Drevený most Kolárovo

Tip na výlet na južnom Slovensku – Vodný lodný mlyn Kolárovo a najdlhší drevený most

V poslednej dobe brázdime stále viac a viac po Slovensku a poslednou zastávkou bolo mesto Kolárovo, kde nájdete hneď dve zaujímavé stavby. Posledný exemplár plávajúceho mlyna na Malom DunajiLodný mlyn, ku ktorému vedie Drevený most, ktorý je najdlhším mostom s celodrevenou zastrešenou konštrukciou v Európe.

Základné info a príchod

Kolárovo je jedným z najväčších miest na Žitnom Ostrove a nachádza sa v okrese Komárno. Leží na sútoku Váhu a Malého Dunaja. My sme ho navštívili cestou zo Château Belá, kde sme boli nedávno na víkendovom pobyte a určite vám odporúčame toto mesto navštíviť, ak máte cestu okolo.

V tesnej blízkosti mosta a mlynu sa nachádza malé parkovisko, kde sa zmestí približne 10 áut. Odtiaľ je to už len kúsok k samotným pamiatkam.

V prípade, že máte so sebou bicykel, viete využiť cyklo trasu popri Váhu z Komárna do Kolárova. Aj počas našej návštevy tu bolo naozaj mnoho cyklistov.

Drevený most v Kolárove

Z parkoviska sme sa presunuli k najdlhšiemu zastrešenému drevenému mostu v Európe. Most cez Malý Dunaj je dlhý 86 metrov a jeho šírka je 2,25 metra. Vybudovali ho za rekordných 9 dní na základe spomienok ľudí, ktorí si pamätali vzhľad pôvodného mosta z 50tych rokov minulého storočia. Výhodou je, že most je bezbariérový, takže môžete vziať aj kočík.

Zaujímavosťou je, že pôvodný most bol dlhý len 60 metrov a bol zničený vplyvom počasia. Aby sa to už neopakovalo, vybudovali túto dlhšiu verziu a celú ju zastrešili. V stave v akom je momentálne by mal vydržať 150 rokov.

V tesnej blízkosti mosta sa nachádza ďalší unikát, ktorým je technická pamiatka – Lodný mlyn.

Lodný mlyn Kolárovo

Lodný mlyn v Kolárove je posledným exemplárom plávajúceho vodného mlyna a jediným lodným mlynom na Slovensku. Podobné mlyny sa v minulosti využívali na mletie zrna a obilovín na väčších riekach, ako Dunaj, Váh a Malý Dunaj.

Momentálne slúži ako Expozícia Múzea vodného mlynárstva. Otvorené je v letnej sezóne denne od 10:00 do 17:00 a vstupné je 2€. My sme dorazili v nedeľu okolo druhej popoludní a boli sme prví dvaja návštevníci. Asi aj preto sme dostali zľavu a vstupné pre nás bolo len 1€.

Vodný mlyn v Kolárove je národnou kultúrnou pamiatkou Slovenska a bol vyrobený podľa vzoru bývalého lodného mlyna v Radvani nad Dunajom.

Pri vstupe do areálu je k zhliadnutiu malé technické múzeum, a v samotnom mlyne si môžete pozrieť jeho históriu a niekoľko komponentov z pôvodného mlyna. Teoreticky by vedel mlyn fungovať aj dnes, avšak prakticky to moc nejde. Je to z dôvodu, že stojí na stojatej vode mŕtveho ramena Malého Dunaja. Po krátkej prehliadke sme si ešte obzreli okolie.

Okrem mosta a mlyna tu máte možnosť ubytovania, nájdete tu aj krčmu, detské ihrisko a malú farmu so zvieratkami. Okrem toho tu je aj malé pódium, na ktorom sa pravidelne konajú rôzne kultúrne podujatia.

Jediné, čo nám tu chýbalo, bola nejaká reštaurácia, alebo nejaký bufet, kde by sa dalo najesť. Ale celkovo sa návšteva určite oplatí. Ideálne miesto na výlet s deťmi a výhodou je, že most aj areál je bezbariérový, takže kočík, alebo vozík nebude žiadny problém.

Po prehliadke sme sa vrátili nazad k autu a hurá domov. Ďalší pekný výlet po Slovensku bol za nami.

Ak sa vám tip na tento krátky výlet páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov na výlety nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Kolárovo – Lodný mlyn a najdlhší drevený most v obrazoch

Parkovisko
Parkovisko
Drevený most Kolárovo
Drevený most Kolárovo
Kolárovo - Most cez Malý Dunaj je dlhý 86 metrov a široký 2,25 m
Kolárovo – Most cez Malý Dunaj je dlhý 86 metrov a široký 2,25 m
Lodný mlyn v Kolárove
Lodný mlyn v Kolárove
Areál lodného mlynu
Areál lodného mlynu
Areál lodného mlynu
Areál lodného mlynu
Kolárovo - V mlyne sídli Múzeum vodného mlynárstva
Kolárovo – V mlyne sídli Múzeum vodného mlynárstva
Múzeum vodného mlynárstva Kolárovo- Vstupné je 2€
Múzeum vodného mlynárstva Kolárovo- Vstupné je 2€
Lodný mlyn v Kolárove
Lodný mlyn v Kolárove
Expozícia múzea
Expozícia múzea
Prechádzka po okolí
Prechádzka po okolí
Prechádzka po okolí
Prechádzka po okolí
Krčma u Mlyna
Krčma u Mlyna
A pre najmenších sú tu i zvieratká
A pre najmenších sú tu i zvieratká
A pre najmenších sú tu i zvieratká
A pre najmenších sú tu i zvieratká
Kolárovo - najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe
Kolárovo – najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe
Lodný mlyn Kolárovo
Lodný mlyn Kolárovo