Banská Štiavnica

Banská Štiavnica – 9 tipov na výlety v okolí

Keď sa povie Banská Štiavnica, každého hneď napadne Kalvária, Banka Lásky, Počúvadlo a nádherné historické centrum. My sme na tom rovnako a už niekoľkokrát sme toto malebné mestečko navštívili. Vždy sme však o tejto kolíske vzdelanosti a baníctva rozmýšľali len ako o víkendovej destinácii, avšak Banská Štiavnica nie sú len tieto miesta. Presvedčili sme sa o tom pri poslednej návšteve, kedy sme v spolupráci s OOCR Región Štiavnica objavili naozaj nádherné miesta len pár minút od historického centra.

Pri našej poslednej dovolenke na Slovensku nám robili sprievodcov miestni, a my sa teraz s vami podelíme o 9 parádnych tipov, aby ste si mohli farby jesene v tomto regióne užiť aj vy. A poviem vám, víkend vám na všetky určite stačiť nebude. Poďme sa teda spoločne pozrieť, kam na výlet v okolí Banskej Štiavnice!

Baníctvo a história baníctva

V Banskej Štiavnici a okolí má baníctvo naozaj pradávnu tradíciu. Už za čias Keltov sa tu povrchovo ťažilo zlato a striebro a ako plynuli roky, tak sa mesto a aj celý región stávali stále významnejšími. V samotnej Štiavnici, ako aj v okolí nájdete hneď niekoľko zaujímavých miest, ktoré sú spojené s baníctvom. A my sme počas nášho výletu navštívili hneď niekoľko v tesnej blízkosti.

1. Štiavnické Tajchy

Existencia tajchov je jedným z hlavných dôvodov, prečo bola Banská Štiavnica zaradená do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. A čo to vlastne tie tajchy sú? Jedná sa o umelo vybudované jazerá, ktoré slúžili baníkom na získanie energetických zdrojov na ťažbu a úpravu rúd v baníctve.

V 18. storočí tvorili štiavnické tajchy jednu z najdokonalejších vodohospodárskych stavieb v Európe a zadržiavali viac ako 7 miliónov kubíkov vody. Na prelome 17. a 18. storočia ich tu bolo vybudovaných viac ako 66 a do dnešnej doby sa ich zachovalo 24.

Málo ľudí vie, že dômyselný systém vzájomne poprepájaných tajchov spolu s podzemnými štôlňami a vodostĺpcovými čerpadlami tvorili najväčší vodný stroj sveta.

Tie najznámejšie tajchy asi už poznáte. Ottergrund s výhľadom na kalváriu, Klinger, či Malá a Veľká Vodárenská. To sú miesta, kam chodia všetci. My sme sa vybrali na tie menej známe v tesnej blízkosti mesta. Ak chcete zažiť pokoj a pohodu, tak sa tam choďte pozrieť aj vy.

A ak ste milovníci cyklistiky, tak si nezabudnite so sebou vziať bike. Trasy okolo tajchov majú naozaj veľmi pekne spracované na stránke Bajkom k tajchom. Určite si tam niečo vyberiete.

Horný a Dolný hodrušský tajch

Keďže sme si za základňu zvolili ubytovanie v Hodruši – Hámroch, tak sme to mali najbližšie práve na tieto dva tajchy. Výhodou je, že ak navštívite Dolný hodrušský tajch, tak tam moc turistov nestretnete. My sme sa pri oboch pomotali dobrú hodinku a nikoho sme nestretli. Bol však týždeň. Pravdepodobne cez víkendy aj na tieto miesta zavítajú nejakí turisti, ale veľa ich asi nebude. A ak si na dovolenku vezmete aj bicykle, tak si môžete urobiť celkom pekný výlet a spojiť návštevu s neďalekým tajchom Červená studňa. Sledovať treba modrú cyklotrasu – Stopa Salamandry.

Tajch Červená studňa

Druhým zaujímavým, a trošku viac populárnym tajchom, je Červená studňa. Nachádza sa nad Štiavnicou na hrebeni kopca, kde sa stretávajú cesty z Vyhní a Hodruše-Hámrov. Hlavne ráno a pri západe slnka je to naozaj veľmi pekné a fotogenické miesto. Ak máte radi turistiku, tak toto je to správne miesto, kde začnete potulky po štiavnickom chotári.

K menu prišiel tento tajch naozaj zaujímavo. Svoje pomenovanie získal, keď tu vojská Imricha Tököliho chytili a sťali jezuitského pátra Jána Katunského. Jeho krv vraj stiekla do vody a sfarbila celý tajch do červena. Ale či to tak naozaj bolo nevieme, minimálne však na túto udalosť odkazuje neďaleký kríž Jána Katunského s pripomienkou tejto udalosti.

Halčiansky tajch

A do tretice si tu dáme ešte jeden zaujímavý tajch na sever od centra Banskej Štiavnice. Halčiansky tajch nájdete pri obci Banská Belá. Je to najnižšie položený tajch v obkolesení lesov, a ako jeden z mála, má pravidelný prítok vody, keďže do neho tečie Halčiansky potok. Je to naozaj veľmi pekný tajch a domáci aj turisti ho využívajú na kúpanie a lov rýb. A samozrejme sa tam dá pekne poprechádzať. Dostanete sa odtiaľto po peknej asfaltke až do osady Halča, o ktorej píšeme trošku nižšie v tipoch na turistiku.

Zaujímavosťou je, že sa k nemu viaže celkom milá tradícia. Obyvatelia Banskej Belej z tajchu každoročne lovia a delia krokodíla. A viete prečo?

Pred viac ako päťdesiatimi rokmi, v roku 1962, s tým začali domáci z osady Halča, ktorí kráčali cez búrku domov z miestnej púte v Banskej Belej. Keď prechádzali popri Halčianskom jazere, zrazu si všimli, že na vode pláva kus borovicového polena. A keďže už mali dačo pod čapicou, tak si mysleli, že to je krokodíl. Hneď to utekali nahlásiť a spustila sa veľká akcia vylovenia krokodíla. Samozrejme to bolo len poleno… Odvtedy sa toto zviera loví každoročne a je to spojené s pekným kultúrnym programom. Výlov a delenie krokodíla slúži k žartovnému pranierovaniu neduhov a problémov obce už 50 rokov.

