Tisovca – Jakuba Surovca. Zaujímavosťou je, že práve tento zbojník bol často považovaný za člena Jánošíkovskej družiny. To však nebolo možné, nakoľko sa narodil až dva roky po jeho poprave.

Z rozhľadne sme sa vrátili nazad k autu, zbehli sme na večeru a pobrali sme sa spať. Čakala nás posledná noc a na druhý deň cesta domov.

Piatok – Cesta domov zo Sedla Zbojská a hodnotenie VW California

Ráno sme sa zobudili do upršaného dňa a hneď sme vedeli, že v takomto počasí sa nám moc výletovať nechce.

Pri tomto počasí sme opäť ocenili kopa miesta v Californii. Človek si môže po zložení postele rozložiť malú kuchynku a využiť stolík vo vnútri auta bez toho, aby mokol niekde vonku na daždi. Takže ďalšie plusové body.

Keďže celé ráno dážď neprestával, rozhodli sme sa, že vynecháme plánované zastávky na novej rozhľadni v Brezne a Hrade Ľupča a pôjdeme rovno do Bratislavy.

Nakoniec sme sa zastavili aspoň v obci Štítnik, kde sa nachádza jeden z kostolíkov patriacich do gotickej cesty. Kostol tu stojí takmer nepoškodený už od 13. storočia. Počas letnej sezóny od júla do augusta sa v ňom dokonca konajú pravidelné prehliadky so sprievodcom.

A z kostola sme si to namierili rovno do Bratislavy, kde sme aj napriek piatkovej premávke dorazili v rozumnom čase. A výlet po regiónoch Horehronie a Gemer bol za nami.

Hodnotenie VW California

A čo teda hovoríme na túto novú skúsenosť?

Pozitíva:

  • Výlet takýmto autom má obrovskú výhodu ak sa neviete zbaliť – zoberte si všetko. Je tu kopa úložných priestorov, kam napracete aj lodný kufor
  • Pre mňa ako šoféra to bol príjemný zážitok z jazdy. Auto sa šoférovalo naozaj dobre.
  • V aute sa vyspia až 4 ľudia. My sme boli dvaja a bolo to do pohody – obrovská výhoda strešný stan (ak máte deti, tak o ňom budú rozprávať isto dlho).
  • Je to lepšie ako stan
  • Môžete zaparkovať kde chcete a tie výhľady a pocit slobody stoja za to – je to naozaj parádne univerzálne auto (odveziete tam viac ľudí, keď niečo sťahujete, tak sa to tam zmestí, a aj prespať sa tam dá…)
  • Nezávislé kúrenie – takže vám večer nebude chladno
  • Osvetlenie vnútorného priestoru – viete si regulovať jednotlivé svetlá na panely pri vodičovi.
  • 12V kempingová chladnička
  • Držiak na bicykle – nabudúce berieme so sebou. 😀
  • Príslušenstvo na kempovanie – markíza, stoličky, prenosný stolík… A všetko malo svoje miesto a nikde to nehrkalo a podobne.
  • Mobilná sprcha – tú sme síce nevyužili, ale viem si predstaviť, že sa môže zísť.
  • A mnoho ďalších drobností, ktoré robili tento výlet príjemným.

Negatíva:

  • California je naozaj super vozítko, ale ako menšie negatívum hodnotím cenu vozidla. Ak do neho pôjdete, treba si to zvážiť.
  • Nie je to pre každého. Ak máte radi svoj komfort, tak hotelové spanie to nebude.
  • Trošku vyššia spotreba (toto je však za mňa subjektívne – porovnávam s osobákom, na ktorom chodím bežne).
  • Niekedy mi išli na nervy jazdný asistenti -hlavne na rozbitých cestách vozidlo vyhodnocovalo, že idem mimo jazdné pruhy aj keď som bol pekne v strede. Toto sa však dá vypnúť.

Celkovo výlet hodnotíme naozaj pozitívne. Výlet na Gemer a Horehronie sme si na Californii naozaj užili a určite si to radi opäť niekedy v podobnom duchu zopakujeme.

Ak sa vám tento tip na krátky výlet po Slovensku na camper vane páčil, tak ho nezabudnite poslať kamarátom. Možno sa im to zapáči a pôjdu aj oni. Pre viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Ďakujeme!

Horehronie a Gemer s obytňákom VW California v obrazoch

Sedliacky Dvor - VW California
Sedliacky Dvor – VW California
Sedliacky Dvor - VW California
Sedliacky Dvor – VW California
Naša posteľ na pár dní
Naša posteľ na pár dní
V kempe na Horehroní
V kempe na Horehroní
Sedliacky dvor
Kemp Sedliacky dvor
Kuchyňa v kempe
Kuchyňa v kempe
No nie je nádherná?
No nie je nádherná?
Aj šálky sme mali štýlové
Aj šálky sme mali štýlové
VW California - Posedenie pri spálni
VW California – Posedenie pri spálni
Raňajky pri obytňáku
Raňajky pri obytňáku
Kemp sedliacky dvor
Kemp sedliacky dvor
Kemp sedliacky dvor
Horehronie – Kemp sedliacky dvor
Horehronie - Osada Kysuca
Región Horehronie – Osada Kysuca
Horehronie - Osada Kysuca
Horehronie – Osada Kysuca
Kysuca s VW California
Kysuca s VW California
Na parkovisku vo Vydrove
Na parkovisku vo Vydrove
Horehronie - Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline
Horehronie – Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline
Horehronie - Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline
Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pri Čiernom Balogu
Kostolík vo Vydrove
Kostolík vo Vydrove
Horehronie - Telgárt s VW California
Telgárt s VW California
Horehronie - Telgárt
Horehronie – Chmarošský viadukt v Telgárte
Horehronie - Prameň rieky Hron
Horehronie – Prameň rieky Hron
Horehronie - Prameň rieky Hron
Prameň rieky Hron na Horehroní
Horehronie - Depo Café
Depo Café
Horehronie - Chamkova Stodola
Horehronie – Chamkova Stodola
Pod Kráľovou hoľou
Pod Kráľovou hoľou
Horehronie - Chamkova stodola
Chamkova stodola
Cestou na sysľovisko
Cestou na sysľovisko
Horehronie - Syseľ
Syseľ
Muránske buchty
Muránske buchty
Gemer - Kaštieľ Betliar
Gemer – Kaštieľ Betliar
Gemer - Kaštieľ Betliar
Gemer – Kaštieľ Betliar
Knižnica v Betliari
Knižnica v Betliari
Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí
Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí
Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí
Mauzóleum Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí
VW California
VW California
S VW California v Krásnohorskom Podhradí
S VW California v Krásnohorskom Podhradí
Horehronie - Salaš Zbojská
Salaš Zbojská
Horehronie - Salaš Zbojská
Salaš Zbojská
Horehronie - Výhľad z rozhľadne Zbojská
Výhľad z rozhľadne
Posledné ráno na Horehroní
Posledné ráno na Horehroní

Za zapožičanie camper vanu VW California ďakujeme spoločnosti VW Slovensko.