Žilinský kraj - Kam na výlet

Kam na výlet v Žilinskom kraji?

Minulý aj tento rok je z pohľadu cestovného ruchu naozaj špecifický. Väčšina z nás zmenila svoje cestovateľské plány a do popredia sa dostala hlavne Dovolenka na Slovensku. My nie sme výnimkou a vo veľkom spoznávame krásy Slovenska. Za posledných 12 mesiacov sa nám podarilo navštíviť viac ako 100 miest po celej krajine a dnes sa o tieto miesta s vami podelíme. Najčastejším cieľom je samozrejme náš domovský Žilinský kraj a jeho nádherné regióny – Horné Považie, Kysuce, Turiec, Liptov a Orava.

Práve náš Žilinský kraj patrí už dlhodobo medzi najnavštevovanejšie na Slovensku. Je to vďaka bohatému mixu miest a atrakcií, ktoré tu viete navštíviť. Hory, jazerá, hrady, zámky, akvaparky, kúpele, skanzeny, národné parky… Je tu niečo pre každého. A my sme si dnes pre vás pripravili viac ako 100 tipov na miesta v našom kraji, ktoré naozaj stoja za návštevu a máme ich aj osobne odskúšané. Ako obyčajne ich nájdete aj v mapke rozdelené do jednotlivých kategórií. Takže vám nič nebráni naplánovať si dovolenku pekne doma na Slovensku. Je tu čo pozerať.

Žilinský kraj
Žilinský kraj

1. Atrakcie pre deti

Hneď na úvod tu máme niekoľko tipov kam na výlet pre rodiny s deťmi. Tie s v Žilinskom kraji naozaj užijú. Nájdete tu obriu dolinu, rozprávkový les plný čarovných postavičiek, zmenšené Slovensko a samozrejme množstvo kúpalísk a akvaparkov. Stačí si len vybrať.

TOP 15 Atrakcií pre deti v Žilinskom kraji

  1. Rozprávkový les v Nezbudskej Lúčke
  2. Kráľovstvo Hrabovo
  3. Kukuričné Bludisko Maršová – Rašov
  4. Park miniatúr MINI Slovensko
  5. Najväčší drevený labyrint na Liptove
  6. Oravská lesná železnica
  7. Historická lesná úvraťová železnica Vychylovka
  8. Bobová dráha Veľká Rača
  9. Galéria ILUSIA Liptovský Mikuláš
  10. Hurricane Factory Tatralandia
  11. Mega lavička Kláštor pod Znievom
  12. ZOO Kontakt
  13. Obrovo v Čutkovskej doline
  14. Drevuliaci v Račkovej doline
  15. BABYLAND Villa Betula

Rozprávkový les neďaleko od Žiliny

Azda najpopulárnejšia atrakcia pre deti na Slovensku je momentálne Rozprávkový les v Nezbudskej Lúčke pri Žiline. Otvorili ho v lete v roku 2020 a hneď po otvorení si našiel množstvo fanúšikov. Nájdete tam rôzne rozprávkové postavičky ako Maťko a Kubko, Šípková Ruženka, Snehulienka a 7 trpaslíkov… Okrem toho je tam nádherný výhľad na Hrad Strečno a rieku Váh a nájdete tam aj Mini Zoo. Určite sa nudiť nebudete.

Park miniatúr MINI Slovensko na Liptove

Ďalšou zaujímavou atrakciou pre deti, tentokrát na Liptove, je Park miniatúr MINI Slovensko v ústi Jánskej doliny na Liptove. V parku sa nachádza záhradná železnica s piatimi traťami a viacerými vlakmi, ktorá je dlhá viac ako 300 metrov. Veľmi pekne je zasadená do prostredia miniatúr známych slovenských pamiatok. Na jednom mieste tu nájdete Bojnický zámok, drevenicu z Čičmian, Hrad Strečno, Radnicu v Levoči a mnohé iné. 

