Hojdačka Soblahov

Hojdačka s výhľadom na Strážovské vrchy a mesto Trenčín v obci Soblahov

Hojdačiek nikdy nie je dosť. A tak sme nedávno do zoznamu pripísali ďalšiu v poradí. Hojdačka v obci Soblahov patrí medzi tie menej známe a nenájdete ju ani na mape. Predtým, ako sme ju navštívili som sa snažil získať čo najviac informácií o tom, ako sa tam dostať, čo sa nakoniec podarilo, a tak vám môžeme ukázať, ako sa na toto krásne miesto dostanete aj vy. Východiskovým bodom na trase k hojdačke bola Chata pod Ostrým vrchom, odkiaľ je to naozaj veľmi blízko. Ak sa tam chcete vybrať aj vy, tak čítajte ďalej.

Opäť je to jedno z miest, kam prídete veľmi rýchlo a prechádzku zvládnu aj rodiny s deťmi. Takže ideálne miesto na krátky víkendový výlet.

Základné info a príchod

Obec Soblahov sa nachádza neďaleko od Trenčína a zaujímavosťou je, že v roku 2001 bola zvolená za Dedinu roka. Nad obcou sa vypína najvyšší vrch tejto časti Strážovských vrchov, ktorým je so svojou výškou 767 metrov Ostrý vrch.

A práve tento kopec je hlavným orientačným bodom, ak sa budete k hojdačke v Soblahove chystať aj vy. Najideálnejší štart prechádzky je pri Chate pod Ostrým vrchom, kde sa dá v pohode zaparkovať a viete sa tam aj posilniť pred alebo po jesennej prechádzke.

Hojdačka Soblahov s výhľadom na Strážovské vrchy

My sme do Soblahova dorazili v čase obeda a tak sme začali výlet v miestnej chate, kde sme si dali horúcu cesnačku a kapustovú polievku s hubami. Obe výborné. Následne sme už pokračovali za hlavným cieľom výletu, ktorým bola hojdačka s výhľadom na Strážovské vrchy.

Cesta k hojdačke

Prechádzka k hojdačke je naozaj krátka a ani sa nenazdáte a ste hore. Začiatok je priamo vedľa lyžiarskeho vleku po ľavej strane. Sledovať treba modrú turistickú značku. Najskôr pôjdete cez les číslo jedna. Následne sa ocitnete na peknej lúke. Tam treba pokračovať po vyšľapanej cestičke do druhého lesa. A za ním sa ocitnete na lúke číslo dva, z ktorej je nádherný výhľad na okolie.

Počas našej návštevy sa na lúke nachádzala mladá rodinka púšťajúca šarkana. Asi si budeme musieť kúpiť nejakého aj my. Za druhou lúkou sa nachádza ďalší les. Tu, približne na úrovni odbočky na Ostrý vrch, pôjdete presne na druhú stranu už mimo turistickú značku. Odtiaľto je to hore kopčekom už len pár minút a na vrchole vás čaká ďalšia zaujímavá hojdačka v prírode s výhľadom na okolitú prírodu.

Hojdačka Soblahov s výhľadom na Trenčín a Strážovské vrchy

Z hojdačky v Soblahove budete mať nádherný výhľad na Strážovské vrchy aj neďaleké mesto Trenčín. A ak sa dobre pozriete, uvidíte aj Trenčiansky hrad a vrcholky Bielych Karpát.

V prípade, že pôjdete aj s deťmi, tak táto hojdačka patrí medzi tie adrenalínovejšie. Ja som tiež chvíľu rozmýšľaľ, či do toho pôjdem. Ale bola by to škoda nepohojdať sa. Len s tým nástupom a výstupom na hojdačku je to trošku zaujímavé. Tak si dávajte pozor.

A ak vám je hojdanie málo, tak sa môžete poprechádzať po neďalekej Prírodnej rezervácii Ostrý vrch. Tá je zaujímavá najmä tým, že sa tu nachádzajú početné buky, ktorých vek často prekračuje viac ako 100 rokov.

Následne sa môžete opäť vrátiť nazad k chate, alebo môžete pokračovať po turistických chodníkoch smerom do Trenčianskych Teplíc alebo do pohoria Považský Inovec.

Celkovo vám tento výlet zaberie približne hodinku aj s cestou nazad. Takže je to naozaj krátka prechádzka, ktorú môžete absolvovať napríklad po nedeľnom obede.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Hojdačka Soblahov s výhľadom na Strážovské vrchy

Chata pod Ostrým vrchom
Chata pod Ostrým vrchom
Parkovať sa dá pri chate
Parkovať sa dá pri chate
Okolie chaty
Okolie chaty
A majú tam aj zvieratká
A majú tam aj zvieratká
Polievka pred cestou...
Polievka pred cestou…
Treba vyraziť po značke smerom k vleku
Treba vyraziť po modrej značke smerom k vleku
Okolo Ježibaby
Okolo Ježibaby
Cesta vedie po lesnej ceste
Cesta vedie po lesnej ceste
Cez les po modrej
Cez les po modrej
Soblahov - Jesenná prechádzka
Soblahov – Jesenná prechádzka
Hojdačka Soblahov - Pokračujete cez lúku
Pokračujete cez lúku
A cez ďalší les
A cez ďalší les
Hojdačka Soblahov - Po vylezení z lesa pokračujete cez ďalšiu lúku
Po vylezení z lesa pokračujete cez ďalšiu lúku
Stále po vyjazdenej cestičke
Stále po vyjazdenej cestičke
Hojdačka Soblahov
Soblahov – Výhľad na okolie
A nájdete tu aj takúto lavičku
A nájdete tu aj takúto lavičku
Cestou k hojdačke v Soblahove
Cestou k hojdačke v Soblahove
Hojdačka Soblahov - Následne pokračujete opäť cez les
Následne pokračujete opäť cez les
Na tomto rázcestí pokračujete vľavo
Na tomto rázcestí pokračujete vľavo
Hojdačka Soblahov - A potom už len hore kopčekom
A potom už len hore kopčekom
Hojdačka Soblahov - A do pol hodinky ste na mieste
Hojdačka Soblahov – A do pol hodinky ste na mieste
Hojdačka Soblahov - Z hojdačky dovidíte až do Trenčína
Z hojdačky dovidíte až do Trenčína
Hojdačka Soblahov - A samozrejme aj na okolité kopce
Hojdačka Soblahov – A samozrejme aj na okolité kopce
Hojdačka nad obcou Soblahov
Hojdačka nad obcou Soblahov
Hojdačka Soblahov - A potom už len cesta nazad
A potom už len cesta nazad
Dovidenia v Soblahove!
Dovidenia v Soblahove!