Ubytovanie patrí medzi jednu z najväčších položiek počas vašich ciest. Dá sa povedať, že ak netrafíte dobre, môže vám pokaziť celý dojem z dovolenky. Zvyčajne to začne tak, že ste si zajednali letenku a začínate riešiť, kde sa ubytujete. V tomto článku sa pozrieme ako a kde si hľadáme ubytovanie
počas našich ciest my.

Ako to vychádza nám?

Na úvod treba povedať, že existuje viacero postupov, ktoré už máme odskúšané. Postup sa líši najmä miestom kam sa chystáme a taktiež kedy tam ideme. Základom je, že máme svet rozdelený na dve strany. Vpravo od Slovenska, kde je lacno a potom do ľava kde je zvyčajne drahšie.

Čo sa týka ubytovania v Európe a USA tak sa riadime pravidlom 7/10 – na tripadvisore a podobne si skontrolujeme recenzie a fotky a ak bolo 7 ľudí z 10 spokojných tak zajednávame. Taktiež máme zapnutý filter 3* a 4*. Časom sme spohodlneli a preto sa snažíme bývať vždy 3* +.
Keď príde na radu Ázia a podobne tak sa riadime pravidlom 8/10 a zvyčajne 4*/5*, niekedy aj 3*, ale tam musí byť hodnotenie na úrovin 9+ – v tejto časti sveta je lacno a za cca 50€ izba / noc dokážete zohnať naozaj krásny 4* hotel. Niekedy aj 5*.

Samozrejme je to o osobných preferenciách. My však máme radi hlavne čistotu a nechcem ísť niekam s obavou ako to tam bude vyzerať.

Keď si to celkovo zhrniem a prepočítam naše pobyty tak mi to zatiaľ vychádza na úrovni cca 25€ osoba / noc – tu sú však zarátané aj drahé destinácie ako NYC (100€ / osoba / noc v 4* s výhľadom na
panorámu Manhattnu), Miami, Paríž a podobne. Dole to potom zráža Bangkok (5€ / osoba / noc v 3*), Siem Reap (10€ / osoba / noc v 4*) Viedeň (0€ / osoba / noc – vďaka Hotel Tonight).
Celkovo však môžeme povedať, že nás ubytovanie nikdy nestojí toľko, koľko by to vychádzalo cez cestovku. Všetko je to však o kompromisoch a o tom na čo je človek zvyknutý.

Ako na to?

Ubytovanie riešim väčšinou ihneď po nákupe letenky, lístku na vlak alebo hneď ako viem, že sa niekam chystáme. Základným pravidlom je, že zajednávam vždy také ubytovanie kde je možnosť free
storna. Následne potom s blížiacim sa pobytom mením hotely a s takmer 90% šancou nikdy neskončíme na prvom zajednanom mieste. Je to taká hra. A krôčik po krôčiku nachádzam krajšie, lepšie a hlavne lacnejšie možnosti. Takto sa nám napríklad podarilo preklikať až k hotelu priamo na námestí San Marco v Benátkach za nejakých 40€ noc, alebo 55€ za ubytko v Istanbule priamo v srdci Sultahnmetu.

Vedieme si aj menšiu štatistiku kam a cez čo sme išli.

Taký mini rebríček stránok a aplikácii kde zajednávame ubytovanie:

1. www.booking.com – na tejto stránke skončím v približne 80% prípadov keď sa niekam chystáme. Má veľmi dobré prostredie na vyhľadávanie a existuje tam mnoho filtrov. Taktiež keď už máte niekoľko rezervácii za sebou tak máte 10% zľavu na ubytovanie. V poslednej dobe sa tiež rozmohlo niekoľko zľavových kupónov, ktoré sa dajú použiť. Momentálne testujeme zľavu 40€/80€ (objednaj za 80 a 40 vrátia nazad) a 75€/225€ ( to isté ale treba objednať nad 225 a vrátia 75). Tieto zľavy však už nie sú aktívne. Aktívna je však zľava 10% z akejkoľvek ceny ubytovania. Čiže napríklad za ubytovanie v hodnote 400€ vám vrátia 40€.

2. www.hotels.com – táto stránka sa mi osvedčila najmä v západnej Európe. Celkovo môžem povedať, že sme si tu ubytovanie zajednali cca v 10% prípadov. Tu je však výhodnejšie vyhľadávať ponuky, kde sa platí hneď. Bývajú tam dosť výrazné zľavy. Ďalšou výhodou je, že si tu zbierate noci a po nazbieraní 10 vám dajú 1 noc zdarma v cene priemerky z predošlého
ubytovania. Je to celkom fajn vychytávka a ak plánujete viacero výletov tak sa tam dá nazbierať 2-3 noci na nejakú víkendovku.

3. Ďalším nástrojom, ktorý používame je aplikácia Hotel Tonight. Je to menej známe, ale bývajú tam super ponuky na ubytovanie. Vo veľkom sme túto appku používali počas nášho roadtripu
po Floride. Za krásny hotel neďaleko od South Beach sme napr. zaplatili 80€(priemerka na booking.com a iných stránkach bola v tom čase vyše 150€) takže sme sa dostali cca na polovicu vďaka tejto aplikácii). Taktiež ju využívame na last minute tripy po okolí – napr. Viedeň, Budapešť, Praha. Nevýhodou je, že sa tam objavuje len ubytovanie 7 dní vopred.

Ak pri registrácii zadáte DHRUSKA2 získate 20 € zľavu na prvú rezerváciu.

4. Ďalšou možnosťou je AirBnb – pravdu povediac túto možnosť sme ešte nikdy nevyužili, a preto nemáme praktické skúsenosti. Napriek tomu však túto spoločnosť asi môžeme odporučiť nakoľko ubytovanie cez nich býva často na skvelých miestach a za super ceny.

  • Môžte získať 25€ kredit prostredníctvom tohoto linku.

5. Ďalšie možnosti – existuje ešte mnoho iných možností kde si zajednať ubytovanie – momentálne nás bombarduje z televíznych obrazoviek Trivago. Tam si niekedy zbehnem možosti, ale aj tak nakoniec skoro vždy skončím na booking.com. Ďalšou možnosťou sú rôzne
porovnávače typu Skyscanner, Kayak, Expedia a podobne. Niekedy sa to oplatí. Je to len na vás čo použijete a čo sa vám páči.

Záver

Na záver možno len toľko, že v dnešnej dobe internetu sa dá na ubytovanie využiť mnoho stránok a aplikácií. Každá má svoje pozitívne aj negatívne stránky a preto je ťažko povedať, ktorá je tá najlepšia. Dúfam, že vám tento prehľad aspoň trošku pomohol zorientovať sa a minimálne využijete registrácie cez priložené linky, na ktorých sú dáke kredity zadarmo. Samozrejme aj my za to, že sa cez
nás prihlásite, niečo dostaneme. O tom to však je.

Ak sa ti článok páči – pošli ho kamarátom, prípadne daj lajk na našu stránku na facebooku.

Ak máte chuť pozrieť si naše fotografie z ciest – navštívte náš účet na instagrame .

Ďakujeme.