V prípade, že sa vyberiete týmto smerom a strávite tu viac dní, tak dobré skúsenosti máme z Hotela Strachanovka, ktorý sa nachádza len pár krokov od Parku MINI Slovensko a okrem iného tam aj super varia.

Obrovo v Čutkovskej doline pri Ružomberku

Pre rodinky s menšími deťmi určite odporúčame zábavný areál pre deti Obrovo. Nachádza sa Čutkovskej doline pri Ružomberku. V samotnom parku a v jeho bezprostrednej blízkosti nájdete rôzne inštalácie v nadrozmerných veľkostiach, ktoré používa obor Čutko. Nájdete tu Čutkove pastelky, posteľ, dámu, rôzne hlavolamy a mnoho iného. V lete sa tu konajú rôzne akcie so živou hudbou, bývajú tu opekačky a zabaví sa tu celá rodina.

Kúpaliská a akvaparky

Čo by to boli za tipy na výlety pre rodiny s deťmi, ak by sme nespomenuli aj kúpaliská a akvaparky. Žilinský kraj veru má čo ponúknuť. Nachádza sa tu asi najviac vodných parkov a kúpalísk. Zabaviť sa môžete v Tatralandii, Bešeňovej, Rajeckých Tepliciach, Turčianskych Tepliciach, Dolnom Kubíne, v Oraviciach či Liptovskom Jáne.

Tobogány, šmykľavky, wellness, ale aj obyčajné bazény. U nás na severe sa viete zabaviť aj v lete aj v zime. Už len počkať, kedy nás tam pustia.

TOP 9 kúpalísk a akvaparkov

  1. Tatralandia
  2. Kúpele Rajecké Teplice
  3. Turčianske Teplice
  4. Bešeňová
  5. Aqua Relax Dolný Kubín
  6. Kúpele Lúčky
  7. Vodný svet Gothal
  8. Aquapark Oravice
  9. Termal Raj Liptovský Ján

Najväčší drevený labyrint na Liptove

Ďalším zaujímavým miestom, ktoré určite zaujme hlavne deti, je najväčší drevený labyrint na svete. Nájdete ho na Liptove v tesnej blízkosti Aquaparku Tatralandia. Bludisko sa rozprestiera na ploche 3 000 štvorcových metrov a jeho priemer je 56 metrov, čo ho radí k najväčším dreveným bludiskám na svete. Aktuálne je labyrint zapísaný aj v Knihe slovenských rekordov a na jeho zdolanie budete potrebovať v priemere 25 minút.

Mega lavička v Kláštore pod Znievom

Okolo obce Kláštor pod Znievom chodievame naozaj často, nakoľko máme vo vedľajšej dedine rodinu, takže nám nemohla uniknúť naozaj zaujímavá atrakcia, ktorá poteší malých aj veľkých. Nad obcou vznikla obria lavička s nádherným výhľadom na okolitú prírodu a vrch Zniev. Ak budete mať cestu okolo, tak sa tu určite aj deťmi zastavte. Prechádzka na kopec vám nezaberie viac ako 20-30 minút.

Kráľovstvo Hrabovo

Jednou z novších atrakcií je Kráľovstvo Hrabovo v Ružomberku. Nájdete tam rôzne atrakcie. Veľké ruské koleso, jazdu na autíčkach a pravidelne sa tam konajú koncerty pre malé deti, alebo si môžete vyskúšať maľovanie na tvár. A aby sme nazabudli. Hlavnou atrakciou sú pieskové sochy, ktoré sú naozaj nádherné. Ľadové kráľovstvo, Hľadá sa Nemo, Autá… Je tam čo pozerať.

