Košický kraj - Kam na výlet

Kam na výlet v Košickom kraji?

Dovolenka na Slovensku je čoraz populárnejšia, a ani Košický kraj nie je výnimkou. Ak preto rozmýšľate, kam na výlet v Košickom kraji, tak tento východoslovenský región ponúka množstvo nádherných miest, ktoré stoja za návštevu. Nájdete tu hrady, zámky, múzeá, rozhľadne, hojdačky v prírode, technické pamiatky, náučné chodníky a neopakovateľnú prírodu. Košice, metropola kraja, lákajú svojou bohatou kultúrou, no aj okolie mesta ponúka fascinujúce miesta.

Košický kraj sa delí na niekoľko zaujímavých regiónov: Dolný Zemplín, Spiš, Abov a Gemer. Dnes tu pre vás máme viac ako 100 tipov na výlety práve v tejto časti nášho krásneho Slovenska. Spoznajte spoločne s nami čaro Slovenského raja, navštívte Spišský hrad alebo sa prejdite popri Zemplínskej šírave.

Atrakcie pre deti

Košický kraj ponúka množstvo zábavných a edukačných aktivít pre deti, ktoré sú ideálne pre rodinné výlety. Jedným z najobľúbenejších miest je ZOO Košice, ktorá je najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku. Deti si tu môžu pozrieť zvieratá z celého sveta, vrátane obľúbených medveďov, levov či žiráf. Súčasťou zoo je aj DinoPark, kde sú vystavené modely dinosaurov v životnej veľkosti, čo robí návštevu ešte atraktívnejšou pre mladších návštevníkov.

A ak máte radi zvieratká, tak určite odporúčame návštevu aj v ZOO Spišská Nová Ves. Je síce menšia, ale zabaviť sa tam určite dá. A v Spišskej ešte ostaneme. Zážitková galéria pre deti a dospelých – Laborartorium – experiment určite zabaví v dňoch, kedy je nepriaznivé počasie.

Ďalším obľúbeným cieľom pre deti je Hvezdáreň v Medzeve. Toto miesto ponúka fascinujúce prehliadky hviezdnej oblohy a interaktívne prednášky o vesmíre, čo zaručí, že deti odídu s pocitom, že sa dozvedeli niečo nové a zaujímavé. Okrem toho, v Parku Anička v Košiciach nájdete obľúbené detské ihrisko a prírodné kúpalisko, kde sa deti môžu osviežiť počas teplých dní.

TOP 15 Atrakcií pre deti v Košickom kraji:

  1. ZOO Spišská Nová Ves
  2. ZOO Košice
  3. DinoPark Košice
  4. Detská železnica Košice
  5. Steelpark park vedy
  6. Ranč Pod Ostrou Skalou
  7. Drezinový ovál Košice
  8. Bobová dráha Košice – Kavečany
  9. Rekreačne stredisko Alpinka a 3D bludisko
  10. Ihrisko Rákóczi v Borši
  11. Alex park
  12. Laborartorium – experiment galeria
  13. Hvezdáreň v Medzeve
  14. Ranč Nová zem
  15. Areál Anička

Umenie na mieste X

Košický kraj ponúka okrem prírodných krás, atrakcií pre deti, či historických pamiatok aj jedinečný projekt Umenie na mieste X. V rámci tohto projektu boli v prírode vytvorené diela, ktoré reagujú na miestne prostredie a otvárajú nové perspektívy na vnímanie krajiny. Každá inštalácia má hlboký význam a je prístupná širokej verejnosti. My sme ich navštívili všetky a články z našej návštevy si môžete prečítať tu a tu.

1. Za časom na oblohe – Herliansky gejzír

Toto dielo od umelca Mateja Rosmányho sa nachádza v blízkosti unikátneho Herlianskeho gejzíra. Pripomína ľudské putovanie za časom a pozorovanie prírodných javov, ktoré nás obklopujú. Inštalácia je umiestnená priamo pri mieste, kde gejzír v pravidelných intervaloch vystrekuje vodu, čo dotvára jej jedinečnosť.

