Rajecká Dolina

TOP 7 miest v Rajeckej doline

Uplynulé týždne sme v spolupráci s OOCR Rajecká dolina spoznávali krásy Rajeckej doliny. Tento región ponúka naozaj veľké množstvo krásnych miest, ktoré sa oplatí navštíviť. Jeden deň, a dokonca ani víkend, vám na spoznanie stačiť určite nebudú. My sa tu vraciame neustále a stále je čo obdivovať. Nádherná príroda, svetoznáme kúpele, zaujímavé kultúrne i prírodné pamiatky. A v dnešnom článku si ukážeme podľa nás tie naj, ktoré počas vašej dovolenky na Slovensku určite nemôžete vynechať.

1. Čičmany

Čarovná obec Čičmany neďaleko od Rajca patrí medzi najkrajšie dedinky na Slovensku a je to jedno z miest, ktoré musíte určite navštíviť. Dedinka je obkolesená Strážovskými vrchmi a Malou Fatrou v južnej časti Rajeckej doliny a preslávila sa originálnymi drevenicami s rozprávkovou maľovanou výzdobou.

Je to ideálne miesto na prechádzku, počas ktorej sa prenesiete pár desiatok rokov do minulosti a uvidíte, ako žili naše staré matere. A ak sa o histórii obce chcete dozvedieť viac, určite navštívte expozície v Radenovom dome a v Dome č.42. Okrem týchto dvoch expozícii sa počas výletu zastavte aj v bývalej krčme, kde vznikla zaujímavá expozícia – „Na dreve maľované“, kde si budete môcť poobzerať maľované truhlice z celej Českej a Slovenskej republiky.

2. Slovenský drevený Betlehém, gejzír a Kalvária v Rajeckej Lesnej

Druhé miesto, ktoré určite odporúčame, je Rajecká Lesná. Nájdete tam totiž hneď niekoľko zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu. Asi najznámejší je drevený betlehem, ktorý vyrezal počas 15 rokov svojho života rezbársky majster Jozef Pekara z Rajeckých Teplíc. Toto dielo patrí medzi najväčšie svojho druhu nie len na Slovensku, ale dokonca v celej Európe a pokrýva územie celého Slovenska. V Betleheme je rozmiestnených približne 300 postáv a z nich sa asi polovica pohybuje. 

Hneď vedľa budovy, kde sa nachádza Betlehem, stojí Bazilika Narodenia Panny Márie, kde nájdete  vzácnu sochu Frivaldskej Panny Márie zo 16. storočia, ktorej sa pripisujú mnohé uzdravenia. A okrem toho sa práve na tomto mieste nachádza aj schránka, kam môžu deti posielať svoje listy Ježiškovi.

A ak sa vyberiete ďalej do doliny, nájdete tam zaujímavý umelý gejzír. Ten je hlavne v zimnom období čarovný.

3. Hrad Lietava a hojdačka v Lietavskej Svinnej

Kto má rád históriu a hojdačky v prírode, musí sa zastaviť aj v okolí obce Lietava. Nájdete tam totiž hrad, ktorého história siaha až do 13. storočia. Zaujímavosťou je, že sa k nemu viaže hneď niekoľko legiend. A jedna z nich je dokonca spojená s Jurajom Jánošíkom a jeho lúpežnej akcii na samotnom hrade.

Zaujímavosťou hradu je, že ho v stredoveku považovali za nedobytný a pod jeho panstvo patrilo až 35 obcí z Rajeckej doliny. Počas bohatej histórie sa na hrade vystriedalo hneď niekoľko majiteľov a azda najznámejším bol Matúš Čák Trenčiansky. 

Druhou zaujímavou zastávkou a miestom, kam sa oplatí ísť, je obec Lietavská Svinná. Nachádza sa tam totiž jedna z najkrajších dolín v regióne. A okrem toho, že je to vhodné miesto na rodinnú prechádzku, tak tu nájdete aj jednu z mnohých hojdačiek v prírode. Situovaná je v pokojnom prírodnom prostredí Súľovských vrchov uprostred lesa nad jazierkom. Takže paráda.

A ďalšou výhodou je, že sa z Doliny do Patúcha viete dostať k ďalšej zaujímavej prírodnej pamiatke v regióne.

4. Stratený budzogáň

Tou je štvrté miesto v našom pomyselnom rebríčku – Stratený budzogáň. Tento zaujímavý prírodný úkaz na svahu Žibrid patrí medzi 7 najkrajších prírodných krás na Slovensku. Podľa nás úplne právom. Tento skalný útvar je vysoký až 12 metrov a svoj názov získal hlavne vďaka vzhľadu, ktorý pripomína práve budzogáň alebo kyjak. Veľkou výhodou je, že sa k nemu viete dostať z viacerých smerov. Najjednoduchší prístup je z obce Zbyňov. Ak si chcete urobiť dlhšiu prechádzku, tak určite odporúčame cestu z Doliny do Patúcha, alebo z Rajeckých Teplíc po Náučnom chodníku Stratený budzogáň.

5. Turistika v okolí Rajeckých Teplíc

Kto má rád prírodu, tak si v tomto kúte Slovenska určite príde na svoje. Rajecká dolina za to vďačí hlavne kvôli svojej polohe. Na severe ju ohraničuje rieka Váh s výbežkom Javorníkov a Kysuckou vrchovinou, na východe sa tiahnu hrebene Lúčanskej Malej Fatry so symbolom doliny, ktorým je vrch Kľak a na juhu a západe ju ohraničujú vrcholky Strážovských vrchov od Fačkovského sedla cez vrchol Strážov a skupinu Skaliek. 