2. Hodrušská klopačka

Druhým tipom na miesto, ktoré si počas dovolenky v tejto časti Slovenska nemôžete nechať ujsť, je Klopačka v obci Hodruša – Hámre. Vstup do veže je možný po dohode s miestnym „klopačkárom“ a naťahovačom hodín Peťom Fridrichom, ktorý nás doviedol do veže a ukázal nám, ako tam všetko funguje. Ak sa tam chcete ísť pozrieť aj vy, treba zavolať aspoň deň vopred priamo na jeho mobil: 0902169766.

Peťo sa o vežu a hodiny stará už viac ako 10 rokov. Začal v 15tich, kedy sa mu podarilo opraviť starý hodinový stroj. Súčasťou jeho koníčka a práce je aj denné naťahovanie a pravidelná údržba opraveného mechanizmu hodín z roku 1611. Aby nezastavili a fungovali ako majú, musí prísť každých 30 hodín a natiahnuť ich.

Zaujímavosťou je, že práve tento rok oslávila historická klopačka v obci Hodruša-Hámre z roku 1521 päťsto rokov. Počas výročí a rôznych udalostí klope miestny správca Peťo na klopačku. A čo to tá klopačka je?

Čo to je klopačka?

Klopačka je v podstate drevená doska, ktorej vnútro je pozdĺžne prevŕtané, aby sa pri klopaní zvuk lepšie šíril. Klope sa na ňu dreveným kladivom a v minulosti slúžila hlavne na zvolávanie baníkov do bane. Možno si spomeniete na text piesne:

„Vstávaj, Honzo, hore, na baňu klopajú, ak neskoro prídeš, fárať ti nedajú.

Peťo nám počas návštevy prezradil, že zvuk závisel hlavne od príležitosti. Inak sa klopalo ak išlo o zvolávanie baníkov do práce, alebo keď niekto zomrel. Rozdiel je aj v tom, ako sa klopalo „na baňu“ v Hodruši a napríklad v neďalekej Banskej Štiavnici. A samozrejme sme si zaklopali aj my. Ale či nás nejaký baník počul, to nevieme potvrdiť. Mňa by tento zvuk do práce asi nezobudil. 😀

Počas návštevy veže sme sa dozvedeli naozaj veľmi veľa informácií o baníctve v Hodruši. Vedeli ste napríklad, že až do 18. storočia vstávali baníci do roboty o druhej ráno? Neskôr to už bolo lepšie. Vstávali o tretej…

3. Baňa Starovšechsvätých Hodruša – Hámre

A z klopačky sme sa presunuli do jednej z najkrajších baní v regióne. Baňa Starovšechsvätých v Hodruši sa spomína už v roku 1378 a zlaté a strieborné rudy sa v nej ťažili až do roku 1950. Baňa je súčasťou Hornohodrušského banského závodu, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Cez letnú sezónu sa tu konajú pravidelné prehliadky, avšak teraz mimo sezóny sa treba na návštevu objednať vopred.

Sprevádzajú skupiny od 6 ľudí. Viac informácií o vstupnom a kontakt nájdete priamo na stránke Hodrušské hlbiny.

Nás po miestnej expozícii a samotnej bani previedol pán Kaňa. Opäť sme sa dozvedeli mnoho vecí o baníctve a histórii miestnych baní priamo od zdroja. Keď vás sprevádza niekto, koho to baví, tak máte o 100% lepší zážitok.

V expozícii sa dozviete viac o histórii hodrušského baníctva zameraného na ťažbu farebných kovov, zlata či železných rúd. Nájdete tam ukážku baníckych svietidiel, prilieb, ale aj fajok – tzv. štiavničiek. Tie mimochodom, okrem iného, vyrába napríklad pán Fiala v neďalekej obci Brehy, kde sme boli pozrieť minulý rok.

Kvety bane zo všetkých kútov sveta

A asi najkrajšou miestnosťou je expozícia „Kvety bane“. Nájdete tam hlavne minerály v kryštalickej forme, ktoré našli baníci pri ťažbe nerastných surovín. Sú tam minerály nie len z Hodruše, ale aj z celého Slovenska a sveta. V tejto časti expozície sa pochopiteľne nemôže fotiť, takže budete musieť prísť a pozrieť si túto nádheru osobne.

Hodrušská čipka

Okrem histórie baníctva nájdete v miestnom múzeu aj Výstavu – Hodrušská čipka žije! Možno ste nevedeli, ale pre svoju vzorovú pestrosť, nápaditosť a dobrú akosť bola hodrušská paličkovaná čipka vysoko hodnotená nie len u nás doma, ale aj v zahraničí.

Zaujímavosťou je, že tu dokonca v roku 1875 založili čipkársku školu a dielňu, v ktorej pracovalo 26 mladých žien a dievčat. Jednou z nich je aj, dnes už 97 ročná, pani Trenčanová. Podľa jej svedectva sa spolu s ďalšími ženami dokonca podieľala na výrobe čipkovanej vlečky na závoji svadobných šiat anglickej kráľovnej Alžbety II. Pani Trenčanová dodnes rada spomína na to, aká výnimočne biela bola táto čipka pre anglickú kráľovnú.

4. Cesta v čase Banská Štiavnica

Jednou z najnovších atrakcií v Banskej Štiavnici, ktorá je spojená s baníctvom a históriou baníctva, je zážitková expozícia Cesta v čase. Nájdete ju v srdci mesta v päťstoročnom Limpacherovom paláci.

Nájdete tam rôzne hologramy, dotykové obrazovky, okuliare s virtuálnou realitou, živé obrazy… V podstate ide o to, že sa prenesiete do histórie prostredníctvom moderných technológií.