2. Kométa – Zádielská dolina

Inštalácia Kométa sa nachádza v Zádielskej doline, kde dopĺňa majestátne skalné útvary o symboliku vesmírneho telesa, ktoré nás odkazuje na nekonečný vesmír. Umiestnenie diela v tejto tiesňave vytvára fascinujúci kontrast medzi prírodou a vesmírnymi silami.

3. Kukaň – Senianske rybníky

Dielo Kukaň je ukryté v mokradiach Senianskych rybníkov, ktoré sú rajom pre milovníkov vtáctva a prírody. Inštalácia napodobňuje vtáčie hniezdo, čím vytvára symbolický úkryt a pozvánku na rozjímanie v tichu a pokoji.

4. Figová jama – Iliašovce

Pri areáli Sans Souci v Iliašovciach vznikla inštalácia Figová jama, ktorá odkazuje na historické využitie tohto priestoru a staroveké formy poľnohospodárstva. Návštevníci tu môžu získať nový pohľad na prepojenie prírody a ľudskej činnosti.

5. Račia procedúra – Jazero Turzov

Račia procedúra je originálne dielo pri jazere Turzov, ktoré návštevníkom ponúka priestor na interakciu s vodným prvkom. Inštalácia evokuje procedúru na pozorovanie žiab a iných vodných tvorov, čím vzbudzuje zvedavosť a spojenie s okolitou prírodou.

6. Dúha vodu pije – Smižany

Autor Jozef Pilát ho vyrobil z recyklovaných materiálov a kombinuje prvky ľudovej architektúry s funkciou rozhľadne. Jeho oblúkový tvar symbolicky prepája nebo a zem, čím vyjadruje nádej a šťastie. Použité drevo pochádza z tradičných stavieb, pričom remeselné techniky spájajú minulosť so súčasnosťou. Tento umelecký objekt prináša do krajiny estetiku a funkčnosť, čím vytvára výrazný a významovo bohatý prvok v prírodnom prostredí.

7. 1+1= LES – Drnava

1+1=Les” je oceľová socha od Matúša Kurdela, ktorú nájdete v Drnave. Tento interaktívny kus umenia je poctou neďalekému dubu a mení svoj vzhľad v závislosti od toho, ako sa na ňu pozeráte. Z diaľky pripomína torzo stromu, ale keď do nej vstúpite, vytvára ilúziu lesa, obklopeného vertikálnymi líniami stromov. Socha tiež pripomína industriálnu minulosť Drnavy, keďže časom získa patinu, ktorá bude vyzerať ako povrch stromovej kôry.

8. Korytnačí bunker – Streda nad Bodrogom

Korytnačí bunker od Radovana Čerevku stojí v starom kameňolome v Strede nad Bodrogom, kde sa stal súčasťou krajiny. Jeho tvar, inšpirovaný pancierom korytnačky, spája prírodné línie s pevnými tvarmi bunkra. Dielo je umiestnené blízko národnej prírodnej rezervácie Tajba, kde žije ohrozená korytnačka močiarna, čo dáva bunkru hlboký význam. Symbolizuje ochranu a útočisko, ale jeho vojenský vzhľad pripomína aj dnešné spory o ochrane zvierat a prírody. Z týchto nových diel sa mne osobne páči najviac práve toto.

Hrady, zámky, kaštiele a zrúcaniny

Milovníci histórie a architektúry si v Košickom kraji prídu na svoje vďaka množstvu hradov, zámkov a kaštieľov. Spišský hrad, ktorý je jedným z najväčších hradných komplexov v Európe, patrí medzi najznámejšie atrakcie. Zrúcaniny hradu, zapísané na zoznam UNESCO, ponúkajú úchvatné výhľady na okolitú krajinu a návštevníci sa tu môžu dozvedieť veľa o stredovekom živote a obrane hradov.