Bludisko v kukurici v obci Maršová - Rašov
Bludisko v kukurici v obci Maršová – Rašov
Koliba Panoráma - Rozprávkový les: Tri prasiatka
Koliba Panoráma – Rozprávkový les: Tri prasiatka
Najväčšie drevené bludisko na Slovensku - Labyrint na Liptove
Najväčšie drevené bludisko na Slovensku – Labyrint na Liptove
Žilinský kraj - Park miniatúr MINI Slovensko - Premáva tam niekoľko vlakov
Park miniatúr MINI Slovensko
Hojdačka Gardeon v Kláštore pod Znievom
Hojdačka Gardeon v Kláštore pod Znievom
Kráľovstvo Hrabovo - Hľadá sa Nemo
Kráľovstvo Hrabovo – Hľadá sa Nemo

2. Terchovské osady

Obec Terchová patrí medzi najpopulárnejšie turistické ciele Malej Fatry. Väčšina turistov sem ide spoznávať hlavne Jánošíkové diery, Rozhľadňu Terchovské srdce a v zime lyžiarske strediská. My vám však odporúčame prechádzku a objavovanie terchovských osád. Nájdete ich tu viac ako 60 a každá má čo ponúknuť.

Ak ich chcete spoznať čo najviac, tak začnite v centre obce a vydajte sa na 6 hodinovú nenáročnú prechádzku po Náučnom chodníku Jánošíkovým chotárom.

Počas prechádzky navštívite zaujímavé osady ako Smrekovci, Kýčera, Vyšní Berešovci, Ďurišovci, Vyšní Hanzelovci, Panská Lúka, Šípková a mnohé iné. Celou cestou si môžete vychutnávať okolitú terchovskú prírodu s výhľadmi na okolité kopce a chotár v doline. Asi najzaujímavejšie zastávky na tejto 6 hodinovej prechádzke sú dve osady. Prvou je Osada u Marunov s krásnou zvoničkou a výhľadom a druhou je rodná osada Juraja Jánošíka s pamätným domom a tabuľou na mieste, kde stál jeho rodný dom.

Žilinský kraj - Osada u Jánošov
Terchová – Osada u Jánošov
Terchová - Osada u Marunov
Terchová – Osada u Marunov
Dominantou obce Terchová je Kostol svätého Cyrila a Metoda
Dominantou obce Terchová je Kostol svätého Cyrila a Metoda
Terchová - Zvonica u Marunov
Terchová – Zvonica u Marunov

3. Skanzeny a ľudová architektúra v Žilinskom kraji

Kto ma rád ľudovú architektúru a skanzeny, tak si v Žilinskom kraji príde na svoje. My to tu už máme obehané krížom krážom niekoľkokrát a vždy sa na miesta späté z minulosťou radi vraciame.

Žilinský kraj – TOP 9 skanzenov a objektov ľudovej architektúry

  1. Čičmany
  2. Skanzen Zuberec
  3. Vlkolínec
  4. Archeoskanzen Havránok
  5. Podbiel
  6. Skanzen Vychylovka
  7. Múzeum liptovskej dediny Pribylina
  8. Múzeum slovenskej dediny Martin
  9. Stredoveká dedina Paseka v Strečne
  10. Mlyny Oblazy Kvačianska dolina

Orava

Asi najviac lokalít spojených s našou minulosťou sa nachádza na Orave. Ak máte radi skanzeny tak asi najznámejší je práve ten v Zuberci, kde sa nachádza Múzeum oravskej dediny.

Len pár kilometrov od neho, v oravskej obci Podbiel, nájdete jeden z najväčších zachovaných komplexov pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe. Miestne drevenice pochádzajú z konca 19. storočia a v roku 1977 časť obce nazývanú Bobrova raľa vyhlásili za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry.

Okrem týchto dvoch oblastí sa tu nachádzajú ešte ďalšie dve zaujímavé lokality. Vo Vyšnom Kubíne sa nachádza Praveká osada Mokrý Kút, kde sa dozviete, ako sa v tejto oblasti žilo ešte v praveku.

A druhou zaujímavou lokalitou je Stredoveká dedina sokoliarov pod Oravským hradom. Na tomto mieste si budete môcť pozrieť ako žili bežní ľudia v období Veľkej Moravy a ranného stredoveku.

A medzi najnavštevovanejšie pamiatky na Orave bezpochyby patrí Slanický ostrov umenia na Oravskej priehrade,  kde sa nachádza stála expozícia tradičného ľudového umenia.

