Bludisko Stará Ľubovňa

Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala – Najväčšie bludisko v strednej Európe pri meste Stará Ľubovňa

V prvý prázdninový víkend otvorili na východe Slovenka novú atrakciu, ktorou je najväčšie bludisko v strednej Európe. Nájdete ho v meste Stará Ľubovňa a nesie názov – Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala. A my sme si to samozrejme nemohli nechať ujsť. Toto mesto sme už v minulosti navštívili a okrem nového labyrintu sa v Starej Ľubovni oplatí navštíviť aj miestny skanzen a veľmi pekný Ľubovniansky hrad.

Základné info a parkovanie

Stará Ľubovňa sa nachádza v severovýchodnej časti Slovenska v regióne Spiš, len kúsok od poľských hraníc. Leží v Ľubovnianskej kotline v obkolesení Ľubovnianskej vrchoviny a preteká ňou rieka Poprad.

S okolitým svetom ju spája železničná trať a premávajú sem aj pravidelné autobusové spoje. Takže dostať sa sem je naozaj veľmi jednoduché.

V prípade, že dorazíte autom, tak sa dá parkovať minimálne na troch miestach. My sme zaparkovali podľa odporúčania na FB stránke bludiska pri VPS Stará Ľubovňa, odkiaľ je to necelých 450 metrov po spevnenej kamennej ceste. Prešli sme to v pohode aj s kočíkom.

Druhou možnosťou je parkovanie kúsok od bludiska na ulici Levočská. A treťou možnosťou je parkovanie priamo pri vstupe do bludiska. Tu však treba myslieť na to, že idete po spevnenej kamennej ceste, kde sa dve autá obídu len s ťažkosťami. Ale dá sa to zvládnuť. Hlavne teraz, keď tam ešte nechodí toľko ľudí. Ale predpokladám, že keď bude atrakcia populárnejšia, tak to môže byť problém. Radšej to nechajte pri VPS. 🙂

Stará Ľubovňa – Viktóriine záhrady a bludisko Čertova skala

Od parkoviska sme sa k bludisku dostali za pár minút. Nachádza sa vedľa rieky Jakubianka a na vstup do bludiska sa platí vstupné. To si môžete kúpiť buď online priamo na stránke bludiska tu, alebo na mieste.

Dospelí zaplatia 6€, deti a seniori 4€ a malé detičky do 5 rokov majú vstup zdarma. Cez letnú sezónu je otvorené denne od 10:00 do 20:00.

Legenda o Čertovej skale

Bludisko dostalo pomenovanie Čertova skala podľa legendy, v ktorej sa hovorí, že staviteľ miestneho hradu zapredal dušu čertovi, aby mu nebránil v jeho stavaní. Keď bol hrad hotový, oľutoval to a odišiel do kláštora sa vyspovedať. Diabol sa nahneval a chcel na hrad hodiť obrovskú skalu. Vtom však zaznel zvon, čert stratil moc a skala mu vypadla z pazúrov na breh rieky Poprad. 

Najväčšie bludisko v strednej Európe

Príprava labyrintu v Starej Ľubovni trvala 3 roky a na jeho realizáciu potrebovali zasadiť 20 000 brestov. Tie za posledné roky vyrástli do výšky približne 2 metre a vzniklo z nich najväčšie bludisko svojho druhu v strednej Európe. Areál, v ktorom sa bludisko nachádza, má rozlohu 11 000 metrov štvorcových a samotné bludisko má 6400 metrov štvorcových.

Areál je otvorený pre verejnosť bezplatne a miestna lúka má v budúcnosti slúžiť hlavne na kultúrne podujatia, alebo si tam môžete urobiť piknik. Tiež tam plánujú vybudovať malý lesík, kde sa bude dať schovať v tieni. Už teraz sa tam nachádza malý bufet a toalety. Tu si môžete posedieť pri pivku alebo kofole, ak nemáte chuť blúdiť. Bola by to však škoda. Treba vbehnúť medzi kríky.

V prípade, že sa teda rozhodnete blúdiť aj vy, tak sa pripravte na 3 273 metrov uličiek, v ktorých sa zdržíte približne 30 – 60 minút. Ale dá sa to zbehnúť aj skôr. Nám to trvalo aj s malou Mili na rukách necelých 15 minút.

Naše hodnotenie

Momentálne tipujem, že ešte nie je bludisko kompletne dokončené, nakoľko podľa popisu by sa v ňom malo nachádzať 9 majstrov, ktorí vám ukážu cestu do stredu, kde sa nachádza malá vyhliadková veža. Práve tento interaktívny prvok určite predĺži čas strávený v bludisku a prinesie do blúdenia troška viac zábavy. A možno to tam už aj je a my sme len blbo hľadali. Ale fakt, sme žiadneho majstra nenašli.

Uprostred bludiska sa nachádza malá rozhľadňa, z ktorej je vraj najkrajší výhľad na miestny hrad. A s tým môžeme určite súhlasiť. Výhľad je tam naozaj pekný.

Počas otváracieho víkendu bol aj kultúrny program, ktorý nám spríjemnil sobotné predpoludnie. Ak to tam budú robiť častejšie, tak to bude určite super. Myšlienka záhrady a bludiska je naozaj pekná a autorom držíme palce. Momentálne to síce pôsobí trošku nedokončeným dojmom, ale to časom určite zlepšia a stane sa z neho pekná doplnková atrakcia pri návšteve Starej Ľubovne. My návštevu určite odporúčame v prípade, že ste niekde v okolí. Deti sa určite potešia a aj staršie narodení sa určite radi vrátia to detských čias. Nás to bavilo. 😉

Ak sa vám tip na tento výlet na Východnom Slovensku páčil, tak ho určite pošlite kamarátom. Viac tipov na výlety nie len po Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na blogu Cestuj za menej i na sociálnych sieťach instagram a facebook.

ĎAKUJEME!

Stará Ľubovňa – Najväčšie bludisko v strednej Európe

Parkovisko pri VPS
Parkovisko pri VPS
Cesta k bludisku
Cesta k bludisku
Vedie k nemu spevnená cesta
Vedie k nemu spevnená cesta
Prejdete aj s kočíkom - cca 450m
Prejdete aj s kočíkom – cca 450m
Parkovanie pri bludisku
Parkovanie pri bludisku
Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala
Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala
Vstup
Vstup
Bufet a WC
Bufet a WC
Bludisko Stará Ľubovňa
Bludisko Stará Ľubovňa – Viktóriine záhrady s bludiskom Čertova skala
Najväčšie bludisko v strednej Európe pri meste Stará Ľubovňa
Najväčšie bludisko v strednej Európe pri meste Stará Ľubovňa
Uprostred sa nachádza rozhľadňa
Uprostred sa nachádza rozhľadňa
Bludisko Stará Ľubovňa - Chodníky majú dĺžku viac ako 3km
Bludisko Stará Ľubovňa – Chodníky majú dĺžku viac ako 3km
Najväčšie bludisko v strednej Európe
Najväčšie bludisko v strednej Európe
Výška brestov v bludisku je 2m
Výška brestov v bludisku je 2m
Bludisko Stará Ľubovňa - Blúdiť budete 30-60 minút
Bludisko Stará Ľubovňa – Blúdiť budete 30-60 minút