Trenčiansky kraj

Kam na výlet v Trenčianskom kraji?

Dovolenka na Slovensku je posledné roky naozaj v kurze a ani my nie sme výnimkou. Vo veľkom navštevujeme rôzne krásne miesta v našej domovine. Dnes tu pre vás máme viac ako 50 tipov na výlety na severozápadnom Slovensku. Trenčiansky kraj toho ponúka naozaj mnoho. Ak rozmýšľate, kam na výlet práve v Trenčianskom kraji, tak ste tu správne. V tomto kúte Slovenska nájdete mnoho hradov a zámkov, múzeá, hojdačky v prírode, kúpaliská, akvaparky, rôzne zaujímavé technické pamiatky a samozrejme nádhernú prírodu.

Vydajte sa spoločne s nami spoznávať kopanice v regióne Myjava, navštívte jeden z najkrajších zámkov na Slovensku – Bojnice, pohojdajte sa na jednej z hojdačiek na Hornom Považí a na záver sa môžete poprechádzať po metropole regiónu, ktorou je mesto Trenčín.

A ak sa o jednotlivých pamiatkach chcete dozvedieť viac, tak mnoho z nich máme podrobne spracovaných aj u nás na blogu v kategórií Trenčiansky kraj. V prípade, že máte tip na nejaké miesto, ktoré nám tu chýba a musíme ho navštíviť, tak nám smelo napíšte.

1. Atrakcie pre deti

Ak rozmýšľate kam na výlet s deťmi v Trenčianskom kraji, tak tu pre vás máme hneď niekoľko zaujímavých možností. Trenčiansky kraj ponúka bohaté možnosti na výlety s deťmi. Môžete sa vybrať za zvieratkami, do rôznych múzeí a samozrejme tu nájdete mnoho akvaparkov a kúpalísk, ktorými určite nič nepokazíte.

Ak máte doma neposedné dieťatko, tak sa určite rado vyskáče v Jumpcentre v Drietome, kde nájdete viac ako 30 trampolín či lezeckú stenu. A ak je vaše dieťatko milovník zvieratiek, tak si určite nenechajte ujsť prechádzku po Zoo v Bojniciach, či kŕmenie nutrií pri obci Skačany.

A ak im chcete ukázať, ako sa starať o zvieratká, tak sa môžete vybrať do jedného z gazdovstiev a rančov v okolí. Nám sa aj najviac páčilo Gazdovstvo Uhliská, neďaleko ktorého nájdete aj rozhľadňu. Fajn je to však aj v minifarme v Lubine, kde si môžu drobci vyskúšať kŕmenie zvieratiek.

Trenčiansky kraj – TOP 9 Atrakcií pre deti

  1. Jazierko s nutriami pri Skačanoch
  2. Park miniatúr Podolie
  3. Gazdovstvo Uhliská
  4. Zoo Bojnice
  5. Beckov – Skanzen Bubeland
  6. Minifarma Lubina
  7. Jumpcentrum Drietoma
  8. Dom ilúzií Bojnice
  9. Ranch 13 Nemšová

TOP 10 kúpeľov, kúpalísk, akvaparkov a vodných nádrží, ktoré sa oplatí navštíviť

Ďalšou možnosťou sú kúpaliská a akvaparky. V Trenčianskom kraji nájdete hneď niekoľko miest, kde sa viete zabaviť nie len s deťmi. Kto by nepoznal kúpele v Bojniciach, Trenčianskych Tepliciach a v Nimnici. A isto si mnoho z vás spomína na akcie na Nitrianskom Rudne či Zelenej vode. Z tých novších stojí určite za návštevu zaujímavé kúpalisko Zelená žaba.

  1. Zelená žaba
  2. Kúpele Trenčianske Teplice
  3. Nitrianske Rudno
  4. Kúpele Bojnice
  5. Kúpele Nimnica
  6. Kúpeľný dom Hammam
  7. Vodná nádrž Nosice
  8. Termálne kúpalisko Chalmová
  9. Zelená voda Nové Mesto nad Váhom
  10. Kúpalisko Čajka Bojnice

2. Kláštory, hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny

Vždy keď ideme po diaľnici zo Žiliny do Bratislavy obdivujeme hrady a zámky povedľa tejto hlavnej slovenskej komunikácie. Beckov, Čachtice, Trenčín či Tematín sa hrdo vypínajú na neďalekých kopcoch. A keďže máme hrady a zámky v obľube, tak sme ich už desiatky navštívili. A vám odporúčame to isté. Víkendová prechádzka na Považský hrad alebo Kaštieľ v Dubnici isto padnú vhod. My sme ich v okolí Trenčína navštívili už takmer 20 a ani raz nás nesklamali.