Pri potulkách Oravou máte aj obrovské možnosti, kde všade sa ubytovať. Ubytovanie Orava sa dá zohnať v rôznych hoteloch, penziónoch, chatách či dreveniciach na samote pri lese. My sme tu už niekoľkokrát bývali v okolí Oravskej priehrady a nejaké tie akcie si pamätajú aj v Jánošikovom Dvore v Zázrivej.

Liptov

A z Oravy sa plynulo presuňme na Liptov. Azda neexistuje na Slovensku nik, kto by nepoznal obec Vlkolínec. Tá je typickým predstaviteľom ľudovej architektúry regiónu. Táto vrchárska dedinka s jej zrubovými domčekmi bola dokonca zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

A ak si chcete pozrieť, ako sa na Liptove žilo niekoľko desaťročí dozadu, tak sa určite zastavte v obci Pribylina. Nájdete tam Múzeum liptovskej dediny aj so vzácnym goticko-renesančným kaštieľom z Parížoviec.

Nad priehradným múrom Liptovskej Mary nájdete ďalšie zaujímavé miesto, o ktorom nevie až toľko ľudí. Je ním Archeoskanzen Havránok, kde si môžete pozrieť zrekonštruovanú podobu dvorca z mladšej doby železnej, keltské opevnenie, palisády či svätyňu a to všetko zasadené do liptovskej prírody s výhľadom na vodnú nádrž.

Ďalšie zaujímavé objekty ľudovej architektúry na Liptove nájdete v obci Vyšná Boca, kde sa nachádza  zachovaný banícky drevený dom s expozíciou tradičného spôsobu života a bývania a v obci Svätý Kríž,  kde je jedna z najväčších drevených stavieb v strednej Európe, ktorou je Drevený artikulárny evanjelický kostol prenesený z Paludze.

V prípade, že vás skanzeny a dedinky zaujali a hľadáte Ubytovanie Liptov, tak kúsok od Vlkolínca sa nachádza napríklad Liptovská osada a Rezort Gothal, kde sme boli už dva krát. Ideálne miesto na výlety po okolí.

Horné Považie

O tom, že je Žilinský kraj bohatý na pamiatky nie je pochýb. Ďalšie miesto na zozname sa nachádza v najvyššie položenej obci žilinského okresu. Tou obcou sú Čičmany a tradičné maľované domčeky. Takéto domčeky začali stavať v Čičmanoch už 200 rokov dozadu a pôvodne mal náter ochranný účel. Aktuálne sa tu nachádza viac ako 130 domčekov, ktoré sú pomaľované, ako perníkové chalúpky.

Naopak pod Hradom Strečno sa prenesiete do Stredovekej dediny Paseka, ktorú vybudovali v roku 2013 a nájdete tu niekoľko drevených domčekov so slamenými strechami. Obzrieť si môžete dom pekára, rybára, ľudovej liečiteľky, útulne pre pútnikov a funkčnú zvonicu. V lete sa tu zvyčajne konajú rôzne podujatia a ukážky života v minulosti.

Kysuce

Neďaleko od obce Nová Bystrica v časti Vychylovka sa nachádza ďalší zo slovenských skanzenov. Múzeum kysuckej dediny je unikátne hlavne tým, že tam premáva Historická lesná úvraťová železnica. Ide o obnovenú časť bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnice, ktorá vznikla v roku 1926 spojením lesných železníc z Oščadnice do Chmúry a z Lokce do Erdútky.

Expozíciu ľudovej architektúry vo Vychylovke tvorí 34 stavieb, z ktorých väčšina je prenesená z dnes už neexistujúcich obcí Riečnica a Harvelka. Premiestnené sem boli z dôvodu stavby Vodnej nádrže Nová Bystrica. Počas prechádzky po expozícii si budete môcť pozrieť kopaničiarske osídlenie v regióne Kysúc.

