Zbyňov - Stratený Budzogáň

Zbyňov – Stratený budzogáň v Súľovských vrchoch pod Žibridom

Táto jeseň je naozaj čarovná a víkendy nám väčšinou prajú. Naposledy sme sa opäť v spolupráci s s OOCR Rajecká dolina vybrali spoznávať ďalšie krásne miesto v prírode, ktoré určite stojí za návštevu. Bol ním Stratený budzogáň neďaleko od obce Zbyňov. Tento skalný útvar vysoký 12 metrov patrí medzi najkrajšie prírodné krásy Slovenska a viete sa k nemu dostať z viacerých smerov.

Základné info a príchod

 K Stratenému budzogáňu sa dá dostať značeným turistickým chodníkom z obce Zbyňov, Rajecké Teplice alebo z opačnej strany z obce Súľov. Stačí si len vybrať. Asi najrýchlejší prístup je zo Zbyňova, kde sme začali aj my. Ten sa nachádza v Rajeckej doline medzi mestom Rajec a kúpeľným mestom Rajecké Teplice.

Ak sa sem vyberiete verejnou dopravou, tak môžete využiť autobusové aj vlakové spoje. Zo Žiliny vás sem dovezie Rajecká Anča za menej ako 30 minút. Podobne dlho to trvá aj autobusom.

Ak sa akurát nachádzate v kúpeľoch Rajecké Teplice, tak sa k Budzogáňu môžete vybrať po Náučnom chodníku Stratený budzogáň priamo spred hotela Spa Aphrodite.

V prípade, že prídete autom, tak máte najjednoduchší prístup z obce Zbyňov. Najlepšie je zaparkovať na konci obce na ulici Ku skalám, kade vedie aj turistický chodník.

Stratený budzogáň

My sme sem dorazili skoro ráno ešte za hmly a mierneho dažďa. Vyrazili sme smerom k budzogáňu po žltej turistickej značke. Cesta vedie cez les a lúku, ale na kočík ani nič podobné to určite nebude. Avšak s trošku väčšími deťmi to určite zvládnete.

Prvá viac ako polovica cesty vedie do mierneho kopčeka. Približne v polovici cesty v časti Kačky – Babice na rozcestníku Pod Kamenným dielom sa žltá značka spojí s Náučným chodníkom Stratený budzogáň. Odtiaľto pokračujete ďalej po zelenej až na vrchol. Cestou treba sledovať zelenú turistickú značku. Na náučnom chodníku sa nachádza niekoľko tabúľ, kde si môžete prečítať príbeh o tom, ako vznikol samotný budzogáň. Niekde dokonca nájdete ešte pôvodné informačné panely.

Posledných 15 – 20 minút ide do trošku strmšieho kopčeka. Hlavne po daždi tu treba dávať pozor, aby ste sa nešmykli. Keď zvládnete posledný úsek, tak sa približne po hodinke ocitnete priamo pod budzogáňom. Nám trvala prechádzka zo Zbyňova rovných 50 minút.

Tento zaujímavý prírodný úkaz na svahu Žibrid patrí medzi 7 najkrajších prírodných krás na Slovensku a k jeho vzniku sa viaže hneď niekoľko legiend. Asi najznámejšia je tá o obrovi a hromodube.

Stratený budzogáň – Legenda o vzniku

V minulosti na tomto svahu vraj rástol najväčší strom na svete – Hromodub. Jedného dňa okolo neho prechádzal obor, a keďže mu chýbal budzogáň, tak si povedal, že si z toho Hromodubu jeden vyrobí. Ako si tak vyrezával svoj nástroj, nevšimol si, že z neho vyteká miazga a prilepil sa ňou o zem. Keď to zistil, tak sa veľmi nahneval a z celej sily ho zapichol do zeme. Preklial ho a zaželal si, aby skamenel. Z budzogáňa sa následne stala skala, ktorá tam stojí dodnes. 

Zaujímavosťou je, že napriek svojej výške ho z diaľky kvôli hustým lesom vôbec nevidno. A my sme ho nevideli ani kvôli hmle, ktorá nás sprevádzala celým výletom. A prečo sa volá budzogáň? Je to vďaka jeho tvaru. Jeho základňa je užšia ako horná časť. Jeho veľkosť si uvedomíte hlavne vtedy, keď sa postavíte priamo pod skalu.

Zaujímavý je aj pohľad z neďalekej skaly. V prípade pekného počasia je odtiaľ nádherný výhľad na okolité Súľovské vrchy. Následne môžete pokračovať ďalej na Žibrid. My by sme aj šli. Len tá hmla. Výhľad žiadny. Tak sme aspoň chvíľu pokecali s ďalšími turistami, a potom sme sa vybrali nazad k autu.

Cestou nadol sme stretli dosť veľa turistov. Prechádzka k Stratenému budzogáňu pri Zbyňove je totiž naozaj nenáročná a na konci prechádzky vás čaká zaujímavý skalný útvar. Určite sa vám bude páčiť. A ak máte viac času, tak sa môžete cestou nazad vybrať smerom do Doliny do Patúcha, kde nájdete jednu z populárnych hojdačiek v prírode.

A ak sa vám už prechádzať nechce, tak si môžete urobiť krátku zastávku na Farme Bardy v Jasenovom, ktorá je najväčším spracovateľom kozieho mlieka na Slovensku. Môžete si tam kúpiť nejaké tie syry, mlieko, tvaroh alebo iné dobroty. Tiež sa tam môžete najesť v miestnej reštaurácii. A deti si môžu pozrieť rôzne zvieratká.

Viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook a samozrejme na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

Zbyňov – Stratený budzogáň

Parkovanie na konci Zbyňova
Parkovanie na konci Zbyňova
Po žltej k budzogáňu
Po žltej k budzogáňu
Cesta vedie cez les alebo po lúke
Cesta vedie cez les alebo po lúke
Cestou k budzogáňu
Cestou k budzogáňu
Sledovať treba žltú značku
Sledovať treba žltú značku
Okolie Zbyňova
Okolie Zbyňova
Jeseň v Rajeckej doline
Jeseň v Rajeckej doline
Všade samé listy
Všade samé listy
Kade ďalej?
Kade ďalej?
Neskôr pokračujte po Náučný chodníku Stratený budzogáň
Neskôr pokračujte po Náučný chodníku Stratený budzogáň
Pokračovať treba po zelenej značke
Pokračovať treba po zelenej značke
Na chodníku sa nachádza niekoľko náučných tabúľ
Na chodníku sa nachádza niekoľko náučných tabúľ
Posledný úsek je do kopca
Posledný úsek je do kopca
Na mokrom lístí sa trošku šmýka
Na mokrom lístí sa trošku šmýka
Stratený budzogáň - Na vrchole budete do 60 minút
Na vrchole budete do 60 minút
Stratený budzogáň - A sme hore
A sme hore
Stratený budzogáň v Zbyňove
Stratený budzogáň v Zbyňove
Zbyňov - Stratený budzogáň
Zbyňov – Stratený budzogáň
Stratený Budzogáň pod vrchom Žibrid
Stratený Budzogáň pod vrchom Žibrid
Stratený budzogáň - Rajecká dolina - jeseň
Rajecká dolina – jeseň
Stratený budzogáň - Jeseň pri budzogáni
Jeseň pri budzogáni
Náučný chodník Stratený budzogáň
Náučný chodník Stratený budzogáň
Jeseň v Rajeckej doline
Jeseň v Rajeckej doline
Zbyňov
Zbyňov

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec