Korňa

TIP na výlet na Kysuciach – Vyhliadková lavička, ropný prameň a veterný mlyn v obci Korňa

V poslednej dobe ako by sa roztrhlo vrece s mega lavičkami v prírode. Ďalšia obria vyhliadková lavička pribudla len nedávno v kysuckej obci Korňa. A keďže to zo Žiliny vôbec nie je ďaleko, tak sme sa ju vybrali pohľadať aj my. Okrem lavičky tam však nájdete aj ďalšie zaujímavé miesta, ktoré určite stoja za zmienku. My sme navštívili ďalšie dve – repliku veterného mlyna z Osady u Šulcov a Korňanský ropný prameň.

Ale to stále nie je všetko. Korňa sa pýši tým, že tam nájdete dokonca 7 divov, ktorými sú:

  1. Kaplnka Panny Márie Kráľovnej Pokoja na Živčákovej
  2. 3 upravené pramene
  3. Krížová cesta na Živčákovú
  4. Nový kostol
  5. Veterný mlyn
  6. Lipa na Vígľaši
  7. Korňanský ropný prameň

Základné info

Obec Korňa nájdete na Kysuciach uprostred Beskýd v blízkosti hraníc s Českom a Poľskom len kúsok od mesta Turzovka. Prístup do obce je verejnou dopravou trošku zložitejší. V prípade, že sa vyberiete z niektorého z väčších miest, tak budete musieť prestupovať minimálne raz. Buď v Turzovke, alebo v Čadci. Aj do Turzovky, aj do Čadce sa viete dostať vlakom a následne pokračujete autobusom, nakoľko do Korne žiadna železničná trať nevedie.

Pohodlnejšie a podstatne rýchlejšie je vyraziť autom. Ak je cieľom lavička, ako v našom prípade, tak bude najlepšie, ak zaparkujete na parkovisku pri miestnom pastoračnom centre. Toto parkovisko odporúčajú aj na stránke obce.

Od pastoračného centra je to potom na obe strany, aj k mlynu a ropnému prameňu, aj k lavičke približne pol hodinka cesty. Takže nič, čo by sa nedalo zvládnuť.

Replika veterného mlyna z Osady u Šulcov

Našou prvou zastávkou na potulkách po obci Korňa bola replika veterného mlyna z Osady u Šulcov. Replika je umiestnená na začiatku obce hneď vedľa hlavnej cesty a vybudovali ju z dôvodu, že pôvodný mlyn bol v dosť zlom stave a nachádzal sa na neprístupnom mieste bez akéhokoľvek značenia. Takže cezpoľní turisti mali problém ho nájsť.

To však už neplatí. Minulý rok sa podarilo veterný mlyn opraviť a po novom k nemu vedie značená turistická trasa. Cesta korňanskými osadami je nový náučný turistický chodník, ktorý vás prevedie cez miestne osady. My sme s Mili ešte moc po kopcoch behať nechceli, tak sme obzreli aspoň repliku mlyna, ale do budúcnosti sa sem určite ešte vrátime.

Korňanský ropný prameň

Druhé miesto, ktoré sme v Korni navštívili, bola Prírodná pamiatka Korniansky ropný prameň. Ten sa nachádza len pár desiatok metrov od mlyna pri hlavnej ceste. Ide o naozaj unikátne miesto s naozaj kvalitnou ropu, avšak ekonomicky sa ťažba neoplatí. V minulosti ju domáci využívali napríklad na kúrenie a svietenie. Dnes je toto miesto zaujímavou zastávkou a jedným zo 7 divov Korne.  

Vyhliadková lavička v Korni

A poslednou navštívenou zaujímavosťou v Korni bola nová vyhliadková lavička. Ako som spomínal už v úvode, tak sa k nej dostanete len po vlastných. Zaparkovať treba pri miestnom pastoračnom centre a materskej škole, odkiaľ je to nenáročná, maximálne 20 minút dlhá prechádzka.

Najskôr pôjdete po ceste smerom do osady U Korduliakov, potom pokračujete po poľnej ceste cez lúku až na vrchol, kde sa samotná lavička nachádza. Okrem lavičky je na mieste aj knihobúdka.

Z lavičky je nádherný výhľad na okolité kopce, osady a krásnu kysuckú prírodu. Uvidíte napríklad kopce ako Vysoká, Veľká Rača, Kykula či Kýčera.

Ideálne miesto na nedeľnú prechádzku s deťmi. Nám sa tam naozaj páčilo a výlet určite odporúčame každému. Je to ďalší z nenáročných výletov u nás doma na Slovensku, ktorý s prehľadom zvládnu aj deti.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej, na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME

Korňa – Vyhliadková lavička, ropný prameň a veterný mlyn

Vitajte v Korni
Vitajte v Korni
Replika veterného mlyna
Replika veterného mlyna
Korňa - Veterný mlyn
Korňa – Veterný mlyn
Mlyn sa nachádza pri hlavnej ceste
Mlyn sa nachádza pri hlavnej ceste
Cestou k ropnému prameňu
Cestou k ropnému prameňu
Korňanský ropný prameň
Korňanský ropný prameň
Korňa - ropný prameň
Korňa – ropný prameň
Prístrešok pri prameni
Prístrešok pri prameni
Cestou k lavičke
Cestou k lavičke
Drevený kostolík - Pastoračné centrum
Drevený kostolík – Pastoračné centrum
Prechádzka obcou
Prechádzka obcou
Parkovanie pri pastoračnom centre
Parkovanie pri pastoračnom centre
K lavičke idete najskôr po ceste
K lavičke idete najskôr po ceste
Prechádzate cez miestne osady
Prechádzate cez miestne osady
Treba sledovať šípku
Treba sledovať šípku
Potom smerom nahor na kopec
Potom smerom nahor na kopec
Cez lúku
Cez lúku
A za necelých 20 minút ste tam
A za necelých 20 minút ste tam
Vyhliadková lavička v Korni
Vyhliadková lavička v Korni
Vedľa lavičky sa nachádza aj knihobúdka
Vedľa lavičky sa nachádza aj knihobúdka
Vyhliadková lavička Korňa
Vyhliadková lavička Korňa