Turiec

Múzeum slovenskej dediny, alebo aj Skanzen Martin, je najväčšou prírodnou expozíciou na Slovensku. Nachádza sa v Jahodníckych hájoch východne od Martina a nájdete tam viac ako 140 exponátov slovenskej ľudovej architektúry, pochádzajúcich z Liptova, Oravy, Turca a Kysúc. Preto ak by ste mali navštíviť len jedno múzeum podobného typu, tak práve to v Martine obsiahne asi najviac budov ľudovej architektúry na Slovensku.

Žilinský kraj - Skanzen Zuberec
Skanzeny na Slovensku – Skanzen Zuberec
Skanzeny na Slovensku - Múzeum slovenskej dediny v Martine
Skanzeny na Slovensku – Múzeum slovenskej dediny v Martine
Žilinský kraj - Skanzen Pribylina - Múzeum liptovskej dediny
Skanzen Pribylina – Múzeum liptovskej dediny
Skanzeny na Slovensku - Skanzen Vychylovka
Skanzeny na Slovensku – Skanzen Vychylovka
Žilinský kraj - Maľované Čičmany
Maľované Čičmany
Archeoskanzen Havránok - Stredoveký hrádok
Archeoskanzen Havránok – Stredoveký hrádok
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Vodné mlyny Oblazy
Podbiel
Podbiel

4. Žilinský kraj – Rozhľadne

Keď sa pozriete na mapu Slovenska, tak je posiata rozhľadňami. Nájdeme ich tu takmer 200 a obrovské množstvo z nich sa nachádza práve v Žilinskom kraji. Asi najviac ich v poslednej dobe vzniklo na Kysuciach.

Rozhľadne sú momentálne ideálne miesto na výlety v prírode. K väčšine z nich vedie príjemný chodník, na konci ktorého na vás čaká nádherný výhľad na okolitú prírodu.

V Žilinskom kraji sa ich nachádza okolo 50 a viac ako 20 z nich sa nám už podarilo navštíviť.

Postupne sme navštívili rozhľadne v Kysuckom Novom Meste, Krásne nad Kysucou, Starej Bystrici, Strečne, Zborove nad Bystricou, Bytči, Svederníku, Divinke, Oščadnici, Terchovej… Každá z nich mala niečo do seba. Rozhľadňa Špicák s výhľadom na Hrad Strečno a Rozprávkovú dedinku na druhej strane Váhu, rozhľadňa v Starej Bystrici, kam sa dostanete od slovenského orloja či nový prírastok v Bytči vás určite zaujmú.

Ak by sme mali urobiť nejaký interný rebríček rozhľadní s najkrajším výhľadom, alebo pekným dizajnom, tak by vyzeral asi takto.

TOP 15 rozhľadní Žilinského kraja

  1. Rozhľadňa Divinka
  2. Rozhľadňa Terchovské srdce
  3. Vyhliadková veža Dubeň
  4. Rozhľadňa na Hladkom vrchu
  5. Rozhľadňa na Bobovci
  6. Bačov stolec v obci Osádka
  7. Rozhľadňa u Jantov
  8. Rozhľadňa Špicák
  9. Vyhliadková veža Veľké Borové
  10. Rozhľadňa na Marťákovom kopci
  11. Rozhľadňa Dubová
  12. Svätojánska rozhľadňa Liptovský Ján
  13. Rozhľadňa Oravská Lesná
  14. Vyhliadková veža v Zákamennom
  15. Vyhliadka Malý Roháč

A ktoré z nich ste už stihli navštíviť vy?

Žilinský kraj - Rozhľadňa Špicák
Rozhľadňa Špicák
Zborov nad Bystricou - Rozhľadňa na Hladkom vrchu
Zborov nad Bystricou – Rozhľadňa na Hladkom vrchu
Vyhliadková veža Divinka - Výhľad na okolie
Vyhliadková veža Divinka – výhľad
Bačov stolec na Orave
Bačov stolec na Orave
Belá - Dulice - Rozhľadňa na Kalníku
Belá – Dulice – Rozhľadňa na Kalníku
Terchová - Rozhľadňa Terchovské srdce
Terchová – Rozhľadňa Terchovské srdce
Krásno nad Kysucou - Rozhľadňa na vrchu Diel
Krásno nad Kysucou – Rozhľadňa na vrchu Diel
Rajecká dolina - Rozhľadňa Dubová
Rajecká dolina – Rozhľadňa Dubová
Rozhľadňa Oravská Polhora
Rozhľadňa Oravská Polhora

5. Hojdačky v prírode

Okrem rozhľadní sú častým cieľom výletov aj hojdačky v prírode. V rôznych kútoch nášho kraja ich pribúda stále viac a viac.

