Hojdačka Krpeľany

Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň v obci Krpeľany pri Martine

Hľadanie hojdačiek v prírode nás neprestáva baviť. Aj preto sme využili ďalší pekný a slnečný víkend a vyrazili sme na výlet neďaleko od Martina. Cieľom bola hojdačka v obci Krpeľany s nádherným výhľadom na Malú Fatru. Opäť sa jedná o jedno z miest, kam sa dostanete naozaj veľmi rýchlo. Takže ideálny tip na víkendovú prechádzku s deťmi.

Základné info

Hojdačku nájdete v obci Krpeľany v okrese Martin. Samotná obec sa nachádza neďaleko od hlavného ťahu na trase zo Žiliny do Ružomberka priamo na zjazde z diaľnice D1. Ak sem dorazíte autom, tak zaparkujte priamo pri začiatku Náučného chodníka Tiesňava.

V prípade, že využijete verejnú dopravu, tak máte hneď dve možnosti. Nakoľko sa Krpeľany nachádzajú hneď vedľa hlavnej železničnej trate spájajúcej východ a západ, tak sa tu nachádza aj železničná stanica. Napríklad zo Žiliny sa tu dostanete vlakom za menej ako hodinku a z Vrútok ste tam za 15 minút.

Ak sa sem vyberiete autobusom, tak z Martina sa sem dostanete za 30 minút. Vystúpiť potom treba na zastávke Krpeľany – Mlyn, odkiaľ je to k hojdačke už len pár minút.

Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň v Krpeľanoch

My sme prišli do Krpelian skoro ráno. Všade bola hmla. Chvíľu som mal obavu, či stihne hmla opadnúť, ale nakoniec sa našťastie vyčasilo a nám sa naskytol nádherný výhľad na okolie. Zaparkovali sme na parkovisku vedľa autobusovej zastávky Krpeľany – Mlyn.

Odtiaľto treba vyraziť smerom po ulici Pri mlyne. Po pár krokoch sa vyberiete doprava ku vleku, odkiaľ pokračujete hore kopcom približne 15 minút. Cesta vedie cez lúku miernym kopcom a určite ju zvládnete aj s deťmi.

Hojdačku vidno už z diaľky. Prechádzka k nej patrí medzi tie kratšie a na konci vás čaká naozaj nádherný výhľad. Pozorovať môžete Národný park Malá Fatra a kopce Malý Kriváň a Suchý. Aspoň tie sme spoznali my. Ale nejaký odborník ich spozná určite viac.

Okrem toho dole v doline uvidíte výjazd z D1, po ktorej ste pravdepodobne prišli aj vy, a Vodnú nádrž Krpeľany. Nástup aj výstup z hojdačky je úplne do pohody a nie je tam ani žiadny zráz. Proste hojdačka na skvelom mieste, ktorá je vhodná aj pre menšie deti. Patrí určite medzi tie bezpečnejšie.

Nám sa tam naozaj veľmi páčilo a osobne toto miesto hodnotím, ako jedno z najlepších. Výborný prístup a krásne výhľady. Nemá to tam chybu. Celkovo vám na návštevu bude bohate stačiť hodinka aj s cestou. Takže skvelé miesto na víkendovú prechádzku.

Ak si chcete výlet ešte predĺžiť, tak môžete pokračovať po modrej turistickej značke až do neďalekej Ľubochne, kde sa nachádza jedna z najdlhších dolín na Slovenku a zaujímavá vodná elektráreň.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Hojdačka Krpeľany – Výhľad na Malú Fatru s Malým Kriváňom

Vodná nádrž Krpeľany
Vodná nádrž Krpeľany
Krpeľany
Krpeľany
Tak kam to dnes bude?
Tak kam to dnes bude?
Parkovisko
Parkovisko
Náučný chodník Tiesňava
Náučný chodník Tiesňava
Tu treba odbočiť k vleku
Tu treba odbočiť k vleku
Mrazivé ráno v Turci
Jesenné ráno v Turci
Následne treba pokračovať hore kopcom okolo vleku
Následne treba pokračovať hore kopcom okolo vleku
Výhľady na Malú Fatru
Výhľady na Malú Fatru
Malý Kriváň v pozadí
Malý Kriváň v pozadí
Hojdačka Krpeľany
Hojdačka Krpeľany
Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň v Krpeľanoch
Krpeľany – Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň
Hojdačka v Krpeľanoch
Hojdačka v Krpeľanoch
Výhľad na Malú Fatru z Hojdačky Krpeľany
Výhľad na Malú Fatru z Hojdačky Krpeľany
Krpeľany - Výhľad na Malú Fatru
Krpeľany – Výhľad na Malú Fatru