Trnavský kraj

Kam na výlet v Trnavskom kraji?

Dovolenka na Slovensku je posledné roky naozaj v kurze a ani my nie sme výnimkou. Vo veľkom navštevujeme rôzne krásne miesta v našej domovine. Dnes tu pre vás máme viac ako 50 tipov na výlety na západnom Slovensku v Trnavskom kraji. Trnavský kraj, to je Záhorie, Žitný ostrov, kúpeľné mesto Piešťany a slovenský Rím – Trnava.

Skvelé jedlo, srdeční ľudia, zaujímavé atrakcie, to všetko nájdete ak sa vyberiete na výlet do tejto časti Slovenska.

A ak sa o niektorých z pamiatok a miest v článku chcete dozvedieť viac, tak mnoho z nich máme podrobne spracovaných aj u nás na blogu, v kategórií Trnavský kraj. V prípade, že máte tip na nejaké miesto, ktoré nám tu chýba a musíme ho navštíviť, tak nám smelo napíšte.

1. Atrakcie pre deti

Ak rozmýšľate kam na výlet s deťmi v Trnavskom kraji, tak tu pre vás máme hneď niekoľko zaujímavých možností. Trnavský kraj ponúka bohaté možnosti na výlety s deťmi. Môžete sa vybrať za zvieratkami, do rôznych múzeí a samozrejme tu nájdete mnoho akvaparkov a kúpalísk, ktorými určite nič nepokazíte.

Za nás je topkou a najlepším miestom Malkia Park neďaleko od Dunajskej Stredy, kde nájdete nádherný areál plný mačkovitých šeliem, ktoré práve na tomto mieste našli svoje útočisko.

Ďalšou zaujímavou atrakciou je kukuričné bludisko pri Trnave v obci Vlčkovce. Toto miesto je otvorené samozrejme len sezónne, tak ho nezabudnite tento rok počas kukuričnej sezóny navštíviť.

A do tretice spomeniem ešte Slovak Karting Center v Orechovej Potôni. Tu sa zabavia hlavne väčšie deti, ale aj dospeláci. Ja som sa tu opäť vrátil do detských čias a návštevu som si naozaj užil. A vy si to môžete užiť tiež.

Okrem troch vyššie spomenutých miest sa tu samozrejme nachádzajú aj iné zaujímavé miesta, a ak navštívite ktorékoľvek z nich, tak sa s deťmi určite zabavíte.

Trnavský kraj – TOP 9 atrakcií pre deti

  1. Malkia Park
  2. Gazdovský dvor Náš sen
  3. Ranč na striebornom jazere
  4. Kukuričné bludisko Vlčkovce
  5. Tarzania Vlčkovce
  6. Slovak Karting Center Orechová Potôň
  7. Ekopark Relax Sládkovičovo

TOP 7 kúpeľov, kúpalísk, akvaparkov a vodných nádrží, ktoré sa oplatí navštíviť

Ďalšou možnosťou sú kúpaliská a akvaparky. Obľúbené sú hlavne tie v Dunajskej Strede a vo Veľkom Mederi. My však určite odporúčame aj Šamorín, kde sa nachádza jeden z najvšestrannejších areálov na Slovensku – X-Bionic Sphere. Okrem bazénov tam nájdete aj kino, Adventureland či detský kútik. A okrem toho sa tam často konajú rôzne zaujímavé akcie nie len pre deti.

A samozrejme nemôžeme zabudnúť na kúpele. V Trnavskom kraji ich nájdete hneď niekoľko. Asi najznámejšie sú v Piešťanoch.

  1. Thermalpark Dunajská Streda
  2. Thermal Corvinus Veľký Meder
  3. Termálne kúpalisko Vincov les
  4. Kúpele Piešťany
  5. Termálne Kúpalisko Horné Saliby
  6. Kúpalisko Kamenný mlyn
  7. X-BIONIC® Sphere Šamorín

2. Hrady, zámky, kaštiele, zrúcaniny, pamiatky

Trnavskom kraji nájdete hneď niekoľko zaujímavých hradov, zámkov, kaštieľov a zrúcanín. Všetky majú bohatú históriu a do väčšiny z nich sa dá ísť aj dnu. Asi najznámejší je zámok v Smoleniciach, ktorý sa oplatí navštíviť aj keby ste mali ísť len na obyčajnú prechádzku po parku v okolí.

Druhým, kam musíte vbehnúť aj dnu, je Holíčsky zámok. Okrem vnútornej prehliadky sa zastavte aj v bylinkovej záhrade, alebo sa počlnkujte vo vodnej priekope.

