Hojdačka Turiec

Turiec – Hojdačka v prírode pri obciach Turčianske Jaseno a Belá-Dulice

Hojdačiek v prírode nikdy nie je dosť. A turčianska záhradka je plná týchto zaujímavých miest. Nájdete ich v Kláštore pod Znievom, Žabokrekoch, Necpaloch, Ďanovej, Sučanoch či Krpeľanoch. A keďže ich milujeme, tak sme opäť navštívili náš obľúbený Turiec a pohojdali sme sa na ďalšej z nich. Hojdačka sa nachádza medzi obcami Turčianske Jaseno a Belá-Dulice a je z nej nádherný výhľad na okolitú prírodu regiónu Turiec, Malej a Velkej Fatry a neďaleké mesto Martin.

Základné info

V prípade, že sa vyberiete na výlet k tejto hojdačke aj vy, tak sa určite cestou zastavte aj na dvoch rozhľadniach, ktoré sa tu nachádzajú. Prvá sa nachádza nad obcou Turčianske Jaseno, kam sa pohodlne dostanete autobusom z Martina. Cesta autobusom by vám nemala zabrať viac ako 20 minút.

V prípade, že sem pôjdete autom, tak sa dá zaparkovať hneď vedľa rozhľadne.

Druhou zastávkou na výlete bude rozhľadňa nad obcou Belá-Dulice, kam tiež premávajú pravidelné autobusové spoje z Martina a cesta trvá rovnako dlho – 20 minút.

Ak prídete autom aj do Belej, tak sa dá tiež zaparkovať vedľa rozhľadne. Rozhľadňa nad Belou je aj východiskovým bodom na krátkej prechádzke k samotnej hojdačke. Takže si ju určite poznačte.

Rozhľadňa Na Tŕní

Rozhľadňa na Tŕní stojí na Turčianskej cyklomagistrále a je obľúbenou zastávkou na cyklopotulkách po turčianskej záhradke. Nájdete ju na kopčeku nad dedinou Turčianske Jaseno a je z nej nádherný výhľad na Turčiansku kotlinu obklopenú vrchmi Malej a Veľkej Fatry.

Okrem výhľadu tu nájdete aj lavičky a stôl, kde si môžete na prechádzke, alebo cyklo výlete oddýchnuť.

Rozhľadňa na Kalníku

Od Rozhľadne na Tŕní sa potom následne môžete vybrať k približne 3 kilometre vzdialenej Rozhľadni na Kalníku. Tá je často označovaná aj ako Rozhľadňa na Kľúči. Samotná rozhľadňa je vysoká 8 metrov a zaujímavosťou je, že z nej okrem Malej a Veľkej Fatry vidno aj neďaleké mesto Martin.

Okrem výhľadu môže rozhľadňa slúžiť aj ako východiskový bod na mnohé turistické chodníky v okolí. Spomeniem minimálne trasu po modrej značke cez Jasenskú dolinu až na Lysec alebo populárnu trasu po zelenej značke cez Beliansku dolinu až na Chatu pod Borišovom.

Hojdačka v prírode s výhľadom na Malú Fatru a Martin

Od rozhľadne to je k hojdačke už len kúsok a nájdete ju smerom doľava cestou na obec Belá-Dulice. Približne po piatich minútach zbadáte dva stromy. Hojdačka sa nachádza na tom vzdialenejšom a je z nej nádherný výhľad na Turčiansku záhradku. Za chrbtom Veľká Fatra a pred vami Malá Fatra a neďaleké mesto Martin.

Turiec má naozaj čo ponúknuť, a ak vám budú dve rozhľadne a hojdačka málo, tak môžete vyraziť do neďalekej Gaderskej alebo Jasenskej doliny. Prípadne si môžete urobiť pekný výlet do Skanzenu v Martine.

A ak ste milovníkom hojdačiek, tak si určite pozrite náš nedávny článok – TOP 9 hojdačiek na Slovensku, kde nájdete viac inšpirácií.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Ďakujeme

Turiec – Hojdačka a rozhľadne s výhľadom na Malú Fatru

Rozhľadňa Na Tŕní
Rozhľadňa Na Tŕní
Výhľad na Turčiansku záhradku
Výhľad na Turčiansku záhradku
Turiec - Rozhľadňa Na Tŕní
Turiec – Rozhľadňa Na Tŕní
Turiec
Turiec
Turčianske Jaseno - Rozhľadňa Na Tŕní
Turčianske Jaseno – Rozhľadňa Na Tŕní
Rozhľadňa na Kalníku
Rozhľadňa na Kalníku – parkovanie pri rozhľadni
Turiec - Rozhľadňa na Kalníku
Turiec – Rozhľadňa na Kalníku
Turčianska Záhradka - Rozhľadňa na Kalníku
Turčianska Záhradka – Rozhľadňa na Kalníku
Výhľad na okolie
Výhľad na okolie
Výhľad z rozhľadne
Výhľad z rozhľadne
Turčianske Jaseno a Malá Fatra v pozadí
Turčianske Jaseno a Malá Fatra v pozadí
Belá - Dulice - Rozhľadňa na Kalníku
Belá – Dulice – Rozhľadňa na Kalníku
Turiec - Cestou k hojdačke
Turiec – Cestou k hojdačke
Belá-Dulice - Hojdačka v prírode s výhľadom na Malú Fatru
Belá-Dulice – Hojdačka v prírode s výhľadom na Malú Fatru
Turiec - Hojdačka pri obci Belá-Dulice
Turiec – Hojdačka pri obci Belá-Dulice
Hojdačka s výhľadom na Turiec a Malú Fatru
Hojdačka s výhľadom na Turiec a Malú Fatru