15 hradov, zámkov a zrúcanín, ktoré stoja za návštevu

  1. Bojnický zámok
  2. Hrad Trenčín
  3. Hrad Beckov
  4. Považský hrad
  5. Hrad Čachtice
  6. Hrad Lednica
  7. Kaštieľ Brodzany
  8. Kláštor Skalka nad Váhom
  9. Románsky kostolík Haluzice
  10. Kaštieľ Lednické Rovné
  11. Hrad Tematín
  12. Hrad Uhrovec
  13. Kaštieľ Dubnica
  14. Hrad Vršatec
  15. Kaštieľ Čereňany

3. Výhľady, rozhľadne a hojdačky v prírode

Trenčiansky kraj má čo ponúknuť aj čo sa prírody týka. Považský Inovec, Vtáčnik či Strážske vrchy. Aj vďaka tomu tu nájdete nádherné scenérie a výhľady na okolie.

Trenčiansky kraj – Hojdačky v prírode

V poslednej dobe sa obrovskej obľube tešia hlavne hojdačky v prírode. A ani v tomto kúsku Slovenska o ne nie je núdza. Neďaleko od Lysej pod Makytou nájdete jednu z najpopulárnejších. Nad osadou Ondríčkovci sa nachádza Hojdačka Strelenka s výhľadom na Javorníky. A len kúsok, v neďalekej obci Soblahov, nájdete pod Ostrým vrchom ďalšiu. Je z nej dokonca vidieť aj Trenčiansky hrad.

A kde všade ich nájdete? My poznáme týchto 5. Ale kto hľadá, ten nájde. Určite ich je v miestnych kopcoch viac.

  • Strelenka pri Lysej pod Makytou
  • Ostrý vrch pri Soblahove
  • Košeca
  • Trenčianska Teplá
  • Mojtín

Rozhľadne

Navštívili ste už všetky rozhľadne v Trenčianskom kraji? My ich máme za sebou už niekoľko a každá má čo ponúknuť. Asi najznámejšia je Vyhliadková veža Čajka v oblakoch v Bojniciach, odkiaľ máte nádherný výhľad na okolie a Bojnický zámok. Ďalšou zaujímavou stavbou, aj keď v zlom stave je vyhliadka na Stratenci, odkiaľ si môžete vychutnať výhľady na Javorníky.

Na pomedzí Slovenskej a Českej republiky sa nachádza zaujímavá Rozhľadňa Veľký Lopeník, odkiaľ za dobrého počasia vidno na Strážovské vrchy, Malé Karpaty, Malú Fatru i Považský Inovec.

Z tých s jednoduchým prístupom spomeniem Hrajky s výhľadom na myjavské kopanice a Hájnicu, odkiaľ si môžete vychutnať nádherné pohľady na neďaleký románsky kostolík.

A ktorá je tá vaša naj?

TOP 10 Rozhľadní Trenčianskeho kraja

  1. Inovec
  2. Malý Jelenec
  3. Dúbravka v Soblahove
  4. Púchovskej doliny – Dohňany
  5. Veľký Lopeník
  6. Hrajky pri Starej Turej
  7. Hájnica v Haluziaciach
  8. Žalostiná
  9. Vyhliadková veža Čajka v oblakoch Bojnice
  10. Na Stratenci

4. Prírodné krásy, parky a turistika v Trenčianskom kraji

Kto má rád prírodu, tak si v Trenčianskom kraji príde na svoje. Mnoho turistických a cyklochodníkov vám vedia urobiť program na celý deň. A ak nie ste moc veľkí turisti, tak sa môžete poprechádzať po jednom z mnohých krásnych parkov. Či už vyrazíte do botanického parku v Lednických Rovniach alebo do Lesoparku Brezina, určite načerpáte kopa energie.

Určite odporúčame výlet do Manínskej tiesňavy, ktorú zvierajú skalné steny miestami vysoké až 400 m. A len pár kilometrov od nej určite navštívte Kostoleckú tiesňavu s najväčším skalným previsom na Slovensku.

A máme tu aj jeden menej známy tip. Nedávno sme objavili Bosmany kúsok od obce Kostolec. Po nenáročnej prechádzke sa vám naskytne nádherný výhľad na Strážovské vrchy. Určite tam zbehnite pozrieť.

TOP 7 prírodných krás Trenčianskeho kraja

  1. Manínska Tiesňava
  2. Lesopark Brezina
  3. Park v Trenčianskych Tepliciach
  4. Kostolecká tiesňava a Bosmany
  5. Strážovské vrchy
  6. Haluzická tiesňava
  7. Zámocký park Grófa Aspremont Lednické Rovné

5. Trenčiansky kraj – zaujímavé a netradičné atrakcie

A na záver tu máme niekoľko tipov na netradične a zaujímavé atrakcie a miesta. Čo by to boli za tipy na výlet, ak by sme nespomenuli symbol Slovenska, ktorým je Mohyla Milana Rastislava Štefánika na vrchole Bradlo pri Brezovej pod Bradlom.