Prehliadka začína v prvej miestnosti, kde si na hlavu dáte VR okuliare a prenesiete sa do animácie. Ani neviete ako a veziete sa na koči po Banskej Štiavnici a okolí. Dievčatá však isto ocenia inú animáciu. V tej sa prenesiete do samotnej bane, kde sú baníci zahalení len koženou zásterou, ktorá sa volá ošliador. Bolo to z dôvodu, že v bani bolo často viac ako 50 stupňov, takže pracovali prakticky nahí a bosí. Tu sme dostali insider info, že baníci v animácii sú skutočné osoby. 😀 Takže možno niekoho z presonálu múzea spoznáte.

Okrem virtuálnej reality tu nájdete aj rôzne hologramy živé obrazy s hádankami a mnoho iných interaktívnych prkov, z ktorých sa dozviete viac o histórii Banskej Štiavnice.

Za zmienku ešte stojí taká haluz. Nájdete tam totiž banský zdvihák z 19. storočia. Pomocou tohoto dômyselného mechanizmu nebudete mať problém zdvihnúť kohokoľvek.

Nám sa tu naozaj páčilo a už teraz sa tešíme, že tam opäť zavítame. Momentálne majú totiž otvorených 5 miestností a do budúcnosti plánujú priestor rozšíriť na 9. Takže sa ešte máme na čo tešiť.

Otvorené je cez sezónu denne a návšteva nie je časovo obmedzená. Teraz mimo sezóny je otvorené cez víkendy a na objednávku. Určite odporúčame objednať sa vopred. Za nás určite jedno z miest, ktoré sa oplatí navštíviť.

Po stopách horúceho supervulkánu a kam v okolí Banskej Štiavnice

Viete o tom, že jedna z najväčších sopiek na Zemi bola kedysi aj na Slovensku? Supervulkán Štiavnica bol pred miliónmi rokov vysoký až 5 km a vybuchoval silou ako 100 tisíc hirošimských bômb. Oblasť Štiavnických vrchov je pozostatkom tohto gigantického supervulkánu. Uprostred neho dnes leží mesto Banská Štiavnica. Okolité kopce tak tvoria okraj
krátera tejto prehistorickej obrovskej sopky. Najvyšším bodom krátera je dnes Sitno s výškou 1009mnm. Vďaka erózii, vetru, búrkam a sopečnej činnosti vzniklo turisticky naozaj príjemné prostredie plné možností na turistiku.

5. Termálne kúpele a Kaplnka Ladislava Hudeca vo Vyhniach

Prvou zastávkou na potulkách po blízkom okolí je obec Vyhne. Písomný doklad o pôvodne nemeckej osade Isenpach pochádza už z 13. storočia. Neskôr, približne v 16. storočí, sa obec dostala pod vplyv neďalekej Banskej Štiavnice. Bolo to hlavne z dôvodu, že sa tu nachádzali populárne kúpele, ktoré využívali ťažiari, vzácni hostia z celej Strednej Európy ale aj domáci obyvatelia. Význam kúpeľov bol najvýznamnejší koncom 19. storočia a pretrval s menšími prestávkami v podstate až dodnes.

V obci nájdete hneď niekoľko svetových unikátov.

Kamenné more

Naozaj zaujímavou zastávkou na Náučnom chodníku Andreja Kmeťa je Kamenné more, ktoré patrí medzi najväčšie v pohorí Karpaty a zároveň aj najstarším chráneným územím na Slovensku. Zaujímavosťou je, že je táto oblasť tvorená množstvom väčších a menších balvanov. Okrem toho tu nájdete viacero vzácnych druhov živočíchov. A taká pikoška od domácich. Niektorí turisti si sem vraj priniesli aj kajaky a chceli sa v miestnom mori počlnkovať. To však pochopiteľne nebolo možné…

Vyhniansky travertín

Druhou zaujímavou atrakciou vo Vyhniach je miestny Mamut, ako ho prezývajú domáci. Je to z dôvodu, že tento travertín pripomína tvarom práve mamuta. Tiež je súčasťou náučného chodníka Andreja Kmeťa a jedná sa o travertín, z ktorého padá viac ako 3 metre vysoký vodopád. Celkom zaujímavé.

Kaplnka Panny Márie Kráľovnej

Avšak asi najzaujímavejšou pamiatkou v obci je Kaplnka Panny Márie Kráľovnej pod Hotelom Termál. A pýtate sa prečo? Nesie totiž rukopis svetoznámeho architekta Ladislava Hudeca, ktorý zmenil tvár Šanghaja, kde postavil prvý mrakodrap a desiatky výnimočných budov. Zaujímavosťou je, že postavil  známy Park hotel na Nanjing Road v Šanghaji ešte v roku 1934, a až do roku 1952 bol tento hotel najvyššou budovou v Ázii.

Vyhnianska kaplnka je prvou známou stavbou banskobystrického rodáka a unikátom na území Slovenska.

Hotel Termál – Wellness a oddych

Našim hlavným cieľom pri návšteve obce Vyhne však nebolo baníctvo, ani pamiatky. Prišli sme si tu oddýchnuť. Na horúcu liečivú vodu vraj narazili baníci pri hĺbení štôlne už niekedy v 13. storočí. Či to tak naozaj bolo sa síce nevie, ale faktom je, že v 16. storočí sú vyhnianske kúpele zaznačené na dobových mapách a navštevujú ich ťažiari z okolia i hostia zo zahraničia.

Dnes sa tu nachádza Vodný raj Vyhne a niekoľko hotelov s wellnesom.

My sme zavítali do Hotela Termál. Hotel je situovaný v nádhernom prostredí Štiavnických vrchov a má naozaj bohatú kúpeľnú históriu. Zaujímavosťou je, že tam majú termálnu vodu s liečivými účinkami z vlastného prameňa a vôbec nie je chemicky upravovaná. Takže za nás palec hore.

Mňa osobne naozaj prekvapilo, že sa jedná len o trojhviezdičkový hotel, pretože celkovo hotel, strava aj wellness bol ozaj super. Pred príchodom som od wellness očakával menej, takže ma naozaj milo prekvapil.