Kto má rád výhľady, tak tomu odporúčame prechádzku na Hrad Branč. A kto hľadá trošku iné a zaujímavejšie aktivity, tak by mal navštíviť kaštieľ v obci Vrakúň. Ryžovanie zlata, honba za pokladom, jazda na koči, či piknik v parku. To všetko môžete vyskúšať v Amade Chateau.

15 hradov, zámkov, kaštieľov a zrúcanín, ktoré stoja za návštevu

  1. Holíčsky zámok
  2. Zámok Smolenice
  3. Hlohovský zámok
  4. Hrad Branč
  5. Ostrý Kameň
  6. Hrad Dobrá Voda
  7. Kláštor Katarínka
  8. Kaštieľ Chtelnica
  9. Hrad Korlátka
  10. Pálffyovský kaštieľ Malacky
  11. Kaštieľ Dolná Krupá
  12. Plavecký hrad
  13. Renesančný kaštieľ Esterházyovcov Galanta
  14. Castel Mierovo (Penzión a reštaurácia)
  15. Amade Château Vrakúň (hotel, avšak možnosť rôznych aktivít a zážitkov – napr. piknik v parku, jazda na koči, gastrozážitky…)

3. Výhľady, rozhľadne a hojdačky v prírode

Napriek tomu, že sa Trnavský kraj s prevažnej väčšiny nachádza na nížine, tak si aj tu môžete užiť nádherné výhľady na okolitú prírodu. Stačí vybehnúť na niektorú z rozhľadní, alebo vyhliadkových veží v okolí. A možno pri prechádzke objavíte aj nejakú z hojdačiek v prírode. My do tohto kútu Slovenska chodíme len občas, tak vieme len o jednej, ktorú nájdete na Molpíre pri Smoleniciach. Určite ich je však viac. Ja mám na zozname ešte dve, ale zatiaľ sme tam neboli, takže neviem z určitosťou potvrdiť, že tam sú.

Čo však potvrdiť viem je, že aj v Trnavskom kraji nájdete parádne rozhľadne s neskutočným výhľadom. Jednou z najkrajších je Rozhľadňa Lipky neďaleko obce Unín. Uvidíte z nej Malé Karpaty, Pálavu, Biele Karpaty, Dolné Rakúsko a samozrejme Záhorie a Kopanice. Za dobrého počasia môžete dokonca dovidieť až na Alpy.

Ďalšou zaujímavou rozhľadňou je jedna z tých novších. Nájdete ju v Holíči a ponúka výhľad na mestá Skalica a Holíč, blízke okolie či panorámu Bielych Karpát.

TOP 9 hojdačiek, rozhľadní a vyhliadok v Trnavskom kraji

  1. Rozhľadňa Gabčíkovo
  2. Rozhľadňa Lipky Unín
  3. Hojdačka Molpír Smolenice
  4. Rozhľadňa na Hrebeni Holíč
  5. Rozhľadňa Rozbehy Cerová
  6. Vtáčia rozhľadňa Gbely
  7. Rozhľadňa na Ostrom vrchu Gbely
  8. Rozhľadňa pod Klenovou
  9. Vyhliadka na Striebornom jazere Galanta

4. Prírodné krásy, parky a turistika v Trnavskom kraji

Kto má rád nenáročnú turistiku, potulky po kraji vinárov a medu, splavy riek, ale aj ľahké výšľapy na kopce, tak si v Trnavskom kraji príde na svoje. Nachádza sa tu množstvo krásnych zákutí, ktoré stoja za návštevu.

Naozaj obľúbená je turistika a cyklistika na Žitnom ostrove. Je tu minimálne prevýšenie, takže sú výlety výhodné aj pre rodinky s deťmi. My určite odporúčame cyklookruh K vodným mlynom Malého Dunaja.

Ďalšia aktivita, ktorú musíte vyskúšať je splav riek. My sme si vyskúšali splav na kajakoch na Malom Dunaji a bolo to naozaj príjemné. Opäť jedna z aktivít, kde si vyvetráte hlavu. Skvelo spracované tipy na splavy a cykloturistiku nájdete napríklad na stránke Danubeislands.

A kto má rád trošku vyššie kopce, tak sa musí vybrať na turistiku do Malých Karpát. Pozrite si Jaskyňu Driny, prípadne si to vylezte na najvyšší vrch Malých Karpát Záruby.

TOP 7 prírodných krás 

  1. Jaskyňa Driny
  2. Turistika v Malých Karpatoch
  3. Park pri Smolenickom zámku
  4. Cykloturistika na Žitnom ostrove
  5. Splavy

5. Trnavský kraj – Zaujímavé a netradičné miesta a atrakcie

A na záver tu máme niekoľko tipov na netradične a zaujímavé atrakcie a miesta. Či už sa vyberiete na Žitný ostrov, Záhorie či do okolia Trnavy, určite tam nájdete mnoho netradičných miest.