Asi najviac ich je v regióne Orava. Nájdete ich v Zázrivej, Zuberci, Párnici, Hruštíne, Oravskej Lesnej či Dolnom Kubíne. Na Liptove ich nájdete napríklad v obci Likavka neďaleko od hradu a Liptovská Štiavnica ponúka jednu pri Chalúpkove. Ak si urobíte výlet do Kvačianskej doliny, tak sa jedna nachádza aj pri Mlynoch Oblazoch. V Turci ich nájdete jhneď niekoľko. Jednu v obci Žabokreky ďalšiu v Čremošnom či Krpeľanoch. V okolí Žiliny je jedna v Lietavskej Svinnej a druhú nájdete v obci Kunerad. Veľmi veľa ich nájdete aj na Liptove.

Väčšinou treba jednotlivé miesta s hojdačkami v obciach spomenutých vyššie hľadať. Nič to však nemení na tom, že keď ich nájdete, určite sa zabavíte a prenesiete sa do detských čias.

A ktoré hojdačky v Žilinskom kraji sú podľa nás tie naj?

TOP 15 hojdačiek:

  1. S výhľadom na Malú Fatru v Zázrivej
  2. Krpeľany
  3. Párnica
  4. Zuberec
  5. Žabokreky
  6. Likavka
  7. Belá-Dulice
  8. Lietavská Svinná-Babkov (Patúch)
  9. Oravská Lesná
  10. Čierne pri Čadci
  11. Valaská Dubová
  12. Hôrdačka Kláštor pod Znievom
  13. Bačov Stolec Osádka
  14. Liptovská Štiavnička (Chalúpkovo)
  15. Komjatná
Hojdačka Párnica s výhľadom na Malú Fatru
Hojdačka Párnica s výhľadom na Malú Fatru
Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň v Krpeľanoch
Hojdačka s výhľadom na Malý Kriváň v Krpeľanoch
Žilinský kraj - Zázrivská hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Zázrivská hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Lietavská Svinná - Babkov - Hojdačka pri chate Patúch
Lietavská Svinná – Babkov – Hojdačka pri chate Patúch
Kláštor pod Znievom - Hojdačka poskytuje výhľad na vrch Zniev
Kláštor pod Znievom – Hojdačka poskytuje výhľad na vrch Zniev
Hojdačka Valaská Dubová
Hojdačka Valaská Dubová
Zuberec - Hojdačka s výhľadom na Roháče
Zuberec – Hojdačka s výhľadom na Roháče
Hojdačka s výhľadom na Turiec a Malú Fatru
Hojdačka s výhľadom na Turiec a Malú Fatru
Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Hojdačka s výhľadom na Malú Fatru
Hojdačka Chalúpkovo
Hojdačka Chalúpkovo
Hojdačka Madočany
Hojdačka Madočany

6. Doliny a tiesňavy Žilinského kraja

Keďže v dnešnom článku odporúčame miesta, ktoré sme osobne navštívili, nemôžeme zabudnúť aj na ľahkú turistiku, ktorej sa venujeme v poslednej dobe dosť intenzívne. S výletmi na kopce je to trochu horšie, preto vám odporučíme niekoľko nádherných dolín, ktoré zvládne navštíviť každý.

Na severe Slovenska máme takýchto dolín neúrekom. Je to vďaka tomu, že sa tu nachádza niekoľko národných parkov a chránených krajinných oblastí. Národný park Malá Fatra, Národný park Veľká Fatra či Nízke Tatry sú plné krásnych dolín a väčšina z nich je vhodná aj pre rodiny s deťmi, nakoľko sú dlhé a často nimi vedie pekná asfaltová cesta, kde nie je problém s kočíkom.

