Zámok Schloss Hof

Zámok Schloss Hof – Tip na výlet pre rodiny s deťmi

Zámok Schloss Hof sme mali na zozname už pekne dlho, ale stále akosi nebolo kedy ísť ho obzrieť. Nakoniec sa nám to konečne podarilo pár dní dozadu cez Veľkonočné sviatky. Ideálny čas na predĺžený víkend v Rakúsku. Práve počas týchto špeiciálnych dní je to na zámku najkrajšie. Je tam tematická výzdoba, kultúrny program, stánky s jedlom. Asi najpopulárnejšie je to tam cez Vianoce, Veľkú noc, Májové slávnosti, Jesenné slávnosti a Šarkaniádu. Ak budete mať možnosť, skúste si naplánovať návštevu cez tieto výnimočné dni a výlet bude ešte krajší.

Základné info a príchod

Zámok Schloss Hof sa nachádza vedľa rieky Morava, neďaleko od slovenských hraních. Zaujímavosťou je, že je to jeden z najväčších barokových zámkov v Európe. Dostať sa k nemu viete buď cez neďaleký Cyklomost Slobody z Devínskej Novej Vsi, alebo pohodlne autom, približne za 30 minút z Bratislavy. My sme sem prišli autom zo Žiliny a zaparkovali sme priamo pri zámku, kde sa nachádza bezplatné parkovisko. Už predpoludním tu bolo dosť veľa áut, takže ak to chcete mať bez problémov, určite odporúčame prísť čo najskôr.

Otváracie hodiny a vstupné

Zámok je otvorený v letnej sezóne denne od 10:00 až do 18:00. V zime je otvorený od 10:00 – 16:00. Cez letnú sezónu sa dá dokonca cez víkendy a sviatky do areálu vstúpiť aj cez východnú bránu, ktorá je vzdialená len pár minút od Mostu Slobody zo slovenskej strany.

Vstupné do celého areálu zámku stojí 23€ pre dospelých, 13€ pre deti od 6 do 18 rokov a deti do 6 rokov majú vstupné zdarma. Vstupenka platí aj na zámok Niederwieden. Ak plánujete návštevu viackrát za rok, tak sa oplatí kúpiť ročná vstupenka za 49€.

Viac o vstupnom nájdete priamo na stránke Zámku Schloss Hof tu.

Zámok Schloss Hof

My sme sa sem vybrali cez Veľkonočnú nedeľu. Čakali sme, že tu bude dosť plno, čo sa nakoniec aj potvrdilo, ale vôbec to nevadilo. Areál zámku je naozaj obrovský a ľudia sa tam rozlezú, takže to vôbec nevadilo.

V roku 1725 princ Eugen Savojský vybudoval z pôvodne štvorkrídlového kaštieľa zo 17. storočia veľkolepý zámocký areál a neskôr toto sídlo získala Mária Terézia. A veru vybudovali to tu naozaj obrovské. Dvojposchodová zámocká budova, záhrady, statok so zverincom…

Určite odporúčam prehliadku zámku, počas ktorej sa prenesiete do 18. storočia. Cez víkendy tu dokonca bývajú prehliadky aj v slovenčine. Ak nemáte záujem o prehliadku, tak si môžete areál a všetko čo ponúka prebehnúť aj osamote. Všade sú popisky okrem nemčiny aj v slovenčine, takže je to úplne do pohody.

Cez veľkonočný víkend tu boli extra po celom priestore rozmiestnené rôzne stanovištia s hrami. Spoločne s Mili sme hľadali veľkonočné vajíčka, vbehli sme do tvorivých dielní kde sa dali zdobiť kraslice a kresliť, prebehli sme sa po prekážkovej dráhe a zahádzali sme si loptičkami na terče.

Záhrady a detské ihriská

Ale asi najviac Mili zaujali preliezky a šmýkačky. Našli sme tu hneď niekoľko miest, kde sa drobci naozaj zabavia. Stredobodom bolo veľké ihrisko so šmýkačkami a preliezkami, odkiaľ sme sa veru nemohli hodnú chíľu dostať. V našom prípade nám to moc nevadilo. Navôkol bolo totiž mnoho lavičiek a lehátok, kde sme si mohli v kľude posedieť. Okrem toho sa tu dajú požičať aj odrážadlá a zajazdiť si na dráhe. Ak prídete počas nejakej akcie ako my, tak práve v tomto priestore vo veľkej stodole a vedľa pred stodolou bývajú rôzne stánky s jedlom a roznymi výrobkami od remeselníkov. My sme si pochutili na nejakých buchtách, dali sme si limonádu a postupne sme sa presunuli do zámockej mini zoo.

Zámok Schloss Hof – Zámocká zoo a lúka plná sysľov

Táto časť areálu mala u nás najväčší úspech. Hlavne lúka plná sysľov. Niečo podobné ako u nás na Muráni, len s rozdielom, že tu sa zvieratká kŕmiť nesmú. Sysľom to však bolo úplne jedno a pribehli k nám aj bez toho, aby sme im niečo ponúkli. Okrem sysľov tu nájdete aj kone, lamy, ovce, prasiatka a mnohé iné zvieratká.

A pre odvážne deti tu je k dispozícii aj jazda na koníkoch a poníkoch. Mili je už veľká baba, tak si po Lubine zopakovala jazdu na koníkovi aj tu.

A od zvieratiek sme sa presunuli do miestnej reštaurácie. Za obed pre 3 sme tu nechali dačo cez 60€, čo je dosť, ale tak sme v Rakúsku, však. Zaujímavosťou je, že v zámku a okolí pracuje naozaj veľa Slovákov, takže ani nemecky nemusíte vedieť.

A po jedle hurá na ubytko. Na ďalší deň nás totiž čakal Familypark.

Celkovo sme na Zámku Schloss Hof strávili viac ako 6 hodín a naozaj sa nám tam páčilo. Pekné záhrady, zámok, detské ihriská, tvorivé dielne, zvieratká. Je tu čo robiť a návšteva sa určite oplatí. A hlavne je to naozaj blízko.

Ak sa vám tip na víkendový výlet v Rakúsku páčil, tak ho určite prepošlite kamarátom. Ich možno inšpirujete a nám to urobí radosť. Viac tipov na výlety po Rakúsku, Slovensku, ale aj v zahraničí, nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Ďakujeme!

Dovidenia v Rakúsku!