Unikátom regiónu sú zachované vodné mlyny na Malom Dunaji. V prípade, že sa na naše odporúčanie vyberiete cyklo túru, tak určite nakuknite aj dnu do týchto unikátnych stavieb. v každom jednom nájdete zanietených sprievodcov, ktorí vám prezradia mnoho o histórii mlynárstva v regióne. Asi najlepší výklad bol v Tomášikove. Ale aj mlyny v Jelke a Dunajskom Klátove určite stoja za to.

Ďalšou zaujímavou atrakciou, ktorú inde nenájdete je plavba na lodi po Baťovom kanáli. Baťov kanál je vnútrozemská vodná cesta na území Česka a Slovenska a jeho dĺžka je viac ako 50 kilometrov.

A na vode ešte ostaneme. Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je bezpochyby Vodné dielo Gabčíkovo. Nachádza sa na druhej najdlhšej európskej rieke a jeho dominantou je dozorná veža. V jej dolnej časti je dokonca vyhliadková plošina, z ktorej môžete dovidieť až k televíznej veži Kamzík. Plus kto sa nebojí, môže sa prejsť po priehľadnom mostíku nad plavebnou komorou Dunaja.

A posledné dva tipy na zaujímavé atrakcie v Trnavskom kraji nájdete neďaleko Trnavy. Obe sú spojené s medom. Viete o tom, že sa tu nachádza najväčšie súkromné rozárium? Nájdete ho v areáli Medolandie v obci Dolná Krúpa. Okrem tisícok ruží tu nájdete aj lahodnú medovinu.

A pri medovine ešte ostaneme. Ak budete v okolí Smoleníc, určite sa zastavte vo včelárstve Včelovina, kde si môžete pozrieť proces výroby medoviny počas komentovanej prehliadky, ktorá je spojená aj s ochutnávkou 3 druhov medovín. A to všetko s nádherným výhľadom na Smolenický zámok.

TOP 5 zaujímavých atrakcií

  1. Vodné mlyny na Malom Dunaji
  2. Baťov kanál Skalica
  3. Vodné dielo Gabčíkovo a kompa
  4. Rozárium M. H. Chotekovej Medolandia
  5. Včelovina Smolenice

Trnavský kraj zážitkov- Dovolenka na západnom Slovensku

Ako sme spomínali už v minulých článkoch, tak aj teraz zopakujeme, že dovolenka na Slovensku bude aj tento rok populárna. Trnavský kraj, podobne ako všetky ostatné, tiež ponúka mnoho možností. Turistika, kúpaliská, atrakcie pre deti, hrady, zámky, či kaštiele sú roztrúsené po celom kraji a pár dní na kompletné spoznanie vám určite stačiť nebude.

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňom pár inšpirácií kam na výlet v Trnavskom kraji. Viac tipov na výlety, nie len po Slovensku, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na výlete!

Ďakujeme

Trnavský kraj na fotkách

Trnavský kraj
Trnavský kraj
Žitný ostrov - Malkia Park
Žitný ostrov – Malkia Park
Slovak Karting Center - Motokáry - Slovakia Ring
Slovak Karting Center – Motokáry – Slovakia Ring
Žitný ostrov - Thermalpark Dunajská Streda
Žitný ostrov – Thermalpark Dunajská Streda
Momentálne je žiaľ Holíčsky zámok zatvorený
Holíčsky zámok
Vrakúň - Hotel Amade Château - park
Vrakúň – Hotel Amade Château – park
Unín - Rozhľadňa Lipky na Záhorí
Unín – Rozhľadňa Lipky na Záhorí
Záhorie
Záhorie
Výhľad z rozhľadne
Trnavský kraj
Žitný ostrov - Prehliadka mesta Šamorín
Kaštieľ Šamorín
Žitný ostrov - Vodné dielo Gabčíkovo
Vodné dielo Gabčíkovo
Vodný kolový mlyn Jelka
Vodný kolový mlyn Jelka
Vodné mlyny na Malom Dunaji - Tomášikovo
Vodný kolový mlyn Tomášikovo
Ďatelina purpurová na Záhorí
Ďatelina purpurová na Záhorí
Veterný mlyn Holíč
Veterný mlyn Holíč
Skalica
Skalica
Holíč
Holíč
Báč - Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Báč – Pútnický farský kostol sv. Antona Paduánskeho
Dunajský Klátov
Dunajský Klátov
Záhorie
Záhorie