Asi najviac som si užil vonkajší bazén, v ktorom som bol dosť dlho úplne osamote. Výhodou je, že z neho máte výhľad na okolie s kaplnkou. Majka strávila väčšinu času v soľnej inhalačnej miestnosti, kde si aspoň trošku pripomenula pobyt pri mori, ktoré sme tento rok žiaľ nestihli.

Samozrejme tam nájdete aj sauny, vnútorné bazény a dá sa ísť aj na masáže. My sme sa tu zastavili len na dve hodinky, takže sme všetko samozrejme nestihli. Ale aj tieto dve hodinky nám padli vhod. Ak pôjdete okolo, tak určite odporúčame. A najväčšia výhoda je, že sa stále nachádzate len 15 minút autom od centra Banskej Štiavnice.

Takže ak hľadáte relax a pohodu, určite oceníte návštevu obce Vyhne. Pred návštevou však odporúčame kliknúť si priamo na stránku hotela, aby ste si preverili možnosti vstupu. Situácia je momentálne dosť dynamická a podmienky sa dosť často menia.

6. Kaštieľ vo Svätom Antone

Druhou zastávkou na putovaní a spoznávaní okolia Banskej Štiavnice je malá obec Svätý Anton, ktorú určite poznáte vďaka národnej kultúrnej pamiatke, ktorou je Kaštieľ vo Svätom Antone. Kaštieľ bol dostavaný v roku 1750 a jeho dejiny sú úzko späté s rodmi Koháry a Coburg.

Novinky v kaštieli

Obdobie pandémie múzeum využilo hlavne na prípravu rôznych noviniek. Asi najväčší kusisko roboty vidieť v pivniciach pod severným krídlom kaštieľa. Tie totiž prešli naozaj rozsiahlou rekonštrukciou. Prvý krát do nich mohla verejnosť vstúpiť v rámci podujatia Noc múzeí a gelérií a neskôr, počas letnej turistickej sezóny, boli pivnice súčasťou prehliadkového okruhu. Dnes si tam viete urobiť napríklad svadbu, oslavu, alebo teambuilding. V prípade, že by ste si chceli zorganizovať akciu v kaštieli, tak si môžete kliknúť priamo na stránku tu.

Do budúcnosti tu plánujú organizovať výstavy, besedy a rôzne prednášky. Tak si držme palce, až sa situácia čoskoro zlepší a budeme si môcť tieto akcie vychutnať naplno.

Okrem pivníc sa podarilo zrekonštruovať aj nádvorie. Z neho je nádherný výhľad na celý kaštieľ. Zaujímavým faktom je, že bol kaštieľ vybudovaný na základe symboliky kalendára.  4 vchody predstavujú 4 ročné obdobia, 12 komínov mesiace v roku a 365 okien zase dni. 52 izieb symbolizuje počet týždňov v roku a 7 arkád dni v týždni. Celkom cool však. Dnes to už však nie je na 100% pravda. Nejaké to okno by možno chýbalo.

Expozícia umenie a história

Prehliadka múzea sa aktuálne uskutočňuje bez lektorského výkladu a návštevníci si jednotlivé miestnosti prezerajú samostatne. Sprístupnených ich je 13 a ako bonus k tomu je prístupná aj kaplnka a poľovnícka expozícia. Volajú to zimný okruh. Výhodou je, že na prehliadku nemáte vymedzený čas, takže si to viete prejsť pomaličky a v kľude.

V interiéroch kaštieľa si budete môcť pozrieť rôzne nádherné miestnosti. Mne sa asi najviac páčilo v Zlatom salóne a v Hlavnom salóne. Majku najviac zaujal Čínsky salón a miestna kaplnka. Kaplnka má naozaj úžasné fresky, ktoré vznikli v rokoch 1750 – 1752 a ich autorom je Anton Schmidt, ktorý bol populárnym autorom v okolitých banských mestách.

Poľovnícka expozícia

A z historickej expozície sme plynulo prešli do poľovníckej expozície, ktorá je jedinou špecializovanou expozíciou s celoslovenskou pôsobnosťou. V dvanástich miestnostiach postupne prejdete cez historický vývoj lovu, sokoliarstvo, kynológiu, rybárstvo až po poľovníctvo.

Posledné 4 miestnosti sú venované biotopom, ktoré nájdete u nás doma na Slovensku. Práve túto časť múzea navštevujú veľmi často školské výlety.

Park pri kaštieli

Súčasťou kaštieľa je aj veľmi pekný park. V parku nájdete niekoľko chodníkov, mostíky, lavičky a dve jazierka. Vedie ním aj náučný chodník – Pozerajme očami i srdcom.

Celkovo sa nám v kaštieli vo Svätom Antone naozaj veľmi páčilo a určite odporúčame návštevu tohoto miesta. Pred návštevou si však nezabudnite pozrieť aktuálne opatrenia a otváracie hodiny priamo na stránke kaštieľa.

7. Arborétum Kysihýbel a jaskyňa Barlangy

Ďalšie miesto v našom zozname sa nachádza len pár kilometrov od centra mesta Banská Štiavnica. Je ním Arborétum Kysihýbel a náučný chodník k podzmenej jaskyni Barlangy. Začať odporúčame priamo pri arboréte, ktoré nájdete veľmi jednoducho. Vyrazíte z Banskej Štiavnice smer Banský Studenec. Zaparkovať sa dá priamo pri vstupe do arboréta, odkiaľ budete neskôr pokračovať na náučný chodník. Ten totiž tvorí pekný okruh, takže sa na konci vrátite práve sem.

Aborétum Kysihýbel

Arborétum, nazývané aj Feistmantelova záhrada, sa nachádza asi jeden kilometer od sídliska Drieňová a založil ho v roku 1900 asistent na Baníckej a lesníckej akadémii v Banskej Štiavnici J. Tužoň. V minulosti bolo toto miesto trošku zanedbané a aj my sme mali obavu, ako to tam bude vyezerať.

 V arboréte sa však uskutočnila v rokoch 2018 – 2021 rozsiahla rekonštrukcia a revitalizácia celého areálu, takže to tam vyzerá naozaj super. Postavili tam nové návštevnícke centrum, obnovili náučný chodník, postupne tam inštalujú lavičky a drobnú parkovú architektúru.