Aj vďaka tomu tu je stále čo robiť. Nájdete tu neskutočné množstvo turistických a cyklo chodníkov. Takže sa tu dá túlať celé dni. My máme najradšej nepoznané doliny v okolí. Čarovná Medzihorská dolina, Porubská dolina, Dolina do Patúcha, či Svitačova dolina. Chodíme tam často a stále ich nemáme prejdené celé.

Okrem dolín si tu viete vychutnávať rôzne výhľady a vôbec nemusíte chodiť ďaleko. Pri Porúbke môžete vybehnúť na Slnečné Skaly, v Rajeckých Tepliciach si môžete urobiť prechádzku na Skalky a kúsok od Čičmian viete vybehnúť na Kľak, alebo sa len tak poprechádzať po Fačkovskom sedle.

6. Vodná nádrž Košiare a Rozhľadňa Dubová v Rajci

Kto nás pozná už dlhšie, tak vie, že medzi naše najobľúbenejšie ciele výletov patria rozhľadne. Takže nie je prekvapením, že sme do zoznamu miest, ktoré musíte navštíviť, zaradili aj mesto Rajec. Nájdete tam totiž Rozhľadňu Dubová, ku ktorej sa dostanete naozaj jednoducho. Stačí, ak sa vyberiete spoznávať Náučný chodník „Okolím Rajeckého hradu“.

Rozhľadňa Dubová stojí na mieste pôvodnej strážnej veže vybudovanej pri Rajeckom hrade. Prístupná je celoročne a poskytuje nádherné výhľady. Uvidíte Martinské hole, Malú Fatru, Súľovské i Strážovské vrchy. A samozrejme Rajeckú kotlinu s mestom Rajec.

A keď už budete v Rajci, tak si určite urobte prechádzku okolo Vodnej nádrže Košiare. Je to pekné a kľudné miesto, ktoré určite stojí za návštevu. A dá sa tam ísť aj na bicykli, vedie tadiaľ totiž Cyklotrasa „Rajeckou dolinou na dvoch kolesách“.

7. Kúpele a Múzeum Dopravy v Rajeckých Tepliciach

A na záver sme si nechali azda to najpopulárnejšie miesto v celej doline, ktoré je hlavným ťahákom regiónu. Ak sa vyberiete do tejto časti Slovenska, tak určite nemôžete vynechať kúpeľné mesto Rajecké Teplice. História kúpeľného mesta siaha až do roku 1376 a miestne kúpele sa využívajú až dodnes. Počas pobytu v Rajeckých Tepliciach určite nevynechajte prechádzku po miestnych parkoch. Nájdete ich tu hneď niekoľko. Labutie jazierko s reštauráciou, kde sa môžete cez leto aj člnkovať, park pred Kúpeľným domom Aphrodite, či park plný aktivít, ktoré ponúka Hotel Skalka.

A okrem parkov a relaxu v kúpeľoch si tu viete pozrieť aj zaujímavé Múzeum dopravy. V ňom nájdete hneď niekoľko zaujímavých exponátov. Jedným z najvzácnejších je model auta Súľov v skutočnej veľkosti, ktoré sa malo v minulosti vyrábať v sériovo v Bytči-Hrabovom.

Ak sa vám týchto pár tipov na nádherné miesta uprostred Rajeckej doliny páčili, tak nezabudnite poslať článok kamarátom. Možno ich inšpirujete a budúcu dovolenku na Slovensku strávia práve tu! Viac tipov na výlety po celom Slovensku nájdete u nás na blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook. A ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu na potulky po Rajeckej doline, tak viac informácií nájdete aj na stránke OOCR Rajecká dolina.

Dovidenia v Rajeckej doline!

TOP 7 miest v Rajeckej doline

Čičmany - perníkové chalúpky
Čičmany – perníkové chalúpky
Čičmany - Dom č. 42
Čičmany – Dom č. 42
Okenice Čičmany
Okenice Čičmany
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej
Kalvária v Rajeckej Lesnej
Kalvária v Rajeckej Lesnej
Gejzír v Rajeckej Lesnej je zaujímavý najmä v zime
Gejzír v Rajeckej Lesnej
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Hrad Lietava
Rajecká dolina - Hojdačka v Lietavskej Svinnej
Rajecká dolina – Hojdačka v Lietavskej Svinnej
Jeseň pri budzogáni
Jeseň pri budzogáni
Rajecká dolina - Zbyňov - Stratený budzogáň
Rajecká dolina – Zbyňov – Stratený budzogáň
Rajecká dolina - Skalky - Výhľad na Rajecké Teplice
Skalky – Výhľad na Rajecké Teplice
Slnečné skaly - Vyhliadka nad kempom
Slnečné skaly – Vyhliadka nad kempom
Výlety Žilina - Medzihorská dolina
Medzihorská dolina
VN Košiare pri Rajci
VN Košiare pri Rajci
Rajecká dolina - Košiare pri Rajci
Rajecká dolina – Košiare pri Rajci
Rajecká dolina - Rozhľadňa Dubová
Rajecká dolina – Rozhľadňa Dubová
Spa Aphrodite Rajecké Teplice
Spa Aphrodite Rajecké Teplice
Rajecké Teplice - prechádzka mestom
Rajecké Teplice – prechádzka mestom
Rajecká dolina - Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach
Rajecká dolina – Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach
Kaštieľ Čičmany
Kaštieľ Čičmany
Rajecké Teplice - Hotel Encián
Rajecké Teplice – Hotel Encián
Park Skalka Rajecké Teplice
Skalka Rajecké Teplice

Článok vznikol v spolupráci s OOCR Rajecká dolina s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Logá Spolupráca OOCR Rajec