Ak by sme chceli spočítať všetky, ktoré sme za posledné roky navštívili, tak by nám to trvalo naozaj dlho. Len v okolí Žiliny sme ich navštívili tento rok už viac ako 10.

A ktoré teda stoja za návštevu? Vybrali sme aspoň 15, ktoré vás určite nesklamú:

  1. Gaderská dolina
  2. Prosiecka dolina
  3. Kvačianska dolina
  4. Blatnická dolina
  5. Demänovská dolina
  6. Vrátna dolina
  7. Rajecká dolina
  8. Turská dolina
  9. Belská dolina
  10. Dolina do Patúcha
  11. Žiarska dolina
  12. Jánošíkové diery
  13. Jasenská dolina
  14. Čutkovská dolina
  15. Hrabovská dolina
Gaderská dolina
Gaderská dolina – Vstup do doliny
Žilinský kraj - Rajecká dolina
Rajecká dolina
Kvačianska dolina - Vodné mlyny Oblazy
Kvačianska dolina – Vodné mlyny Oblazy
Lietavská Svinná - Dolina do Patúcha
Lietavská Svinná – Dolina do Patúcha
Porubská dolina
Porubská dolina
Hrabovská dolina
Hrabovská dolina
Krasňany - Dolina Kúr
Krasňany – Dolina Kúr

7. Hrady a zámky Žilinského kraja

Kto nás sleduje už dlhšie, tak vie, že hrady a zámky sú naša srdcovka. Nikdy si nenecháme ujsť príležitosť nejaký navštíviť. A Žilinský kraj ich má tiež niekoľko v ponuke. Nájdete tu hrady, zámky, kaštiele i zrúcaniny, ktoré boli v minulosti sídlami významných panovníkov a šľachty. Dnes si väčšinu z nich môžete pozrieť ako návštevník, a niekde sa dokonca dá aj ubytovať.

Asi najkrajší a najnavštevovanejší je Oravský hrad v obci Oravský Podzámok, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie na celom Slovensku. Ďalšie pekné a zachovalé hrady a zámky nájdete v obci Strečno, v Bytči a v Žiline. V ostatných kútoch kraja sa potom nachádza niekoľko zrúcanín, ktoré tiež stoja za návštevu.

Keby sme mali zostaviť náš interný rebríček 10 hradov a zámkov, tak by vyzeral asi takto:

  1. Oravský hrad
  2. Hrad Strečno
  3. Budatínsky hrad
  4. Hrad Lietava
  5. Zámok a Sobášny palác v Bytči
  6. Hrad Blatnica
  7. Hrad Sklabiňa
  8. Hričovský hrad
  9. Hrad Zniev
  10. Likavský hrad
Žilinský kraj - Zámok Bytča
Zámok Bytča
Lietavský hrad
Lietavský hrad
Žilinský kraj - Budatín
Budatín
Rozhľadňa na Špičáku - Hrad Strečno
Hrad Strečno
Hrad Lietava
Hrad Lietava

8. Prírodné krásy, parky a turistika v Žilinskom kraji

Kto má rád prírodu, tak si v Žilinskom kraji príde na svoje. Mnoho turistických a cyklochodníkov vám vedia urobiť program na celý deň. A ak nie ste moc veľkí turisti, tak sa môžete poprechádzať po jednom z mnohých krásnych parkov. Či už vyrazíte do parku v Budatíne, alebo sa vyberiete na hrebeňovku v Malej Fatre, určite sa zabavíte.