Je to vlastne také milé miesto na únik z turistického centra. A na rozdiel od centra tu nebudete mať problém s kočíkom. Cez arborétum vedie niekoľko spevnených cestičiek, takže sa tu môžete prechádzať koľko len chcete.

Na rozdiel od arboréta v Tesárskych Mlyňanoch ide o lesnícke arborétum. To znamená, že tu nájdete hlavne stromy. Za zmienku stoja hlavne viac ako 46 metrov vysoké a viac ako 120 rokov staré sekvojovce. Tie sú dokonca v samotnom logu arboréta. Okrem nich sa tu nachádza ďalších viac ako 250 druhov drevín z celej severnej pologule. Všetkým stromom sa tu výborne darí.

My sme počas návštevy mali aj sprievodcu, ktorý nám prezradil mnoho zaujímavostí o tunajšej faune a flóre. Vedeli ste napríklad, že princ Charles má brest zo Slovenska?

Cez letnú turistickú sezónu je arborétum otvorené denne. Teraz mimo sezóny sa treba objednať minimálne 3 dni vopred. Kontakt nájdete napríklad tu.

Náučný chodník Kysihýbel

A z arboréta sme sa spoločne so sprievodcom presunuli na Náučný chodník Kysihýbel. Ak sa naň vyberiete aj vy, určite si pribaľte baterku alebo čelovku. Bola by veľká škoda, ak by ste vynechali hlavný highlight prechádzky, ktorým je podzemná jaskyňa Barlangy. Chodník je pekne označený napríklad v aplikácii mapy.cz, ktorú odporúčam všetkymi desiatimi. Používame ju úplne všade.

Chodník vedie smerom na osadu Kysihýbel, a ak budete smerovať ku Barlangom, máte dve možnosti. Pôjdete pekne po náučnom chodníku alebo po asfaltke. Ak máte napríklad kočík, tak určite odporúčam asfaltku. Vjazd autom je tam zakázaný (môžu tam ísť len lesníci, domáci a ľudia s povolením), takže to bude naozaj príjemná prechádzka. Hlavne takto na jeseň je to prostredie naozaj veľmi pekné.

Dĺžka celého náučného okruhu je niečo do 7 kilometrov, takže si treba vyčleniť aspoň 4 hodinky. Ak zvolíte kratšiu variantu po asfaltke, tak má okruh necelých 6 kilometrov a je tam aj menšie prevýšenie (my sme šli po asfaltke :-D).

Cestou pôjdete cez samotnú osadu Kysihýbel, okolo starej horárne do ktorej vraj chodievala aj Sisi, ale to si asi domáci vymysleli, lebo neexistuje žiadny dôkaz. 😀

Podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy

Približne v polovici chodníka sa nachádza naozaj unikátne miesto, ktorým je podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy. Podzemný kameňolom Barlangy údajne slúžil na ťažbu stavebného kameňa a využívali ho už od 14. storočia. Zaujímavosťou je, že kameň z tejto oblasti bol použitý na mnohých miestach v Banskej Štiavnici. Vidieť ho môžete napríklad na Trojičnom námestí. Ťažba sa v tomto kameňolome ukončila niekedy v priebehu 19. storočia a odvtedy ostal napospas osudu. Momentálne v jaskyni žijú už len netopiere.

Samotná jaskyňa, do ktorej sa dá a aj môže vojsť, bola vytvorená pravdepodobne v 18.storočí pri lámaní stavebného kameňa. Tvorí ju asi 50 metrov dlhá chodba a na jej konci nájdete jazierko. Ak sa sem vyberiete, tak si určite vezmite čelovku a aj nejaké extra svetlo. Je tam totiž úplná tma. Budete si pripadať ako na nejakej dobrodružnej výprave. Majka pri tejto atrakcii ostala vonku. Ona sa trošku bojí. Ale ja som si to naozaj užil a určite odporúčam túto netradičnú lokáciu každému, kto má aspoň trošku dobrodružnú povahu. Je len málo miest na Slovensku, ktoré sú ešte stále viac menej neobjavené a prístupné verejnosti. Barlangy sú bezpochyby jedným z nich.

A ak sa vo vnútri jaskyne dobre poobzeráte, tak uprostred nájdete veľký ochranný pilier, do ktorého sú vyryté roky 1783 a 1768 a samozrejme netopiere. Berte preto prosím vás na ne ohľad. Je to ich zimovisko a okrem toho sú chránené.

8. Banská Belá

Predposledným tipom na výlet v okolí Banskej Štiavnice je obec Banská Belá. Už podľa názvu vieme, že sa jedná o starú banícku obec. Najvzácnejšou pamiatkou je Farský kostol z 13. storočia a stará fabrika DINAS, ktorú projektoval známy slovenský architekt Emil Belluš. Momentálne tu už baníctvo moc veľký význam nemá a obec je skôr rekreačnou lokalitou. Nájdete tu tajchy, cyklotrasy, turistické chodníky i veľmi pekný lesný park pre deti.

Cyklistické a turistické trasy v okolí Banskej Belej

V okolí obce nájdete hneď niekoľko udržiavaných trás, kde môžete prevetrať svoje bicykle. My sme so sebou bajky nemali, tak sme si tu aspoň urobili peknú prechádzku. Asi najikonickejšia je trasa od bývalého závodu Dinas k Halčianskemu tajchu, a potom ďalej až do osady Halča. A z osady Halča si to môžete vybehnúť ešte na vrch Hájik, odkiaľ je naozaj nádherný výhľad na okolité Štiavnické vrchy. Celá trasa aj s cestou späť je dlhá približne 9 kilometrov a zaberie vám dobré 3 hodinky. Ale tie výhľady ozaj stoja za to. Prechádzka vedie celý čas po asfaltovej ceste a po poľných cestách, takže je to ďalšie z miest, kam môžete úplne v pohode vziať aj kočík. Samozrejme len ak vám nevadí tlačenie do kopca. Trasa v podstate kopíruje cyklistickú trasu – Beliansky okruh.