Medzi ďalšie zaujímavé miesta patrí Kaštieľ Betliar, jeden z najzachovalejších šľachtických sídel na Slovensku, s nádhernými interiérmi a rozsiahlym parkom. Hrad Krásna Hôrka, aj keď je momentálne v rekonštrukcii, je ďalšou fascinujúcou pamiatkou s bohatou históriou a expozíciami, ktoré sa zaoberajú životom šľachty.

TOP 20 Hradov, zámkov, kaštieľov a zrúcanín v Košickom kraji

  1. Kaštieľ Betliar
  2. Turniansky hrad
  3. Hrad Krásna Hôrka
  4. Kaštieľ Budimír
  5. Kaštieľ a letohrádok Dardanely v Markušovciach
  6. Zrúcanina hradu Jasov
  7. Kaštieľ Senné
  8. Spišský hrad
  9. Kaštieľ Hodkovce
  10. Kaštieľ Františka II. Rákócziho Borša
  11. Kláštor minoritov Brehov
  12. Hrad Parič
  13. Hrad Tibava
  14. Hrad Slanec
  15. Viniansky hrad
  16. Sennyeyiho kaštieľ
  17. Zrúcanina hradu Kamenec
  18. Vécseyho kaštieľ Streda nad Bodrogom
  19. Opátstvo Jasov
  20. Kaštieľ Trebišov

Výhľady, Rozhľadne, lavičky a hojdačky v prírode

V Košickom kraji sa nachádza množstvo výhľadovrozhľadnílavičiek a hojdačiek, ktoré ponúkajú jedinečné prírodné zážitky. Medzi najznámejšie patrí hojdačka v Gelnici, ktorá je známa svojím srdcovým tvarom a nachádza sa v malebnej prírode, poskytujúc nádherný výhľad na okolitú krajinu.

Okrem hojdačky v Gelnici sú v Košickom kraji aj ďalšie zaujímavé vyhliadky. Napríklad rozhľadňa Green Point v Kluknave, Rozhľadňa ČerešenkaRozhľadňa v Spišskej Novej Vsi poskytujú nádherné panoramatické pohľady na okolité krajiny. Nezabudneme ani na Tomášovský výhľad, ktorý patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Slovenskom raji a ponúka úchvatné výhľady na dolinu Bieleho potoka a Vysoké Tatry. Tieto atrakcie robia z Košického kraja ideálne miesto pre milovníkov prírody a outdoorových aktivít.

TOP 15 výhľadov, rozhľadní a hojdačiek:

  1. Rozhľadňa Čerešenka
  2. Hojdačka v prírode Gelnica
  3. Hojdačky Sans Souci
  4. Tomášovský výhľad
  5. Rozhľadňa na Medveďom vrchu
  6. Vyhliadková veža Košice
  7. Vyhliadková veža Tokaj
  8. Rozhľadňa Perínske rybníky
  9. Rozhľadňa na Prielohu
  10. Myšľanská vyhliadka
  11. Pozorovateľňa vtáctva Hrhovské rybníky
  12. Schulerloch Vyhliadková veža
  13. Green point – vyhliadková veža
  14. Rozhľadňa Košiarny briežok
  15. Vyhliadkový mostík

Turistika a náučné chodníky

Pre milovníkov prírody ponúka Košický kraj množstvo turistických trás a náučných chodníkov. Národný park Slovenský raj je jedno z najznámejších miest pre turistov, ktorí si chcú vychutnať krásy divokej prírody. Trasy vedú cez malebné kaňony, vodopády a lesy, pričom najznámejšími turistickými cieľmi sú Prielom Hornádu a Suchá Belá.

Pre tých, ktorí sa zaujímajú o vzdelávanie spojené s prírodou, je k dispozícii niekoľko náučných chodníkov, ako napríklad Zádielská tiesňava s impozantnými skalnými stenami. Na týchto chodníkoch sú umiestnené informačné tabule, ktoré poskytujú zaujímavé informácie o faune, flóre a geologickom vývoji oblasti. A zabudnúť samozrejme nemôžeme na Národný park Slovenský kras a Silickú Ľadnicu.