TOP 10 prírodných krás Žilinského kraja

  1. Stratený budzogáň pri Zbyňove
  2. Vodopády
    1. Lúčanský vodopád
    2. Šútovský vodopád
    3. Hlbocký vodopád
  3. Jaskyne
    1. Demänovská ľadová jaskyňa
    2. Demänovská jaskyňa slobody
    3. Važecká jaskyňa
    4. Brestovská jaskyňa
    5. Stanišovská jaskyňa
  4. Skalné gule Megoňky
  5. Súľovské skaly
  6. Jánošíkové diery
  7. Slnečné skaly
  8. Roháče
  9. Liptovská Mara
  10. Belské skaly

Žilinský kraj – Bonusové tipy

Okrem vyššie spomenutých atrakcií ponúka Žilinský kraj toho ešte omnoho viac a na záver si pridáme po jednom bonusovom odporúčaní v každom zo žilinských regiónov.

Orava

Zaujímavým cieľom výletu môže byť oravská obec Klin, kde sa na vrchu Grapa nachádza vysoká socha Ježiša.

Kysuce

Pri ďalšom bonusovom tipe sa presunieme do regiónu Kysúc, kde nájdete unikátne miesto – Trojmedzie, kde sa stretávajú hranice troch štátov (Slovensko, Česko a Poľsko).

Turiec

Pri bonusovke z Turca sme si pre vás pripravili štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku. Nachádza sa v obci Šútovo a je to zároveň najvyšší vodopád Malej Fatry.

Horné Považie

Posledným tipom v nám najbližšom regióne je obec Rajecká Lesná. Nachádza sa tam hneď niekoľko zaujímavostí. Nájdete tam drevený Slovenský Betlehem, gejzír a na kraji obce sa nachádza Frivaldská kalvária.

Liptov

A na záver si dáme tip na liptovské jaskyne. Uprostred Demänovskej doliny sa nachádzajú dokonca dve. Demänovská jaskyňa slobody a Demänovská ľadová jaskyňa.

Dovolenka na Slovensku

Dovolenka na Slovensku bude asi aj tento rok populárna a v Žilinskom kraji je toho na pozeranie naozaj veľa. Jeden deň vám určite nebude stačiť. Ak sa vyberiete objavovať terchovské osady, rozhľadne na Kysuciach alebo skanzeny na Liptove a Orave, určite pri hľadaní ubytovania poslúži slovenský portál Hauzi.sk, kde nájdete obrovské množstvo ubytovaní s priamym kontaktom na ubytovateľa. Hlavne v dnešnej dobe určite oceníte možnosť zajednať si ubytovanie niekde na samote pri lese, v chatách či dreveniciach naprieč celým krajom.

My osobne sme v minulosti využili s kamarátmi už niekoľko ponúk dreveníc a chát hlavne v okolí Terchovej, Zázrivej, Liptovskej Osady, Vlkolínca, Kuneradu a Rajeckých Teplíc. Toto leto, ak situácia dovolí, tak sa na nejakú chatu chystáme opäť. Tak si všetci držme palce, až sa to podarí.

Chata pod Krížom v Terchovej
Chata pod Krížom v Terchovej
Rajecká Lesná - Gejzír
Rajecká Lesná – Gejzír
Terchová - Osada u Marunov
Drevenice
Hydroelektráreň Ľubochňa
Hydroelektráreň Ľubochňa
Stratený budzogáň v Zbyňove
Stratený budzogáň v Zbyňove
Kostol sv. Heleny v Stránskom
Kostol sv. Heleny v Stránskom
Výhľad z kalvárie
Rajecká Lesná – Výhľad z kalvárie
Vyhliadková lavička Korňa
Vyhliadková lavička Korňa
Korňanský ropný prameň
Korňanský ropný prameň
Orava - Rio de Klin
Orava – Rio de Klin

Dúfame, že vás náš článok aspoň trošku inšpiroval a nájdete si v ňom pár inšpirácií kam na výlet v Žilinskom kraji. Viac tipov na výlety nájdete na našom blogu Cestuj za menej a na sociálnych sieťach instagram a facebook.

Vidíme sa na výlete!

ĎAKUJEME

*Článok vznikol v spolupráci s portálom Hauzi.sk, ktorý je najväčší ubytovací portál na Slovensku s priamym kontaktom na ubytovateľa.