Ďalšou zaujímavou prechádzkou môže byť trasa od závodu Dinas po trase bývalej úzkokoľajnej železnice „Štiavnická Anča“. Dá sa po nej dostať až do Banskej Štiavnice. A kto nemá chodenia alebo bicyklovania dosť, tak sa môže pri Halčianskom tajchu napojiť na Kolpášsky okruh, ktorý vedie až do obce Banský Studenec.

Lesný park Belian

A z Banskej Belej tu pre vás máme ešte jeden skvelý tip. Ideálne miesto pre rodinky s deťmi. Za realizáciou stavby Lesného parku Belian stoja obecné lesy Banská Belá a počas našej návštevy nás po ňom previedol pán Orolin, ktorý stojí za samotnou myšlienkou parku.

Areál je určený pre rodiny s deťmi a nájdete tam niekoľko atrakcií. Keďže sa jedná o iniciatívu lesov, tak má aj náučný charakter. Hneď pri vstupe sa nachádzajú nádoby na separovaný odpad a deti sa tu naučia poznávať aj rôzne dreviny.

Okrem toho sú v parku samozrejme preliezky, šmýkačky, detská horolezecká stena a malá rozhľadňa, z ktorej vidieť celý beliansky chotár. Kto nie je odtiaľto, tak ho určite poteší tabuľa, ktorá približuje všetky dôležité body v okolí.

V parku sú okrem toho aj rôzne sochy. Nájdete tam napríklad krokodíla, medveďa, slimáka… Celkovo je to naozaj veľmi pekné prostredie, kde si viete oddýchnuť po túre alebo cyklovýlete s deťmi.

A keď tam pôjdete, vezmite si aj niečo na opekanie. Sú tam aj ohniská a kopa lavičiek.

9. Obec Podhorie a Náučný chodník Žakýlske pleso

Posledným tipom a zároveň našou poslednou zastávkou na potulkách po okolí Banskej Štiavnice bola obec Podhorie, ktorá sa rozprestiera na úpätí Štiavnických vrchov. V minulosti sa na jej území nachádzali obce dve. Jednou bola Teplá a druhou Žakýl. Staršou je práve Žakýl, ktorú založili ešte okolo roku 1241 strážcovia Žakýlskeho hradu. Obec Teplá vznikla neskôr a za svoj vznik môže vďačiť beňadickému opátovi.

Neskôr sa obce zlúčili a vzniklo práve Podhorie. Cieľom nášho posledného výletu boli zvyšky niekdajšieho Žakýlskeho hradu na Brezovom vrchu.

Pôvodný hrad pravdepodobne v minulosti, okolo 13. storočia, slúžil ako jeden z obranných hradov na Pohronskej hradnej ceste. Momentálne na jeho mieste už takmer nič nie je. Zachoval sa len pozostatok vonkajšieho obranného valu a vstupy do dvoch banských štôlní. Nič to však nemení na tom, že prechádzka k nemu stojí určite za návštevu.

Cestou budete mať výhľady na Štiavnické vrchy, Sitno a v diaľke uvidíte aj Kalváriu v Banskej Štiavnici. Stačí ak sa vyberiete po Náučnom chodníku Žakýlske pleso. Celkovo vám bude celé kolečo trvať približne tri a pol až štyri hodinky.

Zaujímavosťou na trase je, že v blízkosti hradu leží Žakýlske pleso, podľa ktorého je chodník pomenovaný. Domáci ho ľudovo nazývajú Morské oko. Vraj je to najstaršie a súčasne jediné prírodné jazero v okolí Banskej Štiavnice.

Prechádzka po okolí obce Podhorie bola naozaj super a bola príjemným ukončením nášho výletu. Takže ak ste v okolí a máte radi turistiku, tak sa určite zastavte aj tu. Tie výhľady na okolie nemajú chybu.

Na záver nás ešte domáci zavolali na pohárik do miestnej pálenice Podhorčan. My síce moc nepijeme, ale pozvanie sme prijali, a aspoň sme si pozreli, ako vzniká domáci alkohol tradičnou metódou spracovávania ovocia. Celkom haluz.

Kde sa ubytovať a kam sa ísť najesť v Banskej Štiavnici a okolí

A na záver tu pre vás máme ešte zopár tipov na miesta, kde sme bývali a kde sme sa počas výletu boli najesť a napiť. Určite sú v Štiavnici a okolí ešte mnohé iné zaujímavé podniky, reštaurácie a ubytovania, takže máme čo spoznávať aj nabudúce.

Apartmány Weissov dom Hodruša Hámre

Ubytovali sme sa v obci Hodruša – Hámre, odkiaľ sme to mali všade naozaj blízko. Ideálna lokácia, ak sa chystáte spoznávať hlavne okolie a turistikovať po náučných chodníkoch a objavovať tajchy v Štiavnických vrchoch. Dovolenku sme trávili vo Weissovom dome. Tento Apartmánový dom v minulosti slúžil ako koloniálny obchod a hostinec a všetci ho dodnes volajú Kupecký dom obchodníka Weissa.

My sme mali obrovský dvojizbový apartmán s obývačkou, kuchynkou a spálňou s výhľadom do záhrady. Takže máte oddelenú dennú a nočnú časť a ak si chcete niečo uvariť, tak máte plne vybavenú kuchynku.

Okrem dvojizbových (dvojlôžkových) apartmánov tam nájdete aj väčšie troj a štvorlôžkový (štvorlôžkové). Toto si viem úplne super predstaviť na nejakú rodinnú akciu, kedy sa stretnete veľká partia a ste ako keby na chate. S tým, že všade máte blízko a všetci majú svoje priestranné bytíky.

Výhodou je, že tu je súkromné parkovisko a zaparkujete úplne do pohody, čo je hlavne v centre Banskej Štiavnice často problém.