Košický kraj je okrem toho domovom aj niekoľkých významných jaskýň, ktoré sú známe svojou unikátnou prírodnou krásou a historickým významom. Medzi najvýznamnejšie patrí Jaskyňa Domica, súčasť svetového dedičstva UNESCO, a Dobšinská ľadová jaskyňa, známa svojimi impozantnými ľadovými útvarmi. Ďalšie zaujímavé lokality zahŕňajú Gombaseckú jaskyňu s bohatou sintrovou výzdobou, Jasovskú jaskyňu, najstaršiu sprístupnenú jaskyňu na Slovensku, a Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, ktorá sa pýši unikátnou aragonitovou výzdobou. Tieto jaskyne obohacujú prírodné dedičstvo regiónu a poskytujú jedinečné zážitky pre turistov a milovníkov prírody.

TOP 15 turistických cieľov v Košickom kraji:

  1. Tomášovský výhľad
  2. Silická planina
  3. Roklina Kyseľ
  4. Prielom Hornádu
  5. Palcmanská Maša
  6. Sokolia dolina
  7. Roklina Suchá Belá
  8. Jaskyňa Domica
  9. Jaskyňa Bystrá
  10. Ferrata HZS Kyseľ
  11. Náučný chodník Jasovská planina
  12. Náučný chodník Hradná cesta (Spišský hrad)
  13. Jasovská jaskyňa
  14. Gombasecká jaskyňa
  15. Zážitkový chodník Rejdová

Zaujímavé miesta a zážitky

Košický kraj ponúka množstvo zaujímavých miest, najmä v oblasti technických pamiatok a múzeí. Baníctvo je významnou súčasťou histórie regiónu, pričom Slovenské technické múzeum v Košiciach poskytuje unikátne pohľady na banskú kultúru prostredníctvom svojich expozícií, ktoré sú umiestnené v autentických banských interiéroch. Okrem toho, návštevníci môžu objaviť aj Hámor v Medzeve, ktorý je známy svojou historickou hodnotou.

Medzi múzeami v regióne sa nachádza aj Múzeum gitár v Sobranciach, ktoré zachytáva fascinujúcu históriu tohto hudobného nástroja, a Múzeum veteránov v Michalovciach, kde sú vystavené historické automobily a motocykle. Tieto múzeá ponúkajú jedinečné zážitky pre milovníkov techniky a histórie.

Pre tých, ktorí hľadajú zážitkové atrakcie, Košický kraj ponúka rôzne možnosti. Môžete si vyskúšať adrenalínový zipline, vychutnať si jazdu lanovkou na Geravy alebo zažiť nezabudnuteľné lety balónom či lietadlom. Tieto aktivity sú ideálne pre dobrodruhov a rodiny, ktoré chcú stráviť čas vonku a objavovať krásy tohto regiónu.

Zaujímavé múzeá

Košický kraj je domovom mnohých zaujímavých múzeí, ktoré ponúkajú pohľad na technické a kultúrne dedičstvo regiónu. Tu je TOP 15 múzeí v Košickom kraji:

  1. Slovenské technické múzeum Košice – Hlavné múzeum technického zamerania na Slovensku, ktoré dokumentuje vývoj vedy a techniky s expozíciami z oblasti baníctva, hutníctva a dopravy.
  2. Múzeum letectva Košice – Vysunutá expozícia Slovenského technického múzea, ktorá prezentuje historické lietadlá a leteckú technológiu.
  3. Banícke múzeum v Rožňave – Múzeum zamerané na históriu baníctva v regióne s množstvom exponátov a interaktívnych prezentácií.
  4. Múzeum gitár Sobrance – Unikátne múzeum venované histórii a výrobe gitár, ktoré ponúka fascinujúci pohľad na tento hudobný nástroj.
  5. Múzeum veteránov Košice – Múzeum, ktoré vystavuje historické automobily a motocykle, zachytávajúce vývoj motoristickej kultúry.
  6. Národopisné múzeum s Kováčskou vyhňou – Múzeum zamerané na tradičné remeslá a kultúru regiónu, nachádzajúce sa v Moldave nad Bodvou.
  7. Východoslovenská galéria Košice – Prvá regionálna galéria na Slovensku, ktorá sa zameriava na výtvarné umenie a organizuje rôzne výstavy.
  8. Múzeum Dolného Zemplína Trebišov – Múzeum zachytávajúce históriu a kultúru Dolného Zemplína s bohatými zbierkami archeologických nálezov a folklórnych predmetov.
  9. Miklušova väznica a Katov byt – Historická väznica v Košiciach, ktorá ponúka pohľad do minulosti justičného systému a života vo väzení.
  10. Rodný dom kpt. Jána Nálepku Smižany – Múzeum venované osobnosti kapitána Nálepku, významného vojenského veliteľa z obdobia druhej svetovej vojny.
  11. Pamätná izba Pavla Emanuela Dobšinského – Rodný dom významného slovenského spisovateľa a etnografa v Slavošovciach, ktorý zachytáva jeho život a dielo.
  12. GUS – Galéria umelcov Spiša – Moderná galéria zameraná na súčasné umenie, ktorá podporuje miestnych umelcov.
  13. Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej Medzev – Múzeum venované histórii filmu a kinematografie na Slovensku.
  14. Expozícia História baníctva na Spiši – Vysunutá expozícia Slovenského technického múzea, ktorá dokumentuje banskú históriu regiónu.
  15. Kaštieľ Budimír – Historická budova s expozíciami o miestnej histórii a kultúrnom dedičstve regiónu.

Technické pamiatky

Košický kraj je známy svojimi technickými pamiatkami, ktoré odrážajú bohatú priemyselnú a kultúrnu históriu regiónu. Tu je TOP 10 technických pamiatok v Košickom kraji:

  1. Hámor v Medzeve – Historická železiarska huta z 19. storočia, ktorá zachytáva tradície spracovania železa a ocele.
  2. Slavošovský tunel – Technická pamiatka postavená počas druhej svetovej vojny, spájajúca obce Slavošovce a Magnezitovce, známa svojou architektúrou a významom.
  3. Vodný mlyn Kováčová – Funkčný vodný mlyn, ktorý ukazuje tradičné mlynárske remeslo a technológie spracovania obilnín.
  4. Ľadovňa vo Vlachove – Unikátna stavba slúžiaca na uskladnenie ľadu, ktorá predstavuje zaujímavý príklad technológie uchovávania potravín.
  5. Huta Etelka Nižná Slaná – Technická národná kultúrna pamiatka, ktorá dokumentuje históriu železiarskej výroby v regióne.
  6. Most sv. Gottharda Leles – Gotická technická pamiatka zo 14. storočia, ktorá slúži ako historický most medzi obcami.
  7. Drevený most v Kluknave – Historický drevený most so šindľovou strechou, ktorý je vzácnou technickou pamiatkou v obci Kluknava.
  8. Banská štôlňa v Rožňave – Historická banská štôlňa, ktorá dokumentuje tradície baníctva a technológie ťažby nerastných surovín.
  9. Pevnosť na vrchu Zelený kameň – Opevnenie z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré slúžilo na ochranu strategických miest v regióne.
  10. Kostol sv. Michala v Košiciach – Technicky zaujímavá stavba s gotickými prvkami a unikátnymi architektonickými detailmi, ktorá patrí medzi významné historické pamiatky mesta.

Zážitkové atrakcie

Košický kraj ponúka množstvo zážitkových atrakcií, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo a zábavu. Tu je TOP 10 zážitkových atrakcií v tomto regióne:

  1. Plavba vyhliadkovou loďou po Bodrogu – Návštevníci môžu objaviť krásy prírody a okolité scenérie počas relaxačnej plavby po rieke Bodrog, ktorá ponúka jedinečný pohľad na krajinu.
  2. ZIPLINE Beňatina – Adrenalínová atrakcia, kde si návštevníci môžu užiť vzrušujúcu jazdu na lane nad malebnou krajinou.
  3. Tokajské pivnice – Možnosť navštíviť historické pivnice a ochutnať známe tokajské vína, pričom sa dozviete o tradičnej výrobe vína v tejto oblasti.
  4. Športové Letisko Bidovce – Vyhliadkové lety – Pre tých, ktorí túžia po vzrušení, sú k dispozícii vyhliadkové lety nad krásami Košického kraja.
  5. Zipline Gombasek – Ďalšia vzrušujúca zipline atrakcia, ktorá ponúka adrenalínový zážitok s nádhernými výhľadmi na okolitú prírodu.
  6. Lanová dráha Gombasek – Ideálna pre rodiny a milovníkov prírody, lanová dráha ponúka pohodlný prístup k turistickým trasám a krásnym výhľadom.
  7. Bobová dráha Košice – Kavečany – Zábavná bobová dráha, ktorá je skvelou voľbou pre rodiny s deťmi a ponúka vzrušujúcu jazdu dolu svahom.
  8. Trail centrum Čmeliak – Centrum pre milovníkov cyklistiky a horskej turistiky, ktoré ponúka rôzne trate a trasy pre všetky úrovne zdatnosti.
  9. Trailpark Žehra – Známy park s cyklistickými trasami, ktorý je ideálny pre horské bicykle a ponúka rôzne úrovne obtiažnosti.
  10. Kajakárske výlety po rieke Bodrog – Pre tých, ktorí hľadajú aktívny spôsob relaxácie, sú k dispozícii kajakárske výlety po rieke Bodrog, ktoré umožňujú objavovať krásy prírody z vody.

Zaujímavé miesta

A na záver sme si nechali TOP 10 zaujímavých miest, Kam na výlet v Košickom kraji. A samozrejme to nie je všetko, takýchto miest tam je omnoho viac.

  1. Morské oko – Malebné jazero v Slovenskom raji, obklopené nádhernou prírodou, ideálne na turistiku a relax.
  2. Hájske vodopády – Úchvatné vodopády, ktoré ponúkajú jedinečný pohľad na prírodu a sú obľúbeným miestom pre turistov.
  3. Obec Hačava – Čičmany Východu – Historická obec známa svojou architektúrou a tradičnými remeslami, ktorá ponúka pohľad do kultúrneho dedičstva regiónu.
  4. Hrhovský vodopád – Krásny vodopád, ktorý láka návštevníkov svojou scenériou a možnosťou peších túr.
  5. Senianske rybníky – Ideálne miesto na relaxáciu a pozorovanie vtáctva, obklopené pokojnou prírodou.
  6. Vodná Zážitková Cesta – Oborín – Zábavná atrakcia, ktorá ponúka rôzne vodné aktivity a zážitky v krásnom prostredí.
  7. Herliansky gejzír – Prírodný gejzír, ktorý je jedným z najvyšších v strednej Európe a ponúka fascinujúci pohľad na jeho erupcie.
  8. Skalné mesto Dreveník – Zaujímavé skalné útvary, ktoré sú ideálne na turistiku a objavovanie prírody.
  9. Kaplnka sv. Ladislava – Historická kaplnka s krásnym výhľadom na okolitú krajinu, ktorá je skvelým miestom na oddych a meditáciu.
  10. Letohrádok Sans Souci – Tisícročná kaplnka – Historická budova s krásnou architektúrou a okolitou záhradou, ktorá ponúka pokojné prostredie na prechádzky.

Košický kraj – Dovolenka na Kraji sveta

Ako sme spomínali už v minulých článkoch, tak aj teraz zopakujeme, že dovolenka na Slovensku je super. Košický kraj, podobne ako všetky ostatné, tiež ponúka mnoho možností. Turistika, kúpaliská, atrakcie pre deti, hrady, zámky, či kaštiele sú roztrúsené po celom kraji a pár dní na kompletné spoznanie vám určite stačiť nebude.

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňom pár inšpirácií kam na výlet na Kraji sveta. Viac tipov na výlety, nie len po Slovensku, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na výlete!

Ďakujeme