Okrem nej sa určite zastavte aj v Dubnici nad Váhom. Okrem nedávno zrekonštruovaného Dubnického kaštieľa sa tam totiž nachádza aj Grotta s vyhliadkovou vežou,  ktorá je jednou z dvoch dochovaných pamiatok tohto druhu na Slovensku.

Za zmienku stojí aj obec Brodzany, kde nájdete v miestnom kaštieli Literárne múzeum A. S. Puškina, ktoré je okrem Moldavska jediné múzeum mimo územia Ruskej federácie venované Puškinovi. Okrem tejto zaujímavosti určite navštívte aj evanjelickú kaplnku s hrobkou majiteľov brodzianskeho kaštieľa, ktoré sú postavené v lese nad obcou. Neďaleko od kaplnky je letohrádok Babylon, ktorý slúžil ako letné sídlo kňažnej Natálie. Vraj sa tam konali bujaré párty. Bola to taká miestna Ibiza.

A posledným tipom, a atrakciou, ktorú určite odporúčame je Trenčianska elektrická železnica. Táto viac ako 100 ročná úzkorozchodná železnica spája železničný uzol Trenčianska Teplá s kúpeľným mestom Trenčianske Teplice. Takže ak plánujete celodenný výlet, môžete spojiť Hojdačku v prírode v Trenčianskej Teplej s jazdou na železnici a návštevou známeho kúpeľného mesta.

TOP 5 zaujímavých atrakcií

  1. Mohyla generála M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom
  2. Most slávy v Trenčianskych Tepliciach
  3. Katov dom Trenčín
  4. Rodný dom Ľ. Štúra a A. Dubčeka v Uhrovci
  5. Grotta s vyhliadkovou vežou v Dubnici nad Váhom
  6. Sklársky skanzen Valaská Belá
  7. Letohrádok Babylon Brodzany
  8. Trenčianska elektrická železnica

Trenčiansky kraj – Dovolenka na severozápade Slovenska

Dovolenka na Slovensku bude asi aj tento rok populárna a aj v Trenčianskom kraji je toho na pozeranie naozaj veľa. Jeden deň vám určite nebude stačiť. Početné rozhľadne, hojdačky v prírode, kúpele, hrady, zámky a nádherné pamiatky. Stále je čo spoznávať. Naše malé Slovensko má naozaj čo ponúknuť a severozápad Slovenska je bohatý na atrakcie a zaujímavé lokality.

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňomaj vy pár inšpirácií kam na výlet. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na Považí!

ĎAKUJEME

Trenčiansky kraj na fotkách

Trenčiansky kraj
Trenčiansky kraj
Bojnice
Bojnice
Kam na výlet s deťmi - Nutrie Skačany
Kam na výlet s deťmi – Nutrie Skačany
Trenčianska Závada - Gazdovstvo Uhliská
Trenčianska Závada – Gazdovstvo Uhliská
Haluzice - Románsky kostolík
Haluzice – Románsky kostolík
Hrad Lednica
Hrad Lednica
Beckovský hrad
Beckovský hrad
Trenčiansky hrad
Trenčiansky hrad
Vyhliadka v Soblahove pri Trenčíne
Vyhliadka v Soblahove pri Trenčíne
Trenčianska Závada – Rozhľadňa Malý Jelenec - Z vtáčej perspektívy
Trenčianska Závada – Rozhľadňa Malý Jelenec
Hojdačka Strelenka v Lysej pod Makytou
Hojdačka Strelenka v Lysej pod Makytou
Pokoj a pohoda uprostred kopaníc pri Myjave
Pokoj a pohoda uprostred kopaníc pri Myjave
Lysá pod Makytou - Výhľad na Javorníky
Lysá pod Makytou – Výhľad na Javorníky
Posteľ z roku 1762
Kúria Ambrovec Beckov
Vyhliadka Čajka v oblakoch Bojnice
Vyhliadka Čajka v oblakoch Bojnice
Trenčianska elektrická železnica
Trenčianska elektrická železnica
Trenčianske Teplice
Trenčianske Teplice
Lednické Rovné
Lednické Rovné
Dubnica nad Váhom - Grotta s vyhliadkovou vežou
Dubnica nad Váhom – Grotta s vyhliadkovou vežou
Letohrádok Babylon
Letohrádok Babylon
Kaštieľ Brodzany
Kaštieľ Brodzany
Považský hrad
Považský hrad
Soblahov - výhľad na dedinu
Soblahov – výhľad na dedinu
Hojdačka nad obcou Soblahov
Hojdačka nad obcou Soblahov