Banský dom Hodruša Hámre

Hneď oproti nášmu apartmánu sa nachádza penzión Banský dom, ktorý je jedným z najstarších meštiackych domov v Hodruši. V minulosti slúžil okrem iného aj ako ordinácia a byt banského lekára a poštová a prepriahacia stanica konskej pošty. Keďže počas výletov nevaríme, tak sme práve do Banského domu chodievali na raňajky. A raz sme tam boli aj na obed. Opäť jedno z miest, ktoré určite odporúčame. Porcie obrovské a veľmi chutné. A aj baby čo tam pracujú boli veľmi milé. Ak pôjdete pozrieť klopačku alebo baňu, tak toto miesto nemôžete vynechať.

Hotel Termál Vyhne

Pri našej návšteve v obci Vyhne sme sa okrem wellnessu zastavili v Hoteli Termál aj na večeru. A subjektívne musím uznať, že práve na tomto mieste mi chutilo počas celej dovolenky najviac. V reštike používajú na prípravu jedál lokálne a sezónne potraviny od lokálnych farmárov. A s jedlom sa vedia naozaj vyhrať. Na tanieri vyzeralo všetko famózne a ešte lepšie to chutilo. Keď tam pôjdete, určite vyskúšajte konfitovanú krkovičku s cesnakom a s praženými škvarkami. Mňam!

Penzión Starý Hostinec Svätý Anton

V prípade, že zavítate do obce Svätý Anton, a príde na vás hlad, tak skúste zbehnúť do Starého hostinca. Okrem toho, že tam dobre varia, tak to tam aj veľmi pekne vyzerá. Taká štýlovka v tradičnom ľudovom štýle. Proste ozajstný hostinec. Ten je mimochodom na rovnakom mieste už stáročia. Zastavovali sa tam rôzni hostia, furmani a vojaci z kaštieľa.

Penzión a reštaurácia Kachelman

A na záver si dáme 3 tipy na podniky v Banskej Štiavnici. Prvým je Penzión a reštaurácia Kachelman. Tento podnik je zaujímavý hlavne z dôvodu, že je to pôvodne meštiansky dom pochádzajúci zo 16 – 17 storočia. A má ideálnu polohu, v prípade, že ste na potulkách po centre mesta. Hneď vedľa sa nachádza Štôlňa Glanzenberg.

RUINbar Banská Štiavnica

Predposledným tipom od nás je prvý ruin bar na Slovensku. Dom, v ktorom sa nachádza RUINbar Limpacher má viac ako 500 rokov a radí sa medzi TOP 500 chránených pamiatok na Slovensku. Zaujímavosťou je, že je to posledný zachovaný renesančný palácový dom v Banskej Štiavnici. Ak hľadáte nejaké zaujímavé miesto s atmosférou, tak sa tu musíte určite zastaviť. Ten priestor je nádherný.

Lemberg bistro

A na záver sme si nechali jednu špecialitku, ktorou je Lemberg bistro. Mäso tam síce nenájdete, ale to vôbec nevadí. Nám tam naozaj veľmi chutilo. Majú výborné vegánske jedlá, ktoré aj nám mäsožravcom padli vhod. Okrem toho ponúkajú naozaj výborné domáce limonády a skvelé koláčiky.

100% vegánske a pet friendly bistro založil pár z Ukrajiny Nadia a Andriy. Počas našej návštevy sme dokonca mali tú česť, že sme si s nimi počas večere aj pokecali. Naozaj milí ľudia. Bistro je veľmi pekné a útulné a budete sa tam cítiť ako doma. A viete sa tam najesť dokonca zadarmo.

Keďže majú obaja radi zvieratká, tak spojili sily s OZ Túlavá Labka z Banskej Štiavnice. Pokiaľ si adoptujete nejakého štvornohého kamoša a prídete ho ukázať do bistra, tak tam dostanete obed alebo večeru pre dve osoby zadarmo. 🙂 Naozaj milé gesto. A majú ešte jednu milú vec, čo tam robia. Ak chcete, tak vám vedia poslať domov pohľadnicu, aby ste si na nich spomenuli. Nám jedna prišla. 😉

Ak sa vám týchto pár tipov na nádherné miesta v okolí páčilo, tak nezabudnite poslať článok kamarátom. Možno ich inšpirujete a budúcu dovolenku na Slovensku strávia v okolí Banskej Štiavnice aj oni. Pre viac tipov na zaujímavé miesta v regióne Banskej Štiavnice si kliknite priamo na stránku OOCR Banská Štiavnica. A ak hľadáte inšpirácie u nás doma na Slovensku, ale aj v zahraničí, nezabudnite sledovať náš bloginstagram a facebook.

Dovidenia v Banskej Štiavnici!

Ďakujeme!

Banská Štiavnica a okolie v obrazoch

Banská Štiavnica a okolie – Baníctvo a história baníctva

Bajkom k tajchom
Hodruša Hámre – Bajkom k tajchom
Bajkom k tajchom - Červená studňa
Bajkom k tajchom – Červená studňa
Bajkom k tajchom - Dolný hodrušský tajch
Bajkom k tajchom – Dolný hodrušský tajch
Banská Belá - Halčiansky tajch
Banská Belá – Halčiansky tajch
Klopačka Hodruša - Hámre
Klopačka Hodruša – Hámre
Hodruša -  Hámre
Hodruša – Hámre
Správca klopačky Peter Fridrich sa stará o storočia starý hodinový stroj
Správca klopačky Peter Fridrich sa stará o storočia starý hodinový stroj
Výhľad z klopačky
Výhľad z klopačky
Zrekonštruovaná strecha klopačky a zvon
Zrekonštruovaná strecha klopačky a zvon
Vstávaj Hanzo hore na baňu klopajú!
Vstávaj Honzo hore na baňu klopajú!
Hodrušská klopačka
Hodrušská klopačka
Baňa Starovšechsvätých Hodruša – Hámre
Baňa Starovšechsvätých Hodruša – Hámre
Náckova izba
Náckova izba
História hodrušského baníctva
História hodrušského baníctva
Región Banská Štiavnica - Hodrušská čipka
Hodrušská čipka v expozícii v Bani Starovšechsvätých
 Svadobná vlečka Alžbety II z hodrušskej čipky
Svadobná vlečka Alžbety II z hodrušskej čipky
Vstup do bane
Vstup do bane
Región Banská Štiavnica - Podzemná banská expozícia v Bani  Starovšechsvätých
Podzemná banská expozícia v Bani Starovšechsvätých
Región Banská Štiavnica - Baňa Starovšechsvätých
Baňa Starovšechsvätých
Dole v bani
Dole v bani
Baňa Starovšechsvätých
Baňa Starovšechsvätých
Región Banská Štiavnica - Hodruša - Hámre - Baňa Starovšechsvätých
Hodruša – Hámre – Baňa Starovšechsvätých
Šachta Lill
Šachta Lill
Banská Štiavnica - Cesta v čase
Banská Štiavnica – Cesta v čase
Cesta v čase - História baníctva v modernom šate
Cesta v čase – História baníctva v modernom šate
Región Banská Štiavnica - Cesta v čase - Banský zdvihák
Cesta v čase – Banský zdvihák

Banská Štiavnica a okolie – Po stopách horúceho supervulkánu

 Kaplnka Ladislava Hudeca vo Vyhniach
Kaplnka Ladislava Hudeca vo Vyhniach
Región Banská Štiavnica - Vyhne - Kúpeľná kaplnka
Vyhne – Kúpeľná kaplnka
Hotel Termál Vyhne
Hotel Termál Vyhne
Región Banská Štiavnica - Hotel Termál Vyhne - oddych v bazéne
Oddych v bazéne – Hotel Termál Vyhne
Hotel Termál Vyhne - Relax po turistike
Hotel Termál Vyhne – Relax po turistike
Kaštieľ Svätý Anton
Kaštieľ Svätý Anton
Priestory zrekonštruovaných pivníc severného krídla vo Svätom Antone
Priestory zrekonštruovaných pivníc severného krídla vo Svätom Antone
Svätý Anton - pivnice
Svätý Anton – pivnice
Kaštieľ Sv. Anton - Sobášny salónik
Kaštieľ Sv. Anton – Sobášny salónik
Región Banská Štiavnica - Kaštieľ Svätý Anton - Kaplnka
Kaštieľ Svätý Anton – Kaplnka
Región Banská Štiavnica - Zrekonštruované nádvorie kaštieľa vo Sv. Antone
Zrekonštruované nádvorie kaštieľa vo Sv. Antone

Banská Štiavnica – Turistika v okolí

Banská Štiavnica - Arborétum Kysihýbeľ
Banská Štiavnica – Arborétum Kysihýbeľ
Región Banská Štiavnica - Arborétum Kysihýbeľ
Arborétum Kysihýbeľ
V arborétu nájdete nové pekné chodníky
V arborétu nájdete nové pekné chodníky
Banská Štiavnica - Arborétum Kysihýbel
Banská Štiavnica – Arborétum Kysihýbel
List bresta
List bresta
Banská Štiavnica - Arborétum Kysihýbeľ
Banská Štiavnica – Arborétum Kysihýbeľ
46 metrov vysoké sekvojovce
46 metrov vysoké sekvojovce
Región Banská Štiavnica - Cestou k Barlangom
Cestou k Barlangom
 Lesnícka horáreň v osade Kysihýbel
Lesnícka horáreň v osade Kysihýbel
Jaskyňa a kameňolom Barlangy
Jaskyňa a kameňolom Barlangy
Vstup do jaskyne
Vstup do jaskyne
Región Banská Štiavnica - Barlangy - Určite si vezmite čelovku
Barlangy – Určite si vezmite čelovku
Región Banská Štiavnica - Podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy
Podzemný kameňolom a jaskyňa Barlangy
Banská Belá - Trať mládeže
Banská Belá – Trať mládeže
Banská Belá - Osada Halča
Banská Belá – Osada Halča
Osada Halča v Banskej Belej
Osada Halča v Banskej Belej
Banská Belá - Lesný park Belian
Banská Belá – Lesný park Belian
Región Banská Štiavnica - Lesný park Belian
Lesný park Belian
Rozhľadňa v detskom parku
Rozhľadňa v detskom parku
Výhľad na okolie Banskej Belej
Výhľad na okolie Banskej Belej
Kto sa ide šmyknúť?
Kto sa ide šmyknúť?
Cestou na Žakýl
Cestou na Žakýl
Región Banská Štiavnica - Podhorie - Výhľad na Štiavnické vrchy
Podhorie – Výhľad na Štiavnické vrchy
Pálenica v obci Podhorie
Pálenica v obci Podhorie

Kde sa ubytovať a kam sa ísť najesť

Región Banská Štiavnica - Apartmány Weissov dom
Apartmány Weissov dom
Hodruša - Hámre - Apartmány Weissov dom
Hodruša – Hámre – Apartmány Weissov dom
Hodruša - Hámre - Apartmány Weissov dom
Hodruša – Hámre – Apartmány Weissov dom
Apartmány Weissov dom - výhľad z okna
Apartmány Weissov dom – výhľad z okna
Región Banská Štiavnica - Penzión Banský dom
Penzión Banský dom
Raňajky v Banskom dome
Raňajky v Banskom dome
Obed v Banskom dome
Obed v Banskom dome
Banský dom
Banský dom
Región Banská Štiavnica - Penzión Starý Hostinec
Penzión Starý Hostinec
Obed v Starom Hostinci
Obed v Starom Hostinci
Hotel Termál Vyhne - večera
Hotel Termál Vyhne – večera
Hotel Termál Vyhne - večera
Hotel Termál Vyhne – večera
Banská Štiavnica - Penzión a reštaurácia Kachelman - obed
Penzión a reštaurácia Kachelman – obed
Večera v Lemberg bistro Banská Štiavnica
Večera v Lemberg bistro Banská Štiavnica
Lemberg bistro Banská Štiavnica
Lemberg bistro Banská Štiavnica
Banská Štiavnica
Dovidenia v Banskej Štiavnici!

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Región Štiavnica s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Loga Štiavnica